Gondola főoldal | beállítások | regisztráció | keresés | GYIK | fórum főoldal | moderáció
  előző téma   következő téma
»  gondola Fórum   » Közélet   » Agrárvilág (2. oldal)

 
A téma oldalai: 1  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11  12  13 
 
Fórumunkon a regisztráció szünetel
Téma: Agrárvilág
Fortissimo
  Válasz | 2004. november 03. 06:49 | Sorszám: 292
Már augusztusban elöntött bennünket a paprikaméreg

Először augusztus végén merült fel annak a gyanúja, hogy problémák adódhatnak a külföldről behozott fűszerpaprikával. Akkor a Bács-Kiskun Megyei Állat-egészségügyi és Élelmiszer-ellenőrző állomás szakemberei mutatták ki veszélyes toxinok jelenlétét két, Brazíliából és Spanyolországból érkezett, összesen hatvantonnás paprikaszállítmányban. http://www.nol.hu/cikk_print/337921/

De, akárcsak a jogelődök, takargatták a titkot..senki nem hallott róla, csak miután a szlovének feltették az EUs honlapra: http://europa.eu.int/comm/food/food/rapidalert/index_en.htm

Szlovénia már a két hete riadóztatta az EU élelmiszer- és takarmány-gyorsriasztási rendszerét (RASFF) arról, hogy egy Magyarországról származó termékben toxint találtak .. http://index.hu/gazdasag/magyar/paprik041028/

ELSUMÁKOLTÁK volna.. (millen jó, h EUs tagok vagyunk..
remélem ebbe a tömegmérgezésbe belelbukik a kormány!!

Fortissimo
  Válasz | 2004. november 03. 06:40 | Sorszám: 291
Németh (meddig marad a helyén??) támad, s csúsztat, érdemi válasz helyett:

"Válaszában Németh Imre agrárminiszter úgy vélte, Ádernek fogalma sincs a történtekről, szerinte inkább dicséret illeti az élelmiszerek ellenőrzését végző hatóságot, amiért rábukkantak a mérgező anyagot tartalmazó készletre. Hangsúlyozta: az illetékesek azonnal elrendelték a mérgező paprika visszagyűjtését. "

nb
1. az EU honlapján, Szlovénia hívta fel a figyelmet a magyar paprikábantalálható aflatoxinra..Már régebben, s közben bennünket tovább mérgezett a kormány..(remélem ebbe belebuknak..)


2. A paprikaméreg kb akkor öntött el bennünket, amikor Don Franco Piccolo álpuccsal a bársonyszékbe ült..

Fortissimo
  Válasz | 2004. november 03. 06:37 | Sorszám: 290
"Miért nem rendelték el a külföldi szállítmányok vizsgálatát? – kérdezte a Fidesz frakcióvezetője, hozzátéve, hogy a kormány mindezzel súlyos károkat okoz a magyar exportnak és a becsületes termelőknek. A kabinettől példás büntetés kiszabását kérte, még abban az esetben is – jegyezte meg –, ha MSZP közeli cégeket találnak érintettnek az ügyben. "
http://www.mno.hu/index.mno?cikk=249057&rvt=2
Fortissimo
  Válasz | 2004. november 03. 06:35 | Sorszám: 289
A parlamenti ellenzék tegnap élesen bírálta az agrártárcát a mérgező paprikaszállítmányok miatt. Szerintük a minisztérium felelősségére utal, hogy a kormányfő át akarja helyezni az élelmiszer-biztonsági hivatal felügyeletét az egészségügyi tárcához. Eközben kiderült, hogy az unió fogyasztóvédelmi hatósága ötnapos élelmiszer-biztonsági vizsgálatot kezd Magyarországon november 15-én. http://www.mno.hu/index.mno?cikk=249057&rvt=2
Fortissimo
  Válasz | 2004. november 03. 06:07 | Sorszám: 288
kávén kivül kevés ételt "készítek"
akottyabot
  Válasz | 2004. november 02. 19:32 | Sorszám: 287
Most sírjak, vagy röhögjek?
Ritter
  Válasz | 2004. október 28. 20:07 | Sorszám: 286
Meg kell hogy mondjam,az uSA-ba az elso hamisitas ota csak nagyon keves magyar paqprikat vesznek,pedig korabban olyan cikk volt amibol sosem vol6t eleg..A Spanyol is kivalo minosegu es azt nem hamisitjak..Ajvart ajjas vegyel a horvatoknal nagyon jo )
alias3t
  Válasz | 2004. október 28. 20:02 | Sorszám: 285
Mostantól együnk ajvárt. Kár, hogy itthon nem lehet kapni
terra
  Válasz | 2004. október 28. 19:55 | Sorszám: 284
Én magam is készítettem már "Erős Pistát" és "Piros Aranyat" is. Az egyik nyers paprika darálmány, amit a hozzáadott só tartósít, a másik pedig szintén nyers darált paprikából készült sós, főzött paprikakrém. Minden valamire való szakácskönyvben szerepel mind a kettő, már a nagyanyáink is így tartósították a paprikát.
Fortissimo
  Válasz | 2004. október 28. 19:21 | Sorszám: 283
bevallom, nekem fogalmam nem volt, h hogy készül..
de annak aki a listát kiadta.. legalább szorgalmasan (hallod HKovács?) utána kellett volna nézni

