Téma: Szeretet.
|
szentistvánjobb |
2003. május 18. 14:57 | Sorszám: 360 |
Nem könnyű olvasmány, de megéri: Idézet: Gyermekeim, ne szóval és nyelvvel szeressünk, hanem tettel és igazsággal. Erről ismerjük fel, hogy az igazságból valók vagyunk-e, és így nyugtatjuk meg színe előtt a szívünket. Ha szívünk vádol is valamivel, Isten fölötte áll szívünknek, ő mindent tud. Szeretteim, ha szívünk nem vádol, legyünk bizalommal az Isten iránt. Bármit kérünk, megkapjuk tőle, hisz megtartjuk parancsait és azt tesszük, ami neki tetszik. Az az ő parancsa, hogy higgyünk Fiának, Jézus Krisztusnak nevében, és szeressük egymást, amint ő parancsolta. Aki teljesíti parancsait, Istenben marad, és Isten is őbenne. Azt, hogy ő bennünk marad, a Lélektől tudjuk, akit adott nekünk.
... Szent János apostol első leveléből ... No, akkor lássunk hozzá ! ...
|
|
szentistvánjobb |
2002. december 20. 11:25 | Sorszám: 339 |
Kedves Cordelia, ... Visszaadtad az életkedvemet ... ... Lehet benn valami, hogy a férfinak a nő miatt érdemes élni ... (... E felfedezés jelentősségét tán nem kisebbíti, hogy ... ezt énelőttem már Madách is észrevette ...)
|
|
szentistvánjobb |
2002. december 18. 09:01 | Sorszám: 337 |
/off ... Az "üdvöske" miatt bocsánatot kérek. (Az csúnya szó ? :confused
|
|
szentistvánjobb |
2002. december 17. 20:22 | Sorszám: 333 |
... Ez meg antiszemitizmus !
|
|
szentistvánjobb |
2002. december 17. 19:52 | Sorszám: 331 |
/off ... Ha kérhetném, ezt a Késdobálóban vagy magánlevelezésben beszéljétek meg ...
|
|
szentistvánjobb |
2002. december 17. 19:34 | Sorszám: 327 |
Kedves tolo...onogur, Nem vótál te ilyen ... ... ha én beszélnék "egy" igazságról: leabszólútistáznátok ... ... "sajnos", én sem voltam rá tekintettel, hogy KI mondja ... ezért ugrottál nekem: bántani mertem a kis üdvöskédet ... ... Egészségetekre ...
|
|
szentistvánjobb |
2002. december 17. 19:26 | Sorszám: 326 |
(... szerinted ... )
|
|
szentistvánjobb |
2002. december 17. 19:11 | Sorszám: 323 |
Látod, kedves Cordelia, hogy törpe kisebbség vagyok ? ... Ez az a pont, amikor a vérjobb onogur összepuszilkodik a törzsbal tolobával ... ... és együtt fetrengenek a mocsokban ... (... és mindezt a "szeretet" címke alatt ...) (... Nem mpd a guanó, hanem a vicc ... toloba mesélhetne ezt-azt az "idéző felelősségéről" ... )
|
|
szentistvánjobb |
2002. december 17. 14:15 | Sorszám: 318 |
(Nincs félreértés ... Hova mész ?)
|
|
szentistvánjobb |
2002. december 16. 21:42 | Sorszám: 315 |
Kedves Cordelia, kedves Turul, Ha erős idegzetűek vagytok, légyszíves nézzétek meg: Késdobáló, #802. Sajnos ezt e guanót nem lehet elhessegetni. Ezt a moderátor tudná levakarni, de nem teszi. Szóval: kedves Turul, megbántam, hogy maradásra bírtalak ... Légyszíves, mondjatok valami jó net-helyet ... (Anatole France-szal mi baj ? ... Tudom, egy időben indexen volt, de szerintem méltatlanul ! ...)
|
|
|
szentistvánjobb |
2002. december 16. 16:49 | Sorszám: 311 |
Kedves Cordelia, Ha megnézed, a gondola "Közélet" fórum mottója így hangzik: Idézet: Nyakig a mocsokban, na milyen?
Én sokáig azt hittem, kifelé lábalunk a mocsokból. Egyszer (drstrangelove kizárása és fatika távozása után) már javasoltam is, hogy a mottót változtassák meg "derékig a mocsokban"-ra. Hiába. És elhamarkodott is lett volna. Még az ú.n. "jobb" oldalról is elhangzanak olyan trágárságok, hogy (miután ezek "mi" volnánk - és nincs "harmadik oldal") még az élettől is elmegy a kedvem. De ez végülis nem akkoranagy gond: Leszűröm a tanulságot, hogy nem a 49 %, hanem egy törpe kisebbség tagja vagyok, oszt itthagyom ezt a bagázst. Szóval, visszatérve a Lear családhoz ... Nem foglalnád össze néhány mondatban a problémát ? (Állítólag elég volna csak Shakespeare-t olvasni, mert ő mindent megírt ... én most mégis Anatole France-ot olvasok ... )
|
|
szentistvánjobb |
2002. december 10. 23:34 | Sorszám: 307 |
Jaj, kedves Cordelia, de türelmetlen vagy ... ... hát először is el kell mennem családlátogatásra Lear-ékhez ... meg környezettanulmány ... ... megaztán télleg itt van az én bajom is: "Nyakig a mocsokban" ... és még mindig merülünk ...
