Gondola főoldal | beállítások | regisztráció | keresés | GYIK | fórum főoldal | moderáció
  előző téma   következő téma
»  gondola Fórum   » Közélet   » Elmennék azért a pofonért, Bayer Zsolt!

Ha vissza akarsz térni az előző témához, használd a böngésződ vissza (back) gombját!
   
Fórumunkon a regisztráció szünetel
Téma: Elmennék azért a pofonért, Bayer Zsolt!
Macisajt
  Válasz | 2003. február 08. 07:44 | Sorszám: 190
Vásárhelyi Mária visszavonta perét

NSZ • 2003. február 8. • Szerző: Bánfai Tamara, Kunstár Csaba

Vásárhelyi Mária szociológus visszavonta Bayer Zsolt ellen indított perét, mert a bíróság három és fél év alatt nem találta meg az ismert publicistát. Bayer ez idő alatt két másik perének tárgyalásán is megjelent.

Vásárhelyi Máriaszociológus viszszavonta Bayer Zsolt publicista ellen 1999-ben indított becsületsértési perét. Ezt az ismert médiaszakember nyílt levélben tudatta a Pesti Központi Kerületi Bíróság (PKKB) elnökével. Mint írta: „a továbbiakban nem szeretnék a résztvevője lenni annak a szánalmas és megalázó procedúrának, amely mindeddig a jogállamiság megszilárdítása helyett annak lejáratását, az emberi méltóság védelme helyett pedig a civil polgárok megalázását szolgálja”.

Mint arról lapunk már korábban beszámolt, Vásárhelyi Mária három és fél évvel ezelőtt becsületsértési pert indított Bayer Zsolt ellen, a Magyar Nemzetben megjelent „falig érő liberalizmus” című írásában foglaltak miatt. Bayer január végén, a negyedik tárgyalás alkalmával sem jelent meg a PKKB-n. Az igazságszolgáltatásnak három és fél év alatt sem sikerült kideríteni Bayer lakcímét, miközben ez idő alatt a publicista személyesen megjelent két másik pere tárgyalásain.

– Elfogadhatatlan, hogy ilyen könynyen feladja az igazságszolgáltatás a megidézett lakcímének felkutatását, annál is inkább, mert a keresett személy ismert közéleti szereplő és nem egy fantom – mondta kérdésünkre Kolláth György alkotmányjogász. Úgy véli, hogy ami a jelen eljárásban történt, az a magyar jogállamiság szégyene. A bíróság az eljárást a büntetőeljárási törvény szerint felfüggesztette, azaz szabályosan járt el, senki se gondolja azonban, hogy ezenkívül más tennivaló nincs – mondta Kolláth.

Strasser Tibor ügyvéd szerint a történtek nem írhatóak kizárólag a bíróság rovására, noha az, hogy az első tárgyalást több mint két év múltán tűzték ki, valóban az amúgy leterhelt bíróságon is múlhatott. – A magánvádas eljárásokat viszont ezek alapján akár törölni is lehetne a büntetőeljárásból. A feljelentőnek ilyenkor minden alkalommal meg kell jelennie a bíróságon, különben megszüntetik az eljárást, míg ha a feljelentett nem jön el, el kell halasztani a tárgyalást. A bíróságoknak nem áll elegendő eszköz a rendelkezésükre, hogy a feljelentett személyt előkerítsék – fogalmazott Strasser Tibor, aki szerint megengedhetetlen, hogy a jogsza-bályok lehetőséget adnak a magánvádas eljárások ilyen mértékű elhúzódására.

– A magyar eljárásjog annyi lehetőséget „biztosít” az eljárások hátráltatására, hogy sokszor úgy érzi az ember, ezen a területen az igazságszolgáltatás paródiája folyik – nyilatkozta lapunknak Muskovszky Gábor a Jogászokkal a Demokratikus Jogállamért Egyesület elnöke.

***************

Nyihihi ))
Megsértődött a "félreértett lámapaernyő"..:-O)
Most mikorra a Bayer is megkerült sőt, ígéretet is tett hogy elmegy a soron következő tárgyalásra, mégis elunta...

Viszont kétszer szerepelhetett a Népszabadságban ))
A hülyének is megérte...Annak biztos..

Nahát

Előzmény: 189

Időzóna: CET  

         előző téma   következő téma
Ugrás:

Email a webmesternek | Gondola