Új téma  Új hozzászólás

Gondola főoldal | beállítások | regisztráció | keresés | GYIK | fórum főoldal | moderáció
  előző téma   következő téma
»  gondola Fórum   » Vallás - filozófia   » Térítő, vagy nem térítő vallás? (1. oldal)

A téma oldalai: 1  2  3  4  5  6  7 

Fórumunkon a regisztráció szünetel
Téma: Térítő, vagy nem térítő vallás?
Klaus Matefi
  Válasz | 2009. november 03. 09:20 | Sorszám: 163
http://www.vallasforum.hu/forum.php?id=341
Épül a Bábel!

100. Istvan - 2009-11-03 06:42:48
Épül a Bábel című topicot ezekkel a gondolatokkal kezdtem, gondolkodjunk el ismét rajta:

Az egymásnak írtakat szemlélve nem nehéz észrevennem, hogy ugyanannak a fogalomnak az egyik ember ezt az értelmezést adja, a másik azt és a harmadik amazt. Ezt az állapotot azonban nemcsak ezen a Fórumon tapasztalhatjuk így, hanem a mindennapi életben is! Mi ez, ha nem Bábel-jelenség?

Ha a kotlóstyúk hívogató hangot hallat kicsinyeinek, akkor hozzászaladnak, és ha riasztóhangot, – mert ragadozó madarat látott – , akkor pedig szinte repülve menekülnek csirkéi a szárnya alá! Köztük megvan az egyértelműség, köztünk nincs.

Ha két ember szereti egymást, akkor őszinte szavakat mondanak egymásnak és ezért ugyanaz a szó mindkettőjüknek ugyanazt jelenti.

Ha szeretjük Istent, akkor az ő hívogatását és „riasztását” megértjük és azonnal mozdulunk rá.

Ha szeretjük egymást és bízunk egymás egyenességében és lelkiismeretességében, akkor barátian tudunk megvitatni dolgokat. A belső közelségben levők meg tudják érteni, hogy mit akar mondani a másik, de el tudják fogadni egymástól a kiigazítást is!

A mi gondolataink azonban sokszor mérhetetlenül távol vannak egymás gondolataitól! Lehet így megérteni egymást és egymás véleményét elfogadni?

Meglátásom szerint nekünk embereknek vannak olyan helyes meglátásaink és jó ítélőképességünk, hogy semmi sem indokolja azt, hogy gondolataink között ilyen nagy ellentmondások legyenek. Szerintem a szívünkben van a hiba. A rosszul felfogott személyes érdek és egyénieskedés okozza azt, hogy valaki magát másoknál különbnek, nagyobbnak, okosabbnak, rangosabbnak akarja bemutatni. De ez lehet igazi érdek és érték számunkra? Amíg azonban ez így van, addig csak a Bábel tud épülni az igazi értelem és a szeretet rovására!

Szerintem a Bábelt csak a Szeretet tudja kiküszöbölni, mert ha a Szeretet ad látást számunkra, akkor valódi teljességet fogunk fölismerni, ha azonban az énünk adja a látást, akkor az jelentős mértékben is megcenzúrázhatja a valóságot!

Ti hogyan látjátok ezt a problémát?

101. Istenkeres(ő) - Klaus Matefi - 2009-11-03 08:29:04 - Válasz: 100. (Istvan)
Egy egységes vallásetikára van szüksége az egész emberiségnek kivétel nélkül kedves István ami a KÖZJÓ-t tekinti feltétel nélkül és visszavonhatatlanul a céljának.
Amíg ez egyik így értelmezi "Isten sugallatait", a másik pedig éppen ellenkezőleg, addig nem a megálmodott békésebb, boldogabb, igazságosabb jövő felépítése irányában halad az emberiség nagy családjának a sorsa...
Istennek (Folyamatosan Változó Szellemi Valónak) a törvénye különben is a természet, azaz a vadon törvénye, amitől az emelkedett emberi elmének el kell rugaszkodnia, fel kell tőle emelkednie.

Gondolj csak bele pl. az alábbi vallásetikai sugallatok különbözőségébe és az esetleges következményeibe:

Idézet:
Mózes V.
15,6 Mert az Úr, a te Istened megáld téged, a miképen megmondotta néked; és sok népnek adsz zálogos kölcsönt, te pedig nem kérsz kölcsönt, és sok népen fogsz uralkodni, és te rajtad nem uralkodnak.

23,20 Ne végy kamatot atyádfiától se pénz, se élelem, se más egyéb után, amit kamatra szokás adni!
23,21 Az idegentől vehetsz kamatot, de atyádfiától ne végy kamatot! Akkor megáld téged Istened, az Úr minden vállalkozásodban azon a földön, ahová most bemégy, hogy birtokba vedd.

28,12
Megnyitja néked az Úr az ő drága kincsesházát, az eget, hogy esőt adjon a te földednek alkalmas időben, és megáldja kezednek minden munkáját, és kölcsönt adsz sok népnek, te pedig nem veszesz kölcsönt.

28,15 Fenyegetés átkokkal
De ha nem hallgatsz az Úrnak, Istenednek a szavára, ha nem tartod meg, és nem teljesíted minden parancsolatát és rendelkezését, amelyeket ma megparancsolok neked, akkor rád szállnak mindezek az átkok, és kísérni fognak téged:
28,43 A köztetek élő jövevény mindinkább föléd kerül, te pedig egyre alább hanyatlasz.
28,44 Az fog neked kölcsönadni, nem te kölcsönzöl neki, az lesz az első, te pedig az utolsó.
28,45 Rád szállnak mindezek az átkok, üldöznek és kísérnek téged, míg el nem pusztulsz, mert nem hallgattál Istenednek, az Úrnak a szavára, nem tartottad meg parancsolatait és rendelkezéseit, amelyeket megparancsolt neked.

Lukács evangélium
6,34 És ha azoknak adtok kölcsönt, akiktől remélitek, hogy visszakapjátok, mi a jutalmatok? Bűnösök is adnak kölcsönt bűnösöknek, hogy visszakapják azt, ami jár nekik.
6,35 Ti azonban szeressétek ellenségeiteket, tegyetek jót, és adjatok kölcsön, semmit sem várva érte: nagy lesz akkor a jutalmatok, és a Magasságos fiai lesztek, mert ő jóságos a hálátlanok és gonoszok iránt.

Az emberiségnek az új kozmikus korszak hajnalán fel kell végre fognia, hogy csak a kollektív szeretet, önzetlen segítségnyújtás és szolidaritás lehet a kizárólagosan helyes út, ami a jövendő generációk számára a szebb, boldogabb, igazságosabb és békésebb jövőt biztosíthatja.

Hazugságokra, mások kárára, soha be nem váltható túlvilági ígéretekre, stb. nem építhetjük fel az utánunk következő generációk jövőjét kedves István. Ez nem magánügy, hanem kizárólagosan közügy.
Szállj le a mennyekből, amit hamisan festettek meg a számodra évezredekkel ezelőtt, és járjál két lábbal kérlek a realitás talaján...

