Új téma  Új hozzászólás

Gondola főoldal | beállítások | regisztráció | keresés | GYIK | fórum főoldal | moderáció
  előző téma   következő téma
»  gondola Fórum   » Vallás - filozófia   » Hamis időszámítások (3. oldal)

A téma oldalai: 1  2  3  4 

Fórumunkon a regisztráció szünetel
Téma: Hamis időszámítások
honfi
  Válasz | 2009. szeptember 22. 11:37 | Sorszám: 34
Csak úgy megkérdezném, hogy tanultál-e dialektikát, vagy történelmi materializmust?
onogur
  Válasz | 2009. szeptember 22. 10:39 | Sorszám: 33
Valóban nem értettem meg, késő volt, bocsi!

Azért citáltam ide a szaturnáliát, mert ugyebár a zsidók is a Római birodalom fennhatósága alatt éltek ( a Júdeai Népfront és a Júdea Népe Front is, ha már Brájennél tartunk ), a kereszténység meg első körben a Római birodalom területén terjedt el.
Tehát lehet annak némi igazságmagva, hogy a Karácsony rátelepedett a szaturnáliára, erre minden eszköz adott volt.

csiszi
  Válasz | 2009. szeptember 22. 02:56 | Sorszám: 32
Amikor az előző hozzászólást írtam azon járt az agyam menyire illetlen egy fórumon 2 napos csecsemőként a - hozzászólásaid alapján - egy régi embert "lehülyézni", de az az érzésem nem csak azt nem értetted meg amit én írtam, de azt sem amit saját magad (szerencsére csak) másoltál:
cirkuszi versenyek, gladiátorjátékok és alakos felvonulások követték egymást, melyek a bolondok ünnepe, karnevál és más ünnepek ősképéül tekintendők.
...
A gazdagok a szegényeket megvendégelték, a rabszolgák láncait leszedték, a cselédek az uraság asztalához ültek.

Igyekszem elképzelni a szituációt:
Fikusz Kukisz Spartakusznak(*):
- Spartikám, Saturnália van mulatunk hejj! Délelőtt Colosseum, megnézlek az oroszlán előtt, este meg leveszem a láncaid és én magam szolgállak fel - izé szolgálok fel neked - már ha marad belőled valami

Nyilván erre kellett "rátelepedni" a keresztényeknek, kellett kis emlékeztető mielőtt mennek a darálóba az "ünnepen". Te vagy vicceltél tegap és nem értetem, vagy komolyan is gondoltad...

(*) fontosnak tartom megjegyezni, általános iskola óta tudom ki volt Spartakus és nem oroszlánnal, hanem núbiaival verekedett ázadóvezérsége előtt, a szituáció elképzelt. Ironikusan arra utalok, hogy az efféle "materialista" társadalomtörténeti magyarázatok a Monty Pytonnal vannak egy kategriában

csiszi
  Válasz | 2009. szeptember 22. 02:21 | Sorszám: 31
Szerintem egyáltalán nem értetted meg amit írtam, pedig el is mondták utánam mire utaltam.

Afél wikipediat idemásolnod eleg lesz leírni 8 általánossal rendelkező amúgy is tudja mi ez. Különben nem értem, miért ezt az ünnepet hozod ide. Nem római eredetű sokkal korábbi mezopotámiai/egyiptomi.Sőt a téli napforduló "ünneplése" megkockáztatom az egyik legősibb lehet.
Ez kb olyan mint amikor az Ízisz kultuszt látják a Mária tiszteletében - ami Magyarországon (ahol szinte a legerősebb) mosolyrafaksztó és nyilvánvalóan semmi köze az egyiptomi istenséghez sokkal inkább eleink egyértelműen matriarchális társadalmához.

Jó persze tudom idehaza lassan az egész történelmet történelmet újraírják Pilisi kőbányában kapirgálnak a királyaink után, azok (csontjai) meg forognak a Fehérvári osszáriumban.

