Gondola főoldal | beállítások | regisztráció | keresés | GYIK | fórum főoldal | moderáció
  előző téma   következő téma
»  gondola Fórum   » Közélet   » Magyar mezőgazdaság

   
Fórumunkon a regisztráció szünetel
Téma: Magyar mezőgazdaság
terra
  Válasz | 2003. január 05. 20:39 | Sorszám: 20
A nyolcvanas években topon volt a magyar élelmiszeripar és a mezőgazdaság is, világszínvonalú technológiával. Csak azt ne felejtsd el, hogy a 90-es évek elejétől - részben az orosz piac összeomlása miatt is - jött a nagy eladósodási- és csődhullám, privatizáció, kárpótlás illetve a földek reprivatizációja, stb. Rengeteg mezőgazdasági nagyüzem szűnt meg jogutód nélkül, sok feldolgozót be kellett zárni. Sárvár és még néhány privatizált élelmiszeripari nagyüzem viszonylag jól jött ki ebből, mert működőlépes maradt. Azt azért ne felejtsük el, hogy ezek már többségében NEM MAGYAR TULAJDONÚ ÜZEMEK.
La salle
  Válasz | 2003. január 05. 19:15 | Sorszám: 19
He buddy!Azert volt am a 80 evekben is kivalo baromfifeldolgozo csucstechnologiaval,a sarvari baromfifeldolgozo!!Dolgoztam ott a diszidalasom elott.Vadi ujj holland gepsorok voltak,vasat nem lattal csak krom nickelt,Olyan minoseget gyartottunk,hogy a Baseli piacon mindig vartak reggel a kamionunkat,rendkivul sok ellenorzesen vettunk reszt,Rengeteg orszagba exportaltunk.Az USA-ban elek mar 15 eve de olyan klassz csomagolast mint ott volt meg nem lattam,pedig itt is az elelmiszeriparban dolgozom.Hihetetlen gondolkodasmodja volt az igazgatonak is,aki azt mondta Kadarnak,hogy ide nyugati technologia kell!Az oreg adott penzt es a sarvari uzem volt a mintauzaem...Szintem sarvarhoz fuzodik a tejtermelesi orszagos verseny mindig elsosege!Az ottani igazgato repulokon hozatta be a Holstein Friz marhalkat,akkor mikor a magyar tarkaval tokolodott mindenki!!!Kis varos de hihetetlen eredmenyei voltak!!!Ma meg mar annyira csucson van ,hogy hihetetlen..Van munka boven,vilagmarkak,Kodak,Braun,Flextronix.Thomson es meg vagy 10 mas marka csinalja a penzt!Az orszag legjobban kihaszmnalt szallodai kozul,az elso es masodik is ott talalhato.A gyogyturizmusa egyedulallo EU-ban is,,Ja es sokan tanulnak!!!
La salle
  Válasz | 2003. január 05. 19:04 | Sorszám: 18
Ja es ott van meg a gumicsizmas svajcisapkas foildmuves aki meg nem is hallott modern technologiarol,aki ilyet sosem tud csinalni,aki meg szoggel intez el mindent (
terra
  Válasz | 2003. január 05. 18:07 | Sorszám: 17
Teljesen egyetértünk. A világ legfejlettebb országaiban évtizedek óta tart egy olyan folyamat, amit én "beteges fogyasztói kifinomultságnak" szoktam nevezni. Az élelmiszerhigiéniai, csomagolási, stb. szabványok tulajdonképpen ennek a folyamatban a megjelenési formái.