(furcsa h hangsúlyozák a konzervek ártalmatlanságát..Pedig biztosan nem azok... valamely újság irta is..)

terra
  Válasz | 2004. október 28. 18:28 | Sorszám: 282
Ez nem lehet igaz. Ennyire nincsenek tisztában az ún. élelmiszerellenőrző hatóságok a termékek tulajdonságaival?

Még egy egyszerű háziasszony is tudja, hogy az Erős Pista és a Piros Arany nem szárított, hanem nyers paprikából készül sózással (illetve a Piros Aranynál ezen felül hőkezelési technológiával).

Fortissimo
  Válasz | 2004. október 28. 18:05 | Sorszám: 281
Több érdekes összefüggés is megfigyelhető meg annak kapcsán, hogy a hónapok óta kalandos paprikaiparunk fellegvárából, Kalocsáról származó új EÜ miniszterünk egy jobb alsó madárfogással is felérő intézkedéssel tapossa sárba - hosszú évekre - a paprikaiipari mecénások zömét. Rácz urunk vagy megtorolja ezúton azt, hogy a paprikafeldolgozók nem támogatták kellő mértékben a kalocsai öregek otthonát, vagy egyszerüen egy gengszter húzással- paprika hiány disznóvágások idején - íly módon készítenek elő egy markáns áremelést... Szomorú! - Elmélkedés helyett olvassa el a a húsipari tiltakozást:
http://hiros.index.hu/gasztronomia/garantaltanaha/
terra
  Válasz | 2004. október 28. 18:04 | Sorszám: 280
Ez a fűszerpaprika-ügy is a magyar agrárium válságának egyik kórtünete. A magyar paprika nem véletlenül (volt) világhírű. Korábban a fűszerpaprikát itthon termelték, nem keverték külföldi anyagokkal. A fűszerpaprika termelés nagy részét a háztáji gazdaságok adták, mivel egy ilyen munkaigényes növénynél a nagyüzemi háttér és a családi munkaerő nagyon gazdaságos párost alkotott. A nagyüzem végezte a talajelőkészítést, beszerezte (nevelte) a palántát, biztosította az öntözőkapacitást, a növényvédelmet, a kézi munkákat pedig a családok végezték. A nagyüzem végezte a szárítást és szervezte az értékesítést.

A hagyományosan fűszerpaprika termelő nagyüzemek csődbe mentek, feldarabolódtak, így ennek a termelési integrációs együttműködési formák nagy részének befellegzett. A családi gazdaságok önerőből, elszigetelten nem képesek arra a teljesítményre, amit korábban ez az integráció biztosított, így Magyarország nem képes megtermelni a nagy paprika feldolgozó üzemek kapacitását kitöltő alapanyag megtermelésére, ezért importálni kell, ha ezeket a kapacitásokat ki akarják használni.
A másik probléma a kapzsiság. Ugyanúgy, mint a boroknál, a legolcsóbb, legsilányabb, kellően nem ellenőrzött alapanyagokat vásárolták meg. Ezzel nagyobb nyereséget tudtak elérni, ugyanakkor kockára tették a magyar termék hírnevét, ami a hosszú távú piacképesség legfőbb alapja.