Agybaj.

onogur
  Válasz | 2009. szeptember 22. 00:39 | Sorszám: 30
"Fordítva volt!
Az un pogányok "telepedtek rá" a keresztény "eseményre" - csináltak belőle ünnepet."

Vicces!

Szaturnáliáról nem hallottál még?

"A szaturnália ünnepeket vagy szaturnáliákat az ókori Róma lakói december 17-én, a téli napforduló idején, az őszi vetés befejezésekor, Szaturnusz isten tiszteletére ülték meg - a hagyomány szerint az uralkodása alatti boldog aranykornak emlékezetét erősítette.
Eredete Görögországon át Mezopotámiába nyúlik vissza. A sötétség felerősítette az emberek félelmét a haláltól, és az elmúlással éppen a nemiség alternatíváját állították szembe: emberek nagy lakomákkal, ivászatokkal, tánccal, zenével ünnepeltek, egyes munkák tiltva voltak, és megajándékozták a szolgákat. A házakat feldíszítették örökzöld borostyánnal.
Szabályozása a császárok korába esik. Augustus 3 napot engedett, Tiberius és Caligula is megtoldották egy-egy nappal. Amikor nem szabályozták, az ünnep általában több mint egy hetessé növekedett és december 25-én ért véget. A császárok a népnek mulatságáról is gondoskodtak: cirkuszi versenyek, gladiátorjátékok és alakos felvonulások követték egymást, melyek a bolondok ünnepe, karnevál és más ünnepek ősképéül tekintendők.
A vigasságnak része volt, hogy a társadalmi rangok is felfüggesztésre kerültek erre az időre. Mivel nem volt hivatalos ügyintézés és munka, a rabszolgáknak megengedték, hogy urakként viselkedjenek, a gazdáik meg szolgálást játszottak.
Az egész idő alatt teljes munkaszünet és korlátlan jókedv uralkodott. A gazdagok a szegényeket megvendégelték, a rabszolgák láncait leszedték, a cselédek az uraság asztalához ültek. A gazdagok rózsával koszorÚzták fejüket, a családtagok apró ajándékokkal kedveskedtek egymásnak (akár csak a mai karácsonyi ajándékok)."

Madelon az eb
  Válasz | 2009. szeptember 21. 23:03 | Sorszám: 29
Nem vitatkozok, kérdezek.
honfi
  Válasz | 2009. szeptember 21. 22:47 | Sorszám: 28
Ne vitatkozz a Hittel!
Madelon az eb
  Válasz | 2009. szeptember 21. 22:31 | Sorszám: 27
ezesetben nem a testi születés, hanem annak dátuma
nádihegedű
  Válasz | 2009. szeptember 21. 21:57 | Sorszám: 26
Igen, úgyis. )
Szégyenlős panteisták
Rendes Kis
  Válasz | 2009. szeptember 21. 20:16 | Sorszám: 25
téged szült minden fény előtt magából az örök atya

Uppsz, ez nagyon jó: a 2x születés topikba való !
Ezeket a materialistákat úgyis csak a testi születés érdekli !

