Gondola főoldal | beállítások | regisztráció | keresés | GYIK | fórum főoldal | moderáció
  előző téma   következő téma
»  gondola Fórum   » Közélet   » Cigányok Magyarországon (7. oldal)

 
A téma oldalai: 1  2  3  4  5  6  7  8 
 
Fórumunkon a regisztráció szünetel
Téma: Cigányok Magyarországon
JEFFREY
  Válasz | 2004. január 14. 22:23 | Sorszám: 40
Mi egyszer egy öt tagú Cigánycsaládot felkaroltunk, s befogadtuk, mig átmeneti lakhatási godjaik voltak.Az ember nagyon dolgos godoskodó volt.A családjának a föld alól is mindent előteremtett, de ennek ellénére felelőtlen volt, mert mikor egy kis pénzhez jutott nem érdekelte semmi, csak az, hogy minden baromságra elköltse.Rákérdeztem, hogy miért nem beosztobb a jövőre.A válasz: kit érdekel, holnap majd jőn egy uj alkalom.Sok mindent megismertem a cigányok életviteléről, felfogásáról stb.Az integrálásuk nagyon nehéz, mert a családi tradicióik, hagyományaik, minden jószándék ellenére is sokesetben visszahuzzák, nem engedik el.Minden tiszteletem azon cigányembereknek akik szembe mernek menni ezzel, akár saját belső boldogtalanságuk ellenére, de a gyerekeik érdekébe.Nagyon nehéz féjdalmas út áll elöttük, de azon közösségek előtt is, akik megprobálják segiteni őket.Befejezésűl:Mikor a család elköltözött, reményekkel, utravalóval felvértezve, magára maradt, az apa csládja hatására büncselekménybe keveredett, elitélték.A családjának megint távoli jövő lett a kíemelkedés.Szomorú.
Ritter
  Válasz | 2004. január 14. 22:06 | Sorszám: 39
En normalis vagyok..Herr Bodonnek igaza van csak idezetek,en magam olvastam regebben az origon,egy topikban,ezt a Maria Terezia dolgot korabban nem hallottam,gondolom a putri es a fust is azt a kort jellemezhette,mert nem hinnem hogy ma meg van ilyen...Mondtam mar hogy ferfi vagyok es nem Frau Akottya ))A borton hasonlatot meg egy osszejovetelen hallottam,valahogy ugy jott ki hogy 280 millio USA polgar van.Abbol 30 millio a fekete tehat tobb mint tiz szazalek de a bortonokben,mar 40% a szamuk..Nalunk is 10@ a cigany kb es a bortonokben is kb ez az aranyuk..Ez a lenyege..Nekem van egy cigany baratom,aki azt mondta mikor otthon voltam..O csak magyar embert foglalkoztat,mert azok tudnak dolgozni..
Mallow
  Válasz | 2004. január 14. 17:09 | Sorszám: 38
Na igen, egy lényeges helyről értelemszerűen kimaradt a tagadószó... még mielőtt kiderülni hogy mégis egyedül vagyok
Mallow
  Válasz | 2004. január 14. 17:07 | Sorszám: 37
Vajon mennyibe kerül a magyar költségvetésnek a cigányok eltartása?
Vajon milyen tendenciák figyelhetők meg, részarányuk növekedésével arányban növekszenek-e ezek a költségek?
Mit jósolnak, hogyan fog alakulni a cigány és magyar faluk aránya az országban?
Hogyan alakul majd az EU csatlakozás után a cigányok Európán belüli mozgása?
És persze, hogy tisztázzuk végre, az iskolába iratkozó gyerekek hányad része tartozik a cigánysághoz?

Aztán. Egész pontosan mekkora a bűnözésben a cigány elkövetők aránya?

A kérdés valszeg sokkal árnyaltabb mint gondolnánk. Például azok a cigányok, akik a rendszerváltás előtt vidékről pestre jártak dolgozni, mondanom sem kell, sokkal jobb helyzetben vannak, mint társaik.
Vidéken ma is ellentétes életű cigánycsaládok figyelhetők meg. Egyrészt van aki annyi munkát nem véget mint a magyar öregasszonyok, viszont a cigány falvakban már javul a helyzet. De biztos nem vagyok egyedül köztetek aki azt akarja hogy a vidék magyar lakossága kihaljon, elköltözzön, színtiszta cigány falvak alakuljanak és ez legyen a probléma megoldása, már ha ez valóban megoldás, és nem csak a módosabb, már kitört cigányok költöznek a falvakba.

Szóval van itten egy nagy csomó kérdés. Kéne rájuk válaszolni. Először is az első kérdésemre. Szóval, tudja valaki, hogy éves szinten mennyibe kerül az országnak a cigányok eltartása?

erdeimano
  Válasz | 2004. január 14. 15:57 | Sorszám: 36
Apóka nem akarlak megijeszteni, de 1999 szeptemberében a közszolgálati híradóban azt mondták, hogy már abban az évben az általános iskola első osztályát elkezdő gyerekek 32%-a volt cigány.