Nem Istent kell az embereknek szeretni (hisz a Folyamatosan Változó Szellemi Való nemcsak a jónak, de a rossznak is a szellemi forrása és rádásul nem személy, hanem az anyagi mozgásokból adódó hatások összessége), hanem magát az embert kedves István... Ez az egyetlen záloga a már többször emlegetett szebb, boldogabb, igazságosabb és békésebb jövőnek, ami nemcsak nekünk, de az utánunk következő generációknak is a jól felfogott érdeke. Isten megismerésére viszont kell az embernek törekednie, mivel lelkünket ez képezi le a születésünk pillanatában a saját akkori "képére" és nem árt azzal tisztában lennünk, hogy milyenek ez által a születési adottságaink, melyeken esetleg a szabad akaratunk segítségével javítanunk kell.

Vallás - Filozófia - Ezotéria fórum

Istenkeresők Globális Egyháza

Térítő, vagy nem térítő vallás?

Klaus Matefi
  Válasz | 2009. október 20. 16:40 | Sorszám: 162
http://forum.gondola.hu/cgi-bin/ultimatebb.cgi?ubb=get_topic&f=10&t=000227
Valami nagy-nagy rendet kéne rakni !

Klaus Matefi 2009. október 20. 08:33 | Sorszám: 1660
Előzmény: mpd 2009. október 20. 07:51 | Sorszám: 1653

Idézet:
onogur írta:
"Az Ószövetség egy nép eredetmondája."

mpd írta:
"Nos, éppen ezen csodálkozok régóta: mi köze ehhez a kereszténységnek?"

Csodálom, hogy eddig még nem jöttél rá..., pedig eleget írtam már róla...

Az ábrahámi vallások az ószövetségi legendák beavatottjainak a találmányai a véleményem szerint. Ez a helyzet tehát a Pál-féle kereszténység vallásaival és az iszlámmal is...

Bővebben erről:

Jézus feltámadása, Pál találmánya...

Jézus feltámadása, Pál találmánya...II.

A Koránt is ószövetségi legendák beavatottjai készítették?

Nagy biztonsággal ki lehet jelenteni azt, hogy se Ábrahám, se pedig Mózes nem létezett (ezt nemcsak én állítom, hanem pl. a híres Biblia-kutató, Julius Wellhausen, vagy a telavivi egyetem régészéti intézetének igazgatója, Israel Finkelstein professzor is), és ugyanez a helyzet az ószövetségi legendákban Ezsdrásék által propagált "egyiptomi fogsággal" kapcsolatosan is... A Tórát i.e. 445-re készítették el Ezsdrásék a babilóni száműzetés során elsajátított ismeretekre bazírozva. A korábbi időkben nem volt ismert a zsidók számára a Marduk átkeresztelése által életre hívott JHVH, hanem Molokot imádták... Nemcsak a "teremtő Isten" fogalma, kozmikus titka származik az ősi Mezopotámiából, a mai Irak területéről, de az Ószövetség által átvett teremtés története (a babiloni Enuma elis), a Noé-féle legenda (ahol a sumer Gilgames eposzban szereplő Um-napisti szerepét veszi át Noé!) és természetesen a kabbalisztikus titkos ismeretek is. A héber naptár is a babilóni naptár alapján készült el...

Bővebben erről:

"Olyan rég volt, hogy sohasem volt"

Purim eredete, a Tóra keletkezése

Klaus Matefi
  Válasz | 2009. október 15. 20:07 | Sorszám: 161
mpd
  Válasz | 2009. október 15. 13:52 | Sorszám: 160
Wir bilden einen lieben Reigen
Ich werde euch die Richtung zeigen
Nach Afrika kommt Santa Claus
Und vor Paris steht Mickey Mouse
Klaus Matefi
  Válasz | 2009. október 15. 13:48 | Sorszám: 159
http://www.vallasforum.hu/forum.php?id=329

189. tramenes - 2009-10-14 20:39:31 - Válasz: 188. (Istenkeres)
A vallások közül csak az iszlámot és a kereszténységet tartod az "ószövetségi lgendák beavatottjainak" találmányának?

Mi alapján nevezel "térítőnek" egy vallást?

190. Istenkeres(ő) - Klaus Matefi - 2009-10-14 21:50:43 - Válasz: 189. (tramenes)

Idézet:
tramenes írta:
A vallások közül csak az iszlámot és a kereszténységet tartod az "ószövetségi lgendák beavatottjainak" találmányának?

Mind a kettő ábrahámi vallás annak ellenére, hogy a bibliai Ábrahámot Ezsdrásék hívták életre, azaz Mózessel egyetemben nem léteztek... A Tórát a babilóni száműzetés során elsajátított ismeretekre alapozva készítették el Ezsdrásék i.e. 445-re...

Idézet:
tramenes írta:
Mi alapján nevezel "térítőnek" egy vallást?

Ha egy vallás mások "megtérítésére" törekszik, azaz a saját hitének az elterjesztésére, akkor az térítő vallás értelemszerűen.

A kereszténységet általában tűzzel-vassal terjesztették a hittérítők, az iszlám pedig hóditások folyamán terjedt el.

Az ószövetségi legendák vallásai ezzel szemben nem arra voltak szánva, hogy felvegyék a világ népei...:

Idézet:
http://www.zsido.hu/aktiv/rabbiv.php
Tegye föl bátran a zsidósággal kapcsolatos kérdéseit, problémáit,
és Raj Tamás forabbi ezen a nyilvános oldalon keresztül megválaszolja azt.

Kedves Raj Tamás!
Mi a véleménye arról, ha át szeretnék térni a zsidó hitre. Megtudtam, hogy 1/4 részben zsidó vagyok. Ja, megkereszteltek ugyan, de nem voltam elsõáldozó, áttérhetek? Eddig azért nem tértem át, mert nem akartam, megbántani a családomat. Lehetséges ez 34 éves nõ számára.
Elfogadnának valaha? Válaszát elõre is köszönöm. Szilvia

Kedves Szilvia! Elképzelése természetesen megvalósítható, járható út, bár a mi vallásunk nem missziós, nem térítõ vallás, de alaposan meg kell gondolnia lépését, és jobb, ha elõbb megismeri a zsidó vallást és kultúrát. Ezt ma már könyvek vagy elõadások segítségével megteheti. Jómagam most március minden hétfõ estéjén 6-tól ilyen ismertetõ elõadásokat tartok a Bálint házban (VI. Révay u. 16.). Ha érdekli, szívesen látom Önt. Üdvözlettel: R.T.

