Téma: Jézus feltámadása, Pál találmánya...
|
Klaus Matefi |
Válasz | 2009. szeptember 18. 20:01 | Sorszám: 832 |
123. Istenkeres(ő) - Klaus Matefi - 2009-09-18 13:29:38 - Válasz: 122. (tramenes) Idézet: tramenes írta: [QUOTE]Istenkeres(ő) írta: Miben mondott volna igazat szerinted Pál? Abban, hogy Jézus feltámadt? Az ki van zárva...
Te kizártad. Az iszlám is kizárta és mégis tradicionális vallás (az iszlám szerint Jézus nem halt meg a kereszten, ellenben -s itt az "ellenben"-en van a hangsúly- Allah magához emelte őt. Mivel pedig nem halt meg, fel sem támadhatott). Az iszlám ezt a saját vallási kontextusában teszi, te pedig szintén a saját elképzeléseid kontextusában, mégsem lehet egy kalap alá venni a kettőt.[/QUOTE]Nem én zárom ki, hanem a józan ész és a realitás kedves Tramenes... Elég terjedelmesen levezettem neked a véleményemet, amit maga az orvostudomány ismeretei is egyértelműen alátámasztanak... Lehet ezeket a tényeket ignorálni és tovább hirdetni meg nem történhetett dolgokat tényként kezelve, de ez már az emberi hiszékenység kihasználására bazírozhat csak... Amíg valaki, vagy valakik ismeretek hiányában a hit szintjén elfogadnak dolgokat és azokat mások számára propagálják valóban megtörtént eseményekként, addig nevezhetjük ezt jóhiszemű igyekezetnek. Abban a pillanatban viszont, amint bebizonyosodik a terjesztett elképzelés tarthatatlansága, vagy joggal komoly kételyek merülnek fel ezzel kapcsolatosan, attól a pillanattól fogva szerintem már más elbírálás alá esik az ügy... Legalább annyit illene azoknak megtenniük, hogy megpróbálni tételesen megvédeni a felmerült kritikákkal szemben az általuk propagált tanításokat és nem struccpolitikát folytatni abban a tudatban, hogy a túlnyomó többség úgyse értesülhet róla médiumi támogatottság hiányában... Magad részéről meg se próbálod cáfolni a terjedelmes cáfolatomat, hanem egyszerűen letudod annyival a kérdést, hogy "Te kizártad."... Ezek szerint a levezetésem elolvasása és "megemésztése" után Te személy szerint ki mered a nyilvánosság előtt emelt fővel jelenteni, hogy Jézus ennek ellenére feltámadt a halottaiból? Idézet: tramenes írta: Itt én kérdeztem, hogy mi alapján tekinted Pálnak ezt az állítását igaznak, míg másokat tévesnek. Válaszoltam is rá, azt mondtam hogy szerintem nálad Pál akkor mond igazat amikor alátámaszthatod vele az elképzeléseidet és akkor nem amikor nem. Én úgy gondolom hogy valóban hiábavaló a keresztény hit akkor, ha valaki nem hajlandó elfogadni Jézus feltámadását. Az már nem is tekinthető keresztény hitnek.
Én pedig a következőképpen reagáltam rá: Idézet: Istenkereső írta: Amire Te itt reagáltál:Pál (Saul rabbi) szerint a Pál-féle kereszténység alapja Jézusnak a meg nem történt feltámadása: [QUOTE]Pál első levele a korinthusiakhoz 15,12 Krisztus feltámadt, mi is feltámadunk Ha pedig Krisztusról azt hirdetjük, hogy feltámadt a halottak közül, hogyan mondhatják közületek némelyek, hogy nincs halottak feltámadása? 15,13 Hiszen ha nincs a halottak feltámadása, akkor Krisztus sem támadt fel. 15,14 Ha pedig Krisztus nem támadt fel, akkor hiábavaló a mi igehirdetésünk, de hiábavaló a ti hitetek is. http://www.vigilia.hu/2004/4/zsengeller.htm Test és lélek Jézus feltámadása és a zsidó feltámadáshit interakciója a hellenisztikus-római korban Jézus feltámadása a kereszténység hitének olyan tartóoszlopa, melyet, ha megingatunk, az egész felépítmény dőlne össze. Pál apostol ezt a meglátását megrendítő szavakkal tolmácsolja az 1Kor 15,12–19-ben:
Miben mondott volna igazat szerinted Pál? Abban, hogy Jézus feltámadt? Az ki van zárva... Abban, hogy "Ha pedig Krisztus nem támadt fel, akkor hiábavaló a mi igehirdetésünk, de hiábavaló a ti hitetek is"? Ebben egyértelműen igaza volt, hisz a Pál-féle kereszténység Jézus nem létező feltámadására és "második eljövetelére" épült, amihez semmi köze nem lehetett valójában a kínhalált halt Názáreti Jézusnak... De Pálnak (Saul rabbinak) nem az volt a célja, hogy felvilágosítsa a világ népeit ezen a téren, hanem, hogy elfogadtassa velük ezt a céllal kieszelt nonszensz ötletet a véleményem szerint... Ezt igazolja az átokkal való fenyegetőzése is...: Idézet: Pál levele a galatákhoz 1,6 Nincs más evangélium Csodálkozom, hogy attól, aki Krisztus kegyelme által elhívott titeket, ilyen hamar más evangéliumhoz pártoltok; 1,7 pedig nincsen más. De egyesek megzavartak titeket, és el akarják ferdíteni a Krisztus evangéliumát. 1,8 Viszont ha még mi magunk, vagy egy mennyből való angyal hirdetne is nektek evangéliumot azonkívül, amit mi hirdetünk, átkozott legyen! 1,9 Amint már korábban is megmondtuk, most ismét mondom: ha valaki nektek más evangéliumot hirdet, azon kívül, amelyet elfogadtatok, átkozott legyen!