|
|
szentistvánjobb |
2002. december 07. 23:59 | Sorszám: 304 |
Kedves Cordelia, Isten hozott itt "minálunk" - vagy inkább "őnáluk" (... mert éppen kifele áll innen a szekerem rúdja ...) A kérdésedre nem tudok kapásból válaszolni ... addigis, amíg utánanézek a Lear család viselt dolgainak hadd kérdezzek én is valamit Tőled: ... Te hogy vagy képes élni ebben a minket körülvevő mocsokban ? (Létezik valami túlélési technika ? Vagy az egyetlen megoldás: kiszállni az egészből ??)
|
|
szentistvánjobb |
2002. november 18. 22:34 | Sorszám: 271 |
Téma: "Idézetek" tatam 2002. november 18. 22:23 | Sorszám: 192 Idézet: Mert kell valahol a nemzet életében egy tisztultabb légkörű magaslatnak lennie, ahol összetalálkozhat és kezet foghat egymással mindenki, aki jogot tart a magyar névre. Ha egy nép nem képes a pártviszályok iszapjából kivergődni, ha annyira elvakult, hogy nem látja meg többé a nemzet egészét fenyegető veszedelmeket és ha megtagadja a közös célkitűzéseket, más szóval: ha a hazafi-érzést nem a szeretetben, hanem a gyűlöletben keresi, akkor veszendőben van a történelmi tudat és bomladozóban maga a nemzet. Herczeg Ferenc: Gondok és gondolatok, 1942. In: Nemeskürty István: Mi történt velünk? 132. o.
|
|
szentistvánjobb |
2002. október 31. 22:40 | Sorszám: 261 |
Jó éjt, kedves Gyöngy ...
|
|
szentistvánjobb |
2002. október 31. 21:30 | Sorszám: 257 |
... a beton rég elporlad ... a szeretet megmarad ...
|
|
szentistvánjobb |
2002. október 30. 08:24 | Sorszám: 255 |
... hát, "sajnos" ... mostmár visszavonhatatlanul "összemaszatolódtál" ... a szeretettel !
|
|
szentistvánjobb |
2002. október 29. 17:38 | Sorszám: 247 |
Kedves bestebegy, Ezt tán nem kéne: csak úgy, en bloc "nekünk" jönni ... Ne próbáld magad áldozatnak beállítani. Most idáig úgy fest a dolog, hogy _én_ nem üldöztelek el sehonnan, _te_ viszont belerondítottál a "Szeretet" topik(om)ba ... De sebaj, spongyát rá ... _én_ szeretlek téged és ha _te_ is úgy gondolod, szívesen beszélgetek veled ... sz.i.j.
|
|
szentistvánjobb |
2002. szeptember 27. 15:14 | Sorszám: 230 |
Igazad van ... ... ez a Személyiség nem úgy "én", mint az EGO, akit az "éltet" (vagy inkább "haltat"), hogy mindenki mástól megkülönbözteti magát. Ez a Személy bennünk él és mi Őbenne.
|
|
szentistvánjobb |
2002. szeptember 27. 11:49 | Sorszám: 227 |
... megszakítatlan ...
|
|
szentistvánjobb |
2002. szeptember 27. 11:47 | Sorszám: 226 |
/"A "ködkamra-izé""/ ... A ködkamra nem vicc ... paradox módon a "tisztánlátás" eszköze (az elemi részecskék tömegét és energiáját mérik vele). Werner Heisenberg atomfizikus már fiatalkorában is Platón műveiből merített "ihletet" fizikai kutatásaihoz. Később ő állította fel a "határozatlansági reláció"-t, amivel megkérdőjelezi az anyag determinisztikus viselkedését (erre volt válasz Einstein híres mondása: "Isten nem szerencsejátékos" ...) Ha a világban nem meszakítatlan az ok-okozat lánc, akkor hihetjük (sőt, "LÁTJUK" !), hogy tere van egy Személyiség szabad, szuverén döntéseinek ...
|
|
szentistvánjobb |
2002. szeptember 26. 09:43 | Sorszám: 220 |
/"Egy hozzászólásodban utaltál arra, hogy a "tágabban vett okumené" híve vagy - én is. Nincs kifogásom az ellen, hogy a Bibliából idézel, elvégre az emberiség (egyik!!!) alapvető műve. A Bibliát azonban - mint Te is utaltál rá - emberek írták, sőt átírták, egyik nyelvről a másikra fordították, nem is egyszer. Innentől kezdve én nem tudom kritikátlanul elfogadni az abban foglaltakat, mint "Isteni parancsokat". Magam részéről irányadónak, vagy inkább iránytűnek tekintem, de nem kizárólagosan. Elismerem, hogy az életünk jobb lenne, ha mindenki e szerint élne, de nem tekintem feltétlen parancsnak. A másik: az én Bibliám van vagy két kiló és majd' tíz centi vastag. Ebből idézgethetek kiragadva egy-egy mondatot, de nem biztos, hogy az általam kiragadott mondat teljesen kifejezi a Biblia eszméinek egészét. Mindig lehet találni egy másik idézetet, ami valamelyest ellentétes az előzővel."/ ... A legtágabb értelemben vett ökumené híve vagyok. Állítom, hogy ugyanaz az Isten-arc rajzolódik ki az előtt, aki a Bibliát, a Bhagavad Gítát, a Koránt vagy a részecskegyorsítók ködkamra-felvételeit tanulmánzozza. ... Ehhez számunkra (akik nem a Bhagavad Gítát és nem is a Koránt tanulmányozzuk) létfontosságú a Biblia-kritika. ... De roppantul észnél kell lenni. Vannak igazi paradoxonok, ezért nem szabad minden látszólagos ellentmondásnál hamisításra gyanakodni. ... Különben hajlamosak leszünk arra, hogy "flogiszton"-elméleteket gyártsunk ! ...
