Téma: A zsidók messiása eljövetelenék égi és földi jelei
|
john batky |
Válasz | 2009. május 08. 15:09 | Sorszám: 346 |
A kvantummechanika arra irányítja a figyelmet, hogy a világ attól függ, mit kérdezünk tőle. A logikája pedig nem a sima igen-nem logika, talán ezért fordultak a keleti filozófiák felé a nagy QM-atyák... A fő kérdés szerintem, hogyan lehet egységet kihámozni ebből az egészből, ha van benne... lehet-e pl. a buddhizmus és az evangélium egyszerre igaz. Nézetem az, hogy a dolgok mélyén feltétlenül.
|
|
|
A. E. |
Válasz | 2009. május 08. 15:04 | Sorszám: 345 |
Off. A kezdeti időszakról beszélek. A kereszténységnél nem játszott szerepet a fegyver. Mohamed ellenben erre is alapozott. Maga a két vallás halálmutatókban szerintem nem összehasonlítható. Az azonban biztos, hogy az európai kultúra már egész biztosan sikeresebb volt öldöklésben. Ettől még vallási tanításokban elmondható, hogy a dzsihád szerepel a mohamedán vallás alaptanításai között míg egyetlen más vallásban sincs szinte ez ennyire meghatározva. Tehát SZÓ SINCS elfogultságról. Tényről van szó, amit lehet tagadni, a kornak megfelelő érzékenység alapján, meg lehet elfogadni. Most te épp azt teszed amivel vádolsz...
|
|
|
A. E. |
Válasz | 2009. május 08. 15:00 | Sorszám: 344 |
Zavarbaejtő dolog. De valóban egy sor próba elé állítják az egész kis gyermekeket. Természetesen több is van. S nem csak jelölt. Több reinkarnáció is létezik egyszerre, akiből EGY lesz kiválasztva, felnevelve és ő lesz majd a láma. Ha arra gondolok, hogy esetleg egy bizonyos embertípust keresnek, egy bizonyos lelki-szellemi adottságokkal már gyerekkorban felismerhetően rendelkező embert, akkor elmondhatjuk, hogy ez a kiválasztási mód korántsem humbug vagy légből kapott. Az teljesen nyilvánvaló, hogy minden esetben rendkívüli kisgyerekekről van szó, akiket nálunk csodagyereknek hívnak. Ez nyilván sokkal zseniálisabb megoldás mint a puszta vér szerinti öröklés, ami nem garantál mást csak néhány gén átadását, meg esetleg egy kis nevelést... Azt is tudjuk, hogy az ÉNTUDAT kisgyerekkorban fejlődik ki és teljesen bizonytalan és elhatárolatlan eleinte. Mi felnötten már tudjuk, hogy van egy testünk, előéletünk, személyi igazolványunk, munkaszerződésünk és ezek vagyunk mi - egy szép nagy leltár, amit persze nem tudunk fejbentartani, s időnként megesik az is, hogy rosszul emlékszünk, s előfordul, hogy egy esetre idővel úgy emlékszünk megtörtént velünk vagy épp úgy, hogy nem történt meg. (Csupa hiábavalóság. Lehet a buddhistáknak van igazuk... ) De visszakanyarodva, ha ez az éntudat egy "mesterséges képződmény", akkor mi alapján ne lehetne igaz az, hogy egy nagyon hasonló adottságokkal rendelkező emberben kifejlődjön valami nagyon hasonló mint a megelőző lámák életében volt. Mi alapján mondjuk az egyiket igazibbnak a másikhoz képest? Miért tekintenénk két ilyen hasonló dolgot különbözőnek, ha a legkevésbé az az érdekes, hogy hol jött létre, viszont az a fontos, hogy mi... Szerintem nyugodt szívvel elmondhatjuk, hogy a két jelenség, egymásnak valamije. Innentől csak egy nevet kell adni. S a buddhista nem mondja, hogy azonosak. Ahogy a tegnapi Klaus sem azonos a maival. Amúgy a mágia logikája alapján a hasonló dolgokat azonosítani is szokás, ez az elképzelés erősen bele van ivódva az emberi pszichébe. (Szimpatikus