Téma: Jézus feltámadása, Pál találmánya...
|
Klaus Matefi |
Válasz | 2008. március 27. 23:22 | Sorszám: 29 |
http://www.disputa.ro/cgi-bin/disputa/ultimatebb.cgi?/topic/1/889.html Jézus feltámadása, Pál találmánya...Van Der Graaf elküldve március 26, 2008 20:07 Én már régota figyelem írásaidat, de még nem jött le nekem, hogy mi a te véleményed a történelmi Jézusról ?! Nem tudnád összefoglalni érthetően maximum tíz mondatban ? Klaus Matefi elküldve március 27, 2008 12:53 A tíz mondatot nem tudom vállalni...
A Názáreti Jézus, mint feltételezett történelmi személyiség az ószövetségi legendák kegyetlen és bosszúálló tanításai, törvényei ellen lépett fel, melyeket a babiloni száműzetés után Ezsdrás és beavatott társai készítettek, ezzel egy mesés vallástörténetet megalkotva a benne hívők számára. Ezt a Jézusnak tulajdonított egy idézet is alátámasztja, melyeket halála után évtizedekkel készítettek el Saul rabbi (Pál) kezdeményezése után az "evangélisták". A szinoptikusoktól (Máté, Márk, Lukács) eltérően lényegesen később János által megírt evangéliumban Jézus az ördögnek nevezi ezt a kegyetlen és vérengző "Istent", akit természetesen Ezsdrásék ruháztak fel a neki tulajdonított mondókákkal: Idézet: János evangéliuma 8,42 Jézus így szólt hozzájuk (a zsidókhoz): "Ha az Isten volna a ti Atyátok, szeretnétek engem, mert én az Istentől indultam el, és tőle jövök; nem magamtól jöttem, hanem ő küldött el engem. 8,43 Miért nem értitek az én beszédemet? Mert hallani sem bírtátok az én igémet. 8,44 Ti atyátoktól, az ördögtől származtok, és atyátok kívánságait akarjátok teljesíteni. Embergyilkos volt kezdettől fogva, és nem állt meg az igazságban, mert nincs benne igazság. Amikor a hazugságot szólja, a magáéból szól, mert hazug, és a hazugság atyja. 8,45 Mivel pedig én az igazságot mondom, nem hisztek nekem.
Az ószövetségi és újszövetségi legendák etikai tanításainak az égbekiáltó ellentéteit helyesen átlátva a gnoszticizmus neves képviselője, Marcion a második század vége felé azt tanította a "két szövetség" ellensúlyozására, hogy két Isten létezik. Az egyik az ószövetségi legendák Istene, aki a kegyetlen és bosszúálló utasításával igyekszik a híveit a földi hatalom megszerzésére motiválni, csak földi dolgokkal foglalkozik és földi jutalmakat helyezett a hívő tömegei számára kilátásba, ha betartják az utasításait. A másik Isten pedig az újszövetségi legendák Istene, aki szellemi dolgokra koncentrál és a (soha be nem váltható) túlvilági ígéretekkel szándékozik jutalmazni az ő követőit... A katárok is úgy látták, hogy az ószövetségi legendák Istene a gnosztikusok által emlegetett Demiurge, akit a keresztények ördögként tartanak számon... Az ókeresztény vallási vezetők ezt nem vették jó néven, hisz céljuk valójában az volt, hogy elhitessék a világ népeivel azt, hogy egy és ugyanazon "Istentől" származik a két tanítás... Saul rabbi (Pál), aki feltehetően a szanhedrin utasítására "tért meg", elsőként írta meg a leveleit annak ellenére, hogy Jézust nem is ismerte, amikben Jézus pozitív tevékenysége miatti keresztre feszítését "az első szövetség alatt elkövetett bűnök váltságáért" (Pál levele a zsidókhoz 9,15) végrehajtott peszách alkalmából bemutatott engesztelő áldozatnak tüntette fel. Saul rabbi ötlete lehetett valószínűleg