Fortissimo
  Válasz | 2004. október 28. 17:56 | Sorszám: 279
csak magyar terméket vegyünk..mindig

A Pirosarany és az Erős Pista gyártója, az Univer hitelrontás miatt pert fontolgat, ha az ÁNTSZ nem vonja vissza a betiltott termékek listájáról a cég termékeit - nyilatkozta az Indexnek Molitorisz Károly az Univer vezérigazgatója. A cég nem őrölt fűszerpaprikát használ termékeihez, a nyers paprikát a Kecskemét környéki őstermelőktől veszi, így import paprika nem kerül a termékekbe.
http://index.hu/gazdasag/magyar/paprik041028/

az import olcsó, de ócska és veszélyes többnyire

Fortissimo
  Válasz | 2004. október 28. 17:51 | Sorszám: 278
Szlovénia már a két hete riadóztatta az EU élelmiszer- és takarmány-gyorsriasztási rendszerét (RASFF) arról, hogy egy Magyarországról származó termékben toxint találtak .. http://index.hu/gazdasag/magyar/paprik041028/
ZiliZ
  Válasz | 2004. október 28. 11:02 | Sorszám: 277
hááát kérem ez a szabad piac....
Érdekes, mindig az agyonszabályozott EU, a szent teén tehet róla.
Fortissimo
  Válasz | 2004. október 28. 07:31 | Sorszám: 276
igen, ez lehet a magyarázat, nincs is benne valódi paprika
szentmáriabal
  Válasz | 2004. október 28. 07:29 | Sorszám: 275
Lehet, h biztosan tudja, h nem mérgező ... (mert mesterséges színezékkel festik és természetazonos aromával ízesítik ... )
Mercurius
  Válasz | 2004. október 28. 05:03 | Sorszám: 274
Betiltották a fűszerpaprikát
2004. október 27.

nyomtatható verzió cikk továbbküldése betűméret


Azonnali hatállyal betiltja az őrölt fűszerpaprika árusítását és forgalmazását a Tisztiorvosi Szolgálat, mert a kalocsai, a szegedi és a sükösdi cégek termékeiben a megengedettnél sokkal magasabb aflatoxin nevű gombamérget találtak az ellenőrzések során.


Holnap reggelig minden üzletben össze kell gyűjteni a polcokon levő csomagokat. A tiltás a fűszerpaprika-alapú készítményekre is vonatkozik. Az ÁNTSZ közölte, azok a csomagok, amelyeken 2005. április 15-i dátum szerepel, valamint a konzervek és a húskészítmények biztosan nem fertőzöttek. A kormányszóvivői tájékoztatón Rácz Jenő egészségügyi miniszter ismertette az intézkedéseket.

Az ÁNTSZ egy közraktárban tartott ellenőrzés alkalmával aflatoxint talált az ott tárolt Dél-Amerikából importált fűszerpaprikában. Nagy mennyiségben ez a gombaméreg májkárosító, rákkeltő anyag.

Rácz Jenő:
- Magyarországon egy átlagos ember körülbelül fél kiló pirospaprika mennyiséget fogyaszt el egy év alatt. Ahhoz, hogy ez a bizonyos aflatoxin az ezt meghaladó koncentrációban káros elváltozást okozzon az azt jelenti, hogy egy hét alatt el kellett volna fogyasztani egy évnyi mennyiséget az illetőnek. Ezt azért tartom szükségesnek kimutatni, hogy miközben egyébként valóban egy nagyon fontos olyan jellegű jelzést kaptunk az illető hatóságoktól amire azonnal intézkedni kell, ugyanakkor a mérték ez körülbelül ekkora.

Az ÁNTSZ a boltokban kapható termékeket is megvizsgálta és három forgalmazó paprika készítményében találták meg ugyanezt a mérgező gombát.

Rácz Jenő:
- A kormány valamennyi fűszerpaprika, illetve paprika tartalmú fűszerkeverék fogalmazását felfüggeszti azonnali hatállyal. Az intézkedéseknek megfelelően holnap nyitásig valamennyi kereskedelmi egység polcáról az érintett termékkört el kell távolítani. A rendelkezések betartását az ÁNTSZ és a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség folyamatosan ellenőrzi.