Márpedig ha jól emlékszem, akkor még nem történt meg a horn-gárdát orbám-gárdára cserélő gárdacsere a köztévében így mégcsak azt sem mondhatja senki balról hogy csak fideszes ármány lett volna a hír.

cuvee
  Válasz | 2004. január 14. 15:56 | Sorszám: 35
Egyébként a faxom tele a "villák proletárjainak" újabb agyament "cigánymentő" tervével. Hogyaszonygya "ahol lehet, ott komfortosítani a cigánytelepeket, ahol nem, ott meg felszámolni, és a cigányokat beköltöztetnia településekre".
Eszem megáll! Vajon az összkomfortos budai villácskáikban elgondolkodtak e azon, hogy:

1. a segélyből tengődő cigányok miből fogják kifizetni a komfortosított lakásaik égbe emelt [b]közüzemi díjait[/i]. Netán a privatizált közüzemek tulajdonosai lemondanak a profitról és nekik ingyé' adják a gázt, a vizet, a villanyáramot???

2. a cigánytelep nem azért cigánytelep, mert "rossz helyen" van, mondjuk a falu szélén. Budapesten pl. kifejezetten jó helyen van. A "falu" kellős közepén. Na és?

3. A településekre beköltöztetést hogy képzelik?
a. Kikérik e a helyiek véleményét? Lesz e népszavazás?
b. A "beköltöztetők" fogják e állni a "kitüntetett" települések megnövekedő szociális kiadásait (pl. segély), vagy oldják meg a helyiek?
Ha (szokás szerint) ennek előteremtését a helyiekre hagyják, mi lesz a beköltöztetettekkel pár év múlva, miután magukra maradnak? Mert az ilyen településekről (szokás szerint) elmenekülnek az aktív, adófizető lakosok.
c. Végül, de nem utolsósorban. Mely települések fognak részesedni abban a megtiszteltetésben, hogy befogadhatják a telepi cigányokat? Netán Budapest II. kerülete? Vagy Budakeszi? Esetleg Telki?

cuvee
  Válasz | 2004. január 14. 15:29 | Sorszám: 34
Minimum el kell végezni a "nyócat", aztán ki kell tanulni egy szakmát. Ha már az úgynevezett "hagyományos cigányszakmák" nem kelendőek, akkor esetleg mást. Van választék.
Lehet gázszerelő, fodrász, cukrász, redőnyös, színházi díszletes, vagy kőműves, többek között. (A felsoroltak mind valós személyek!!)

Már ne haragudj, de ezen az alapon bárki berendezkedhetne a segélyen élésre, (vagy neadjisten bűnözésre,) hisz más "hagyományos" szakmákból, mint pl. a kőbaltakészítés, vagy mammutvadászat ma már éppúgy nem lehet megélni, mint a teknővájásból...

Apóka
  Válasz | 2004. január 14. 15:18 | Sorszám: 33
Javítok 11 %-a
Apóka
  Válasz | 2004. január 14. 15:17 | Sorszám: 32
"asszimilálódni akar. De hogyan?"

Egyszerűen. magyarul beszél és magyarnak valja magát.


A topicindító statisztika szerint 2007-ben az iskolába indulók 11 5-a cigány származású lesz.Ezek után Úgy gondolod, hogy Magyarországon cigányt csak TV-n lehet látni?

cuvee
  Válasz | 2004. január 14. 15:07 | Sorszám: 31
"asszimilálódni akar. De hogyan?"

Aki akar(t) az tud(ott) is. Ehhez nem kell feltalálni a melegvizet. De főleg nem azoknak, akik csak tévén láttak "közelről" cigányt.

Hóbuda
  Válasz | 2004. január 14. 14:56 | Sorszám: 30
Állítsuk vissza a hagyományos cigány foglalkoztatási formákat! Teknővájó, lópatkoló, üstfoltozó munkaerőre kinek van szüksége? A többihez esetleg kevés a a 8 vagy kevesebb ált. isk. végzettség. Mi a teendő?
akottyabot
  Válasz | 2004. január 14. 14:26 | Sorszám: 29
Mondja Frau Richter, maga normális????
Zsíros B. Ödön
  Válasz | 2004. január 14. 14:19 | Sorszám: 28
Gondolom, ezek a sorok csak idézetek. Ellenberger sürgős moderációs intézkedés látszik szükségszerűnek.

Nem hinném hogy pl. Ciffra György jól érezte volna magát füstben és putriban.