|
|
szentistvánjobb |
2002. szeptember 25. 07:51 | Sorszám: 218 |
... A szeretetről nem csak beszélni kell, hanem olykor-olykor tenni is érte ... ... Be akarom őket fejezni ... csak gondoltam: addig sem hagylak egészen olvasnivaló nélkül ...
|
|
szentistvánjobb |
2002. szeptember 24. 22:23 | Sorszám: 216 |
... ezek (is) a "befejezetlen boltívek" ! ... ... szerencsére a világ irodalmának 80 %-a explicit a szeretetről szól ... (a maradék 20 % pedig indirekte ... )
|
|
szentistvánjobb |
2002. szeptember 24. 22:06 | Sorszám: 213 |
(Hű, mennyi befejezetlen boltív ! ...) ... kedves terra ! /"én sokkal becsülendőbbnek tartom a szeretet-koldust annál az embernél, aki büszkén elutasítja a szeretetet"/ Ámen. (A mennyek országában a "koldus" a legmagasabb rang !)
|
|
szentistvánjobb |
2002. szeptember 24. 19:28 | Sorszám: 203 |
Na-na ! Ez részedről blöff volt ... Csak egy előző nevem volt /"Elvégre néhány felekezet nem ismeri el a szentség fogalmát."/ ... Nem ismerek olyat, akik egészen elvetették volna a szentség fogalmát ... ... Tudtommal még a legszigorúbbak, a reformátusok is azért óvakodnak attól, hogy emberre aggassák ezt a jelzőt, mert méltatlanok vagyunk Isten mérhetetlen szentségéhez képest, meg amúgyis alkalmatlanok vagyunk arra, hogy a másik ember szentségét elbíráljuk ... /"Ez a centrumizé hunnét gyütt"/ ... ez olyan diétás ... sehús, sehal ... meg olyan piacgazdaságos
|
|
szentistvánjobb |
2002. szeptember 24. 19:12 | Sorszám: 202 |
Kedves ria, ... a pontos idézetben még ez is benne van: "... hogy meg ne térjenek és bűneik meg ne bocsátassanak" ! ... Szerintem ez azt jelentené, hogy vannak kárhozatra ítélt emberek ... ez pedig ellentmondana Isten végtelen irgalmasságának ... ... (és az abban gyökerező titkos sejtésünknek: hogy a pokol üres ! ...)
|
|
szentistvánjobb |
2002. szeptember 24. 19:01 | Sorszám: 200 |
/"/"Ehhez gyűjtögettem azokat az idézet- és tapasztalat-gyöngyöket (igyekezvén, hogy "ne én legyek a disznó" ... ), amiket most elétek szórok ..."/"/ Kedves terra ... ... én elétek, az asztalra szórom a gyöngyöket ... az emberek felfűzik ... a disznók (emberszabásúak ! letelepednek az asztalunkhoz !) lesöprik a földre és sárba taposság ... (... Nem akartalak "ledisznózni" ... bár láthatod, még magamat sem kímélem a gyanútól ...)
|
|
szentistvánjobb |
2002. szeptember 24. 18:50 | Sorszám: 199 |
/"és még Szentistvánjobb nick-választásába is belekötöttél"/ ... kedves onogur ... Lehet hogy tényleg méltatlan vagyok erre a névre ... ... úgy emléxem egy "Békejobb" nick bosszantott fel annyira, hogy úgy éreztem, vissza kell állítani a "jobb" szó becsületét ... -) ... de ha gondoljátok - Gyöngyhöz hasonlóan - közkívánatra én is szívesen módosítok, mondjuk ... "szentistváncentrum" -ra
|
|
|
szentistvánjobb |
2002. szeptember 24. 08:53 | Sorszám: 191 |
Kedves terra ... ... Itt nem rólam van szó: Ez is parancs: "Ne szórjátok a gyöngyöt disznók elé, mert sárba tapossák." Számomra a Biblia egyik legrejtélyesebb mondata: "[Jézus] példabeszédekkel szólt a néphez, hogy a kívülállók meg ne térjenek". Én is - mint te - naiv és jóhiszemű vagyok. Persze - te magad idézted be a szeretet himnuszt - ez is hozzátartozik a szeretet lényegéhez: "Mindent eltűr, mindent elhisz, mindent remél, mindent elvisel". Hát szóval, ez így első (de még második) ránézésre is, mintha ellentmondás volna ... Igen, ilyenkor elkezdhetnénk utánajárni, melyik a középkori "belejavítás" ... Sajnos, nem vagyok sem pap, sem Biblia-szakértő. A kiindulási alapom egy szeretet-teli család. Kontrasztként egy szeretetlenségtől kongó világ. Ehhez gyűjtögettem azokat az idézet- és tapasztalat-gyöngyöket (igyekezvén, hogy "ne én legyek a disznó" ... ), amiket most elétek szórok ... Amikor Ősspanyol közénk rontott, az első érzésem természetesen az idegenkedés volt. Jezsuita lelkiatyámtól tanult életelvem az "agere contra" - ennek jegyében kötelességemnek éreztem, hogy leküzdjem az idegenkedést. Ennek már te is tanúja vagy: megpróbálkoztam a "nem disznó: szeretet-koldus" teóriával. Sajnos, a jelek inkább onogur szkepticizmusát támasztják alá ...