- Tisztelt Fõrabbi úr!
Szeretném a segítségét kérni az alábbi kérdés megválaszolásában.
Mint a többi kérdésre adott válaszából is kiderül, a zsidóság nem térítõ vallás. Egy ideje foglalkoztat a gondolat, hogy vajon miért nem tartják szükségesnek a világ népeit meggyõzni az "igaz hitrõl". Az idézõjelet természetesen nem lekicsinylõ szándékkal használtam, csak azt szerettem volna kifejezni, hogy véleményem szerint valamennyi vallás önmagát értelmezi "igaz hitnek". Ha a zsidóság is hiszi, hogy az õ vallásuk hirdeti a teljes igazságot, nézetem szerint meg kellene azt osztaniuk az emberiséggel.
Mivel tiszteletben tartom mások hitét, nem szeretnék jogot formálni, hogy a zsidó vallás eme szokását minõsítsem, de éppen ezért szeretném azt az Ön segítségével megérteni.
Zoltán

Kedves Zoltán! Rosszul gondolja, mi fontosnak tartjuk, hogy Isten igéjét és tanításait (Bibliánkat), ami azonos a keresztény Ószövetséggel, de eredetileg a mi népünkhöz szólt és nyelvünkön, héberül íródott, közvetítsük és hirdessük a világ népei felé. (Többek között ezért tartok én is bibliamagyarázatot és írok könyveket nem zsidók számára is.) Ugyanakkor azonban nem térítünk, mert nem az a fontos, hogy minél több embert megnyerjünk magunknak, hanem hogy minél többen kövessék a maguk hitén belül a Szentírás tanításait, a Tízparancsolatot. Egyébként ettõl függetlenül a rabbi kötelessége elõször lebeszélni az érdeklõdõt az áttérésrõl, nehogy késõbb meggondolja magát, és csak a zsidósággal járó esetleges negatívumokat érezze. Üdvözlettel: R.T.

- Tisztelt Fõrabbi.
A napokban töltötötem be a 20. születésnapomat és ugy gondoltam hogy ideje lesz elhatározni magamat mert már régota szeretném felveni a zsido valást.Az lenne a kérdésem hogy mint katalikusnak milyen lehetöségeim vanak a valás felvételére.
Válaszát elöre is köszönöm.:Milán

Kedves Milán! A vallás változtatásához valóban felnõttként van lehetõsége, ez a 18 éves kor betöltését jelenti. Teljesen mindegy, hogy korábban mely valláshoz tartozott, de mivel a zsidóság nem térítõ vallás, a lakhely szerint illetékes rabbinak, akinél jelentkeznie kell, legalább kétszer le kell beszélnie szándékáról, nehogy késõbb meggondolja magát. Ezután ki kell jelentkezne a jelenlegi illetékes lelkésznél, majd kb. fél éven tanulnia, végül vizsgáznia kell a zsidó vallásról. Mindenekelõtt javaslom, hogy fontolja meg még egyszer szándékát, s fõként olvasson-tanuljon a zsidó vallásról és kultúráról. Elsõként talán „Nem idegen közöttünk” címû kis könyvem új, bõvített kiadását javaslom elolvasásra. Üdvözlettel: R.T.

- Kedves Fõrabbi Úr!
Régóta foglalkoztat a kérdés, miért hangsúlyozza több rabbi is, hogy a zsidó nem térítõ vallás, amikor is az Örökkévalónak -gondolom- célja, hogy minden ember Õt szolgálva, az Õ tiszta szabályait követve élhessen. Tudom, mondják, hogy a Tóra mindenki elõtt nyitva van, de mégis hogyan juthat el egy egyszerû ember odáig segítség, megismertetés nélkül? Miért nem próbáljuk mi, zsidók elmondani minél több embernek, hogy hogyan találhatják meg lelkük békéjét, értelmét Õ általa? E "kizárás" által lassan mi is kizárjuk magunkat, mert a vidéki zsinagógákban egyre kevesebb a fiatalság,s a betértek ezáltal kevesebb is lesz a lehetõségünk fenntartani közösségi szokásainkat, hogy a kóser ételek beszerzésérõl, gyermekeink vallásoktatásáról már nem is szóljak...
Válaszát elõre is köszönve: Porath-K. Brigitta

Kedves Brigitta! Valóban nem vagyunk térítõ vallás, legalábbis az ókor vége óta nem, de ez nem jelenthet bezárkózást, nem jelentheti azt, hogy másoknak ne nyújtsunk segítséget, ha érdeklõdik irántunk vagy hagyományaink, tanításaink iránt. Jómagam is tartok bibliai és zsidóságismereti tanfolyamokat, ahol zsidók és nem zsidók egyaránt részt vesznek. (Most szeptemberben indul.) A betérést azonban a jelentkezõnek alaposan át kell gondolnia, nehogy késõbb megbánja lépését. Sajnos, az a helyzet, hogy Izraelben hivatalosan ortodox rabbi-szervezet mûködik, amely egyre kevésbé fogadja el az egyébként szabályos betéréseket is. Ezért a rabbik világszerte még külön megnehezítik a betérést, remélve (valószínûleg hiába), hogy az õ döntéseiket majd akkor elfogadják. Üdvözlettel: R.T.

- Nem vagyok megkeresztelve, nem vagyok tagja egyik egyháznak,vagy szektának sem. Lehetek zsidó?

Tisztelt Érdeklõdõ! Ha Ön nem tagja egyetlen felekezetnek sem, ez csak jelent változást, hogy elõbb nem kell onnan kijelentkeznie. Mivel nem vagyunk térítõ vallás, a rabbi kötelessége legalább kétszer lebeszélni a jelentkezõt, hogy legyen ideje meggondolnia lépését. Ezután le kell vizsgáznia a zsidó vallás alapismereteibõl, ami minimális héber tudást és elméletet jelent. (Ez utóbbihoz ajánlom „Nem idegen közöttünk” címû könyvem új, bõvített kiadását. A vizsga után a rabbinikus bíróság ünnepélyesen befogadja az illetõt, aki bibliai héber nevet is választ. Végül el kell mennie a rituális fürdõbe, lemerítkezés céljából. Ha az illetõ férfi, a körülmetélést is vállalnia kell. Szívélyes üdvözlettel: R.T.

