Új téma  Új hozzászólás

Gondola főoldal | beállítások | regisztráció | keresés | GYIK | fórum főoldal | moderáció
  előző téma   következő téma
»  gondola Fórum   » Mûhely   » Lelki jelenségek, elváltozások

Ha vissza akarsz térni az előző témához, használd a böngésződ vissza (back) gombját!
   
Fórumunkon a regisztráció szünetel
Téma: Lelki jelenségek, elváltozások
A. E.
  Válasz | 2009. július 06. 00:36 | Sorszám: 122
Nagyon szép gondolatok, de ezek is érzelemmotiváltak. Sokáig vonzottak a buddhizmus és egyéb keleti dolgok - alapvetően a buddhizmust érzem egyedül valamirevalónak a keleti filozófiák közül, a többi jó esetben is megreked az ezoterikus anekdotázásnál,amit sok esetben jó pénzért terjesztettek.

Végül is megtanultam egyre inkább becsülni a kereszténység életközpontúságát és húsvér realizmusát.
Kelet egy zsákutca.

Tehát meditáció, megvilágosodás. Következőt gondolom: nincs ilyen állapot. Az egész 'kamu'.

Hátsószándékmentesség? Mitől lenne ez helyénvalóbb állapot? Mitől lenne egy kiüresített érzelemmentes létezés egyáltalán értelmes élet? Miért kéne megszabadulnunk a kötöttségeinktől? S lehetséges-e egyáltalán ez a hiábavaló próbálkozás?

Számomra a keleti gondolkodásnak nem a konklúziói vagy a szlogenei az érdekesek, hanem az a feltárt kincs, amit ez a befeléfordulás felszínrehozott, más utat jártak be, mást tapasztaltak. De hogy ez laz út enne "a" megvilágosodás? Nos nem. Nem ez az. S az sem biztos, hogy létezik megvilágosodás. Ha létezik az mindenképpen olyan, amin nem érződik füstölőszag és nincs hozzá szitárkíséret. S jószerivel nem mondható el túl sok minden róla. Szakítani kell azon vágyunkkal, hogy nagy csinnadratta

Lehet ez most túl offenzívnek tűnik. De egyébként ha "ügyesen" olvassuk a keleti bölcseket, akkor hasonló következtetésre jutunk. Elmondják ők ugyanezt ők maguk is. Máskülönben nem lennének népeik bölcsei.

Kelet vallásai a koraszülött tömegtársadalmak kontrollálására született, ahhoz idomult pszichikai kondícionálási metódusok alapvetően. A befeléforduló, lemondásközpontú, éntagadó nézetek idővel rendkívül szükségessé váltak ezeken a vidékeken, mert olyan népsűrűséget értek el, ami állandó konfliktusokhozvezett volna. Nyugatot nem mellesleg ezek az állandó konfliktusokban edzettség, az állandó harc tette sikeressé. A keleti semmittevés, az egész napos álszellemi lötyögés semmiképpen nem tekinthető "különbnek". De ott milliók képesek leélni ebben az életüket.

Előzmény: 121

Időzóna: CET  

Új téma  Új hozzászólás       előző téma   következő téma
Ugrás:

Email a webmesternek | Gondola