az is, hogy Jézusból Istent csináltak, és feltámasztották papíron abból a célból, hogy az idők folyamán erőszakosan kikeresztelt népekkel Immánuelt, a "végidőkre", azaz napjainkra betervezett messiást "Jézus második eljövetele" gyanánt várassák közel 2000 éven át... Immánuel hivatott realizálni az ószövetségi legendákban megígért földi jutalmat a benne hívők számára. Jézus egy kozmikus misztérium főhősévé vált, akinek nemcsak a születése, de a kereszthalála is égi jelenséghez lett kapcsolva, melyek szoros összefüggésben voltak egymással kozmikus és kabbalisztikus szempontból. Mit ír az ószövetségi legenda Immánuelről? Idézet: Ézsiás 7,10 Az Immánuél-jövendölés Ezután így szólt az Úr Áházhoz: 7,11 Kérj jelt Istenedtől, az Úrtól, akár lentről a mélyből, akár fentről a magasból! 7,12 De Áház így válaszolt: Nem kérek, nem kísértem az Urat! 7,13 Akkor ezt mondta Ézsaiás: Halljátok meg, Dávid háza! Nem elég, hogy embereket fárasztotok, még Istenemet is fárasztjátok? 7,14 Ezért maga az Úr fog nektek jelt adni: Íme, egy fiatal nő teherben van, és fiút fog szülni, és Immánuélnak nevezik el.63,1 Ítélet a népek fölött Ki jön ott Edómból, vérvörös ruhában Bocrából, pompás öltözetben, erőteljes léptekkel? - Én, aki igazat beszélek, és van erőm a szabadításhoz! 63,2 Miért vörös az öltözeted, miért olyan a ruhád, mint azé, aki borsajtóban tapos? 63,3 A sajtóban egyedül tapostam, a népek közül senki sem volt velem. Tapostam őket haragomban, tiportam őket felindulásomban. Levük a ruhámra fröccsent, egész öltözetemet beszennyeztem. 63,4 Mert bosszúállás napja van a szívemben, eljött a megtorlás esztendeje. 66,7 Jeruzsálem jövendő boldogsága Mielőtt vajúdott, már szült is. Mielőtt rájött a fájdalom, fiút hozott a világra. 66,8 Ki hallott ilyet, ki látott ehhez foghatót? Vajon egy országért csak egy napig kell vajúdni? Születik-e nép csak úgy egyszerre? Hiszen alig vajúdott Sion, máris megszülte fiait. 66,9 Csak megindítsam, és ne vezessem le a szülést? - kérdezi az Úr. Vagy én, aki a szülést vezetem, megakadályozzam? - kérdezi Istened. 66,10 Örüljetek Jeruzsálemmel! Vigadjatok vele mindnyájan, akik szeretitek! Szívből örüljetek vele mind, akik gyászoltátok! 66,11 Mert jóllakásig szophattok vigasztalást nyújtó emlőjéből. Gyönyörködve szívhatjátok telt mellét. 66,12 Bizony, ezt mondja az Úr: Folyamként árasztom rá a békességet, mint megáradt patakot, a népek gazdagságát. Megszoptatnak, karjukon hordoznak, és térdükön ringatnak benneteket. 66,13 Ahogyan az anya vigasztalja fiát, úgy vigasztallak én titeket: Jeruzsálemben kaptok vigasztalást! Zsoltárok 2,1 Isten és felkentje diadalmaskodik Miért tombolnak a népek, milyen hiábavalóságot terveznek a nemzetek? 2,2 Összegyűlnek a föld királyai, a fejedelmek együtt tanácskoznak az Úr ellen és felkentje ellen: 2,3 Dobjuk le magunkról bilincseiket, tépjük le köteleiket! 2,4 A mennyben lakozó kineveti, az Úr kigúnyolja őket. 2,5 Majd így szól hozzájuk haragjában, izzó haragjában így rémíti meg őket: 2,6 Én kentem föl királyomat szent hegyemen, a Sionon! 2,7 Kihirdetem az Úr végzését. Ezt mondta nekem: Az én fiam vagy! Fiammá fogadtalak ma téged! 2,8 Kérd tőlem, és neked adom örökségül a népeket, birtokul a földkerekséget. 2,9 Összetöröd őket vasvesszővel, szétzúzod, mint a cserépedényt!