|
|
szentistvánjobb |
2002. szeptember 23. 21:55 | Sorszám: 181 |
Ne ijessz meg ... ... szóval mégsem ablakon bebámuló szeretet-koldus ?! ... szóval mégis disznó elé szórtam a gyöngyöt !
|
|
szentistvánjobb |
2002. szeptember 23. 21:39 | Sorszám: 179 |
... de te azt A ZINDEXRE MONDTAD ! ... ... vagy ha a hegy nem megy az indexre, akkor az index megy a hegyre ?! ...
|
|
szentistvánjobb |
2002. szeptember 23. 12:59 | Sorszám: 171 |
Kedves Ősspanyol ! Fejlődsz, higgadsz ... Lesz ebből valami (... Xar vagy kalaposinas, ha el nem .szom - mondaná egykori művezetőm ...) /"Nekem nincs szeretet "éhségem", hiszen bővelkedek benne hidd el"/ ... Ennek őszintén örülök. Légy szíves, ezt sugározd szét itt a fórumon (is). /"még ez a szeretet izét is beleszámolom ... Ha ehhez pl. én hozzászólok reklamálva , hogy .. "minek még ez is ""/ ... csak el ne jussunk oda (Hitler után szabadon), hogy: "Ha a szeretet szót meghallom, azonnal a pisztolyom után nyúlok ! ..." ... Kedves Ősspanyol: "Politika-mentes" közéletet el tudok képzelni ... "Szeretet-nélküli"-t nem (... habár a saját szememmel látom ...) /"bizony van és vannak olyanok is akiket nem szeretek, és sőt vannak bizony olyanok is, hogy nagyon nagyon nem - de legalább én ezt be is vallom (ha bűn a "nagykönyv" szerint - ha nem !)"/ ... kevés (nagyon-nagyon kevés) - kedves Ősspanyol - a "nagyon nagyon nem szeretést" bevallani. Sajnos: tenni kell ellene ! ...
|
|
szentistvánjobb |
2002. szeptember 21. 21:58 | Sorszám: 166 |
/"God, grant me the serenity to accept the things I cannot change, courage to change the things I can, and wisdom to know the differece."/ ... Érdekes, én úgy emléxem, a magyar fordításban más volt a sorrend: "Uram, adj erőt, hogy megváltoztassam a megváltoztathatót, türelmet, hogy elviseljem a megváltoztathatatlant és bölcsességet hogy a kettőt meg tudjam különböztetni." (... és mintha nem lett volna a végén a "Legyen meg a Te akaratod" klauzúla ...)
|
|
szentistvánjobb |
2002. szeptember 21. 21:42 | Sorszám: 165 |
Kedves terra, /"Bocs, hogy bele szemtelenkedek egy másnak írt válaszodba."/ Ne szabadkozz: a hozzászólások, mégha valakinek címzettek, akkor is publikusak (különben magánmélben írnánk meg ...) /"Egyébként nagyon szeretném, ha bocsánatot kérnél Spanyoltól, mert tanúsíthatom, hogy soha nem mondta (írta) azt, hogy a szeretet hülyeség."/ Haggyál már te is ezzel ... Semmi okom a bocsánatkérésre ... Én a #79-ben bebizonyítottam, hogy a "szeretet = hülyeség" ... Ha Ősspanyol nem ezt mondta, akkor tévedett ... /"Meg egyébként is itt van, vagy nem ?"/ (Ezt nem értem).
|
|
szentistvánjobb |
2002. szeptember 21. 11:35 | Sorszám: 158 |
Kedves Phoenix ... Igazad lehet ... Egy kollégám sűrűn idézi Anthony de Mello e mondását: "Don't try to teach a pig to sing ... ... it wastes your time and irritates the pig."
|
|
szentistvánjobb |
2002. szeptember 21. 11:30 | Sorszám: 157 |
Létezik a szeretetnek olyan magas foka - extázis -, ami a kívülálló számára a részegség benyomását kelti ... ... de alig hiszem, hogy én már erre a szintre eljutottam volna ...
|
|
szentistvánjobb |
2002. szeptember 21. 11:18 | Sorszám: 156 |
Kedves Ősspanyol ... ... ezt az egyet áruld el nekem: Miért nem a "Gyűlölet" topikba írogatsz ... ... A helyzet úgy fest, hogy te egy sommás, egyszavas hozzászólásban (#66) le-"Hülyeség"-ezted a mondókámat. ... Lehet, hogy félreértettem ("nem eléggé árnyaltam elemeztem" ), hogy az ítéleted mire vonatkozik, ... de nem tagadhatod (léccíves, ha eddig nem olvastad a #79-et, most tedd meg), hogy igyekeztem max. "pozitívan" interpretálni: Magamra próbáltam a "hülye" jelzőt ... és illett is rám ... ... Ehhez képest ezt írod nekem: "hazudsz" ... és csak a "jóneveltség" tart vissza attól, hogy ennél zaftosabbakkal folytasd ... ... úgyhogy én MÉG NEM gratulálok neked ... ... Au revoir !
|
|
szentistvánjobb |
2002. szeptember 21. 09:28 | Sorszám: 155 |
Kedves Ősspanyol ... ... színjózan vagyok ... megtehetnéd olykor, hogy mind a "mi", mind a saját korábbi hozzászólásaidat átolvasod ...