- Kedves, mélyen tisztelt főrabbi úr! L. Árpád vagyok, és köszönöm az előző kérdésemre a válaszát! Szeretném Öntől megkérdezni, hogy hogyan értelmezi a zsidóság a prozelita fogalmát? Én úgy tudom, hogy a prozelita fogalmának van egy tágabb és egy szűkebb értelmezése: a tágabb a "kapu idegenje", aki elfogadja a zsidó vallás alapelemit, de nem veszi fel a zsidó vallást, illetve a "gér cedek", aki teljesen csatlakozik a zsidósághoz. Az Apostolok cselekedeteiben pl. olvashatunk az un. "Istenfélőkről", akik pogány hívők, általában görögök, de nem prozeliták, vagyis nem tértek be hivatalosan is. Ma csak a teljesen betértek használhatják a prozelita fogalmát önmagukra, vagy azok is, akik nem tértek be, de hisznek? Egyébként végtelenül örülök, hogy a Makkabi kft. jóvoltából van kiadva héber-magyar nyelvű Biblia, nekem is van egy példányom, nagyon szeretem! Köszönöm, hogy válaszol a kérdéseimre, és fogadja mély tiszteletemet, kedves főrabbi úr! Remélem, egyszer majd személyesen is tudunk találkozni, bár szegedi vagyok, és nincs sok lehetőségem Budapesten tartózkodni. Tisztelettel: L. Árpád

Kedves Árpád! Köszönöm megtisztelõ sorait, s örülök, hogy a kétnyelvû Bibliát jól tudja használni. A zsidóság, mint tudja, nem térítõ vallás, így a rabbinak inkább lebeszélnie kell a jelentkezõt. Ám ha valaki kitart betérési szándéka mellett, és teljes szívbõl elfogadja a zsidó vallás hitét és gyakorlatát, prozelitának, igaz betérõnek (héberül gér cedek) nevezzük, s a Talmud szerint még a jámbor zsidók sem állhatnak meg a gér cedek mellett. Ma a különféle betérõk között senki nem tesz különbséget. Az ókorban és különösen az idõszámításunk kezdete körüli idõben azonban szép számmal voltak olyanok, akik – mint Ön is említette – nem tértek ugyan át, de a zsidó vallás eszméit, sõt egyes törvényeit is magukévá tették. Õket már a Zsoltárok könyve „Isten-félõknek” (héberül jiré Adonáj) nevezték. (Vesd össze 118. zsoltár 4. vers).Jómagam is remélem, hogy egyszer majd személyesen is megismerhetem Önt, s addig is üdvözletemet küldöm: R.T.

- Miként tudhatom meg, hogy valóban zsidó származású vagyok-e? Ha igen, mit kell tennem ahhoz, hogy gyakorolhassam a zsidó vallást és miként vállhatnak zsidóvá a fiaim is.

A zsidóság nem térítõ vallás, tehát nem hódítani, nem legyõzni, legfeljebb meggyõzni akar. Ha például valaki zsidó akar lenni, a rabbinak elõször errõl le kell beszélnie a jelentkezõt. A vallást ugyanis fel lehet venni, de valójában letenni nem lehet. Sajnos a holokauszt és az utána következõ idõszak következtében sokan elfelejtették gyökereiket, amelyeket azonban fel lehet frissíteni, könyvek, elõadások vagy a zsinagógai közösségek megkeresésével.Ma már négy különbözõ irányzatú zsidó iskola és négy óvoda mûködik Budapesten, sok ifjúsági szervezet van, nyári tábor a fiataloknak, és a zsinagógák mellett Talmud-Tóra hitoktatás is folyik.Kívánom, hogy találja meg a megfelelõ megoldást.

- A kérdésem a következõ lenne:ha valaki bár nem született zsidónak,de úgymond megtalálta magának ezt a vallást,akkor hogyan lehet hivatalosan is zsidó vallású?

A zsidóság soha nem volt és ma sem térítõ vallás. Ha valaki mégis, áttérés céljából, jelentkezik, a rabbinak kötelessége lebeszélnie szándékáról az illetõt. Legalább kétszer kell elutasítani az ilyen kérelmet, hagyomány szerint.Erre azért volt szükség, mert a zsidóságot ugyan fel lehet venni, letenni azonban nagyon nehéz. Elõfordult, hogy valaki késõbb meggondolta magát, és éppenséggel ellene fordult a korábban keresett közösségnek. Mivel a zsidóság nem csupán vallás, hanem történelmi sors is, minden érdeklõdõnek alaposan meg kell gondolnia szándékát.

193. tramenes - 2009-10-14 22:28:25 - Válasz: 190. (Istenkeres)
-A vallások közül csak az iszlámot és a kereszténységet tartod az "ószövetségi lgendák beavatottjainak" találmányának ?

-Mind a kettő ábrahámi vallás annak ellenére, hogy (...)

Jó, de csak ezt a kettőt tartod az "ószövetségi lgendák beavatottjainak" találmányának, vagy esetleg más vallásokat is?

A saját hit elterjesztése nem csak az ábrahámi vallásokban játszik szerepet. Más vallások hasonló impulzusait, képviselőinek hasonló tevékenységét is emberek azon szándékával magyarázod, hogy más embereket meg akarnak téveszteni, és ki akarnak használni a saját jobblétük érdekében?

194. Istenkeres(ő) - Klaus Matefi - 2009-10-15 10:52:24 - Válasz: 193. (tramenes)

Idézet:
tramenes írta:

"Mind a kettő ábrahámi vallás annak ellenére, hogy a bibliai Ábrahámot Ezsdrásék hívták életre, azaz Mózessel egyetemben nem léteztek... A Tórát a babilóni száműzetés során elsajátított ismeretekre alapozva készítették el Ezsdrásék i.e. 445-re..."

Jó, de csak ezt a kettőt tartod az "ószövetségi lgendák beavatottjainak" találmányának, vagy esetleg más vallásokat is?

Természetesen mindegyik vallás az, amelyik ezeken az alapokon nyugszik a véleményem szerint. Gondolj csak pl. a "Jehova Tanúi"-ra...
Ennek a szektának a tagjai nagy lelkesedéssel térítgetnek mindenhol, leginkább a keresztények köreiben, és igyekeznek elhitetni az emberekkel még több nonszensz dolgot (Velem pl. azt próbálták, ha belépek a soraikba, akkor már nem fogok többé meghalni... Arra kérdésemre, hogy nem zavarja-e őket az, hogy a kitalált Ábrahámnak és Mózesnek is meg kellett halnia, nem jöttek zavarba, mivel számukra ez meg lett ígérve...)... Ha egy szervezet (egyház) tudatlanul is, de nem megtörtént, illetve kitalált dolgokat propagál korábbi "szent írásokra" hivatkozva, amit az ószövetségi legendák beavatottjai készítettek, akkor akarva, vagy akaratlanul, ezen beavatottak "találmányát" terjesztik kisebb-nagyobb változtatások eszközlésével.

Mindegyik ilyen vallás Jeruzsálem városának a fontosságát propagálja, pedig ennek a szép antik városnak azon kívül, hogy Jézust i.sz. 25 április elsején egy vallásos rituál keretében, "az első szövetség alatt elkövetett bűnök váltságáért" (Pál levele a zsidókhoz 9,15), véresáldozat (pászkabárány) gyanánt (Pál levele a zsidókhoz 9,22-24) itt feszíttették keresztre egy megfelelő kozmikus konstellációnak a peszách előkészületi napjával való egybeesése miatt a szanhedrin követelésére, semmi egyéb kapcsolata nincsen bármilyen kozmikus misztériumhoz... A "végidők" mennyei Jeruzsáleme is a Bakony területén "ért földet" 1999.08.11-én, ha már ragaszkodni szeretnénk ezekhez a misztériumokhoz.

