Gondola főoldal | beállítások | regisztráció | keresés | GYIK | fórum főoldal | moderáció
  előző téma   következő téma
»  gondola Fórum   » Közélet   » Fejtő Ferenc beszólt Orbán Viktornak! (2. oldal)

 
A téma oldalai: 1  2  3  4 
 
Fórumunkon a regisztráció szünetel
Téma: Fejtő Ferenc beszólt Orbán Viktornak!
Honekker
  Válasz | 2005. augusztus 09. 16:00 | Sorszám: 72
"Orbán ugyanis a most megsértettekkel ellentétben már 1990-előtt aktívan kritizálta a fennálló rendszert, így megfelel a baloldaliság kritériumának, vagyis népszavásan szólva Ő is rárontott... A tusnádfürdői szónoklat pedig nem más, mint egy látens baloldaliságával tusakodó jobboldali politikus freudi elszólása."

http://www.hetivalasz.hu/showcontent.php?chid=11944

nemszadista
  Válasz | 2005. augusztus 09. 13:00 | Sorszám: 71
Hát én most a választóközönségről beszélek, nem a hatalomból részesülő politikai elitről. Azokról, akik sokan vannak és csak x-et húznak 4 évente.
estebany
  Válasz | 2005. augusztus 09. 12:49 | Sorszám: 70
Nem fogalmaztam elég szabatosan, nyílvánvalóan kiugró IQ-ja van sok "jobb" és "bal" oldali politikusnak, közéleti személyiségnek is. Ők valszeg nem is "konzumidióták", vagy az átlagnál ritkább kötük az ilyen agymosott.

A kérdés inkább az, hogy mire használja ezt a többlet-IQ-t: tömegboldogításra vagy tömegbolondításra, illetve az ehhez vezető hatalom, pénz, média stb. megszerzésére és igényei szerinti tökéletesítésére.

nemszadista
  Válasz | 2005. augusztus 09. 12:32 | Sorszám: 69
Én nem mondok semmi olyasmit, hogy az intelligencia (IQ) kizárná az efféle zsigeri "politizálást". Ismerek magas IQ-jú embert, aki kéjes örömmel szajkózza ezeket a gyülöletszító paneleket. Sőt, azt sem állítom, hogy a magas IQ ellentétes lenne a konzumidiotizmussal.

De azt feltételezem, hogy a magas IQ és ezek között "statisztikai értelemben antikorreláció van", azaz magas IQ-jú személy kisebb valószínűséggel konzumidióta, ill. kisebb valószínűséggel befolyásolható primitív tömegkommunikációs technikákkal.

estebany
  Válasz | 2005. augusztus 09. 12:16 | Sorszám: 68
Sajna (és korántsem függetlenül az IQ-tól) a gyanúkampány-mechanizmus ezen a téren is működik: elég ehhez néhány prominens belemagyarázó, és egy olyan massza, akik megerősítést keresnek a házi "belemagyarázók" kinyilatkoztatásaiban: Orbán antiszemita, Kövér kötelet kíván mindenkinek, Kondor ügynök, Pintér maffiózó, ezeket az "érveket" sajnos nemcsak az átlag alatti, de az átlagos IQ-jú baloldali szavazóktól is vissza lehet hallani.
nemszadista
  Válasz | 2005. augusztus 09. 11:14 | Sorszám: 67
Nagyon találva érzik magukat a ganétúró büdöskomcsik.
Marco
  Válasz | 2005. augusztus 09. 11:12 | Sorszám: 66
Igen, ez teljesen logikus és kézenfekvő, hogy amennyiben a Rákosiék saját fajtájukra ronttok rá Orbán szerint, akkor nyoma sem lehet a kijelentésben az antiszemitizmusnak.

Nem is értem, hogy ezt a kézenfekvő magyarázatot, mellyel jól le lehet égetni az antiszemitázókat a fideszesek miért nem alkalmazzák?
Még maga Orbán sem alkalmazta Friderikusz ellen!

Sajnos a baloldallal ellentétben ennyire nem vitaképesek, még a legmagasabb labdákat sem képesek leütni!

nemszadista
  Válasz | 2005. augusztus 09. 11:12 | Sorszám: 65
Idézet:

Az IQ "eloszlása" Gauss görbe szerinti. Ezért aztán mindkét szavazótáborban jellemzően (statisztikailag) az átlagemberek (durvábban: a konzumidióták) vannak jelentős többségben.