|
|
szentistvánjobb |
2002. szeptember 20. 17:55 | Sorszám: 152 |
(No, akkor térjünk vissza a katedrális-építéshez ... Isten nevében.) Kedves terra, Bocsáss meg, hogy egy időre magatokra hagytalak benneteket ... Legfőbb oka az volt, hogy úgy éreztem: ezekbe az éteri magasságokba a Fórumlakók többsége nem követ minket. Ezért nyitottam egy "Egyszerű szeretet" topikot is: A "Szeretet"-nek nemcsak a kolostorokban kell tanyáznia, hanem a kávéházakban, az utcán, sőt még a kocsmákban is ! /"Szerintem ha kivonjuk a világvallások, letisztult filozófiák esszenciáját, akkor kiderül, hogy nincs is olyan nagy különbség az emberi élet alapvető értelmét és a szeretetet illetően"/ ... Ámen. (Pontosan így gondolom én is: Híve vagyok a legtágabb ökumenének ... A buddhizmus első helyen esélyes nálam ... Gondolom az iszlámot is fél-információink és előítéleteink miatt tartjuk annyira rossznak ... És én az ateizmust is hajlamos vagyok a "legpuritánabb" Isten-hitnek elfogadni ...) /"Ja, és a „hülyeséget” nem az Orbán által elmondottakra, hanem ..."/ ... Kedves terra: Úgy láccik itten kb. 2 hülyeség keveredik: - Nem olvastam végig Ősspanyol teljes oeuvre-jét, de a sorok közül kiolvastam (ezexerint explicit le is írta ?), mixerint nekünk a mi "Vezér"-ünk parancsolt szeretet. - Ezt végülis vállalhatjuk, azzal a pontosítással, hogy a mi Vezérünk nem Orbán Viktor, hanem Jézus Krisztus.
- Őxinte eleve "a Szeretet" hülyeség. - Ezt is elvállaltam, hiszen a "normális" ember valóban a "szemet szemért, ..." elv alapján áll: bosszúálló, stb. Vagyis az "ellenség-szeretet" tényleg abnormális (de, xintem: "szuper-normális" ...)
/"Még sohasem voltam úgy igazából az „ellenségkép” megtestesítője, ráadásul Orbán Viktor társaságában"/ ... Nem rossz társaság ! ... Még Jézus Krisztust is "fesd rá" az "ellenségkép"-re ...
|
|
szentistvánjobb |
2002. szeptember 18. 15:02 | Sorszám: 129 |
Kedves Gyöngy: ... én Nap-Isten-hívő vagyok. ... Hiszek abban, hogy Isten a Fény. És hiszek abban, hogy Sötétség nincsen ! ... A sötétség a fény hiánya. ... Ezekután a "bosszúálló" Istent, csak mint saját rossz lelkiismeretünk "kivetítését" tudom elképzelni. ... A "büntető" Istent is csak úgy, hogy cselekedeteink "magukban hordják" a büntetésüket - ehhez nem kell még Istennek külön "vernie" minket. ... És az "ártatlanul szenvedők" ? ... Hát igen: Állítom, hogy ez a világ legnehezebb kérdése ! ... Isten "próbál" minket: könnyű hűségesnek lenni a "fincsiben" ....
|
|
szentistvánjobb |
2002. szeptember 18. 13:49 | Sorszám: 120 |
... nem-nem: Hogy jutnánk "büntető, bosszúálló, pusztító" Istenhez, ... ha a szeretetből indulunk ki ? (... még a "büntetés" csak-csak ... de ezek amolyan "ószövetségi" Isten-fogalmak ...)
|
|
szentistvánjobb |
2002. szeptember 18. 13:33 | Sorszám: 117 |
/"létezhet-e hit egyáltalán szeretet nélkül?"/ ... a hithez nem kell szeretet ... a hit hegyeket mozgat ... függetlenül attól, hogy miben hiszek ... /"az emberben a szeretet-fogalom valamiféle szoros összefüggésben van az Isten-képpel. Ha Istenről nem megfelelő fogalmat alkotok, nem lehetek képes a szeretetre sem."/ ... Szent Ágoston is sokat vívódik azon, hogy fogalmat alkosson az Istenről. Élénken emlékszem arra az állapotra, amikor Istent úgy képzeli, mint valami végtelenül finom "matériát" vagy "fluidumot", ami betölti az egész világmindenséget ... ... szerintem biztosabb út, ha a szeretetről próbálunk fogalmat alkotni ... mert ezen az úton juthatunk el Istenhez ...
|
|
szentistvánjobb |
2002. szeptember 18. 13:17 | Sorszám: 113 |
/"Nem indulatot gerjesztek , hanem emociókat ébresztek"/ ... Egy huszonéves, kissé ingerült kollégám is így védekezett:[QUOTE]"Én nem veszekszem ... én fennhangon érvelek !"[QUOTE]
|
|
szentistvánjobb |
2002. szeptember 18. 13:04 | Sorszám: 112 |
Kedves Gyöngy: Szent Pál gyönyörű szeretet-himnuszával azt illusztrálja: egyedül a szeretet "jogosít" fel (teszi egyáltalán lehetővé), hogy azt mondjuk, amit Jézus mondott a getszemáni kertben: "Én vagyok". Aki nem szeret, az nincsen. ... Ilyen egyszerűen. Valami állat-létben vegetál, de nincs "személyisége". (Egyesek szerint - mivel szellemi létezők vagyunk - nem állati, hanem állat-alatti: démoni létben vannak az istentelenek, a nem-szeretők). A jövendőmondás és efféle képességek "technikák", amelyeket megszerezhetünk áldozatvállalással és tanulással megfelelő "mester"-ektől. Ezekkel épp az a baj, hogy nem függnek a szeretettől: ezeket a technikákat az állat-alatti emberek is elsajátíthatják. /"eleve-alkalmatlanság"/ ? ... nem, kedves Gyöngy: ... "Eleve elrendeltetés a jóra" ! A szeretet nem elérhetetlen. Isten közel van. Még annál is kevesebbet kíván tőlünk, mint gondolnánk ...