Rácz Jenő elmondta azt is, hogy a konzervek és húskészítmények biztosan nem tartalmaznak mérgező anyagot. Szintén nem tartalmaznak mérget a 2005. április 15-éig fogyasztható termékek. Az ÁNTSZ és a fogyasztóvédelem folyamatosan vizsgálja a most betiltott paprikakészítményeket, hogy a fűszer minél hamarabb visszakerülhessen a forgalomba.

[ Krónika ]

73
  Válasz | 2004. október 28. 05:00 | Sorszám: 273
Az agrárium válságáét azok is felelősek, akik elfogadták a kvótákat és elfogadták az uniós támogatás negyedét. Azok is felelősek, akik odadobták ezt a terület Torgyánnak, azok is felelősek, akik nem mentek az utcára a gazdákkal.
Mercurius
  Válasz | 2004. október 28. 04:54 | Sorszám: 272
Soha nem látott válságjelek a mezőgazdaságban
2004. október 27. 14:34


MNO
A magyar mezőgazdaság soha nem látott válságjeleket mutat – mondta mai sajtótájékoztatóján Áder János, a Fidesz frakcióvezetője.

A tétlenség és tehetetlenség jellemzi az agrárkormányzatot, aminek súlyos ára van – hangsúlyozta Áder János, aki úgy véli, a szocialista kormányzat ellehetetlenítette a családi gazdaságokat, szétverte a falugazdász-hálózatot, és folyamatosan csökkenti a különböző ágazatok támogatását.

A jövő évi költségvetési javaslat kétségbeejtő helyzetet teremt az agráriumban – emelte ki a sajtótájékoztatón Lengyel Zoltán fideszes képviselő. (Magyar Rádió)

Fortissimo
  Válasz | 2004. október 27. 19:24 | Sorszám: 271
más országban a miniszter venné a kalapját..
hogy ez előfordulhatott..
1. miért nem ellenőrizték a aflatoxinos import megsemmísítését? - ha már detektálták, 2004 aug.ban??
2. Miért nem ellenőrzik, legalább szúrópróbaszerúen a termékeket???
3.Miért nincsen megfelelő tv, amely kötelezővé teszi a termék összetételének, a termék erdetetének feltűntetését..
4. Miért nem adnak ki közleményt, h milyen termékekben fordulhat még elő a barzil méregtartalmú paprika..

Nem igaz, h a konzervek nem tartalmazhatnak..
ha a jelenlegi min ezt mondta tévedett, tudatlan, és felelőtlen, vagy megfizette a konzerv lobby

Fortissimo
  Válasz | 2004. október 27. 19:09 | Sorszám: 270
Méregerős paprika
A csomagolásról nem derül ki a brazil eredet

Népszabadság • Mihálovits András • 2004. szeptember 2.



Őrlésre váró paprikák. A termelők őrült sokat veszítenek a csatlakozással

Nem állapítható meg a pirospaprikáról, honnan származik: a csomagoláson a gyártók nem tüntetik fel az áru eredetét. A szabály kusza, így ma könynyen szórhat ételébe brazil vagy spanyol paprikát a vevő - hungaricumként.


A fogyasztók egészségére káros gombatoxint tartalmazó importpirospaprika-szállítmány került a közelmúltban Magyarországra. A fűszerből nem kerülhetett a boltokba, mivel a Bács-Kiskun Megyei Állat-egészségügyi és Élelmiszer-ellenőrző Állomás szakemberei még a forgalomba hozatal előtt kimutatták a veszélyes toxinok jelenlétét. A külföldről származó élelmiszer-ipari termékeket minden esetben be kell vizsgáltatniuk az importőröknek. Két, Spanyolországból, illetve Brazíliából érkezett paprikaszállítmány a megengedettnél 5-10-szer több toxint tartalmazott, ami komoly egészségkárosodást okozhatott volna. A hatóság a kifogásolt készleteket zárolta.

A megyei főállatorvos jelentette az esetet az agrártárca illetékes főosztályának, ahol jelenleg vizsgálódnak az ügyben. Mivel az egyik kifogásolt tétel spanyol eredetű, a magyar fél a Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatalon (MEBiH) keresztül valószínűleg tájékoztatja az unió élelmiszer-biztonsági hatóságát is. Brüszszel ezután az eset súlyosságától függően hírként értékeli a tájékoztatást, esetleg tudomásul veszi azt, vagy riasztást rendel el. Utóbbi esetben a kifogásolt terméket kivonják a forgalomból, majd a gyanús készleteket megsemmisítik. Az ügy nagy veszteséget jelent a paprikát behozó vállalkozásoknak, de nem árt a magyar paprika hírnevének, mivel a veszélyes szállítmány külföldről érkezett - állítja Biacs Péter, a MEBiH vezetője. A szakember szerint az eset nagy tanulsága, hogy nemcsak a gyártáskor kell betartani az élelmiszer-biztonsági előírásokat, hanem a szállításkor és a raktározáskor is.