mágia stb. Miképpen fent, azonképpen lent.) Akár az a tév?eszme is, hogy a jelenségek között mindig van valami kapcsolat. Az oka az, hogy az elme rendet akar látni a világban, egyelőre nem bizonyított, hogy így is van, de erős a gyanú, hogy sok stabil rendezelv létezik valóban és a világ korántsem esetlegességekre épül. Hasonló jelenségek egyébként azt hiszem a kvantumfizikában is vannak, amiket nehéz megmagyarázni azon az elkülönített észlelési módon, ami a hétköznapjainkban dominál. A legelemibb középiskolából is ismert tétel, az elektronok hullám-részecske viselkedése. Normál ésszel nem lehet felfogni, miért cselekszenek úgy az elektronok mintha tudnák magukról, hogy ők valami nagyobb egésznek is részei. Valami hasonlóra lehet gondolnunk az emberi léleknél is. Az ok-okozatiság erőltetését úgy tűnik nem véletlenül használja tehát a fizika és a mágia, a vallás is egyként sikerrel. Lehet mégis van benne valami. A többit a fantáziára bíznám. Mindenesetre nem követhetetlenebb innen már szerintem a dolog mint az asztrológia.
|
|
|
john batky |
Válasz | 2009. május 08. 14:32 | Sorszám: 343 |
off Így van, a keresztény, illetve helyesebben a szekularizált világ jobbára el van fogulva. on
|
|
|
Madelon az eb |
Válasz | 2009. május 08. 14:29 | Sorszám: 342 |
Idézet: Az iszlám valóban más tészte, ők eleve a fegyverre alapoztak.
Nem vagyok otthon a távolkeleti eszmetörténelemben, de kereszténység-iszlám viszonyában el kéne már feledkezni erről a vallási konkurencia és újabban a nyugati politika által terjesztett propagandától. Az iszlám semmivel sem erőszakosabban, ha úgy tetszik a kereszténység semmivel sem kevésbé erőszakosan terjedt, mint a másik. Nálunk "csak" 150 évig volt török megszállás, de a bolgároknál ha jól emlékszem 500 évig, mégsem lett iszlám állam, egyedül a déli határaikon élő török kisebbség volt mohamedán (ezeket nevezték a kommunizmus végnapjaiban Dimitrov utódai iszlám vallású bolgároknak), azok 89-ben szépen át is szökdöstek az anyaországba. Magyarországon egy kézen megszámolod az iszlámot felvevő magyar állampolgárokat, ellenben a katolikusok szép kis rendet vágtak máshitű polgártársaink között ellenreformáció címszó alatt, pedig hát mi református-evangelikus-huszita elfajzottak is keresztények (keresztyének), Jézus követői lennénk.
|
|
|
john batky |
Válasz | 2009. május 08. 14:24 | Sorszám: 341 |
Akkor most képzeljünk el olyat, hogy valakit úgy nevelnek, ő Pythagoras, Archimedes, Thales, Heracleitos, ..., Leonardo, Fibonacci, Cardano, ..., Newton, Volta, Euler, Fermat, ..., Darwin, Jung, Eötvös, Bolyai, Riemann, Semmelweis, ..., Teréz anya, Schweitzer, Einstein, Schrödinger, Heisenberg, stb. szellemi örököse... és sok-sok tanár, nevelő csak erre a feladatra készít fel egyetlen gyermeket 10-12 éven át... Vicces volna, meg miért is tenné bárki?
|
|
|
john batky |
Válasz | 2009. május 08. 14:19 | Sorszám: 340 |
Ami a dalai láma és mások kiválasztását illeti... a kisgyereknek rá kell ismernie elődje egyes eszközeire... aztán, ha jól gondolom, megtanítják a korábbi 13 láma életét, szokásait, verseit, dalait... inkorporálja az elődöket szellemileg... egyesíteni fogja egymagában a korábbi buddhákat...
|
|
|
john batky |
Válasz | 2009. május 08. 14:11 | Sorszám: 339 |
Lám, mégis lehet az álláspontokat közelíteni...