|
|
szentistvánjobb |
2002. szeptember 18. 11:36 | Sorszám: 105 |
/"Te Ti állandóan címkéztek , ami lételemetek egyik fajtája"/ ... ezt lehet "címkézésnek" is nevezni, "mi" gondolkodásnak hívjuk. A fogalmakra aggatott címkéket hívjuk szavaknak ... igen, ez úgyszólván a lételemünk ... /"ha visszaolvasnád ... a nekem írt válaszaitokban , úgyanúgy joggal írhatnám a Ti definicioitok szerint , hogy tömény gyülölet beszéd..."/ ... nem-nem, kedves Ősspanyol ... kissé "darabos" stílusod kezdetben valóban haragra gerjesztett (tudod: a szike ...), de ... újabban kifejezetten megszerettelek ... /"ez nálam nem akaródzik menni, hanem írásaimban a szatírát a gúnyt veszem elő , amivel a legjobban és a legélesebben lehet rámutatni az ellentmondásokra"/ ... és indulatokat gerjeszteni ... de: semmi gond, kedves Ősspanyol, ha szeretetből fakad a gúnyolódásod ... /"Nekem nincs más lehetőségem , mivel a higgadt szó esetén ..."/ ... azért, kedves Ősspanyol, itt a "Szeretet" topikon újra megpróbálkozhatnál vele ... /"vélt környezetemre célozva mint elöszőr vezérem ..."/ ... semmiféle vezéredre nem célozgattam ... te jöttél a "mi" vezérünkkel ... /"miután ez nem jön be , mindjárt már anarchista leszek"/ ... te mondtad magadról, hogy nincs vezéred ... ez az anarchia ... /"no meg persze gyorsan odavetve gyűlölködök is"/ ... bocsáss meg: a szeretet kifejezésére a gúnyolódásnál alkalmasabb protokollok is vannak ... de - mint fentebb már mondtam - ezirányban nyitott vagyok ... /"Többen vannak azok, akik valamilyen szinten ugyanígy gondolkodnak mint én ... de bizonyosan a húsz tagú falkában max. kb. 4 -5 tagot képviseltek , azaz tíz tizenöt %-t az egészből..."/ ... na, ilyen számítgatások előtt talán ideje volna tisztázni, hogy kik vagytok "ti" és kik vagyunk "mi" ... nem gondolod ? /"Apostollal ... érdekes hogy ott mindketten képesek vagyunk tényleges tényekről és összefüggésekről "beszélgetni" holott más és más meglátásaink vannak ugyanazon fejleményekről és akut gazd.politikai folymatokról.."/ ... barátom, ha téged nem érdekelnek az elvont dolgok, akkor miért foglalkozol elvont dolgokkal ?? /"csak keményen kritizálni próbálom ebben a formában az egyre nagyobb formában terjengő baromi nagy semmit ..."/ ... kár ekkora energiákat beleölnöd a "semmi" elleni küzdelembe ...
|
|
szentistvánjobb |
2002. szeptember 18. 08:46 | Sorszám: 103 |
Kedves Ősspanyol ... ... Szeretlek. /"Erről akkor megismerlek hogy "orbáni mosolyodról" hogy tök jó apportirozó konzervatív vagy..."/ ... Derülök az ilyen "kis színes" kategóriába tartozó beszólásaidon. De tényleg. Mégis arra kérlek, hogy döntsd el, komoly beszélgetésre vágysz, vagy humorizálásra. Utóbbi esetben - kérlek - inkább a "Balos homokozó"-ban nyilvánulj meg. Vagy ha ott nem érzed otthon magad, nyitok neked "Centrum homokozó"-t vagy "Anarchista homokozó"-t vagy amit akarsz ... ... Ha mégis kitartasz a vitatkozás mellett, kérlek: Ne kapkodj ! Pl. a fenti mondatodban eggyel több "hogy" van a kelleténél ... /"Járj kelj a Fiumei úton és mosolyogj melegséggel .."/ ... Ezt (mármint a Fiumei utat) nem ígérem - pláne, ha amúgyis ritkán jársz arra ... de azért ne csüggedj: elég ha fölnézel a Napra - és ízelítőt kapsz a mosolyomból ... /"nekem egy szem vezérem sincs és nem is volt sohasem - nektek van !"/ ... Először is: Én tiszteletben tartom az anarchizmust. Ha jól emléxem, az Árpád-híd oldalán olvastam a spréj-feliratot: "AZ ANARCHIA NEM KÁOSZ, HANEM URALOM NÉLKÜLI REND". Ezen én mélyen elgondolkoztam és - anarchista lettem. Állítom, hogy a korrekt demokrácia az anarchiát - az uralom, a diktátum hiányát - jelenti. ... Másodszor: "Mi" nem vagyunk egységesek. Egy részünk elfogadja Orbán Viktort vezérének, míg mások nem. ... Harmadszor és ergo: Te is tégy meg legalább annyit, hogy tiszteletben tartod az én felfogásomat. Ne gyűlölj (vagy legalábbis ne a "Szeretet" topikban) ... És gondolkozz el azon, hogy a te (a mi !) anarchista céljaidat (céljainkat) is nem szolgálnád-e jobban a magányos farkas-lét helyett egy szeretet-közösségben ?