Madelon az eb
  Válasz | 2009. szeptember 21. 20:10 | Sorszám: 24
Nos hát engem pont ez a megtestesülés érdekelne. Vagyishogy a dátuma.
nádihegedű
  Válasz | 2009. szeptember 21. 19:27 | Sorszám: 23
Vallási szempontból nem annyira lényeges, hogy Krisztus MIKOR született, hiszen a megtestesülése előtt is létezett már, "megszületett",még azelőtt, hogy ez a világ megteremtetett volna.Végülis a
Karácsonyban Isten belső életét ünnepeljük, a Szentháromság titkán belül a Fiú örök születését és csak ebből a nézőpontból a megtestesülést. Van is egy ősi himnusz a "Jesu Redemptor omnium" és ott a második sor úgy szól, hogy "...téged szült minden fény előtt magából az örök atya" - minden fény előtt !! - a Teremtés előtt.
Persze a lényeg eléggé eltorzult és háttérbe szorult a megtestesülés javára.
Madelon az eb
  Válasz | 2009. szeptember 21. 18:11 | Sorszám: 22
Ok, de ebből még mindig nem tudom, hogy Krisztus Kr.e 1-ben, vagy Kr.u. 1-ben született-e.
honfi
  Válasz | 2009. szeptember 21. 15:12 | Sorszám: 21
Igaza volt, nem járható. Egyszerre csak vége lesz, a fene egye meg.
john batky
  Válasz | 2009. szeptember 21. 14:05 | Sorszám: 20
Jó parcdiff gyakorlatvezetőnk egyszer felírta a táblára az Euler-Tricomi-egyenletet, majd azt mondta: "ilyet látván az ember elgondolkodik, hogy az ateizmus járható út-e..."
honfi
  Válasz | 2009. szeptember 21. 13:49 | Sorszám: 19
Mi az ünnepet ünnepeljük.
john batky
  Válasz | 2009. szeptember 21. 13:37 | Sorszám: 18
Fenyőünnep
mpd
  Válasz | 2009. szeptember 21. 13:19 | Sorszám: 17
Én tudom: a Gyedmarózt!
john batky
  Válasz | 2009. szeptember 21. 10:42 | Sorszám: 16
És soha nem inzultáltak fizikailag?
honfi
  Válasz | 2009. szeptember 21. 08:26 | Sorszám: 15
Érdekes meglátás.
Matarialistaként sokszor kellett már elmagyaráznom keresztényeknek, mit is ünnepelek karácsonykor.
Rendes Kis
  Válasz | 2009. szeptember 21. 07:37 | Sorszám: 14
Csiszi arra céloz, hogy a kereszténységre rátelepedtek az újpogányok: Jézus spirituális tanítását feledve, feledtetve Jézus testi születésnapjára rátelepítették a Karácsony materialista ünnepét.
Rendes Kis
  Válasz | 2009. szeptember 21. 07:32 | Sorszám: 13
Honfi arra céloz, hogy a téli napfordulót már Krisztus születése előtt is megünnepelték az ősök: http://www.kislexikon.hu/saturnalia.html
csiszi
  Válasz | 2009. szeptember 21. 02:30 | Sorszám: 12
Ezt most nem értem. Pont az ellenkezőjét mondtam. Még a kanonizáció előttről van feljegyzés, hogy a karthagoi püspök örül annak, hogy ugyanazon napon született Jézus mint a "nap" - abban az időben min. 365 időpont volt "forgalomban".
Na mindegy
honfi
  Válasz | 2009. szeptember 21. 00:17 | Sorszám: 11
Persze. Addig nem volt téli napforduló.
csiszi
  Válasz | 2009. szeptember 20. 23:40 | Sorszám: 10
Sziasztok!

Fordítva volt!

Az un pogányok "telepedtek rá" a keresztény "eseményre" - csináltak belőle ünnepet. Ezt a kialakult "szokásjogot" kanonizálta Gyula pápa 350 körül. Korábban sok egyházatya elképzelhetetlennek (szükségtelennek) tartotta ennek ünneplését.
A kereszténység szerencsére rugalmas. Nálunk magyaroknál, egészen korai időkből származható szokásokat őrzött meg a Húsvéti rituálékban (szerencsére).

Amennyire tudom dátumnak -6 vagy +6-ot valószínűsítenek és áprilist. Nagyjából a két születéskor leírt esemény idejét próbálják meghatározni, a csillag megjelenését csillagászati vagy a népszámlást dokumentált történelmi eseményhez kötni.

Időzóna: CET
A téma oldalai: 1  2  3  4 

Új téma  Új hozzászólás       előző téma   következő téma
Ugrás:

Email a webmesternek | Gondola