Ritter
  Válasz | 2004. január 14. 14:05 | Sorszám: 27
Maria Terezia sem tudta oket megrendszabalyozni meg a felnegyeles alkalmazasaval sem..Az o koranak egy iroja azt irta lehetetlen oket emberi korulmenyek koze terelni.Ez a fajta alkalmatlan a nagy kozossegi eletre a fustben es putriban erzi jol magat,adozo ciganyt meg nem lattak,csak reszegest,gyilkost,tolvajt..Olvastam hogy ugyanolyan az aranyuk a magyar bortonokben,mint a feketeknek az USA-ban..azert ez mond valamit!
Ramesse
  Válasz | 2004. január 14. 13:51 | Sorszám: 26
Apóka
Valahogy,ahol én lakom nem nagyon akarnak keveredni velünk roma barátaink, asszimilálódni meg végképp nem.Az egész cigánykérdés hazug, álságos, torz kezelésű.Egyetlen őszinte szót nem lehet leírni velük kacsolatosan, amit a tapasztalat bizonyít, mert jönnek a hülye Szikingerek meg Furmann Picik és folyamatosan fenyegetőznek, nem beszélve Kaltenbach Jenőről, aki aszerint kapja a fizetését, ahányszor kimondja,hogy rasszista vagy.
A cigány főiskolai jegyzetek körüli botrány bizonyítja a legjobban, hogy a magyar újságíró társadalom egy részét nem az igazság érdekli, hanem a műmájerkedés.Amit azokban a tankönyvekben leirak szóról- szóra igazak, de most be fogják vonni őket, mert az igazság kedvezőtlen színben tűnteti fel a szavahihetetlen, gyerekes, a magántulajdont szarba néző, egymást sem elviselő,a nőket semmibevevő, bűnöző és az európai erkölcstől fényévekre tanyázó cigányságot.
Az a véleményem, hogy ez egy reménytelen küzdelem, a cigányok nagyonis jól érzik magukat a nomád ősközösségi helyzetükben, és fütyülnek a sok hülye, okoskodó ötletre miképpen kellene kultúremberré válniuk.
A magyar köznép meg azt látja, hogy a cigányok ellen nincs orvosság, ha lopnak ha bűnöznek a magyaroknak kuss!
Ez sajnos semmire nem vezet, nézeteim szerint a kisebbségnek kellene a többségi törvényekhez alkalmazkodni, nem nekünk eltűrni, hobgy egy kisebbség állami segédlettel szarjon a többség fejére. Dehát ebben az országban történtek már más magyarázhatatlan dolgok is.,
Apóka
  Válasz | 2004. január 12. 23:21 | Sorszám: 25
Homokba dugjuk a fejünket, síránkozunk, meg néha kukorékolunk! Ez a magyar vírtus? Amolyan szittya keleti. Ahelyett, hogy józanul gondolkodnánk és értelmesen cselekednénk.

Az a lényeg, hogy a cigányság egy jelentős többsége magyarnak tartja magát, tehát asszimilálódni akar. Erre építs!!! De hogyan? Ez a nagy kérdés. Ez a jövő kérdése.

Apóka
  Válasz | 2004. január 12. 23:15 | Sorszám: 24
Szerinted semmi értelme egy olyan népcsoportról bármit is írni, ahonnan hamarosan az iskolás gyerekek 10 %-a fog kikerülni?

Ne érdekeljen?Legyen leszarva? Úgy mint a XIX. századi Erdélyben. Osztán majd sírjunk, hogy kieszik a kenyeret is a szánkból, mert annyian vannak?

Hogyan asszimilálod azokat akik asszimilálódni akarnak? Van rá stratégiád? Nagyokos

Apóka
  Válasz | 2004. január 12. 23:06 | Sorszám: 23
Miért nyitnék a svábokról? Ők szerinted vesztes pozicióban vannak?
Apóka
  Válasz | 2004. január 12. 22:56 | Sorszám: 22
Mondtam én, hogy gyűlöljük a cigányokat?
Apóka
  Válasz | 2004. január 12. 22:55 | Sorszám: 21
"Nem igazán emlékszem olyan sajtóhírre melyben valóban és komolzan megsértették volna a cigányok jogait s olyanra végképp nem, ahol testi épségükben sérültek volna. Erre utalok."

Ha nem olvasod el az olyan híreket, akkor persze.

orosz_hussalata
  Válasz | 2004. január 12. 16:54 | Sorszám: 20
http://www.hirtv.net/modules.php?op=modload&name=News&file=article&sid=14885

Kolompár Orbán: 2006-ban romák dönthetnek a kormányalakításról

2004. jan. 12., 15:30
A romák és a szocialisták közös sajtónyilatkozatban cáfolják, hogy pénz fejében léptek volna be tömegesen a cigányok az MSZP Vas Megyei Szervezetébe. Erről egy egyeztető fórumon tárgyaltak a roma és a szocialista vezetők Szombathelyen.