Az amerikai és nyugat-európai fogyasztókat a piaci versenyre alapozott reklám-média ipar arra "neveli", hogy egyre igényesebbek legyenek olyan dolgokban is, amiknek igazából semmi értelme.
Franciaországban, Hollandiában stb. járva is számtalanszor találkoztam ezzel a jelenséggel.
Pl. az I. o. paradicsom pontosan 55 mm és teljesen sima felületű, csomagolni meg úgy kell, hogy rajtuk legyenek a szárak és egy irányba nézzenek. Az már másodlagos kérdés, hogy egy ízetlen, melegházi vacak, akkor is azt veszi meg a francia fogyasztó, nem a zamatos magyar paradicsomot, ami finomabb ugyan, de az osztályozás meg a csomagolás nem felel meg a kifinomult ízlésüknek.
Ugyanez a helyzet a dinnyével, a szilvával, az almával, stb. A nyugat-európai kereskedők mindig is elismerték, hogy a magyar gyümölcs a sajátos éghajlati viszonyok miatt kivételes minőségű és zamatú, de ezek miatt marhaságok miatt nem voltunk eddig sem versenyképesek.

Hasonló a helyzet a húsfeldolgozó iparban is. Jártam egy baromfi feldolgozóban, ahol nem "brazil gépsor" volt, mint felénk , hanem teljesen automatizált volt a folyamat, alig lézengett a sorok mellett néhány ember. Bemegy az élő csirke és kijön szépen becsomagolva a készáru. Amin elképedtem viszont, hogy a gyártósor végén ült nyolc asszonyság, akiknek kizárólag az volt a dolguk, hogy a csirkemellek széléről éles kiskéssel levagdossák az apró bőrfecniket. Merthogy ha a mellfilén lóg egy két mm-es fecni, akkor már nem piacképes. Az eszem megáll... erre haladunk mi is ?

Mallow
  Válasz | 2003. január 05. 12:57 | Sorszám: 16
Vidéki rokonaim tartottak tehenet, a maradék tejet természetesen a csarnokba hordták.

Abban a szatmári faluban is sokan háztól, vagy a csarnokból horzzák a tejet. És ez semmilyen problémát nem okoz...

Mintha az emberek nem egészségesebbek lennének, hanem egyre gyengébbek. Még a hülye is tudja, hogy ilyenkor edzeni kell, nem pedig még jobban kímélni magunkat

terra
  Válasz | 2003. január 05. 12:41 | Sorszám: 15
Szerintem is túl van szabványosítva az EU. Ezeknek a szabványoknak (direktíváknak) egy részét már a csatlakozást megelőzően, attól függetlenül átvettük és beépítetttük a saját törvényeinkbe. Az más kérdés, hogy többnyire türelmi időkkel, és az ellenőrzés sem túl szigorú (ugyanis a saját hatóságaink tökéletesen tisztában vannak azzal, hogy bizonyos előírások teljesítése egyelőre lehetetlen).

A csíraszám az 1 ml tejben levő mikroorganizmusok számát jelenti. A kifejt tejben eleve van bizonyos számú mikróba, ezek a testmeleg tejben piilanatok alatt elszaporodnak, ha nem rögtön hűtik le a tejet (4 C fokra).
Ha nem zárt rendszerű a fejés (csöveken keresztül közvetlenül a tartályba), akkor fertőződik a levegőtől, a fejéshez használt eszközöktől, stb.
A csíraszámot eddig is figyelembe vették a hazai tejüzemek az átvételi árnál, de ha a tej elérte a III. o. minősítést, akkor átvették, csak jóval alacsonyabb áron.
A jövőben viszont az emberi fogyasztásra felhasználható tej minőségi paraméterei egyre szigorodnak, ezt a kisüzemi termelő nem fogja tudni teljesíteni.
Most sokan a tejgyűjtőbe hordják be a tejet, mert kicsi a mennyiség, nem megy ki érte a tejeskocsi. Ott meg az a probléma, hogy egyetlen termelő teje leronthatja az összes beszállított tej minőségét.

Én egyébként évek óta csak házi tejet iszom, úgy ahogy az a tehénkéből kijön. Egy héten egyszer fejéskor elmegyek érte (egy utcányira van innen) és otthon lehűtöm.

Szerintem a fejlett országokban élő emberek immunrendszere azért romlik, mert agyonfinomított meg pasztörizált dolgokat esznek.

Mallow
  Válasz | 2003. január 05. 10:32 | Sorszám: 14
Mi értelme a sok szabványnak? Olyan erőltetettnek tűnik.