Ha egy tanítás igaz, azt nem kell átkokkal nyomatékosítani arra az esetre, ha valaki kételkedne bennük...[/QUOTE] Vannak állítások, melyeket Pál (Saul rabbi) részéről el lehet fogadni. Ilyen pl. az, hogy Jézust egy vallásos rituál keretében, "az első szövetség alatt elkövetett bűnök váltságáért" (Pál levele a zsidókhoz 9,15), véresáldozat (pászkabárány) gyanánt (Pál levele a zsidókhoz 9,22-24) feszíttették keresztre. Ezt Pál részletezi is, hogy miért kellett így történjen: Idézet: Pál levele a zsidókhoz 9,1 Krisztus főpapi áldozata nagyobb az ószövetségi áldozatnál Az első szövetségnek is volt tehát istentiszteleti rendje és földi szent helye. 9,11 Krisztus pedig, mint a jövendő javak főpapja a nagyobb és tökéletesebb sátoron át jelent meg, amely nem emberkéz alkotása, azaz nem e világból való. 9,12 Nem is bakok és bikák vérével, hanem a tulajdon vérével ment be egyszer s mindenkorra a szentélybe, és örök váltságot szerzett. 9,13 Mert ha bakok és bikák vére és tehén hamva a tisztátalanokra hintve megszentel, vagyis külsőleg tisztává tesz, 9,14 akkor a Krisztus (*Názáret Jézus) vére, aki örökkévaló Lélek által önmagát áldozta fel ártatlanul az Istennek, mennyivel inkább megtisztítja lelkiismeretünket a holt cselekedetektől, hogy szolgáljunk az élő Istennek. 9,15 Így tehát új szövetség közbenjárója lett Krisztus (*Názáret Jézus), mert meghalt az első szövetség alatt elkövetett bűnök váltságáért, hogy az elhívottak elnyerjék az örökkévaló örökség ígéretét. 9,16 Mert ahol végrendelet van, ott a végrendelkező halálának is be kell következnie; 9,17 mert a végrendelet csak halál esetén érvényes; amíg a végrendelkező él, addig érvénytelen. 9,18 Innen van az, hogy az első szövetséget sem léptették életbe vér nélkül. 9,19 Mert amikor Mózes a törvény szerint az egész népnek minden parancsolatot elmondott, vette a bikák és bakok vérét vízzel, vörös gyapjúval és izsóppal együtt, és meghintette a könyvet és utána az egész népet, 9,20 e szavakkal: "Ez annak a szövetségnek a vére, amelyet az Isten rendelt számotokra." 9,21 Aztán hasonlóképpen meghintette vérrel a sátort és az istentisztelet minden eszközét is. 9,22 A törvény szerint majdnem mindent vérrel tisztítanak meg, és vér kiontása nélkül nincs bűnbocsánat. 9,23 Szükséges volt, hogy a mennyei dolgok képmásait ezekkel tisztítsák meg, magukat a mennyei dolgokat azonban ezeknél különb áldozatokkal. 9,24 Mert nem emberkéz alkotta szentélybe, az igazi képmásába ment be Krisztus, hanem magába a mennybe, hogy most megjelenjen az Isten színe előtt értünk. 9,25 Nem is azért ment be, hogy sokszor áldozza fel önmagát, ahogyan a főpap megy be évenként a szentélybe más vérével, 9,26 mert akkor sokszor kellett volna szenvednie a világ kezdete óta. Most azonban egyszer jelent meg az idők végén, hogy áldozatával eltörölje a bűnt. 9,27 És amint elrendeltetett, hogy az emberek egyszer meghaljanak, azután pedig ítélet következik, 9,28 úgy Krisztus (*Názáret Jézus) is egyszer áldoztatott fel, hogy sokak bűnét elvegye; másodszor majd a bűn hordozása nélkül fog megjelenni azoknak, akik várják őt üdvösségükre.
Jézus halottaiból történt feltámadásának viszont semmi reális alapja nincsen kedves Tramenes. Ezt Pál (Saul rabbi) azért találhatta ki feltehetőleg, hogy a világ népeivel "Jézus második eljövetele" gyanánt lehessen váratni az Ezsdrásék által betervezett ószövetségi legendák messiását, Immánuelt, akinek természetesen semmi köze nincsen az i.sz 25 április elsején kínhalált halt Názáreti Jézushoz... Nincs más elfogadható magyarázat erre...
|
Előzmény: 831 |
|
|