Ez csak akkor van így, ha a IQ és a pártszimpátia 1mástól statisztikailag teljesen független változó.
Ha viszont a kovarianciájuk várható értéke (avagy a korrelációs 1ütthatójuk) nem nulla, másképp szólva a 2 mennyiség között statisztikai összefüggés van, akkor bizony lehet, hogy a konzumidióták a Szadomaszopnál tobzódnak.
(A nyereményautós fogás sajnos valóban nem erre utal. )

Pirítós
  Válasz | 2005. augusztus 09. 10:05 | Sorszám: 64
Ez természetesen nem csupán kabaré, hanem ismételten tudatos hamisítás és hazugság.
Ugyanis Orbán az alábbiakat mondta Tusnádfürdőn:

"Azt mondta tegnap Tőkés László, hogy Széchenyi egy helyen arról ír, hogy melyik nemzet fiai mitől félnek.
S ahogy ő fogalmazott, Széchenyi szerint az angolok a szegénységtől, a franciák a nevetségességtől, a spanyolok az ördögtől, az oroszok a cártól, a magyarok pedig az elfajult és hűtlenné vált magyartól félnek a legjobban.
Kedves Barátaim, a helyzet a XX. században sokkal rosszabbá fordult, mint amilyen a helyzet a XIX. században, Széchenyi idejében volt és ezzel a XX. századi örökséggel is szembe kell néznünk.
A XIX. században Széchenyi-féle szavak azt jelentették, hogy a magyar uralkodó elit meghatározó szereplői saját egyéni, egzisztenciális érdekeiket követve nem tartották fontosnak a nemzeti érdekek követését és betagozódtak az akkori Habsburg-birodalom javakat, kegyeket, presztizst osztó rendszerébe.
A XX. században azonban ennél nagyobb baj történt. A XX. században megjelent a modern baloldal Közép-Európában, aminek eredményeképpen, Magyarország vonatkozásában egy új magatartás is kialakult. Ez pedig az, hogy amikor a baloldal időnként erre lehetőséget kapott, akkor rárontott a saját nemzetére. Nem egyszerűen - ahogy Széchenyi fogalmazott - elfajult vagy hűtlenné vált, hanem rárontott a saját nemzetére. Ez egy olyan hagyománya a magyar politikai életnek, azon belül is a baloldali hagyománynak, amellyel szembe kell néznünk..."

Amint az a szövegből is kiderül, Orbán nagyon is pontosan fogalmazott, a XX. századi baloldal hagyománya, hogy ráront a nemzetre.
Szerintem se Kossuth, se Wesselényi, de még Ady sem tartozik a XX. században új, gyilkos hajlamokat eláruló baloldalhoz.

És még egy dolog, ez pedig az antiszemita vádhoz. Az előző gondolatot így folytatta Orbán:

"Gondoljanak azonban először arra, hogy így rontottak rá a sajátjaikra 1919-ben Kun Béláék. Így rontottak rá a saját fajtájukra Rákosiék."

Orbán mindkét helyen úgy fogalmazott, hogy Kun Béláék is a sajátjaikra támadtak, Rákosiék pedig a saját fajtájukra rontottak rá.
Aki antiszemitizmust hall ki ebből, az azt állítja, hogy Kun Béla és Rákosi zsidókra rontott rá.
Hiszen ha Orbán nem magyarként, hanem zsidóként említette őket, akkor a sajátjaik illetve a saját fajtájuk sem a magyar nemzet, hanem a zsidók.
Tekintve, hogy Orbán egész szövege arról szól, hogy a komcsik a magyar nemzetre rontottak rá, így világos, hogy Orbán nem különbözteti meg a két említett gazembert a magyaroktól, mind Kunt, mind Rákosit magyarok közé sorolja, [b]akik a sajátjaikra rontottak rá[b], s nem zsidókként, akik nem a sajátjaikra, hanem a magyarokra rontottak rá.
Persze nincs az a végtelenül aljas rágalom, amit kis hazánk posztkommunistái ne követnének el a hatalom megtartása érdekében.
Hali,
Pirítós