Mi az a csíraszám pl.?
Amit egy átlag falusi tehén ad az nem is jó!? Én meg voltam vele elégedve.

Már a mezőgazdaság elegendő ok nekem, hogy NEM-mel szavazzak.

terra
  Válasz | 2003. január 02. 21:34 | Sorszám: 13
Inkább olyan, mint az a gyerek, aki kapott egy nagyon szigorú óvónénit, aki állandóan ott áll a háta mögött, minden lépését figyeli és reggeltől estig kritizál meg dirigál, csoki is van ugyan a zsebében, de abból majd csak akkor ad, ha az óvodás képes 10 mp alatt lefutni 100 métert.

A közvélemény figyelmét - nyilván szándékosan - csak a támogatások mértékére iránytja a kormányzat és a sajtó.
Kevesebb szó esik a kvótákról és még kevesebb az EU élelmiszerhigiéniai és környezetvédelmi előírásairól, amiknek a termelők egy része képtelen lesz megfelelni, így a támogatások mértékétől függetlenül nem lesz versenyképes.

A feszültségek szerintem leghamarabb az állettenyésztésben fognak jelentkezni.

Vegyük példának a tejtermelést. Az EU által engedélyezett tejkvóta jóval meghaladja a belföldi fogyasztás mértékét, exportálni eddig is csak veszteségesen lehetett, tehát a mennyiség nagyjából elfogadható. (A terméktanács által megállapított belföldi tejkvóta egyébként már eddig is létezett).
Igen ám, csak arról nem szól a fáma, hogy a támogatás kizárólag extra minőségű tej után jár, amely többféle paraméternek megfelelő, többek között igen alacsony csíraszámú tejet jelent. Ilyen tejet csak korszerű fejőházas, hűtéssel is felszerelt technológiával lehet produkálni, ezzel nemcsak a két-három tehenet tartó egyéni gazdák, hanem a kis- és közepes üzemek egy jó része sem rendelkezik. Az ilyen termelőknél a támogatás igénybevétele fel sem merülhet, a termékük pedig piacképtelen. Kis üzemekben beruházáshoz támogatást, hitelt szerezni is nehezebb, a megtérülés is hosszabb. Ez azzal az egyenes következménnyel jár, hogy ezek a gazdák, kisüzemek rövid úton tönkremennek.


A sertés és baromfiágazat egy huncut euro közvetlen támogatást sem kap ! Magyarországon pedig ezek az ágazatok a legjellemzőbbek a kis- és közepes üzemekre. A környezetvédelmi és élelmiszehigiéniai előírások ugyanakkor ezeket az ágazatokat is érintik, csak beruházásokkal tudnak megfelelni az EU követelményeinek. Támogatás nélkül árat kellene emelni, de ez nem lehetséges, mert pl. a sertés felvásárlási ára már jelenleg is magasabb az EU áraknál. Egy esetleges áremelés esetén az EU országokból alacsonyabb árú sertés importja tönkre tenné a hazai termelőket.

Soroljam még ? Ott vannak az elavult, környezetvédelmi előírásoknak nem megfelelő malomüzemek és más élelmiszeripari üzemek, egy jó részük becsukhatja a kaput.

Nem nehéz megjósolni, hogy az így tönkrement gazdaságok helyét kik fogják betölteni a piacon...