A Jelenések könyve, mely a "végidőkkel", azaz napjainkkal foglalkozik ugyanarra a messiásra céloz, mint az ószövetségi legenda: Idézet: Jelenések könyve 2,26 Aki győz, és megtartja mindvégig az én cselekedeteimet, annak hatalmat adok a pogányok felett, 2,27 hogy legeltesse őket vasvesszővel, törje őket össze, mint a cserépedényeket;12,5 Az asszony fiúgyermeket szült, aki vasvesszővel legeltet minden népet. A gyermek elragadtatott az Istenhez, az ő trónusához, 19,15 Szájából éles kard jött ki, hogy megverje vele a népeket: mert ő vasvesszővel fogja pásztorolni őket, és fogja taposni a mindenható Isten búsult haragjának borsajtóját.
Semmi kétség, hogy az ószövetségi legenda Immánuelje, akire a Jelenések könyve is utal, nem azonos a Názáreti Jézussal (kereszthalált halt i.sz. 25.04.01.-én), akit csak Máté nevez annak (Máté 1,23). Visszatérve a Názáreti Jézushoz, ha valóban élt és valóban az említett égi események jegyében született és lett keresztre feszítve, akkor mindenképpen egy pozitív személyiség volt, akit legyőzött az ószövetségi legendák egyházi vezetése és Pilátussal keresztre feszíttettek pászkabárányként egy kozmikus rituál keretében... Jézus természetesen nem volt Isten, ugyanúgy, mint mi se vagyunk azok. Mindannyian Isten gyermekei vagyunk, mint Jézus volt, csak eltérő születési adottságokkal felruházva. Jézus feltámadása Pál (Saul rabbi) ötlete kellett legyen, ami nonszensz, de cél szentesítette az eszközt. Az emberi hiszékenységre és az erőszakra alapozva lettek ezek a tanok a világ népeire ráerőltetve, az ősi vallásaik betiltása és üldözése mellett. Jézusnak tulajdonított csodatettek (pl. halott feltámasztása, kenyér és halszaporítás, halottaiból történt feltámadása, mennybemenetele testestül, stb.) szükségszerű kellékei egy vallásnak, amit "áhítoznak" a hívő tömegek (lásd még pl. a Vörös-tengeren "történt" átkelést, vagy a Sínai szövetségkötést)... Véleményem szerint úgy az ószövetségi, mint az újszövetségi legendák istenképe hamis, de ugyanúgy tévesen látták a gnosztikusok is ezt a kérdést. Idézet: Mózes I. 1,26 Az ember teremtése Akkor ezt mondta Isten: Alkossunk embert a képmásunkra, hozzánk hasonlóvá: uralkodjék a tenger halain, az ég madarain, az állatokon, az egész földön és mindenen, ami a földön csúszik-mászik. 1,27 Megteremtette Isten az embert a maga képmására, Isten képmására teremtette, férfivá és nővé teremtette őket.
Én ezt az elgondolást elfogadom, amit Ezsdrásék a babiloni tartózkodásuk alatt tehettek magukévá. "Isten" egy folyamatosan változó szellemi való, hisz minden ember más tulajdonságú lélekkel rendelkezik. Az ószövetségi idézet nem az emberi test teremtésére céloz, hanem a lelek teremtésére! Az "Isten" teremtett Jézust, de teremtett Immánuelt (kereszt szelleme) is, aki éppen az ellentéte lelkileg Jézusnak és persze teremt minden pillanatban más embereket is, azaz lelket "lehel beléjük" a folyamatosan változó kozmikus szelleme által a születés (első lélegzetvétel) pillanatában. Tehát "Isten" teremti a rosszat és a jót is és a közéjük beillő számtalan átmeneteti lelki minőséget is. Az újszövetségi legendák János apostola azt állítja, hogy "Isten" az kizárólagosan csak jó, azaz nem található benne a rossz hatása: Idézet: János I. 1,5 A világosságban való járás és a bűnbocsánat Ez pedig az az üzenet, amelyet tőle hallottunk, és hirdetünk nektek, hogy az Isten világosság, és nincs benne semmi sötétség.3,5 Azt pedig tudjátok, hogy ő azért jelent meg, hogy elvegye a bűnöket, és hogy őbenne nincsen bűn. 3,6 Aki őbenne marad, az nem vétkezik: aki vétkezik, az nem látta őt, és nem is ismeri őt. 3,7 Gyermekeim, senki meg ne tévesszen titeket: aki az igazságot cselekszi, az igaz, mint ahogyan ő is igaz. 3,8 Aki a bűnt cselekszi, az az ördögtől van, mert az ördög cselekszi a bűnt kezdettől fogva. Azért jelent meg az Isten Fia, hogy az ördög munkáit lerontsa. 3,9 Aki az Istentől született, az nem cselekszik bűnt, mert az ő magja van benne, és nem vétkezhet, mert az Istentől született.
