Gondola főoldal | beállítások | regisztráció | keresés | GYIK | fórum főoldal | moderáció
  előző téma   következő téma
»  gondola Fórum   » Közélet   » Fejtő Ferenc beszólt Orbán Viktornak! (4. oldal)

 
A téma oldalai: 1  2  3  4 
 
Fórumunkon a regisztráció szünetel
Téma: Fejtő Ferenc beszólt Orbán Viktornak!
terra
  Válasz | 2005. augusztus 07. 15:46 | Sorszám: 22
Freudi elszólás.
kaleb
  Válasz | 2005. augusztus 07. 15:45 | Sorszám: 21
korról.
kaleb
  Válasz | 2005. augusztus 07. 15:45 | Sorszám: 20
Egyébként az alaptémához. Fejtő cikke tényleg gyenge cikk. De a probléma sincs jól exponálva. Mert ki a baloldali? Mindenkinek más. Attól függ, ki beszél és melyik kórról.

1905-ban ki volt a baloldali? A koalíciósok? A szabadelvű Tisza? Darabonték Kristóffyval? Csak a szocdemek? Bánffy baloldali volt vagy jobboldali? Vagy Wekerle? Én nem tudom a választ.

Talán hagyagolni kéne ezt a fogalmat, vagy ha ahsznéljuk, akkor tudni róla, hogy néhány helyzetre használható, más helyzetekre meg nem.

Ami pedig Orbánt illeti, nem értem, miért nem hívta még senki a figyelmét fel arra, hogy 19-ben Kun Béla a románokra és a csehekre "rontott rá", ellentétben Horthyval, aki az antanttal és a románokkal szövetkezve magyarokra. (Azért nem mondom, hogy "a magyarokra", mert ő is magyar volt.)

kaleb
  Válasz | 2005. augusztus 07. 15:21 | Sorszám: 19
Én 1973-ban érettségiztem, de ennyit még ma is tudok. Meg még azt is, hogy Csernowitzban volt egyetemi tanár, ami azért érdekes.

Martinovicsról én nem beszélnék ilyen foghéjról, minden hibája ellenére sem. Ne felejtsük, hogy abban az összeeskövésben benne volt azért egy Hajnóczy is, egy Batsányi is, egy Kazinczy is. Meg még sokan mások. Talán ha Lipót nem robban fel egy vegyészeti kisérletben 92-ben éd a 90-92-es országgyülés munkálatai tovább folynak, akkor nem kerül sor erre az összeesküvésre. Aminek lényege mégiscsak az volt, hogy miként lehet az ország reformálásán gondolkodni, amikor éppen legálisan nem lehet.

Általánosan elismert, hogy a reformkorszak gyökerei idáig vezetnek. Tudta ezt Kossuthtól kezdve, Kautzon át mindenki. Nem véletlen, hogy a II. reformkorszak is ide nyúlt vissza. Nagyon nehéz ezeket az embereket, minden hibájuk és gyengeségük ellenére, kihalyózni a magyar történelemből, ugyanakkor a reformkort, Széchenyit, Kossuthot megtartani.

Lehet persze azt mondani, hogy Ferencnek volt igaza, és már a reformkor nagyjai is tévedtek, de ez azért egy sajátos álláspont.

szalonna
  Válasz | 2005. augusztus 07. 15:05 | Sorszám: 18
Abból a szempontból érdemes, hogy Fejtö a francia kulturális életben elég nagy tekintéllyel bir(t), és bizony érdekes lenne, ha kiderülne, hogy meghamisitották a cikkét. Megnéztem, 1909-ben született, nem csoda, ha időnként félrefog a feje. De ennyi konkrét orbanizálást nem néznék ki belőle...
Marco
  Válasz | 2005. augusztus 07. 15:01 | Sorszám: 17
Én sem tudom, miért kell foglalkozni szegény Fejtővel? Valamikor talán voltak eredeti meglátásai, de az időskorú gyengeelméjűség láthatóan megtámadta, ez az írása egyszerüen borzalmas.
szalonna
  Válasz | 2005. augusztus 07. 14:56 | Sorszám: 16
Mindkét kiigazításod helyes. A népies kifejezés egyébként létezett a népi-urbánus ellentét előtt is, a népies irodalom (Móra, talán Gárdonyi, Tömörkény) azokat jelölte, akik a népi művészthez eszközeit használták, de maguk nem voltak elsőgenerációs igazi népiek, mint Sinka, Veress Péter és a többiek. Utóbbiak magukat mindgi népinek nevezték és kissé derültek a városi emberek népiességén.
Mercurius
  Válasz | 2005. augusztus 07. 13:55 | Sorszám: 15
Érdemes-e egyáltalán foglalkozni egy ilyen fazonnal ? Szerintem időpazarlás.
Turul
  Válasz | 2005. augusztus 07. 13:54 | Sorszám: 14
Fejtő-re magyarosított...
Használd így.
Szemantika:
NÉPI!
Csak a liberálbolsi oldal használ "népies"t.
Hogy degradálhasson.
szalonna
  Válasz | 2005. augusztus 07. 11:52 | Sorszám: 13
Mégegyszer végigolvastam a cikket - badarságok és klisék keverednek benn, messzire van Fejthő eddigi cikkeitől. Még a Horty-rendszer vissaállítása is felmerül egy félmondatban... Vagy tényleg időskori szellemi gyengülés, vagy hamisítvány.

