Új téma  Új hozzászólás

Gondola főoldal | beállítások | regisztráció | keresés | GYIK | fórum főoldal | moderáció
  előző téma   következő téma
»  gondola Fórum   » Társalgó   » Étkező (3. oldal)

 
A téma oldalai: 1  2  3  4  5  6  7 
 
Fórumunkon a regisztráció szünetel
Téma: Étkező
tiszavirág
  Válasz | 2012. március 25. 01:34 | Sorszám: 112
A mindmegetténél is van 40 ilyen jó tanács: http://www.mindmegette.hu/turpissag?p=1
Békáscity
  Válasz | 2012. március 25. 01:20 | Sorszám: 111
Rita barátnőm levelét osztom meg veletek :
Békáscity
  Válasz | 2012. március 25. 00:26 | Sorszám: 110
KONYHAI TURPISSÁGOK OTTHONRÓL...

Mivel soha nem kedveltem a csirkemellet, fõleg a tyúk vastag,
száraz húsát, mindig igyekeztem tõle megszabadulni, holott a
legdrágább alkatrésze a szárnyasoknak. Itt tanultam meg, hogy mielõtt
pl. kirántanám, éjszakára íróban (savanyú tej) kell áztatni, amitõl
igen finom zamatos íze lesz. Nem lesz száraz, hanem olyan lesz, mint a
borjúhús.

Van úgy, hogy rengeteg gyönyörû petrezselyem van a - kb. 2 nm-es
- kertemben, de van úgy, hogy egyáltalán nincs. Itt tanultam meg azt
is, hogy amikor sok a petrezselyem, akkor le kell szedni, jól meg kell
mosni, nem kell összevágni, nem kell kiszárítani, mert akkor elveszti
a jó ízét és az aromáját, hanem össze kell tekerni szivar alakúra, és
be kell csomagolni jó szorosan nylon zacskóba és így kell tárolni a
mélyhûtõben. Ha szükség van rá, úgy fagyott állapotban gyönyörûen
lehet szeletelni, és épp olyan az íze és az állaga, mintha épp akkor
szedtem volna frissen a kertbõl.

A petrezselyem-, lestyán- és zellerlevelet szárítás után
összekeverem, így teszem zárható üvegbe.
Ezt a keveréket minden töltelék húshoz használom
(fasírozott, töltöttpaprika, töltött csirke),
valamint a zsemlyegombóc galuskájába is szórok.


Ha szilikonformában sütünk, a tûpróbát makarónival vagy spagettivel
végezzük, így biztos nem károsodik a forma.


A krumplifõzelék akkor lesz igazán finom, ha a
rántásba reszelt hagymát teszünk.


Ha a szárazbabhoz fõzés közben fél zöldpaprikát adunk, kihozza a
bab ízét, legyen az fõzelék vagy leves.


Ha a csirkemájat sütés elõtt villával megszurkáljuk, nem
"köpköd" sütés közben


Amikor olcsóbb citromhoz jutok, bevásárolok belõle akár 1-2 kg-t
is. A jól megmosott gyümölcs
héját lereszelem, és cukorral összekeverve egy mûanyag,
zárható tetejû edénybe teszem és lefagyasztom..
Süteményekhez kiváló.
A levét kifacsarom, és jégkockakészítõbe téve lefagyasztom.
Bármikor elõvehetem tea, limonádé ízesítéséhez.
De a kézen lévõ halszag eltüntetéséhez is nagyon jó.


Fasírozott készítésekor a masszához tegyünk egy evõkanál
étolajat,így nem ragad az edényaljához,
és az olaj is kevésbé habosodik.


A sovány húsokat panírozás elõtt kenjük meg olajjal, akkor sütés
közben nem száradnak ki..

A fejes saláta nem tárolható sokáig, elõfordulhat, hogy kissé megfonnyad.
Ilyenkor nyers burgonya szeletekkel együtt tegyük hideg vízbe
néhány percre.>


Fûszereket nem csak a húsokra tehetünk grillezéskor.
Ha faszénparázsra babérlevelet, rozmaringot vagy
más illatos fûszereket szórunk, a húsok átveszik az aromás illatokat.


A füstölt kolbászról úgy tudod a legkönnyebben eltávolítani a
héját, ha elõtte hideg vizet engedsz rá.
Ezután pikk-pakk lejön a bõre.