Ha ez így lenne, akkor minden ember egyformán jónak kellene szülessen, hisz "Ő" a saját képére teremt minket... Azt hiszem nem kell tovább részletezzem, hogy ez az újszövetségi elképzelés mennyire nem helytálló... Annyit még megjegyeznék, hogy Isten nem rendelkezik szabad akarattal, ellentétben az emberrel, mert "tevékenysége" az "égi mechanika" függvénye, azaz "mindennek eljön az ideje", de ezeket nem lehet más időpontra tenni, mint pl. Jézus születését és keresztre feszítését, vagy Immánuel születését sem... Annyit még befejezésnek, hogy Jézusnak eszében se volt valójában a Máté evangéliumában említett ószövetségi törvények "betöltése": Idézet: Máté evangéliuma 5,17 A törvény magyarázata "Ne gondoljátok, hogy azért jöttem, hogy érvénytelenné tegyem a törvényt vagy a próféták tanítását. Nem azért jöttem, hogy érvénytelenné tegyem, hanem hogy betöltsem azokat.
Ezeknek a törvényeknek a "betöltése", realizálása Ezdzsdrásék és követőik ötlete voltak Saul rabbit is beleértve, melyek realizálása a Vatikán életrehívása nélkül feltehetően nem történhetett volna meg soha... Jézus ezen törvények ellen lépett fel, és minden szempontból ellentétes etikai tanításokat sugallt, ha élt egyáltalán... Hogyan jöhetett volna Jézus az alábbi törvények betöltése céljából? Idézet: Mózes V. 15,6 Mert az Úr, a te Istened megáld téged, a miképen megmondotta néked; és sok népnek adsz zálogos kölcsönt, te pedig nem kérsz kölcsönt, és sok népen fogsz uralkodni, és te rajtad nem uralkodnak.23,20 Ne végy kamatot atyádfiától se pénz, se élelem, se más egyéb után, amit kamatra szokás adni! 23,21 Az idegentől vehetsz kamatot, de atyádfiától ne végy kamatot! Akkor megáld téged Istened, az Úr minden vállalkozásodban azon a földön, ahová most bemégy, hogy birtokba vedd. 28,15 Fenyegetés átkokkal De ha nem hallgatsz az Úrnak, Istenednek a szavára, ha nem tartod meg, és nem teljesíted minden parancsolatát és rendelkezését, amelyeket ma megparancsolok neked, akkor rád szállnak mindezek az átkok, és kísérni fognak téged: 28,43 A köztetek élő jövevény mindinkább föléd kerül, te pedig egyre alább hanyatlasz. 28,44 Az fog neked kölcsönadni, nem te kölcsönzöl neki, az lesz az első, te pedig az utolsó.
Jézus nem ezt hirdette véletlenül?... Idézet: Lukács evangélium 6,34 És ha azoknak adtok kölcsönt, akiktől remélitek, hogy visszakapjátok, mi a jutalmatok? Bűnösök is adnak kölcsönt bűnösöknek, hogy visszakapják azt, ami jár nekik. 6,35 Ti azonban szeressétek ellenségeiteket, tegyetek jót, és adjatok kölcsön, semmit sem várva érte: nagy lesz akkor a jutalmatok, és a Magasságos fiai lesztek, mert ő jóságos a hálátlanok és gonoszok iránt.