|
|
szentistvánjobb |
2002. szeptember 18. 00:48 | Sorszám: 102 |
... eszménye ...
|
|
szentistvánjobb |
2002. szeptember 18. 00:43 | Sorszám: 101 |
Kedves terra, Úgy látom, te valamiféle távol-keleti embertant művelsz. ... Én a jóga-bölcseletet nagyon tisztelem, mióta Selvarajan Yesudian könyvében azt olvastam, hogy a jógi vezér-eszmánye az ÖNZETLEN SZERETET. (Addig azt hittem, hogy az ÖNZETLEN SZERETET követelménye unique a kereszténységben ...) ... úgyhogy szerintem sem fogunk "egymás torkának esni" ... /"A testre azért szebb jelzőt használnék, mint hogy majom, akit etetni kell. Hát nem jobban hangzik, hogy a lélek palotája (vagy egyes megfogalmazásokban a lélek ruhája)?"/ Ámen. (Tényleg jobban hangzik). /""3. szellem ... ez az "én" otthona " - azaz az EGO. Éppenséggel, hogy nem az Istennel való találkozás helye, hanem legfőbb akadálya. Istenen lehet tudatosan gondolkodni, de találkozni csak a tudat kizárásával létrehozott állapotban lehet (transzcendentális meditáció)."/ Kétfajta "én" van. Az EGO - a "homályos én" - az Istennel való találkozás legfőbb akadálya. A "személyes én" viszont éppenséggel a tökéletes találkozás az Istennel: ahogyan azt Jézus a getszemáni kertben kimondja, hogy "Én vagyok", az a legtisztább én-tudat (az én Őbenne és Ő énbennem). /""Szeretet-parancs": Ki adott itt parancsot és mire?"/ ... Érdekes, hogy te is "hülyeség"-nek nevezed, mint "közös" Ősünk ... ... Jézus a Tízparancsolat helyébe egyetlen parancsot helyezett: a Szeret parancsát ! /"Illetve egyetlen szeretet-parancsot ismerek, a lét alapvető parancsát, amely szerint életünkben (egy életben vagy inkarnációk sorozatában?) a legfőbb cél, hogy minél közelebb kerüljünk ahhoz az (isteni) állapothoz, amiben teljesen eltölt a feltétel nélküli szeretet és eggyé válunk Istennel."/ Ámen. (Erről beszélünk. Egyről beszélünk ...)
|
|
szentistvánjobb |
2002. szeptember 17. 23:46 | Sorszám: 98 |
Na, állj: ... tehát szerinted "nekünk", mármint: Orbánnak, Megyónak, Kun Bélának, Horthynak, Kövérnek és Kovács Lacáknak, Tökéczki Lacinak, a drága Bayernek, a szivárványszínű Moldoványi Ákosnak és a - kitudjamilyen - szentistvánjobbnak ... közös vezérünk van ?!
|
|
szentistvánjobb |
2002. szeptember 17. 22:01 | Sorszám: 92 |
/"Orbánt , Megyót, Kun Bélát ,Horthyt Kövér és Kovács Lacákat , Tökéczki Lacit , azt a drága Bayert és még külön a szivárványszínű Moldoványi Ákost"/ ... ha ezek vagyunk "mi" ... akkor kik vagytok "ti" ?! /"Na megyek hányni ....."/ (... Egészségedre ! ...)
|
|
szentistvánjobb |
2002. szeptember 17. 20:53 | Sorszám: 90 |
Magadat is szeretned kell, ha azt akarod, hogy a "szeresd felebarátodat, mint önmagadat" parancsnak értéke legyen ... ... ugyhogy: Légy szíves, útáld kevésbé magadat ...
|
|
szentistvánjobb |
2002. szeptember 17. 17:31 | Sorszám: 88 |
Kedves terra ! Örülök, hogy ez a kedvenc topikod ... én is egészen megkedveltem ... Szerintem egy kicsit túlságosan "szétbontottad" az embert, meg össze is keverted a "rétegeit": 1. test ... a velünk összezárt majom, amit etetnünk kell ... 2. lélek ... ez a testtel szoros kapcsolatban álló réteg az emóciók lakhelye, a tudat-alatti ... többé-kevésbé fejlett lelke az állatoknak is van (az angol "animal" szó egyenes leszármazottja a latin "anima"-nak) ... 3. szellem ... ez az "én" otthona, a világosság szférája, a tudat lakhelye ... a találkozási pont az Istennel (én Őbenne és Ő énbennem) ... A szeretet - bármily meglepő is - nem az emocionális szinthez tartozik. Az emócióknak nem tudunk parancsolni, azok jönnek-mennek, mint az időjárás. Akkor Ősspanyolnak volna igaza: a "szeretet-parancs" teljesíthetetlen, sőt értelmetlen. A szeretet valóban "eleve létezik": Isten maga a szeretet (én Őbenne és Ő énbennem). A szeretet a lélekre és a testre is kisugárzik béke és nyugalom formájában. A szeretetnek következményei azok a pozitív emóciók, amelyek a nyugodt testben lakozó békés lélekből fakadnak ...
|
|
szentistvánjobb |
2002. szeptember 16. 22:43 | Sorszám: 85 |
/"a legalapvetőbb emberi képesség a jó megkülönböztetésének képessége a rossztól"/ Van nagyobb bűn a gyilkosságnál: [A "jóra való restség"] !