Tévedés ne essék: Fejthő többnyire eddig is élesen és empátia nélkül vitázott ellenfeleivel, de ilyen durva hibákat nemigen vétett. A mondatok némelyikében van szellemi él, de a megfogalmazások már pontatlanok.

Megjegyzem, hogy néhány éve Fejthő kifejezetten szépen nyhilatkozott a 30-as, 40-es évek népies urbánus ellentétéről. Valahogy úgy nyilatkozott, hogy az írók egymásközt mindig jól megértették egymást, a politika volt a hibás. Ezt én akkor nagylelkű és békülékeny nyilatkozatnak gondoltam.

onogur
  Válasz | 2005. augusztus 07. 10:19 | Sorszám: 12
Egyelőre megelégszem azzal, hogy Fejtő tudja.
Elvégre történész, a szabadkőművesség és az európai baloldal történelmének "elismert" kutatója.
Turul
  Válasz | 2005. augusztus 07. 10:15 | Sorszám: 11
Na és ki az Fejtő?

A szadeszmaszop kinevezett idolja.
Egy senkiházi antimagyar.

Gen
  Válasz | 2005. augusztus 07. 10:00 | Sorszám: 10
"Szóval Martinovicsra büszke ez a szabadkőműves? Ő az etalon a baloldalon? Melyik Martinovics? A császárnak jelentéseket küldő rendőrspicli, vagy a császárság ellen merényletet szervező terrorista? Vagy az a hős Martinovics, aki lebukása után azonnal és önként beköpte a rendőrségnek az összes társát? Esetleg arra a Martinovicsra büszke Fejtő, aki ferences rendi szerzetes volt, vagy arra a későbbi Martinovicsra, aki magát meggyőződéses ateistának vallotta?"

Es ezt rajtad kivul meg vajon hanyan tudjak az orszagban?
Sajnos egy ennyire torzitott tortenelemoktatas mellett nincs jelentosege a tenyeknek.

szalonna
  Válasz | 2005. augusztus 07. 08:32 | Sorszám: 9
Igaz, én is tudom, Fejthő többször, és kora előrehaladtával egyre gyarkabban nyilatkozott már elfogultan. Ezzel együtt igen szívesen összehasonlítanám Fejthő eredeti kéziratát a megjelenttel.... Hiszen könnyen lehet, hogy az Népszabadság ügyeletes zeleije belejavított a cikkbe Talán a Mester nem orbánzott elég konkrétan.
onogur
  Válasz | 2005. augusztus 07. 08:25 | Sorszám: 8
Kedves Szalonna!

Az idegenkezűség lehetősége ki van zárva.
A szabadkőműves történész mindig is ellenséges volt a magyarországi jobboldallal szemben. Egy idézet Fejtőtől, 2002 szeptember:

"Az európaiság hiánya főleg a politikai és gazdasági életben, és különösképp a tollforgatók között feltűnő. Ami persze azzal is magyarázható és menthető, ami a magyar társadalomnak rákfenéje: egy igazi patinás, színvonalas, erkölcsileg konzervatív és szellemileg haladó középosztálynak még nem volt alkalma kifejlődni Magyarországon. Vannak pártok, amelyek polgárinak nevezik magukat, vannak polgári körök, de polgárok, a szó nemes értelmében, még nincsenek nagy számban. A hatalomért versengők a hatalomban még nem a közérdek képviseletét látják, hanem, igen sokszor, a harácsolás, a könnyű meggazdagodás egyik feltételét. Épp ezzel magyarázható a hatalomért való küzdelem szinte polgárháborús, kiélezett jellege, amely az utóbbi időkben megfigyelhető volt. Európainak lenni ma elválaszthatatlan a demokráciától, a szabadelvűségtől."

szalonna
  Válasz | 2005. augusztus 07. 07:52 | Sorszám: 7
Én kissé elgondolkoztam, hogy vajon nem egy újabb hamisított levéllel állunk-e szemben. De tegyük fel, hogy nem.