|
|
|
john batky |
Válasz | 2009. május 08. 14:09 | Sorszám: 338 |
Erről írtam volna? Ezzel nem foglalkozom, sem nyelvész, sem antropológus nem vagyok. Más. Arámiul és akkádul úgy mondják azt, hogy 1: "Ishten". Az állítás bizonyítása itt: http://pagesperso-orange.fr/babel-site/ LANGUAGES-MISC, Numbers 1-10 "Here is my collection of numbers of the world. They have been classified, when possible, by family. Some names of numbers are transcriptions by means of our alphabet (for instance Chinese). ENJOY IT!" Other Languages Akkadian 1 Ishten Aramaic 1 Ishten ...
|
|
|
|
A. E. |
Válasz | 2009. május 08. 13:50 | Sorszám: 336 |
Bár nem pont erről beszélnek a buddhisták (amikor a lélekvándorlást tagadják, de az egyes életek közötti ok-okozati összefüggések láncolatáról szólnak), de én is valahogy így tudom modern materialista szemmel is emészthetően elgondolni... Mondjuk én azért nem zárom, hogy a szellem világában több van - ezen a materiálisan is közvetett "lélekvándorláson" túl... ...több dolgok vannak földön s égen, Horatio, mintsem bölcselmetek fölfogni képes. Legalább is az én felfogóképességemet meghaladja sok minden.
|
|
|
A. E. |
Válasz | 2009. május 08. 13:37 | Sorszám: 335 |
Egész biztos, hogy zsidó volt Jézus. Mivel zsinagógába ment bibliát felolvasni. Ezt turistaként próbáld meg megtenni manapság bármelyik zsinagógájukban...
|
|
|
alexander |
Válasz | 2009. május 08. 13:32 | Sorszám: 334 |
Mondom Néked, sem Jézus, sem Mária nem voltak zsidók - hasonlóan az esszénus Keresztelő Jánoshoz és Arimatiai Józsefhez - Először legyilkoltatták, azután Kisajátították - Aki képes szavakon túl megitélni az igazságot, megérzi, hogy J. Flavius az esszénusokról, mint tőle idegen népről beszél, bár elég részletesen, mert a qumráni szekta közismerten kiemelkedő volt és szemben állt a hatalmi Teokráciával.Jézus, következetesen " a zsidókról" beszél és soha nem úgy, mint a maga fajtájáról. És a szövetség gyermekei a mai napig pocskondiázzák: J.-t, Máriát és Magdolnát.
|
|
|
john batky |
Válasz | 2009. május 08. 13:11 | Sorszám: 333 |
Lényegében amit itt vázoltam, a léleknek egy különös, de emészthető vándorlása korokon át. Ha tanulmányaid során nagyon megragadott valaki a régi korokból, mondjuk legyen akár Maimonides, akkor Te részben már Maimonides vagy. Ez nem sértés és nem dícséret akar lenni, csak illusztráció a praktikus lélekvándorlásra. Maimonides helyébe persze tetszőleges művészt, tudóst, vallásalapítót, újságírót... Ez van
|
|
|
A. E. |
Válasz | 2009. május 08. 13:07 | Sorszám: 332 |
korántsem erőszak miatt volt
|
|
|
A. E. |
Válasz | 2009. május 08. 13:01 | Sorszám: 331 |
Nem te vagy az első materialista, bár valóban az emberiség kisebb hányada materialista. Ellenben elmondható, hogy elég nagy számban volt, hogy egy vallás mindenféle erőszak nélkül terjesztette eszméit és terjeszkedett. Sőt, elég gyakori volt, hogy egy sikeres vallást kifejezetten üldöztek, tehát a vállalása korántsem erőszak volt, hanem mindennel dacoló meggyőződés. Ilyen volt a kereszténység is. De a buddhizmus sem tűzzel-vassal terjeszkedett. Az iszlám valóban más tészte, ők eleve a fegyverre alapoztak. Emellett a tradícionális hitek, amelyek természetesen alakultak ki évezredek folyamán egy-egy közösségben megint sem nem emberekre erőszakolt hitek általában, gondoljunk a sámánizmusra stb. Szóval,ha így áll a dolog, némi szerénység azért nem árt (misztikus) materialista oldalon sem.