La salle
  Válasz | 2003. január 02. 00:49 | Sorszám: 12
Ahogy belepunk az EU-ba a magyar mezogazdasag olyan lesz mint egy gyermek,akinek az ovono elengedte a kezet!!!Lep tetovan balra jobbra es letottyan a fenekere majd uvolteni fog a ketsegbeesestol!!!
terra
  Válasz | 2003. január 01. 22:56 | Sorszám: 11
Tényleg ennyire nem érdekel senkit a magyar mezőgazdaság ?
A topic indítóban felvetett tényekkel nagyjából egyet tudok érteni. Talán kiegészíteném azzal, hogy a hetvenes évek végétől a nyolcvanas évek közepéig erőszakos egyesítési hullám zajlott le, amelynek következtében a rendszerváltás előtti időszakban az átlagos üzemi méret kb. 5000-6000 ha körül alakult, ezzel együtt természetesen az átlagos taglétszám is nőtt. Az üzemi méret növekedését nem követte a szövetkezeti szervezet strukturális átalakítása sem a jogi szabályozásban, sem a gyakorlatban. Ennél fogva az "egy tag egy szavazat" és a "szociális támogatás" elvén működő szövetkezeti forma a hatékony nagyüzemi termeléshez már nem nyújtott megfelelő keretet, ezért a rendszerváltáskor megreformálni sem lehetett. Az üzemek nagy része jelentősen eladósodott, sok szövetkezet felszámolásra került. Az életképesebbek átalakultak társasági formába (Rt,Kft), de sok községben megszűnt a szövetkezet, úgy is, mint: 1.) az egyetlen jelentős munkáltató, 2.)a háztáji illetve kisgazdaságok szolgáltatója , 3.) potenciális földbérlő.
A földtulajdonosok (volt szöv. tagok, kárpótoltak, stb.) ott maradtak a nadrágszíj parcella nagyságrendű földjeikkel, gépi háttér és többségében mezőgazdasági szakértelem nélkül. Elindult ugyan egy folyamat, ami kitermelt egy haszonbérlő-gazdálkodói réteget, de ezeknek a vállalkozóknak a többségét sem lehetne komoly "gazdáknak" nevezni, akikre egy korszerű mezőgazdaságot alapozni lehet.
Vannak persze a volt állami gazdaságokból, szövetkezetekből alakult társaságok, meg néhány új típusú szövetkezet, de ezek a termőföldeknek csak egy részét művelik.

Az Orbán-kormány a maga négy éve alatt megpróbálta a családi gazdaságokat megerősíteni, de egy sor olyan területen a rendszerváltás óta szinte semmilyen érdemi lépés nem történt, ami nélkül nem létezhet alapvetően föld-magántulajdonra épülő ütőképes mezőgazdaság.

Hogy csak néhány dolgot említsek, ami hiányzik :

- a tartós (min. 10 éves) földbérleti konstrukciók,szabályozás,
- kamarai háttér (tanácsadás, szervezés, szolgáltatás, érdekképviselet)
- kisüzemi termeléshez szükséges szakértelem, szakképzés (gazdaképzés)
- tőkeellátottság, finanszírozás ( a gazdahitel és egyéb konstrukciók teljesen leálltak, a kisvállalkozó általában csak az integrátorokon keresztül tud hitelhez jutni, akik a haszon nagy részét lefölözik),
- regionális árutőzsdék, nagybani áruértékesítő helyek
(ezeket a fejlett országokban a kamarák működtetik jelentős állami támogatással)
- feldolgozó, értékesítő szövetkezések, társulások, vertikumok (törvény van rá, állami támogatás volt, gyakorlatilag megszűnt)

Ez utóbbi területet a multik egyre jobban eluralják és a késztermékben ők realizálják a haszon nagy részét, a termelő örül, ha nem veszteséges.

A magyar kisüzemi mezőgazdaság az EU csatlakozás küszöbén hihetetlenül nagy lemaradásban van a tagállamokhoz képest !

Ennek várható következményeiről is beszélni kellene, nem csak az EU támogatások mértékéről.