Azt, hogy a gombatoxinnal fertőzött 60 tonna spanyol és brazil paprikát mely cégek importálták, egyelőre nem lehet tudni. Ezzel kapcsolatban csak annyi szivárgott ki, hogy egy sükösdi és egy kalocsai társaságról lehet szó. Előbbi cég ügyvezetőjét tudósítónknak nem sikerült elérnie, mert állítólag éppen Brazíliában tárgyalt, míg az utóbbi vállalkozás vezérigazgatója nem kívánta kommentálni a toxintartalmú paprikaszállítmányról szóló értesülést. Úgy tudjuk, hogy az eset nyomán a Csongrád megyében működő paprikafeldolgozók importalapanyagát is ellenőrizte az élelmiszer-biztonsági hatóság. Az eddigi adatok alapján náluk nem merült fel annak a gyanúja, hogy az általuk behozott paprikát nem lehet forgalomba hozni.

Érdeklődésünkre egyébként az ágazatban dolgozó más vállalkozások névtelenséget kérő képviselői elmondták, korábban sok száz tonna dél-amerikai és dél-európai paprika jött az országba, ám ezen szállítmányok közül egy sem bizonyult fertőzöttnek. A mostani eset így meglepte a paprikaforgalmazókat is, akik közül többen a hazai és a külföldi vevőkért vívott egyre élesebb versennyel magyarázzák a mostani botrányt.

Kérdés, amennyiben a toxinokkal szennyezett szállítmány kereskedelmi forgalomba kerül, a fogyasztók hogyan értesülhettek volna arról, mely paprikával kell vigyázniuk. A fővárosi üzletekben szerzett tapasztalataink szerint ugyanis a boltokban kapható fűszerek csomagolására csak a gyártó nevét és címét tüntetik fel, a termék eredetét nem. Pedig az élelmiszerek jelöléséről szóló rendelet kimondja: a csomagolásra rá kell írni a termék eredetét vagy a származás helyét, amennyiben a jelölés hiánya a fogyasztót megtévesztheti az adott élelmiszer tényleges származása vagy valódi eredete felől.

Kathi Attila, a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség tájékoztatási főosztályának vezetője ezzel kapcsolatban elmondta: azzal önmagában nem lenne baj, ha a dobozon csak a paprika szó és a gyártó megnevezése szerepelne. Az viszont már megtévesztő lehet, ha a cég neve vagy más jelző utal a termék eredetére, miközben a dobozba máshonnan származó fűszert csomagolnak.

Kétségtelen, a világhírű magyar fűszerpaprika piaci helyzete nem túl rózsás. Az uniós csatlakozásig 42,5 százalékos vám védte a belpiacot, ám május elseje óta az uniós paprika behozatala vámmentes, a harmadik országból behozott fűszer után pedig mindössze 5 százalék vámot kell fizetni. - A paprikatermelés rendkívül kézimunka-igényes, tehát drága foglalatosság. A piacon azok a termelők tudnak megmaradni, akik olcsó munkaerővel dolgoznak - magyarázza a nehézségek okát Katona Antal, a Fűszerpaprika Terméktanács titkára. Spanyolország uniós csatlakozása miatt például arrafelé harmadára esett vissza a termelés, ám az ottani farmerek megoldották a problémát: Marokkóban gazdálkodnak tovább. Igaz, az ottani vagy éppen a brazil paprika lényegesen gyengébb minőségű a magyarnál, ám 10-20 százalékkal olcsóbb.