|
|
|
john batky |
Válasz | 2009. május 08. 12:56 | Sorszám: 330 |
Nagy vonalakban, itt-ott egyetértek, már ami az elméleted és másik hatmilliárd elmélet viszonyát illeti. De tegyük fel egy pillanatra egy nagyon távoli hasonlattal élve, hogy valaki, történetesen egy epilepsziás ember összebarátkozik a vele hasonló korú Dosztojevszkijjel, éjt-nappallá téve vele van, átveszi a szokásait, beszédmodorát, olvassa írásait, ismeri első kézből életét, betegségét, orvosait, elkíséri a száműzetésbe tehát gyakorlatilag "kitanulja", sőt kevesebbet eszik, hogy külsőleg is hasonlítson, ugyanúgy fésüli a haját, egyszóval képzeljük el egy ilyen kő-fanatikus, hétköznapinak korántsem mondható rajongót. Aztán Dosztojevszkij egy napon meghal. Három nap múlva pedig feltűnik a rajongó az utcán, este, szemébe húzott kalappal és összefut az író ismerőseivel, akik nem hisznek a szemüknek... Tudom, hogy a lelket nem tartod nagyra és halhatatlannak sem, de ez az ember mennyire biztos, hogy nem Dosztojevszkij, tenném fel a hajmeresztő kérdést. A DNS-e más? Na és. Ugyanúgy beszél, kívülről fújja regéyeit, az író szellemiségétől teljesen át van itatva, a lelke Dosztojevszkij lelke. Lehet, hogy öregasszonyt is ölt... Másképpen azt lehetne mondani, transzmutáció történt, az író még életében a mestere lett, ez az ember igazibb örököse, mint az író bármely egyenes- vagy oldalági leszármazottja. Vajon ha valaki példaképet választ régebbi korokból, a példakép nem válik-e a csodáló mesterévé... bizonyos értelemben itt egyfajta lélekvándorlásról van szó, bár senki nem fog az utcán rohangálni azzal, hogy ő mondjuk Leonardo da Vinci. Namost, ha ez így elképzelhető, akkor megpróbálhatunk egyes bibliai történéseket is másképp értelmezni a teljesség igénye nélkül. Ne kezdjük rögtön a bizonyos értelemben valóban zavarba ejtő feltámadással, mert látom, hogy a három napon túli esetleges regeneráció felemlegetése Téged fölöttébb zavar. Tudsz valami adekvát-szerű magyarázatot adni például arra a közismert eseményre, hogy hogyan közölhette Szent János Jézus és Nikodémus beszélgetését, ha azon csak a Mester és Nikodémus voltak ketten jelen? Vagy ez is Ezsdrás egyértelmű fondorlata volt?
|
|
|
Klaus Matefi |
Válasz | 2009. május 07. 20:31 | Sorszám: 329 |
Olvashattad kedves A.E. a véleményemet a 315. bejegyzésemben. A reakciód is érthető, amiben arra utalsz, hogy "hatmilliárd ember mást hisz mint én". Ha jobban megvizsgálod ezt a megállapításodat, akkor meg kell keresni rá a választ is, hogy miért van ez így. Először is azért, mert az én elméletem újkeletű, másodszorra azért, mert néhány nagy vallás rákényszerítette az embertömegekre az elképzeléseit, dezinformációit... Tehát ebből nem következhet az, hogy az elméletem téves lenne. Ezen a területen nem létezik bizonyítási lehetőség, ezt nagyon jól tudták az eddigi vallások beavatottjai is. Viszont egy biológiai halál beállta után három nappal teljes mértékben ki van zárva egy ember újraéledése, "feltámadása", tehát ezt a nonszensz ötletet nem annak kell bizonyítani, aki kételkedik joggal benne, hanem annak, aki propagálja... Ennek ellenére előszeretettel bélyegezték meg mások istenképeit tévtanításként, sőt számtalan esetben kínhalál várt a merész "eretnekre"... Közel 10 évvel a "holtak feltámadása" és "Jézus második eljövetele" után, ami valójában az ószövetségi legendák betervezett messiásának a születését álcázta, bizony nem ártana egy kicsit helyére tenni a dolgokat...