Simon Pereszék legszívesebben "világfővárosként" látnák már Jeruzsálemet és a népét pedig "Isten által kiválasztottnak"...:

Idézet:
http://www.epa.oszk.hu/00800/00804/00282/40273.html
VII. évfolyam, 30. szám, 2003. július 25
Hetek-összeállítás
Jeruzsálem legyen világfőváros

Simon Peresz, volt izraeli miniszterelnök a héten ismét felvetette korábbi elképzelését, miszerint Jeruzsálemet nyilvánítsák „a világ fővárosává”. Az erről szóló jelentést a Maariv című izraeli napilap írta meg, de Peresz egyik tanácsadója is megerősítette.

Peresz orosz politikusokkal folytatott találkozóján fejtette ki javaslatát. Elképzelése szerint a „világfőváros” koncepció mindenekelőtt jelképes értelmű: az ENSZ főtitkára lenne Jeruzsálem főpolgármestere, és ő nevezné ki a város két részét igazgató zsidó, illetve arab alpolgármestert. Peresz javaslatára eddig nem született hivatalos izraeli reagálás.
A zsidó, keresztény és muzulmán vallás szent helyeit magában foglaló Jeruzsálem státusa az izraeli-palesztin tárgyalások legérzékenyebb pontja, amely az eddigi béketárgyalások során megoldhatatlannak bizonyult. Az ENSZ közgyűlése 1947-ben, amikor az egykori brit mandátumterületet, Palesztinát zsidó és arab államra osztotta, úgy rendelkezett, hogy Jeruzsálem „corpus separatumként”, területen kívüli státussal kerüljön nemzetközi fennhatóság alá. Ebből a tervből semmi nem lett, mivel a függetlenségi háború során 1948-ban Izrael elfoglalta Jeruzsálem nyugati, Jordánia pedig a város keleti felét, az 1967-es hatnapos háborúban pedig már egész Jeruzsálem izraeli fennhatóság alá került Ciszjordániával és a Gázai-övezettel együtt. Az izraeli parlament, a knesszet 1980-ban hozott döntésével később annektálta és az ország hivatalos fővárosának nyilvánította Jeruzsálemet.
Az oslói békefolyamat eredeti menetrendje ötéves határidővel, 1998-ra tervezte véglegesen megoldani a Jeruzsálem-kérdést. A mikéntre számos megoldási javaslat született: Bernard Wassersstein, a glasgow-i egyetem történészprofesszora könyvében (Divided City: Struggle for Jerusalem, Yale University Press, 2002) nem kevesebb mint hatvannégy különböző elképzelésről tesz említést. A tervek egy része az izraeli és a palesztin fél közötti kompromisszumot sürgeti, mint Josszi Beilin volt külügyminiszter javaslata, amely az „egy város - két főváros” elvre épül.
Más elképzelések szerint Jeruzsálemet mint a világ közös szellemi örökségének hordozóját ki kell vonni a politikai küzdelmekből, hogy nemzetközi státussal az ENSZ, illetve a Vatikán védnöksége mellett globális központtá váljon.

Jean-Louis Tauran érsek, a Vatikán államközi kapcsolatainak vezetője 1998-ban arról beszélt, hogy a Szentszéknek be kell kapcsolódnia a Jeruzsálem jövőjéről folytatandó izraeli-palesztin tárgyalásokba. Tauran érsek szerint a Vatikán képviselőinek jelenléte azért fontos, hogy a megbeszélések „igazságosak legyenek, és a problémák egyetlen vonatkozása se sikkadjon el”. Jóllehet az oslói megállapodás előkészítésében a Vatikán hivatalosan nem vett részt, 1993. szeptember 10-én, három nappal az egyezmény ünnepélyes washingtoni aláírása előtt az olasz La Stampa című hetilap azt jelentette, hogy Simon Peresz külügyminiszter ígéretet tett a pápának: átadja a Vatikán számára a Jeruzsálemben fekvő szent helyeket, és ehhez a megállapodáshoz Jasszer Arafat is hozzájárulását adta. Egy évvel később Marek Halter francia író, Simon Peresz egyik közeli barátja egy izraeli lapinterjúban elmondta: az előző év májusában egy levelet kézbesített a pápának, amelyben Peresz felajánlotta a jeruzsálemi Óváros feletti hegemóniát a Vatikán számára. A vatikáni kezdeményezésekről az utóbbi időben keveset lehetett hallani, és II. János Pál pápa 2000 tavaszán tett szentföldi útja alkalmából sem került szóba. Ugyanez év szeptemberében azonban palesztin oldalról merült fel a javaslat, hogy Jeruzsálem legyen világfőváros. Nem sokkal a Jeruzsálem, ezen belül is a legvitatottabb hovatartozású terület, a Templomhegy feletti vita miatt kudarccal végződött Camp David-i békecsúcs után Ahmed Korei, a Palesztin Törvényhozási Tanács elnöke az Európai Parlament előtt tartott beszédében kijelentette, hogy a palesztinok támogatnák Jeruzsálem nemzetközivé kikiáltását a város egészében - beleértve az arabok lakta Kelet-Jeruzsálemet is, ha nem sikerül a két félnek dűlőre jutni a végső rendezés ügyében. Szintén 2000-ben jelentette ki Ehud Olmert jeruzsálemi főpolgármester, hogy a szent helyekkel teletűzdelt Templomhegy jellegének jobban megfelelne, ha szimbolikusan „isteni fennhatóság” alá helyeznék, miközben az igazgatás a jelenlegi gyakorlat szerint történne.
Abu Sallah ramallahi sejk és Menahem Froman rabbi 1999-ben a Jerusalem Report című lapban kezdeményezte, hogy a muszlim vallás és a judaizmus számára egyformán szent helynek számító hegyet a világ vallási központjává lehetne átalakítani azáltal, hogy felépítenének a jelenleg működő két muszlim mecset közé egy zsidó szentélyt. Erről az elképzelésről azonban a palesztinok hallani sem akarnak, sőt Jasszer Arafat éppen ezen a héten jelentette ki újra, hogy bármilyen zsidó csoport belépésének engedélyezése „bűncselekmény” lenne. Eközben a hivatalos izraeli álláspont Jeruzsálem kérdésében változatlan: a város Izrael örök és oszthatatlan fővárosa, beleértve a Templomhegyet, ahol a zsidóság hajdani szentélye állt.

http://www.or-zse.hu/kraus/naft40.htm
Országos Rabbiképző Zsidó Egyetem
2003.09.09.
"JERUZSÁLEM LESZ A VILÁG FŐVÁROSA"-
PROPONÁLJA SIMON PERESZ, A MUNKAPÁRT ELNÖKE
Simon Peresz (80), volt miniszterelnök, hadügyminiszter, stb., akit nemrég választottak meg, "ideiglenesen" az izraeli Munkapárt elnökének - azzal az eredeti ötlettel állt elő, hogy a palesztinokkal folytatott béketárgyalások során - ahol az egyik legnehezebb probléma az óvárosban lévő szent helyek - határozzák el, hogy Jeruzsálem, vagy annak legalábbis az óvárosa, nemzetközi legyen és az ENSZ főtitkár fennhatósága alatt álljon.