Szerény véleményem szerint Fejtő Ferenc elsősorban egy igen idős ember, aki jó hetven éve külföldn élvén már nehezen őrízhette meg tárgyilagos és pártatlan gondolkodását. Az emigráns természetesen érintkezik magyarországi és külföldi rokonaival, barátaival, és ennek során többnyire kialakul benne az a téveszme, hogy ennek a kis, nagyon megszűrt körnek a véleménye maga a valóság. De ennél is lényegesebb maga az életkkor, amely összemossa a nüanszokat, és sokszor sommás kijelentések, periferiális gondolati hibák felé ragadtathatja az idős embert. Miért vannak az idős emberek többségben a szélsőséges pártokban?

„Ha értesüléseim helyesek, a baloldal viselkedésére példának hozta föl a kommunista zsidó Kun Bélát, Rákosit, ámde Nagy Imrét nem említette név szerint, s Kádárt is kifelejtette a szerfölött önkényes névsorból – talán csak nem azért, mert az illetők keresztény népinemzeti származásúak?”

Ha állítok valamit, ez a logika szabályai szerint nem jelenti azt, hogy az ellenkezőjét tagadom. Tehát ha Kún Bélát és Rákosit megemlítem, nem jelenti azt, hogy mást nem említek. A származással való maszatolás pedig gusztustalan. A kommunista felső vezetésből Nagy Imrét, Kádárt és Rajk Lászlót valóban meg lehetne különböztetni azzal, hogy nem voltak zsidó származásúak, de természetesen elfogultság lenne azt állítani, hogy ezért és csak ezért leet olyan a sorsuk, amilyen... A „keresztény népnemzeti származás” pedig gondolkodóhoz méltatlan bulvár-képzavar.

„a magyar jobboldal, amely a nemzeti függetlenség olyan bajnokait, mint az ugyancsak franciabarát Rákóczi Ferenc, elárulta”

Ez ismét képzavar. Nem nevezhetünk ki baloldalivá történelmi személyeket, csak azért, mert a baloldali propaganda egy időben éppen zászlójukra tűzte őket. Hol volt jobb és baloldal Rákóczi korában? Hiszen magát a fogalmat is csak jó nyolcvan évvel később kezdték használni, nem is Magyarországon… Lehet, hogy Rákóczit vállalta a baloldali mozgalom, de én nem vagyok meggy[z[dve, hogy Rákóczi vállalta volna Kádár Jánost vagy Rákosi Mátyást.

„Emlékeztessem-e Orbán Viktort arra, az egyébként tiszteletre méltó Bethlen István gróf azzal magyarázta, hogy nem lépteti életbe hazánkban az általános és titkos választójogot, mert a magyar nép, amely fölött gyámkodott, nem érett meg a demokráciára?”

Igen, Bethlen István már jobboldali, Fejthő Ferencnek idősebb kortársa és politikai ellenfele, itt már helyes a besorolás. Kétségtelen, hogy Bethlen ellenezte az áltlános és titkos választójogot. Mindenkinek szíve joga itélni erről a sokévvel ezelőtti eseményről, de megemlíteném, hogy abban a korban az Isten adta nép – a frontokon megtizedelt, agitátoroktól megvadított nép – megválasztott olyan diktátorokat is, akiknek nevét ma is borzadva említjük.

A cikk többi részlete is hemzseg az elfogultságtól. Fejthő benyomásaim szerint eddig sem volt pártatlanságáról híres, de nyocvan év előtti emigrációs elfogultság, és az akkori szélsőséges vitanyelv feltámasztása nem tesz jót a mai politikai kultúrának.