|
|
|
A. E. |
Válasz | 2009. május 07. 19:21 | Sorszám: 328 |
Mindig is mókás embereknek tartottam a pajeszosokat... Ennek igazából most nem sok köze van a mi témánkhoz, de érdekes mellékszál.
|
|
|
Klaus Matefi |
Válasz | 2009. május 07. 19:03 | Sorszám: 327 |
Végre egy részletes magyarázat a feltámadás menetéről: Idézet: http://regi.zsido.com/zstsz06/04hetlevelezo.htm Zsidó Tudományok Szabadegyeteme Az autentikus zsidó tudományok központja A téli szemeszter: 2004. szeptember-december Milyen lesz a feltámadás kora? A lubavicsi rebbe, Menáchem Mendel Schneerson rabbi írásai alapján A Talmud [1] a messiási kor eseménysorában elsőként és legfontosabbként a Szentély felépülését említi, ezt követően a zsidó számkivetettek összegyűjtését a világ minden sarkából, s végül a halottak feltámadását. A Zohár [2] konkrét időterminust ad meg, amikor kijelenti, hogy negyven év fog eltelni a számkivetettek begyűjtése és a halottak feltámadása között.A feltámadás helyszíne A feltámadás Izrael földjén fog megtörténni. Ez az Izraelen belül és kívül eltemetettekre egyaránt vonatkozik. Ami az Izraelen belül eltemetetteket illeti, az ő feltámadásuk meglehetősen egyszerű lefolyású lesz. A lelkük visszaszáll a testükbe, s ők kikelnek sírjaikból. Ám az Izraelen kívül eltemetettek lelke csupán azt követően száll majd vissza a testükbe, miután a testek elérték Izrael földjét. Ez persze szükségessé tesz majd egy valamiféle eszközt, amelynek segítségével a testek eljuthatnak Izrael földjére. Hogyan is fog ez megtörténni? A Talmud [3] azzal kezdi e téma megvitatását, hogy kérdést tesz fel az egyik bölcs egyik állításával kapcsolatban. „Rabbi Eliezer azt mondta: Az Izrael földjén kívül elhunytak nem fognak feltámadni.” Rabbi Eliezer a Szentírásból hoz bizonyítékot állítását alátámasztandó. Ámde mi lesz azokkal az igazakkal, akiket a szentföldön kívül temettek el? Azok nem fognak feltámadni? „Rabbi Iláá erre így felelt: Az ő testük el fog gurulni Izraelbe (Rási: A csontjaik végiggördülnek majd az utakon, amíg el nem érik Izraelt, ahol majd visszatér beléjük az élet).” Ám a Talmud kifogással él ezzel a válasszal szemben. A csontok görgése egész biztosan fájdalmat okozna az igazaknak. „Ábáje erre azt válaszolta, hogy alagutak készülnek majd, s a halottak a föld alatt sétálnak majd végig a szentföldig (Rási: És majd felállnak, és végiggyalogolnak az alagutakon keresztül egészen Izrael földjéig, ahol is áttörik a fejük fölötti földréteget és kiemelkednek a föld színe fölé)”. E vita végére Rabbi Eliezer első állítása, mely szerint az Izrael földjén kívül eltemetettek nem fognak feltámadni, módosul. Az állítás új értelme szerint ezek a halottak csak azt követően támadnak fel, hogy a testük elérte Izrael földjét. És még az igazak is, akik az alagutakon keresztül érik majd el Izrael földjét, a Szentföldön feltámadottnak számítanak majd, mivel lelkük csak azt követően fog visszaszállni testükbe, hogy csontjaik a Szentföldet elérvén, a földet áttörve kibukkannak a szabadba. Kik fognak feltámadni Ami pedig azt a kérdést illeti, hogy a zsidó népből kik lesznek azok, akik kiérdemlik a feltámadást, a Misna [4] biztosít minket afelől, hogy „Minden zsidónak része van a túlvilági üdvösségben”. És noha Maimonidész [5] felsorolja azokat a csoportokat, akik különféle súlyos bűnök elkövetése miatt elveszítik jogukat a feltámadáshoz, a Midrás Tálpiot magyarázata szerint ez azt jelenti, hogy ezek a csoportok elveszítik a lehetőséget, hogy saját érdemeik alapján részesüljenek az Eljövendő Világból. Ugyanis Isten az Ő végtelen kegyelmében afféle „jótékonysági alapot különített el az ilyen érdemtelenek számára”, amelyből merítve aztán ők is csatlakozhatnak a feltámasztandók seregéhez.