Így lesz, Peresz szerint Jeruzsálem a "világ fővárosa", mikoris az ENSZ mindenkori főtitkára, mint főpolgármester, lesz felelős a szent városért és mellette két alpolgármester: egy zsidó és egy arab. Mindhárom világvallás maga fogja felügyelni és menedzselni saját szent helyeit és egyik sem fog "uralkodni" a másikon.

Peresz szerint palesztin részről érdeklődés mutatkozik az ezoterikus terv iránt. Ezzel szemben nincs sok esély, hogy Izrael elfogadja azt, mivel Jeruzsálem, a szent város, fennállása óta Izrael fővárosa és a zsidók világszerte napi imáikban foglalják, míg a moszlimok szent városa a szaudi Mekka.

Mint említettem, az antik Jeruzsálemnek semmi köze a "végidők" kozmikus misztériumához sem, ennek ellenére a tudatosan szított közel-keleti iszlám-zsidó konfliktusnak a motivációja ennek a városnak a birtoklására való törekvés... Ez jellemezte az elmúlt közel két évezredet is, ami rengeteg szenvedést, halált okozott.

Az Ezsdrásék által propagált "isteni kiválasztottságnak" semmi reális alapja nincsen... Az egyetlen és valóságos Isten, azaz a Folyamatosan Változó Szellemi Való nem személy, nem választ ki senkit, mert ez az anyagi mozgásokból adódó hatások összessége, de egyben a pozitív és negatív szellemi hatások forrása. Ezzel ideje tisztában lennie MINDENKINEK és az új kozmikus korszak hajnalán az eddigi téves és esetlegesen káros vallási hagyományoknak hátfordítva közös erővel és összefogással a KÖZJÓ-ért síkra szállni, hogy a jövendő generációk, az emberiség kollektív nagy családja egy szebb, igazságosabb, békésebb világban élhessenek végre. Nem lehet mindegy senkinek se szerintem, hogy az egyetlen és megismételhetetlen életét milyen körülmények között éli le...

Idézet:
tramenes írta:
A saját hit elterjesztése nem csak az ábrahámi vallásokban játszik szerepet. Más vallások hasonló impulzusait, képviselőinek hasonló tevékenységét is emberek azon szándékával magyarázod, hogy más embereket meg akarnak téveszteni, és ki akarnak használni a saját jobblétük érdekében?

Nem helyes a megállapításod, mivel ahogy már jeleztem, a zsidó vallás érthető és logikus módon nem térítő vallás...
A térítő vallások általában a szófogadó hívek számára a soha be nem váltható túlvilági ígéreteket helyezik kilátásba jutalom gyanánt... Ezzel szemben az ószövetségi legendák vallásai reális földi célok megvalósításaira serkentenek, azaz a földi jólét, gazdagság, népek feletti hatalom realizálása. Tudtommal ez az egyetlenegy olyan vallás, ami vallási köntösbe bújtatva kifejezetten politikai illetve gazdasági célkitűzésekkel rendelkezik Ezsdrásék jóvoltából. Gondolj csak az alábbi kötelező érvényű "isteni utasításokra" és messianisztikus elképzelésekre...:

Idézet:
Mózes V.
6,10 Amikor bevisz téged Istened, az Úr arra a földre, amelyet esküvel ígért atyáidnak, Ábrahámnak, Izsáknak és Jákóbnak, és ad neked nagy és szép városokat, amelyeket nem te építettél,
6,11 minden jóval telt házakat, amelyeket nem te töltöttél meg, és megásott kutakat, amelyeket nem te ástál, szőlőket és olajfákat, amelyeket nem te ültettél, mégis ehetsz róluk jóllakásig,

8,18 Hanem gondolj arra, hogy Istened, az Úr ad neked erőt a gazdagság megszerzésére, hogy fenntartsa szövetségét, amelyre esküt tett atyáidnak. Így van ez ma is.

15,6 Mert az Úr, a te Istened megáld téged, a miképen megmondotta néked; és sok népnek adsz zálogos kölcsönt, te pedig nem kérsz kölcsönt, és sok népen fogsz uralkodni, és te rajtad nem uralkodnak.

19,1 Amikor Istened, az Úr kiirtja azokat a népeket, amelyeknek a földjét neked adja Istened, az Úr, és te birtokba veszed, és letelepszel városaikban és házaikban,

20,10 Ha egy város ostromára készülsz, szólítsd fel azt békés megadásra.
20,11 Ha békés megadással válaszol, és megnyitja előtted kapuit, akkor legyen az egész benne lakó nép adófizető szolgáddá.
20,12 De ha nem fogadja el a békét, hanem harcra kel veled, akkor zárd körül!
20,13 És ha kezedbe adja Istened, az Úr, akkor hányd kardélre a benne levő férfiakat mind.
20,14 De a nőket, a gyermekeket, az állatokat és mindazt a zsákmányt, ami a városban van, vedd birtokodba, és élvezd az ellenségtől elvett zsákmányt, amit neked adott Istened, az Úr.
20,15 Így bánj mindazokkal a városokkal, amelyek igen messze esnek tőled, és nem az itt levő népek városai közül valók.

23,21 Az idegentől vehetsz kamatot, de atyádfiától ne végy kamatot! Akkor megáld téged Istened, az Úr minden vállalkozásodban azon a földön, ahová most bemégy, hogy birtokba vedd.

26,18 Az Úr pedig azt kívánja ma tőled, hogy légy az ő tulajdon népe, ahogyan megmondotta neked, megtartván minden parancsolatát.
26,19 Akkor az általa teremtett összes nép fölé emel, hogy dicséretes, hírneves és tisztelt légy. Istenednek, az Úrnak a szent népe leszel, ahogyan megígérte.

28,12 Megnyitja néked az Úr az ő drága kincsesházát, az eget, hogy esőt adjon a te földednek alkalmas időben, és megáldja kezednek minden munkáját, és kölcsönt adsz sok népnek, te pedig nem veszesz kölcsönt.