Ha túl világos, sápadt a tojás sárgája, piskótához, rántottához,
nokedlihez, stb.
teszek bele egy kis kurkumát.Nagyon szép színe lesz tõle.


A bablevest rántás helyett úgy sûrítem, hogy a benne fõtt
zöldséget összeturmixolom.
Így mindenki megeszi, finom és egészséges is!

A szárított zeller- és petrezselyemlevelet mozsárban
összetöröm,és amikor már majdnem kész a leves
(gulyás, bab, stb.),csak akkor teszem bele. Finom az íze és az illata.

A túrógombócot érdemes fagylaltos kanállal szaggatni a
forróvízbe. Gyors és nem maszatolós.


Ha a másnapos kenyeret párpercre nedves konyharuhába csavarod,
majd elõmelegítettsütõbe teszed 5-10 percre, olyan lesz, mintha friss
lenne..


Kovászos uborka készítésekor a kaprot és a kenyeret egy sûrû
szövésû anyagban helyezem az üvegbe,így nem lesz zavaros a lé és
egyben kiemelhetõ.

Ha megégetted a kezed, azonnal kend be tejföllel - VAGY szórj
rá lisztet !
Nem fog fájni, és nem lesz hólyagos sem .

Muffin sütéskor is hasznos egy fagylaltos kanál. Meleg vízbe
mártva szépen, egyenletesen osztható el a tészta a kapszlikba, amiben
sütjük.


A kávézacc a hûtõben is jó szolgálatot tesz: eltünteti
kellemetlen szagokat.

A mikróban újramelegíteni kívánt rántott húst húzzunk el folyó
csapvíz alatt: nem lesz cipõtalp ha megmelegítjük. Ugyanez igaz
bármilyen ételre, amit mikróban melegítünk, víz vagy tej
rácsöpögtetésével nem szárad ki.

Mikróban melegített folyadékban nem mindig egyenletesen oszlik
el a hõ ezért miután kivettük, keverjük fel.

Mikrohullámú sütõben is fellehet olvasztani a csokit,ha vízfürdõbe rakjuk
(pl. mikrózható tálba félig vizet teszünk, abba pedig beletszünk egy magas
falú mikrózható üveget, amibe beleaprítottuk a csokoládét).

Garantáltan nem ríkat meg a vöröshagyma, ha megmossuk hideg
vízben és a kést isbevizezzük, mielõtt vágni kezdjük.
A felezett hagymát, amit épp nem vágunk, friss felével lefelé
fordítsuk a vágódeszkára, így kevesebb illóolaj kerül a levegõbe.

Ha megégettük az ujjunkat,és nincs kéznél semmi hideg - mártsuk
sóba az égett részt: nem fog felhólyagosodni.

Megmaradt tojásfehérje, mert csak a sárgája kellett? Tegyük be a
hûtõbe a fehérjét, és másnapig használjuk fel:rántottához,
omlettekhez, panírozáshoz lazítónak kiváló,
ill. habcsókot is készíthetünk belõle, díszíthetünk habjával
süteményeket is.

Befõttesüveget úgy is kifertõtleníthetünk, hogy félig megtöltjük
vízzel, és a fedele nélkülnéhány percre a mikróba, a legmagasabb
fokozatra betesszük.


Magunk is készíthetünk házi ételízesítõt:
vegyünk a piacon friss leveszöldségbõl több csomaggal, majd daráljuk le.
Tegyük kifertõtlenített csavaros üvegekbe, adjunk hozzá sót, Ez
tartósítani fogja.
Felhasználáskor figyeljünk a benne lévõ plusz sómennyiségre!

Általában minden gyümölcs hûthetõ kivéve a déligyümölcsöket.
Banánt egyáltalán ne tegyünk a hûtõbe, mert nagyon hamar megfonnyad,

Ne tároljuk a kenyeret a hûtõszekrényben lehet, hogy azt hisszük, sokáig
eláll, viszont a tésztája gyorsabban öregszik, szívósodik.

Ne öntsük ki a befõttek vagy konzervek levét salátákba, süteményekbe
tökéletes ízadó komponensek lehetnek.


Ha a palacsintatésztát szénsavas ásványvízzel vagy szódavízzel
készítjük cukor és tej nélkül, sokkal könnyebb állagú lesz, nem ragad le,
és nem utolsósorban olcsóbb az elõállítása is. Kétszer annyi szénsavas
ásványvízzel vagy szódavízzel még könnyebb és vékonyabb tésztát
kapunk, sokkal több palacsinta süthetõ belõle.