Hát kell nektek ennél szemléletesebb bizonyíték...
|
|
|
A. E. |
Válasz | 2009. május 07. 18:57 | Sorszám: 326 |
" bizonyítsad be az ellenkezőjét " Nem kell bizonyítani és nem is áll szándékomban. Annyit állítok, hogy hatmilliárd ember mást hisz mint te. Semmivel sem erősebb a te hited mint az övék... Éppenséggel bizonyítékot tőled sem hallottunk. Épp ez volt a bökkenőm nekem. Én a teljes igazságnak nem vagyok birtokában ezért nem állítom, hogy újjá fogsz-e születni valaha is. Az is kérdéses, hogy volna-e értelme - vagy ez csak egy önvigasztalás azért, hogy meg fogunk halni... Sok féle gondolatot végigjátszhatunk, de én azt hiszem, hogy ami szellemi az halhatatlan, mivel eleve nem kötődött sosem térhez vagy időhöz, ezért nem beszélhetünk a végéről, kiterjedéséről. Más kérdés, hogy ez legkevésbé sem vígasz hisz mi emberek vagyunk és nem szellemek. A buddhisták, akikről azt mondjuk, hogy lélekvándorlásban hisznek, valójában tagadják a lélek létezését, illetve azt, hogy van valami, ami testről testre vándorol pl., csak az ok-okozati összefüggések állnak fenn az egyik élet és a másik között, de a kettő nem azonos. Ahogy a tegnap sem azonos a mával. S az ego csak egy illúzió. S most a többi félszáz másik verziót nem citálnám. Egyébként szerintem ebben a kérdésben a zsidó teológia a legfeljletlenebb. Teljesen másban vannak az erősségei. Egyébként a mechanikus istenség elgondolása szerintem eléggé nyakatekert. Lényegében ez isten tagadás és materializmus. Nem értem miért kell cifrázni. Lényegében ha jól értem, te misztikus materialista vagy. Nos. Ez a kombó is lehetséges és nem tartom bajnak, ha végigjátszunk vele gondolatban. Egyebet úgysem tehetünk...
|
|
|
Klaus Matefi |
Válasz | 2009. május 07. 18:53 | Sorszám: 325 |
Idézet: Az emberi élet egyszeri és megismételhetetlenségében egyetértünk, annak ellenére, hogy a megokolásodból még a kötőszókat sem hiszem el.
Az, hogy te mit hiszel, az a te magánügyed. Megcáfolni nem vagy képes a magyarázatomat, de a kötőszavaimban se hiszel úgymond... Megindokolni ezt se tudod, de azért fontosnak tartod, hogy kihangsúlyozzad. Komolytalan vagy...
|
|
|
A. E. |
Válasz | 2009. május 07. 18:45 | Sorszám: 324 |
Tudom, a katolikus tanítások ragaszkodnak a test+lélek egységéhez és ehhez rendelik a feltámadást és az öröklétet, de szerintem ez nem szükségszerűen az egyetlen olvasat.
|
|
|
Madelon az eb |
Válasz | 2009. május 07. 18:22 | Sorszám: 323 |
Bion-bion, legalább a turkesz legyen a miénk! A kukához úgyis a patkány ér hamarabb, hisz négy lába van.
|
|
|
Békáscity |
Válasz | 2009. május 07. 15:57 | Sorszám: 322 |
T-modell (T mint turkáló )
|
|
|
|