28,15 Fenyegetés átkokkal
De ha nem hallgatsz az Úrnak, Istenednek a szavára, ha nem tartod meg, és nem teljesíted minden parancsolatát és rendelkezését, amelyeket ma megparancsolok neked, akkor rád szállnak mindezek az átkok, és kísérni fognak téged:

28,43 A köztetek élő jövevény mindinkább föléd kerül, te pedig egyre alább hanyatlasz.
28,44 Az fog neked kölcsönadni, nem te kölcsönzöl neki, az lesz az első, te pedig az utolsó.
28,45 Rád szállnak mindezek az átkok, üldöznek és kísérnek téged, míg el nem pusztulsz, mert nem hallgattál Istenednek, az Úrnak a szavára, nem tartottad meg parancsolatait és rendelkezéseit, amelyeket megparancsolt neked.

33,27 Hajlékod az örök Isten, örökkévaló karjai tartanak. Kiűzte ellenségedet, és ezt mondotta: pusztítsd!

Zsoltárok
2,1 Isten és felkentje diadalmaskodik
Miért tombolnak a népek, milyen hiábavalóságot terveznek a nemzetek?
2,7 Kihirdetem az Úr végzését. Ezt mondta nekem: Az én fiam vagy! Fiammá fogadtalak ma téged!
2,8 Kérd tőlem, és neked adom örökségül a népeket, birtokul a földkerekséget.
2,9 Összetöröd őket vasvesszővel, szétzúzod, mint a cserépedényt!

Ézsiás
49,23 Királyok lesznek a gondviselőid, fejedelemasszonyok a dajkáid. Földre borulnak előtted, és lábad porát nyaldossák. Akkor majd megtudod, hogy én vagyok az Úr, nem vallanak szégyent, akik bennem bíznak.

60,15 Bár elhagyott és gyűlölt voltál, feléd sem járt senki, de majd örökre fenségessé teszlek, és örvendezővé nemzedékről nemzedékre.
60,16 Népek tejét szopod, királyi emlőkön táplálkozol, és megtudod, hogy én, az Úr, vagyok szabadítód és megváltód, Jákób erős Istene.

61,5 Jelentkeznek majd az idegenek, hogy legeltessék nyájaitokat, és más népek fiai lesznek földműveseitek és szőlőmunkásaitok.
61,6 Titeket pedig az Úr papjainak neveznek, Istenünk szolgáinak mondanak. A népek gazdagságát élvezitek, kincseikkel büszkélkedhettek.

6,11 Mert jóllakásig szophattok vigasztalást nyújtó emlőjéből. Gyönyörködve szívhatjátok telt mellét.
66,12 Bizony, ezt mondja az Úr: Folyamként árasztom rá a békességet, mint megáradt patakot, a népek gazdagságát. Megszoptatnak, karjukon hordoznak, és térdükön ringatnak benneteket.

Ezzel szemben mit sugallnak Pálék (Saul rabbiék) a világ népei számára?

Idézet:
Máté evangáliuma
6,19 Az igazi kincs
Ne gyűjtsetek magatoknak kincseket a földön, ahol a moly és a rozsda megemészti, és ahol a tolvajok kiássák és ellopják,
6,20 hanem gyűjtsetek magatoknak kincseket a mennyben, ahol sem a moly, sem a rozsda nem emészti meg, és ahol a tolvajok sem ássák ki, és nem lopják el.

19,21 Jézus így válaszolt neki: "Ha tökéletes akarsz lenni, menj el, add el vagyonodat, oszd szét a szegényeknek, és kincsed lesz a mennyben; aztán jöjj, és kövess engem."

26,51 Egy pedig azok közül, akik Jézussal voltak, kardjához kapott, kirántotta, lecsapott a főpap szolgájára, és levágta a fülét.
26,52 Ekkor így szólt hozzá Jézus: "Tedd vissza kardodat a helyére, mert akik kardot fognak, kard által vesznek el.

Márk evangéliuma
10,21 Jézus miután rátekintett, megkedvelte, és ezt mondta neki: "Egy valami hiányzik még belőled: menj, add el, amid van, és oszd szét a szegények között, akkor kincsed lesz a mennyben; azután jöjj, és kövess engem."
10,22 A válasz miatt elborult az ember arca, és szomorúan távozott, mert nagy vagyona volt.
10,23 Jézus ekkor körülnézett, és így szólt tanítványaihoz: "Milyen nehezen mennek be Isten országába a gazdagok!"

6,23 Örüljetek azon a napon, és ujjongjatok! Íme, nagy a ti jutalmatok a mennyben, mert ugyanezt tették atyáik a prófétákkal."
6,24 "De jaj nektek, gazdagok, mert megkaptátok vigasztalástokat!

10,20 De ne annak örüljetek, hogy a lelkek engedelmeskednek nektek, inkább annak örüljetek, hogy a nevetek fel van írva a mennyben."

Lukács evangélium
6,34 És ha azoknak adtok kölcsönt, akiktől remélitek, hogy visszakapjátok, mi a jutalmatok? Bűnösök is adnak kölcsönt bűnösöknek, hogy visszakapják azt, ami jár nekik.
6,35 Ti azonban szeressétek ellenségeiteket, tegyetek jót, és adjatok kölcsön, semmit sem várva érte: nagy lesz akkor a jutalmatok, és a Magasságos fiai lesztek, mert ő jóságos a hálátlanok és gonoszok iránt.

Ilyen és ehhez hasonló feltűnően eltérő etikai tanítások nem megfelelőek a KÖZJÓ szolgálatára, ebből adódóan a bibliai legendák alkalmatlanok egy megálmodott világállam globális vallásának az alapjául a véleményem szerint... Viszont számos pozitív, emberek egymás közti kapcsolatára vonatkozó etikai sugallatot feltétlenül érdemes lenne az említett globális világvallás számára megtartani, ami leváltaná az összes eddigi vallást kivétel nélkül...

A tömegek lelkein uralkodni minden esetben szükséges volt a földi hatalom biztonságos kézbentartásához. Más egyéb vallások is ezt a célt, szerepet szolgálták a véleményem szerint az emberiség történetében, de a bibliai legendák ebből a szempontból utólérhetetlenek a mai napig is...
A Pál-féle kereszténység a véleményem szerint az ószövetségi legendák messianisztikus elképzeléseinek a megvalósítása céljából lett elterjesztve, erőszakkal elfogadtatva a világ népeivel, a kínhalált halt Jézus személyét és feltételezett tanításait eszközül felhasználva erre a célra.

Vallás - Filozófia - Ezotéria fórum

Istenkeresők Globális Egyháza

Klaus Matefi
  Válasz | 2009. augusztus 31. 13:56 | Sorszám: 158
Idézet:
Klaus Matefi írta:
Nagy biztonsággal ki lehet jelenteni, hogy se Ábrahám, se pedig Mózes nem létezett, hanem Ezsdrásék által életrehívott vallási legendák szereplői voltak kizárólagosan.

Ezt nemcsak én állítom, hanem pl. a világhírű Biblia-kutató, Julius Wellhausen, és a telavivi egyetem régészéti intézetének igazgatója, Israel Finkelstein professzor is...