Tényleg el tudom képzelni, hogy nem egészen az ő kezétől származik ez a szerencsétlen hangú cikk.

onogur
  Válasz | 2005. augusztus 07. 00:36 | Sorszám: 6
Fejtő az erdélyi autonómia-törekvésről:

"Helyesen látom-e, hogy a jobboldal az egész kérdést belpolitikai okokból hangoztatja, s mintha nem törődnék azzal, hogy viselkedésével, de elsősorban modorával, a javuló magyar–román viszonyban – de beszélhetnék a magyar–szlovák, magyar–szerb viszonyról is – feszültségeket kelt, és ugyanakkor a magyar kisebbségeket – a hazai recept szerint – olyannyira megosztja, hogy veszélyezteti például Romániában az őszi választásokon való szereplést?"
http://riport.ro/mod.php?mod=userpage&page_id=126

onogur
  Válasz | 2005. augusztus 07. 00:21 | Sorszám: 5
Vagy magára vette.
Ugyanis nem véletlenül tartóztatták le 1932-ben, elvégre Rajk Lászlóval együtt vett részt az Etvös kollégista ifjúkommunista diákok szervezkedésében...
orosz_hussalata
  Válasz | 2005. augusztus 07. 00:19 | Sorszám: 4
Azért ne maradjon szó nélkül, hogy az mszp (és liberálisnak hazudott függeléke) ,még szavakban is nehezen tekinthető "baloldalinak", tetteiben pedig kizárólag a saját "elitjének" egyéni érdekei jelennek meg.

Gyurcsányiék pedig mindenféle (anyagi és politikai különösen) értelemben egy gyalázatos diktatúra örökösei. Hiába majmolja egy gyurcsányi a nyugateurópai baloldal sikeres személyiségeit, mindig is csak egy érték nélküli kisztitkár marad, aki "megszerzet" ezt azt az omladozó diktatúra vagyonából.

Ilyenformán teljesen érdektelen, hogy a gyakorlatilag nem létező/tetszhalott hazai baloldal gyökereit hol is keressük.

Cakpakk
  Válasz | 2005. augusztus 07. 00:10 | Sorszám: 3
Az egész cikk oltári baromság. Kezdve ott, hogy Orbán kifejezetten a 20. századi dolgokról beszélt... Szerintem nem is Fejtö írta, mégha 95 éves is. Inkább valamelyik "munkatársa" küldhette esetleg a müosz vezérkarából valaki
onogur
  Válasz | 2005. augusztus 07. 00:07 | Sorszám: 2
Nem kellett benyalnia, ott él, miután Magyarországról elmenekült az igazságszolgáltatás elől. Aztán Párizsban írogatott ilyeneket:

"a szabadkőművesség, ez az elitisztikus, jól felépített és a politikai pártoknál jobban szervezett és központosított tömörülés játszotta az élcsapat szerepét abban, hogy a nagyhatalmak háborúja ideológiai háborúvá változzon át abból a célból, hogy Európát köztársasággá alakítsa át. Olyan köztársasági Európává, amely a Népszövetségbe tömörül - amely alapvetően szabadkőműves eszme, miután végre levágták a klerikalizmus és a militarista monarchizmus hidrájának fejét."

estebany
  Válasz | 2005. augusztus 06. 23:52 | Sorszám: 1
Onogur kartács!

Túl azon, hogy benyalt Párizsnak, valószínűleg összekeverte Martinovicsot Miloseviccsel

onogur
  Válasz | 2005. augusztus 06. 23:01 | Sorszám: 0
Régen olvastam már ennyire hányingert keltő szabadkőműves szöveget:

"Hadd frissítsem fel, úgy látszik hatalmi gőzöktől elhomályosodott elméjében azt, hogy a magyarországi baloldal a modern történelemben valójában a magyar jakobinusokig megy vissza, Batsányi Jánosra, aki felhívta nemzetünk figyelmét, hogy „vigyázó szemeit Párizsra vesse”, a francia forradalom eszméinek magyarországi híveire, akik közé a világpolgár Csokonai Vitéz Mihály is tartozott, valamint annak a Martinovicsféle összeesküvésnek tagjaira, akik baloldaliságukért a Vérmezőn fejük vesztésével szenvedtek meggyőződéseikért." http://www.nol.hu/cikk/371212/

Szóval Martinovicsra büszke ez a szabadkőműves? Ő az etalon a baloldalon? Melyik Martinovics? A császárnak jelentéseket küldő rendőrspicli, vagy a császárság ellen merényletet szervező terrorista? Vagy az a hős Martinovics, aki lebukása után azonnal és önként beköpte a rendőrségnek az összes társát? Esetleg arra a Martinovicsra büszke Fejtő, aki ferences rendi szerzetes volt, vagy arra a későbbi Martinovicsra, aki magát meggyőződéses ateistának vallotta?

Időzóna: CET
A téma oldalai: 1  2  3  4 
 

         előző téma   következő téma
Ugrás:

Email a webmesternek | Gondola