sokaduma
  Válasz | 2005. augusztus 09. 07:54 | Sorszám: 63
Az IQ "eloszlása" Gauss görbe szerinti. Ezért aztán mindkét szavazótáborban jellemzően (statisztikailag) az átlagemberek (durvábban: a konzumidióták) vannak jelentős többségben. Pontosan ezért lehet sokkal sikeresebb ("sajnos" a Fidesz részéről is) egy demagóg, szájbarágós, "mantrázós" kampány, mint az értelemre/észre/"gondolkodásra" építő.
10 ostoba ember szavazata pontosan tízszer annyit ér, mint 1 okosé. (Nem tudom, ki mondta, de valami hasonló volt...)
Ez önmagában még nem baj.
Semmi probléma nincs azzal, ha valahogy sikerül az "átlag hirdetésorientált" szavazót megnyerni "buta, demagóg, közhely" jelszavakkal.
A baj akkor kezdődik, ha a megszerzett hatalom a "butaság, ostobaság, közhelyek" (és korrupció, rablóprivatizáció) kiszolgálására "hasznosul". (Lásd: MSzP/SzDSz)
Cakpakk
  Válasz | 2005. augusztus 09. 00:06 | Sorszám: 62
" a magyar haladó szellem " csak haladna már a francba el innen...
Álomfióka
  Válasz | 2005. augusztus 09. 00:00 | Sorszám: 61
Nincs. Náluk csak álszemérem van.
Álomfióka
  Válasz | 2005. augusztus 08. 23:58 | Sorszám: 60
Erre mondta egy intelligens társbérletes német egyetemi tanárnő (rommn jónevű ügyvéd lánya), mikor elmeséltem, hogy tanítónéni szerint, , ha Petőfi ma élne , kommunista lenne (direkt cukkoltam D) , ha Petőfi ma élne, ezek rég lelőtték volna...
morse
  Válasz | 2005. augusztus 08. 23:33 | Sorszám: 59
Mert bizony kartácsak, ha még nem tudtátok volna, most megtanulhatjátok, hogy Vörösmarty és Arany baloldali volt, s nem utolsósorban a szociáldemokrácia legjobb hagyományait követő MSzP szellemi elődje...


PS: Ezeknek semmi szégyenérzetük nincs...?

morse
  Válasz | 2005. augusztus 08. 23:30 | Sorszám: 58
Ez már tényleg kabaré )

Idézet a Népszavától:

"Ők is rárontottak..." címmel közölt arcképcsarnokunk reflexió volt Orbán kijelentésére


Újabb baloldaliakat ajánlott Fejtő Ferenc, aki örült lapunk összeállításának - ő maga is szerepelt lapunk tablóján. Mint ismert, "Ők is rárontottak..." címmel Ady Endrétől Wesselényi Miklósig 30 magyar író, politikus, közéleti személyiség képmását közöltük Orbán Viktornak címezve, Tusnádfűrdőn elhangzott állítása kapcsán, miszerint: "amikor a baloldal erre időnként lehetőséget kapott, akkor rárontott a saját nemzetére".Rendkívül örült tegnapi összeállításunknak Fejtő Ferenc, aki nem tudott arról, hogy az ő képe is szerepelt lapunk tablóján. Mint ismert, "Ők is rárontottak..." címmel ábécé sorrendben Ady Endrétől Wesselényi Miklósig harminc magyar író, politikus, közéleti személyiség képmását közöltük Orbán Viktornak címezve. A Fidesz elnöke Tusnádfűrdőn elmondott beszédében azt állította: "amikor a baloldal erre időnként lehetőséget kapott, akkor rárontott a saját nemzetére".

Összeállításunkkal a volt kormányfő által említett Kun Bélán és Rákosi Mátyáson kívül más baloldali személyiségeket is Orbán figyelmébe ajánlottunk - éppen Fejtő korábbi, Népszabadság-beli cikke alapján. Fejtő Ferenc a Népszavának elmondta: az összeállítás jól illusztrálja nemcsak az ő meggyőződését, de azt a hagyományos szociáldemokrata álláspontot is, amelyet még Mónus Illésék vallottak.

Eszerint a szociáldemokrácia a magyar haladó szellem hagyományait folytatja és igyekszik kiteljesíteni. A Párizsban élő történész szerint akár Csokonai, Vörösmarty és Arany János is helyet kaphatna egy hasonló tablón. Úgy vélte, nehéz a magyar irodalomban olyan személyt találni, aki nem ezt a hagyományt követte volna. Mint mondta, kihívja azokat - mint Schmidt Mária - , akik ennek az ellenkezőjét igyekeznek bizonyítani.

Lapunk összeállítását az Index internetes újság így ismertette: "Mi a közös Gobbi Hildában és Kossuth Lajosban: az hogy baloldali; ezért a Népszava Orbán Viktor figyelmébe ajánlotta őket képekben". A Klubrádión Ripp Zoltán történész figyelmet felhívónak nevezte összeállításunkat.


NÉPSZAVA Online

Marco
  Válasz | 2005. augusztus 08. 20:23 | Sorszám: 57
Ennyi erővel akkor imába kellene foglalni szintén Hornék nevét (Bokros után jövő Medgyessyét), mert hihetetlen fejlődésnek indult az ország.

Még mindig van aki megette ezt a baromságot? Ha nem jött volna a Horn kormány és a Bokros csomag, kb 1/3-al jobban állna az ország. C:a 30%-al lenne magasabb a GDP és a jövedelmek, ha polgári kormány marad.