A Vas megyei romák vezetői decemberben számoltak be arról, hogy a szocialista párt aktivistái romákat léptettek be a pártba úgy, hogy cserében pénzt ígértek nekik. Akkor a szocialista párt Vas megyei vezetői jogi lépéseket fontolgattak az ügyet kirobbantó romákkal szemben. A mostani egyeztető tárgyalás végére azonban közösen cáfolták az esetet.

Szabó Lajos elnök, MSZP Vas Megyei Szervezete: Azt sikerült tisztázni, hogy a közelmúltban egyetlen vasi szocialista szervezetbe sem történt tömeges tagfelvétel a romák köréből. Az, hogy roma nemzetiségű magyar állampolgár a szocialista pártba, a szocialista párt alapszabálya szerint saját maga akaratából, jó szántából belép, az egy teljesen természetes dolog.

A tárgyalást mindkét fél eredményesnek ítélte. Úgy döntöttek, nem terelik jogi útra az ügyet. A jövőben pedig az együttműködésre helyezik a hangsúlyt. Ugyanakkor Kolompár Orbán az Országos Cigány Önkormányzat elnöke kijelentette, a romákkal a jövőben minden politikai erőnek számolnia kell.

Kolompár Orbán elnök, Országos Cigány Önkormányzat: Igenis tudomásul kell venni mindenkinek, minden pártnak, aki politizál ebben az országban, hogy a magyarországi roma társadalom a szavazatai arányában a belpolitika meghatározó tényezőjévé váltak. És igenis, hogyha az országos önkormányzat egyben tudja tartani ezt a komoly erőt, akkor 2006-ban el tudjuk dönteni mi romák, hogy melyik párt alakíthat kormányt.

Az ügyben egyébként az MSZP Vas Megyei Szervezetének Etikai Bizottsága vizsgálatot indított. Ez azonban eddig még nem zárult le.

"egyetlen vasi szocialista szervezetbe sem történt tömeges tagfelvétel a romák köréből"
Ha jól értem megkérdezik ki a roma. Gratulálok. "a mérce kettőssége ..."

alias3t
  Válasz | 2004. január 12. 16:22 | Sorszám: 19
Olyanokra gondolok, hogy úgyis diszkrimimálják őket, ha nincs rá okuk. Ismerek olyan cigányokat, akik életvitel szempontjából nem cigányabbak mint Te vagy én, csak látszik rajtuk, mégsem kapnak munkát, stb.

Volt szerencsém egyszer egy cég ebédlőjében ebédelni vidéken. Nagy asztalok vannak, tehét 8-10 embernek muszáj összeülni, és azt láttam pl, hogy az egy darab cigány munkás asztalához nem ült le senki, inkább nyomorogtak a többiek. Persze nem tudom amúgy milyen ember volt, nem látszott rajta semmi különös, de hülye érzés volt.

Antlfinger Edvárd
  Válasz | 2004. január 12. 16:14 | Sorszám: 18
Akkor mit kell tennünk? Nem értem. Mi nem gyűlöljük a cigányokat. Ellenben nem szeretjük a jelenlegi közállapotokat. A kirekesztésük nem elsődleges gond, mert nincsenek sehol kirekesztve ahol megbecsülik magukat. Erre persze nem mindig adnak esélyt, de nem lehet 100%-os a társadalom toleranciája sem.

Miért nem nyitsz topikot a svábság kirekesztése ellen?

Antlfinger Edvárd
  Válasz | 2004. január 12. 16:10 | Sorszám: 17
Nem igazán emlékszem olyan sajtóhírre melyben valóban és komolzan megsértették volna a cigányok jogait s olyanra végképp nem, ahol testi épségükben sérültek volna. Erre utalok.

Szvsz van egy lappangó és kiterjedt cigányellenesség, de azt nem a csakazértis vak faji gyűlölet tálálja, hanem a negatív tapasytalatok, akiből több akad nagyságrendekkel, mint a fentiből.

Szerintem felesleges itt agyalnunk ezen a témán, mert nem tudjuk megoldani. Nem a mi fejünkben kell változást hozni.

alias3t
  Válasz | 2004. január 12. 16:05 | Sorszám: 16
"Konfliktusok? Persze hogy vannak, hisz mások vagyunk. De a szélsőségessé fajult konfliktusok száma szinte kizáróloag a cigányság felől érkezik és minden különösebb rosszérzés nélkül a Bűnözés fejezet alatt tárgyalandók."

Ne haragudj, de ez nem teljesen igaz. Bőven tudok ellenpéldát. Egyetértek amúgy azzal, amit mondasz, szerintem is szégyenlősek vagyunk a dolgok nevén nevezésében, de ezt muszáj volt hozzátenni.

Időzóna: CET
A téma oldalai: 1  2  3  4  5  6  7  8 
 

         előző téma   következő téma
Ugrás:

Email a webmesternek | Gondola