Annak egyszerű a magyarázata, hogy a magyar termelők miért versenytársaiktól vásárolnak paprikát. Tavaly a szárazság miatt a megszokott 50-55 ezer tonna nyers paprika helyett csak 25 ezer tonna termett, amiből csak 4000 tonna őrlemény készülhetett. Márpedig exportra 5, a belpiacra pedig 3,5-4 ezer tonna őrölt paprika kerül legálisan. A magyar paprikamalmoknak tehát nem volt más választásuk: ha nem akartak még több vevőt elveszteni, importálniuk kellett a fűszernövényből http://www.nol.hu/cikk/331269/

Fortissimo
  Válasz | 2004. október 27. 19:04 | Sorszám: 269
A mikotoxinok és az élelmiszerbiztonság, a megoldás lehetõségei
Mesterházy Ákos
Gabonatermesztési Kutató Kht., Szeged

Bevezetés

Az élelmiszerbiztonság, azaz az egészségre károsan nem ható, biztonságosan és kockázat nélkül fogyasztható élelmiszerek, ill. a takarmányok biztonságának kérdése az utóbbi évtizedben kapott különleges hangsúlyt és jelentõsége folyamatosan nõ.
Nem véletlen, hogy az Európai Unió EU 5-ös, most futó kutatási programjában az élelmiszerbiztonsági kérdések kulcsszerepet kaptak. A kiterjedt problémakörnek csak része, de igen fontos, hogy a világon igen sok helyen törtek ki igen jelentõs kárt okozó gomba eredetû fertõzések következtében elõálló mikotoxikózisok, amelyek ugyan nem ragályosak, de igen jelentõs, milliárdos károkat okoztak az állattenyésztésben, s mint késõbb kiderült, többnyire az emberre és állatra is igen ártalmasak és igen komoly élelmiszer, ill. takarmánybiztonsági kérdést jelentenek. Hazánkban a búza legutóbb 1996-1999 között szenvedett jelentõs területre kiterjedõ kalászfuzárium járványt, s a közvetlen és közvetett károkat 1998-ban mintegy 25 milliárd Ft-re becsültem. Az USA-ban és Kanadában 1993-2000 között évente felléptek pusztító járványok, az összesített károk itt is milliárdosak, de dollárban. Kínában sok millió hektáron minden évben jelentkezik, de nincs a földgolyónak olyan része, ahol kisebb-nagyobb gyakorisággal ne károsítana. Ugyanez érvényes a kukoricára is, amely toxikológiailag a búzánál is rosszabb helyzetben van.

A szennyezett gabonatermékek közvetlen emberi és állati felhasználásán túl az igen jelentõs részben gabonát felhasználó állattenyésztés is veszélyeztetett, a gyengébb gyarapodásból, reprodukciós zavarokból, esetleg elhullásból eredõ gazdasági problémák is igen nagy súllyal esnek latba. A toxinok állati termékekben is jelentkezhetnek, s könnyû belátni, hogy az állati takarmányozásban felhasznált alapanyagok révén az élelmiszerbiztonság is közvetetten érintett, hiszen az állati termékekben kimutatható toxinok az emberi fogyasztásra szánt élelmiszerek minõségét is befolyásolhatják.

Külön probléma a biotermékek kérdése, ugyanis a gondok hatványozottabban jelentkezhetnek, minthogy a hatékony növényvédõszerek túlnyomó többségének felhasználása tiltott. A dolog azért ellentmondásos, mert a gyenge mérgeknek számító gyorsan lebomló fungicideknél százszor-ezerszer mérgezõbb és igen ellenálló, nem bomlékony gombatoxinok valahogy elkerülték a bioélelmiszereket elõállító szervezetek és felhasználók figyelmét, és ezzel pontosan az a lakossági réteg vált kiemelten veszélyeztetetté, amelyik a természetes élelmiszerekben bízik. Ne felejtsük el, a mikotoxinok is természetes anyagok, de távolról sem ártalmatlanok.
http://www.kfki.hu/chemonet/osztaly/eloadas/mesterhazya.html

Fortissimo
  Válasz | 2004. október 27. 18:26 | Sorszám: 268
In addition, the abilitiy of aflatoxins to cause cancer and related diseases in humans given their seemingly unavoidable occurrence in foods and feeds make the prevention and detoxification of these mycotoxins one of the most challenging toxicology issues of present time.
http://www.ansci.cornell.edu/plants/toxicagents/aflatoxin/aflatoxin.html#Economic

Időzóna: CET
A téma oldalai: 1  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11  12  13 
 

         előző téma   következő téma
Ugrás:

Email a webmesternek | Gondola