Egy másik Máté idézet szerint Jézus azért jött, hogy a békesség helyett a "kardot" hozza: Idézet: Máté evangéliuma 10,34 "Ne gondoljátok, hogy azért jöttem, hogy békességet hozzak a földre. Nem azért jöttem, hogy békességet hozzak, hanem hogy kardot.
A "kard" a kozmikus kereszt jelképe, de eszében se volt Jézusnak a bűn és a halál szimbólumát az emberek közé hozni, hisz ennek jegyében, égisze alatt feszítették keresztre a szanhedrin követelésére. Az említett kereszt JHVH-Krisztus szellemi forrása. Máté az előző gondolatát saját maga cáfolja meg: Idézet: Máté evangélium 26,51 Egy pedig azok közül, akik Jézussal voltak, kardjához kapott, kirántotta, lecsapott a főpap szolgájára, és levágta a fülét. 26,52 Ekkor így szólt hozzá Jézus: "Tedd vissza kardodat a helyére, mert akik kardot fognak, kard által vesznek el.
Annak ellenére, hogy a keresztényeket eddig azzal áltatták, hogy ők lettek a "kiválasztottak", II. János Pál pápa már visszatér az ószövetségi legendák állításaihoz: Idézet: http://www.katolikus.hu/zsinat/zs_09.html A II. Vatikáni Zsinat NOSTRA AETATE kezdetű nyilatkozata az Egyház és a nem keresztény vallások kapcsolatáról Jóllehet a zsidó hatóságok követőikkel együtt Krisztus halálát követelték,xiii mindaz, ami az Ő szenvedésében történt, sem az akkor élő zsidóknak, sem a mai zsidóknak nem számítható be megkülönböztetés nélkül. Az Egyház ugyan Isten új népe, a zsidókat mégsem lehet úgy tekinteni, mintha ez következne a Szentírásból, hogy Isten a zsidókat elvetette magától vagy átkozottak volnának. Ezért mindenki ügyeljen arra, hogy sem a hitoktatásban, sem Isten igéjének hirdetésében ne tanítsanak semmi olyat, ami nem egyeztethető össze az evangéliumi igazsággal és Krisztus szellemével. 3Móz 20,24 Néktek pedig mondom: Ti örökölni fogjátok az ő földüket, mert én néktek adom azt örökségül, azt a tejjel és mézzel folyó földet. Én vagyok az Úr, a ti Istenetek, a ki kiválasztottalak titeket a népek közül.
20,26 És legyetek nékem szentek, mert én, az Úr, szent vagyok, a ki kiválasztottalak titeket a népek közül, hogy enyéim legyetek. 5Móz 7,6 Hiszen te Istenednek, az Úrnak szent népe vagy. Téged választott ki Istened, az Úr, hogy tulajdon népe légy valamennyi nép közül, amelyek a föld színén vannak. 10,15 Mégis csak a te atyáidat kedvelte meg az Úr, őket szerette, és az ő utódaikat, titeket választott ki valamennyi nép közül. Így van ez ma is. 14,2 Mert az Úrnak, Istenednek a szent népe vagy te, téged választott ki az Úr, hogy az ő tulajdon népe légy mindazon népek közül, amelyek a föld színén vannak. http://www.jerusalem-schalom.de/zitate2.htm Papst Johannes Paul II.: "Israel ist das Volk Gottes, es ist der Ausdruck der Gemeinschaft Gottes mit den Menschen, es ist das auserwählte Volk. Dies ist nicht eine natürliche Tatsache oder eine kulturelle, es ist ein übernatürliches Faktum." --II.János Pál pápa: "Izrael az Isten népe, ez egy kifejezése az Isten gyülekezetének az emberekkel, ez a kiválasztott nép. Ez nem egy természetes vagy kultúrális tény, ez egy természetfölötti jelenség, (tény)".--
|
|
|