A fõtt tészta nem áll össze, ha kiszedés elõtt egy pohár hideg
vizet öntünk a fõzõléhez.

A rántott hús sokkal finomabb, ha a panírozásnál a tojásba egy
kis sört is öntünk.

Ha mézet kell kimérned kanállal, elõbb olajozd be a kanalat. Garantáltan
lecsusszan róla a méz!

A citrom héját nem dobom ki, mélyhûtõbe teszem, fagyottan könnyen
reszelhetõ.

A hússzeletek közé folpackot teszek, így fagyasztom le, mert ezzel a
módszerrel nem fagy össze. Annyi szeletet veszek ki belõle, amennyire
szükség van.

Tésztát, levest, meggyet, stb. úgy fagyasztok le,
hogy egy 1 literes tejes doboz tetejét levágom, zacskóval kibélelem,
ebbe teszem a fagyasztani valót, ha megfagyott, kiveszem a
dobozból , így kis téglákat kapok, melyek jól pakolhatók a fagyasztóban.

A hangyák nem szeretik az uborkát, tegyetek uborka héjat oda,
ahonnan el akarjátok ûzni õket!!!
Áttetszõ jégkockát akarsz, akkor elõzõleg forrald fel a vizet.
A Tükör gyönyörû lesz ha Vhite Spirittel tisztitod (festék hígító)
Rágógumi a ruhában ? Tedd egy órára a mélyhûtõdbe
A fehérnemû nem elég fehér ? Áztasd 10 percig egy szelet
citrommal a meleg vízben !-ÉS ADJ HOZZÁ SZÓDABIKARBÓNÁT!!!
Hajad nem elég fényes ? Tegyél egy kávéskanál ecetet a
hajadra és úgy mosd meg, VAGY INKÁBB AZ ÖBLÍTÕBE!!!
Hogy a citrom kiadja a az összes levét, áztasd egy órát
meleg vízben és csak utána csavard
Hogy ne legyen a káposzta fõzéstõl kellemetlen szag,
tegyél egy szelet kenyeret a káposzta tetejére,(egy kis zacskóban,
hogy a morzsák ne kerüljenek a káposzta közé)
A hagymától könnyezik a szemed, rágcsálj egy rágógumit.
Hogy a krumpli elõbb fõjön meg, hámozd meg, csak az egyik oldalát
Tintafolt a ruhán ? Tegyél jó vastagon fogkrémet a foltra,
hagyd megszáradni, és csak utána mosd ki.
Távol tartani egeret, és patkányt, hintsd meg fekete bors
porral a területet ahol tanyáznak. Elmennek másfelé,

Kínai közmondás;
Ha valaki megoszt veled valamit aminek Te hasznát veszed,
erkölcsi kötelességed, hogy azt Te megoszd mással !

.

Rendes Kis
  Válasz | 2009. október 24. 16:27 | Sorszám: 109
A sült hangya elé lelki erősítőnek jár 1 kis mangópálinka is !
negyven rabló
  Válasz | 2009. október 23. 23:04 | Sorszám: 108
Én is így tudom.
A múlt héten is rámnézett néhány tucat a Rosenthal tányérról és jóétvágyat kívánt.
Rendes Kis
  Válasz | 2009. október 23. 22:58 | Sorszám: 107
Az élő hangya az ünnepi étek. (Csak ahhoz némi ügyesség is kell - mert különben ő esz meg ...)
negyven rabló
  Válasz | 2009. október 23. 22:54 | Sorszám: 106
Hát jó.
Sülve kérem, de ha holnap ebédre nem lesz meg, kihagyom és kész!
negyven rabló
  Válasz | 2009. október 23. 22:52 | Sorszám: 105
Mijez? Gersli?
negyven rabló
  Válasz | 2009. október 23. 22:52 | Sorszám: 104
Mer'csak!
A vendéglősök mondják! Ezt sem tudtad?
mpd
  Válasz | 2009. október 23. 22:45 | Sorszám: 103
Rendes Kis
  Válasz | 2009. október 23. 22:41 | Sorszám: 102
Najó, mert töredelmes voltál:

(Csak sületlent találtam !)