A BCs olyan mértékben csökkentette a lakosság vásárlóerejét, (két év alatt 20%-al), ami békeidőben példátlan. Ennek következtében tömegesen mentek csődbe a kis és közepes vállalkozások, az előző kormány alatt már szépen megindult gazdasági növekedés megállt, és miközben versenytársaink 6-7%-os évi növekedést produkáltak, ez nálunk 0 és 1% között volt.
Hosszú éveknek kellett eltelnie, míg megint megindulhatott a növekedés, (amit persze a szoci propaganda a Bcs "sikerének" tulajdonított).
De közben a foglalkoztatottak száma 300 ezer fővel csökkent...

nemszadista
  Válasz | 2005. augusztus 08. 19:44 | Sorszám: 56
Még ha igaz is lenne, hogy az IQ-eloszlás hasonló a 2 párt szavazótáborában (én nem hiszem! De most ez nem érdekes) , akkor is igen sokat nyernénk. Ui. akkor a tömegmanipuláció nem olyan hihetetlenül primitív szinten működne, mint most.
Ennek az előnyeit talán belátod.
Antlfinger Edvárd
  Válasz | 2005. augusztus 08. 19:38 | Sorszám: 55
Megint jön a >mindent jobban tudok, én vagyok az onogur< stílus...

Vajon befolyásolta a magyar gazdaság leépülését és a szerkezetváltás utáni fejlődést, hogy éppen Horn és nem Boross van kormányon?

Ennyi erővel akkor imába kellene foglalni szintén Hornék nevét (Bokros után jövő Medgyessyét), mert hihetetlen fejlődésnek indult az ország.

Epizódok alapján felrajzolt ítéletek. Ezek után jön Orbán és két évig nem nyúl semmihez ezen a téren... A folytonosság tettenérhető.

Eleddig szépen spóroltak is a kormányok, de jött a jóléti rendszerváltó Megyó! az betette a kaput.

Reméljük rosszabb időszak már nem jön mint 94-96.

HAME
  Válasz | 2005. augusztus 08. 19:29 | Sorszám: 54
és aztán mégis hogy?
Most kb. fél százalék egy mandátum. Ha valaki szerez mondjuk 0,4-et annak jár, vagy nem? Aki 0,9-et szerez annak 1, vagy 2 jár? Vagy hogy?
Aztán meg már azt is láttuk Lengyelországban, milyen egy parlament, ahol 20egynéhány párt van.
kaleb
  Válasz | 2005. augusztus 08. 19:19 | Sorszám: 53
"Bokros-csomag bevezetése idején"

Ilyesmi volt, van, lesz. Naivitás azt hinni, hogy a jövőben nem lesznek ilyen csomagok. A Bokrosé még az enyhébbek közül való.

kaleb
  Válasz | 2005. augusztus 08. 19:17 | Sorszám: 52
Nem mindegy?

Olyan súlyos kérdés, mint a Coca Cola/Pepsi Cola háború. Szerintem a fő baj az 5%-os szabály, ami legalább akkora korlát, mint a korlátozott választójog, mert megakadályozza új pártok szinrelépését és a meglépők felbomlását, így életveszélyes versenyhelyzetekhez vezet. A gazdaságban a versenyhivatal sosem engedné ezt meg.

kaleb
  Válasz | 2005. augusztus 08. 19:14 | Sorszám: 51
Lehet, hogy a komcsik azért komcsik, mert szeretik a leegyszerüsítő, felelősségáthárító magyarázatokat? Mindegy, hogy ki a bűnös, csak ne mi legyünk?
kaleb
  Válasz | 2005. augusztus 08. 19:13 | Sorszám: 50
"Kádárista, őskommunista apósom tegnapelőtt a mai Magyarország minden bajáért Trianont tette felelőssé!"

Ezek a komcsik meg tudják az embert lepni. Eléggé kifacsart dolgokat tudnak mondani. (Egyébként Trianon tényleg sok bajt hozott - meg bizonyos bajoktól meg is óvott, mint ahogy ez válásoknál lenni szokott - de azért minden baj nem abból ered.)

kaleb
  Válasz | 2005. augusztus 08. 19:11 | Sorszám: 49
"szocdemek csatlakoztak a Jászi-örökös radikálisokhoz"

Az egy eseti dolog volt, a radikálisok listáján kaptak helyet, amikor kizárták őket az SZDP-ből. Sok közük nem volt egymáshoz.

kaleb
  Válasz | 2005. augusztus 08. 19:09 | Sorszám: 48
""Baloldal"??? "Martinovics"? Kár hogy nem rögtön Jézus Krisztus...
"

Ismered A. Blok versét, a Tizenkettő-t? Egy csapat vöröskatonánáról szól, és úgy végződik, "Jézus Krisztus megy az élen". Zseniális vers, ha tudod, Lányi Sarolta fordításában olvasd. Az Országgyülési könyvtárnak megvan, 1921-es kiadás, ha jól emlékszem.

Időzóna: CET
A téma oldalai: 1  2  3  4 
 

         előző téma   következő téma
Ugrás:

Email a webmesternek | Gondola