KeserűShow
  Válasz | 2002. december 28. 20:36 | Sorszám: 10
Én már nem félek mert itt:http://www.fn.hu/cikk.php?id=4&cid=51738. kurvára megnyugtattak.Minden happy minden
oké.
mpd
  Válasz | 2002. december 27. 07:45 | Sorszám: 9
Nade mielőtt továbbmegyünk, szükséges lenne az alapokat tisztázni.
onogur
  Válasz | 2002. december 23. 17:06 | Sorszám: 8
Most mit vártál?
Nyitok egy topicot azzal a címmel: éjfél óta havazik Budapesten.
Ugyanekkora igazság, nincs mit hozzáfűzni.
KeserűShow
  Válasz | 2002. december 23. 16:59 | Sorszám: 7
ÁÁÁÁÁMEN! Csak sajna Őértük még a harang sem szól majd.Mert addigra azt is "privatizálják".
mpd
  Válasz | 2002. december 23. 14:41 | Sorszám: 6
Cifferblatt barátom, mán reménykedtem, hogy valaki érdemben szól.....
De legalább annak örülök, hogy megmulattattalak.
orcapofa
  Válasz | 2002. december 23. 14:36 | Sorszám: 5
Megnevettettél ezzel a cserpákos dumával, köszi.
Csak az a baj, hogy a cserpákba úgy kerül víz, hogy a Dunába...
mpd
  Válasz | 2002. december 23. 13:15 | Sorszám: 4
Az nem kirekesztés.....??!!
De várj, ne offoljuk szét eztet a témátot.
Hátha mégis elolvassa valaki.
Zsíros B. Ödön
  Válasz | 2002. december 23. 13:00 | Sorszám: 3
Ne feledd, sokan már a karácsonyfát díszítik.
La salle
  Válasz | 2002. december 23. 12:16 | Sorszám: 2
Meg van magyar mezopgazdasag??Hm????Nem sokaig.Kohnok burgenlandi zsiros gazdak fogjak meter vastag bukszakkal elozonleni a televenyes magyar foldet!A magyar /Maszop/ szerint tehetseges magyar gazda al ott egy ket loeros kerti kapaval,sirasra gorbult szajjal,az oriasi hant tetejen,mikor poffeszkedve bevonul a nyugati gazda,a gepcsodaival..Ez lesz!
mpd
  Válasz | 2002. december 23. 11:58 | Sorszám: 1
Jól van, Magyar Testvéreim. Látom, tuggyátok, mi a lényeg.
mpd
  Válasz | 2002. december 23. 07:48 | Sorszám: 0
Itt az ideje, hogy tiszta vizet töltsünk a cserpákba. Ma reggel Hoorn "megmondott" egy-két dolgot ezzel kapcsolatban, és nem szeretném, ha az idő múltával hamis kép maradna bennünk.
Nézzünk tehát premisszák (!!!!!) után.

I. A komenista rendszernek nem kellettek a módos, tehetős, öntudatos parasztok, mivel ezek nyilvánvalóan akadályozzák minden rendes komenista rendszer működését. Ezért a parasztságtól elvette a földet, amit nem sokkal azelőtt ő adott nekik, és Tsz-ekbe kényszerítette őket.
II. A Tsz-ek nem gazdasági, hanem ideológiai képződmények. Ezért mesterségesen kellett életben tartani őket: húzd meg, ereszd meg. Mindig csak annyit kaptak, amennyi a vegetáláshoz kellett. A parasztság a téeszekben átalakult agrárproletariátussá (akárki találta ki, remek kifejezés!), és váratlanul a komenizmus bástyájává avanzsált.
III. Mivel hogy, hogy nem, az agrároktatás világszínvonalúra sikeredett, megjelentek a téeszekben hozzáértő, elkötelezett, szakmailag-emberileg kiváló vezetők. (NEM elnökök, bár némelyik- az egészsége árán - odáig is eljutott.)
IV. A Párt - egyébként saját szempontjából helyesen - úgy ítélte meg, hogy a csepegtetett pofapénzekkel féken tudja tartani az "új kulák" réteget, ellenben az ezek által felfuttatott szövetkezetek - Engels segíts!!!! - kiváló export-alapot termeltek, ami azért legalábbis megtűrésük mellett nyomott a latban valamennyit.
V. A téeszek, igazi piaci körülmények között totálisan versenyképtelenek lettek volna. (Ennek kifejtése hosszabb lélegzetű lenne, de talán hihetően hangzik.)
VI. A rendszerváltás idejére morális csőd alakult ki a mezőgazdaságban. Némelyik téesz jobban hasonlított kényszerelvonó-táborra, mint termelő üzemre.

Így eljutottunk 1990-ig, eddig van kérdés, észrevétel?

Időzóna: CET  

         előző téma   következő téma
Ugrás:

Email a webmesternek | Gondola