mpd
  Válasz | 2009. október 23. 22:33 | Sorszám: 101
Goszpogyi pamiluj, minek a gulyásba bort önteni?
mpd
  Válasz | 2009. október 23. 22:32 | Sorszám: 100
Ti micsináltok a topikommal? Henye élcelődésre használjátok?
negyven rabló
  Válasz | 2009. október 23. 22:23 | Sorszám: 99
Na, csak azé'!
Reméltem, hogy tuggyátok, mi,merre hány méter az asztalnál!
Békáscity
  Válasz | 2009. október 23. 22:17 | Sorszám: 98
Nem ! szólni sem tudunk
negyven rabló
  Válasz | 2009. október 23. 22:15 | Sorszám: 97
Mos'mijabaj? Rosszat mondtam?
Nem kérek hangyát! A hangya tanult ember!
Rendes Kis
  Válasz | 2009. október 23. 21:56 | Sorszám: 96
Megájj, meglátod: nem kínállak meg sült hangyával !
negyven rabló
  Válasz | 2009. október 23. 21:44 | Sorszám: 95
Nem értem én ezt az egészet!

Vörösboros marhagulyás fehérkenyérel, rántotthusi, jó vastag panírral, tejfölös uborkasalátával.
Később töltöttkáposzta tejfölösen, utána csülök Pékné módra levezetésként, majd a szalonnazsírban úszó túróscsusza!
Előtte ágyaspájinka a vegyesből, utána egy kis veresbor ízlés szerint. Közben talán lehet száraz fehérrel öblögetni.
Nem mertek ellentmondani!

borzsa
  Válasz | 2009. október 23. 18:41 | Sorszám: 94
Sokan lesznek a végére, 2-szeres felnőttadagot kitesznek.
Rokona: OMURAISU ("pelenkás rizs")
4 gerezd összetört fokhagymát olivaolajon megfuttatsz, majd beleteszel 1/2 apróra vágott vöröshagymát. Mikor már az egész konyha illatozik, azaz üveges a hagymád, tégy bele 1 kockára (szabályosra ám!)vágott csirkemellet. Sütögesd néhány percig (kifehéredésig), majd sózd, borsozd, tegyél bele némi fehér borocskát, 2 kanál paradicsomsűrítményt, ketchupöt, 1/2 leveskockát, 1 babérlevelet, maréknyi leforrázott fagyott borsót, gombát. Sütögesd a pecsenyédet kb. 10 percig. A végén tegyél bele 2 maréknyi főtt rizst. Ezzel kész is töltelék.
Süss 3 tojásból 2 lepényt, ebbe beleteszed a tölteléket, a széleit felhajtod. Finom!
Békáscity
  Válasz | 2009. október 20. 20:25 | Sorszám: 93
Egy magyar vagy egy japán felnőtt adagja ?
honfi
  Válasz | 2009. október 20. 18:37 | Sorszám: 92
Mi van a tömjénnel? Szedi?
john batky
  Válasz | 2009. október 19. 23:09 | Sorszám: 91
Húha! A felnőttadag ennek hányszorosa?
borzsa
  Válasz | 2009. október 19. 21:30 | Sorszám: 90
Japán étek, kicsit magyarosítottam.
Hozzávalók:
25 dkg darált sertéshús
1db kínai kel (brokkolival helyetesítettem)
1 fej hagyma
só, bors, szójamártás, esetleg gomba
A fentiekből készül a töltelék.
Mibe tesszük? Apró (kb. 10 cm átmérőjű) csintalan palacsintákat sütünk. Elég egyik oldalukat megsütni. a nyersen hagyott oldalt töltelékkel megtöltjük, kifli alakúra hajtogatjuk, a széleket benyomkodjuk.
A kifliket sűrűn egymás mellé rakva, alá kevés vízet öntve, tűzálló tálba tesszük, és kb. 25 percig sütjük.
borzsa
  Válasz | 2009. október 19. 21:20 | Sorszám: 89
Békáscity
  Válasz | 2009. október 19. 14:54 | Sorszám: 88
Érzem az illatát ! Lehet mindjárt rendelek is a Csülökcsárdából vacsira... mert a számban érzem az ízét, azt a jó kis cupákosát ! (Megj.: az íz- és szagtévesztés bizonyos kóros agyi folyamatokat jelez, főleg 60 éven felül időskori leépülés stb. )

Időzóna: CET
A téma oldalai: 1  2  3  4  5  6  7 
 

Új téma  Új hozzászólás       előző téma   következő téma
Ugrás:

Email a webmesternek | Gondola