"Mi lenne a Schrödinger-egyenlet említett kifejtése? Hol olvasható el? Hogyan foglalható össze?"A válasz egyszerű is és bonyolult is, néhol nevetséges.
A kvantummechanikának sokféle interpretációja lehetséges, ha jól tudom. A plato.stanford.edu-n is láttam néhányat, sokat foglalkozik a rejtett paraméter kérdésével, esetleg az MWI-vel, hátha egyéb universum-ok feltételezésével kilőhető a statisztikus jelleg.
(Fizikus barátom szerint ezekre vélhetően nincs szükség.)
Amit most írni fogok, nem lesz szakmai, mert magam dilettáns, bár kicsit matematikai affinitású ember vagyok és az a barátom, akivel hónapokon át tárgyaltuk a Sch-e. kérdését, nos, ő is ezen a szakmán kívüli. De széles látókörű, nagyon művelt, jó humorérzkű ember és kiváló matematikus 
Tehát így tudtommal sehol nem olvasható, csak e-mail-ekben, levelezéseinkben.
A lényeg egyszerű. Nézz rá a QM Schrödinger-egyenletére simán matematikai szemszögből. Azt látod, hogy az nem más, mint egy elég különös diffúziós egyenlet. Mint akár a hőtranszport egyenlet is.
Gyakorlatilag a következő kérdések segítenek:
Mi az, amit matematikailag tudhatunk egy ilyen parabolikus pde-ről?
Hogyan lehet, lehet-e analógiát felismerni a hő- és diffúziós egyenlet és a Sch-e. között?
Lehet-e hasonlítani ezen egyenletek megoldásait?
Mit csinál egyes próbafüggvényekkel?
Elárul-e az egyenlet komplexitása valamit a téridőről?
A normálási feltételnek milyen köze lehet a téridő szerkezetéhez? Mit jelent egy komplex fv. abszolút értékének négyzetét integrálni és azt 1-gyel tenni egyenlővé?
Lehet, hogy egy fizikus röhögne, vagy két perc alatt helyretenné a kérdések 95%-át... de akkor is maradna 5% 
Nagyjából ennyi. Mi a véleményed?