Israel Finkelstein szerint a pátriárkák sírjai Nagy Heródes király uralkodása idején készültek...

Klaus Matefi
  Válasz | 2009. augusztus 31. 13:53 | Sorszám: 157
Ehhez tudnám még javasolni az alábbi forrást:

A Koránt is ószövetségi legendák beavatottjai készítették?

john batky
  Válasz | 2009. augusztus 31. 10:53 | Sorszám: 156
És ki törődik olyan törvényekkel, amelyek nem engednek kiskaput?
honfi
  Válasz | 2009. augusztus 31. 09:20 | Sorszám: 155
Ezekről az apostolok szavaztak, vagy valamely angyalok, gondolom.
Madelon az eb
  Válasz | 2009. augusztus 30. 17:04 | Sorszám: 154
Gondolod, hogy Newton, Kepler, Ohm, Lorenz és tsaik törvényeit jóváhagyták az aktuális parlamentek?
Archimedes törvényéről szavazott Héron királyi képviselőháza?
john batky
  Válasz | 2009. augusztus 30. 16:27 | Sorszám: 153
Pl. csak parlamenttel lehet törvényt alkotni.
honfi
  Válasz | 2009. augusztus 30. 13:26 | Sorszám: 152
Butítás alatt pl. a felesleges dolgok feltételezését értem.
Klaus Matefi
  Válasz | 2009. augusztus 30. 11:22 | Sorszám: 151
Nagy biztonsággal ki lehet jelenteni, hogy se Ábrahám, se pedig Mózes nem létezett, hanem Ezsdrásék által életrehívott vallási legendák szereplői voltak kizárólagosan. Ne felejtsük el, hogy a Tórát Ezsdrásék i.e. 445-re tudták elkészíteni a babilóni száműzetés során elsajátított asztrológiai, hermetikus és egyéb ismeretekre bazírozva, amit még annak az évnek az őszén alkotmányként el is fogadtattak a népükkel.

Ennek ellenére a Pál-féle kereszténység és az iszlám mégis átvette ezeket a mesebeli szereplőket történelmi személyekként, sőt a nem létezett Ábrahámtól származtatják szintén magukat...

Bővebben erről:

Purim eredete, a Tóra keletkezése

"Olyan rég volt, hogy sohasem volt"

Vajon mivel lehet ezt magyarázni?...

A véleményem szerint a három ábrahámi vallás az ószövetségi legendák beavatottjaitól származik...
Ebből egy a nem térítő, kettő pedig a világ népeinek lett szánva, tehát térítő vallások. A Pál-féle kereszténység és az iszlám az ószövetségi legendák JHVH-ját (Mardukot) fogadtatta és fogadtatja el Istenként, de más etikai sugallatokat tulajdonítva neki ezen esetekben...

john batky
  Válasz | 2009. augusztus 29. 22:09 | Sorszám: 150
john batky
  Válasz | 2009. augusztus 29. 21:31 | Sorszám: 149
(Ha avatatlan szemlélő lennék, elgondolkodnék, hogy Klaus 1 halandó lélek-vallása vagy a Te 0lélek vallásod a szimpatikusabb. De szerencsére nem ápolsz/építgetsz ilyen ambíciókat.

Úgyhogy marad egyelőre három befutó:
- 0 lélek
- 1 halandó lélek
- az előbbi kettő tetszőleges komplementere, amelybe az 1 halhatatlan, 1 v. több körforgó, akármilyen belefér.

Valószínűleg egyetlen variáció lehet csak igaz, de azt is be kellene bizonyítani.)

A butítás arra is jó, hogy... ürít: ami üres, abba később lehet pakolni.

honfi
  Válasz | 2009. augusztus 29. 20:31 | Sorszám: 148
A rabszolgák nem önmaguknak szervezik a kereskedelmüket.
De a "lelkükkel" nem nagyon törödnek, csak amennyire a butításukhoz szükséges.
john batky
  Válasz | 2009. augusztus 29. 20:21 | Sorszám: 147
Téged nem igzgatnak azok, akik ezt élő lelkekkel is megpróbálják? Ja, persze, te nem hiszel lélekben... csak bizonyos önszerveződésekben
honfi
  Válasz | 2009. augusztus 29. 20:19 | Sorszám: 146
Azt látom, hogy lehet a zavarosban halászni.
A lélekkufárok mindig veszélyesek.
Különösen, akik holt lelkekkel kereskednek.
john batky
  Válasz | 2009. augusztus 29. 20:05 | Sorszám: 145
Az álmodó ébren van, az ébren lévő álmodik és halott. Zanza.
Klaus Matefi
  Válasz | 2009. augusztus 29. 19:49 | Sorszám: 144
Az emberi élet egyszeri és megismételhetetlen sajnos. A lélek pedig testhez kötött, tehát a halálunkkal az is megszűnik végérvényesen. Ez az a terület, ahol lehet a zavarosban halászni, be nem váltható túlvilági ígéretekkel hitegetni...
Klaus Matefi
  Válasz | 2009. augusztus 29. 19:43 | Sorszám: 143
Te egy asztrológiai problémát feszegettél ezek szerint a tudtodon kívül, ezért javasoltam neked, hogy nézzél utána, ha érdekel...
Madelon az eb
  Válasz | 2009. augusztus 29. 16:46 | Sorszám: 142
Nem olyan borzasztóan nagy a szám, de exponenciálisan növekszik. Ki lehetne számolni aránylag pontosan is a növekedési görbe és az elért átlagéletkor szerint, de a nagyságrendeket lináris átlagolással és saccolással is megkapod. Ha az utolsó 2000 év átlagnépességét 1 milliárdra, az átlagos élethosszt 25 évre vesszük, akkor évente 40 millió lélek keletkezett. 2000 év alatt 80 milliárd. A megelőző 20000 évet ugyanígy csak 100 millióval számolva szintén 80 milliárd. Legyen vastagon számolva 200 milliárd az emberiség történetére.
1 köbmiliméter/lélek térfogattal számolva 200 köbméter. Egy kisebb méretű olajtartály.
De még köbcenti nagyságú lelkek is elférnének egy rendesebb tankhajón.
honfi
  Válasz | 2009. augusztus 29. 14:17 | Sorszám: 141
Hallhatatlan. Vagy hallatlan.
A nem létezö persze el sem tud pusztulni.
onogur
  Válasz | 2009. augusztus 29. 13:23 | Sorszám: 140
Kiszámolta már valaki, hogy mondjuk Kr.e. 30.000-től hány halhatatlan emberi lélek született erre a sártekére?
Nagy lehet a tumultus...
mpd
  Válasz | 2009. augusztus 29. 13:20 | Sorszám: 139
Beszéld meg Klausszal.

Időzóna: CET
A téma oldalai: 1  2  3  4  5  6  7 

Új téma  Új hozzászólás       előző téma   következő téma
Ugrás:

Email a webmesternek | Gondola