|
|
szentistvánjobb |
2002. szeptember 16. 22:12 | Sorszám: 84 |
/"A humánus gondolkodás szeretetét kevered keverem"/ ... most te kevered ... vagy én keverem ? /"A lélek szeretet sugárzása már jóval nehezebb egy dolog. Olyan nehéz mint valóban és igazából keresztényi módon élni"/ ... próbáltad már ?
|
|
szentistvánjobb |
2002. szeptember 16. 22:08 | Sorszám: 83 |
Ősspanyol: Fejlődsz ! - tagolod az írásmunkádat ! /"Semmi ilyesmire nem gondoltam"/ ... Kár. (... Mért írsz olyasmit, amit nem gondolsz ? ) /"a végén belezavarodsz a sajátmaga alkotta cirkalomba !"/ ... Ne aggódj: Egyelőre tudom követni magam ... ... Van egy-két paradoxon (ezeket nem én alkottam ) - amikről viszont tudom hogy az: nem próbálom megoldani őket, így nem fenyeget hogy beléjük csavarodjam. /"amennyiben"/ ... inkább: "ha". /"szereted Megyót , Hornt és Nagy Sanyit Kovács Lacát így együtt !"/ ... hát bevallom: könnyebb őket külön-külön szeretni, mint "így együtt" ... ... (az embert kell szeretni ... a politikát nem ...)
|
|
szentistvánjobb |
2002. szeptember 16. 18:53 | Sorszám: 80 |
Egészen a legutóbbi időkig abban a tévhitben éltem, hogy a zsidók "nem vették észre", hogy eljött a Messiás, azért várják még mindig ... ... Itt a Gondolán egy hozzászólás nyitotta föl a szememet, hogy ez nem "figyelmetlenség" volt: ők nagyon alaposan szemügyrevették és kifaggatták Jézust. És megállapították: ők nem ezt, nem ilyen Messiást várnak. ... ők a bosszúálló Messiást várják. Hiszem és remélem, hogy nem a bosszú fog eluralkodni a földön, hanem a szeretet ...
|
|
szentistvánjobb |
2002. szeptember 16. 18:32 | Sorszám: 79 |
Tévedsz: én komolyan gondoltam, hogy ama tömör hozzászólásnak veleje van: Kétségkívül a zsidó felfogás ("szemet szemért, ...") a "normális" ! Ebből a nézetből a keresztény ellenség-szeretet valóban "hülyeség" ! ... erre én azt mondom: igaz, eltér a "normális"-tól, de fölfelé (nevezzük talán "szuper-normális"-nak). ... igaz, hogy az ember elsőlátásra (de még a sokadikra is) rámondja, hogy "hülyeség" - de "működik" ! Úgy emléxem, az "igen" folyóiratban olvastam (két-három éve volt egy nagyon tanulságos vita-sorozat kereszténység és zsidóság kapcsolatáról), hogy a zsidók tulképpen féltékenyek a keresztényekre, amióta sikerült nekik (nekünk) az, ami nekik (a zsidóknak) nem: a Római Birodalom meghódítása.
|
|
szentistvánjobb |
2002. szeptember 16. 18:12 | Sorszám: 78 |
/"Csak a katolikusoknál vannak szentek."/ Nem igaz. A reformátusok valóban annyira tisztelik a "szent"-séget, hogy nagyon nehezen (vagy egyáltalán nem) mondják emberre. Az őskeresztényeknél még nem így volt: Mindenkinek az egyéni életprogramjához tartozott a törekvés a szenttéválásra. Csak a középkorban költöztek föl a szentek az üvegablakokra: A mindennapok embere számára elérhetetlen magasságba. De a mormonoknál még ma is elvárás, hogy szentté válj. Sőt, kritériumfeltétel: Amíg nem váltál szentté, nem lehetsz tagja az egyházuknak. /"Szentté az ember különösebb kísértés nélkül is válhat."/ Aligha. /"A szent nem azonos a mártírral."/ Igaz: ... Mártír szent = Vértanú. /"Egy szent se született testi/lelki rabságba"/ Nem igaz: ... Minden szent rabságba születik. ... Minden lélek a test rabságába születik.
|
|
szentistvánjobb |
2002. szeptember 16. 17:54 | Sorszám: 77 |
/"Ilyen alapon bármibe bele lehet magyarázni az áldozatvállalást"/ ... ezt nem értem: miért belemagyarázás ? /"a kommunista és a rabló-gyilkos ..., mint a családapa"/ ... a rabló-gyilkos családapa, igenis magasabb erkölcsi nívón áll, mint a pláza-pubi, akinél az "ÉN" kizárja még a gyerekvállalást is. ... az más kérdés, hogy ez a szeretet még mindig alacsonyrendű - Az illető életének másik szelete abszolút elítélendő és kártékony: sőt, ártalmasságát fokozza a családja iránt érzett (korlátolt, szűk látókörű) szeretet intenzitása.
|
|
szentistvánjobb |
2002. szeptember 16. 17:41 | Sorszám: 76 |
Kedves Ősspanyol ! Most már értem, hogy mit nem értesz - Te a szeretetnek a zsidó (vagy azzal kompatibilis) felfogásából indulsz ki: "Szeresd felebarátodat, gyűlöld ellenségedet !" Ez vészesen (2000 éve) elavult szemlélet. Persze, attól még, hogy elavult, napjainkban is él és kísért: hiszen ez a "normális" gondolkozás. A keresztény szeretet nem zárja ki a haragot, de a gyűlöletet igen. A szeretetet nem kell kiérdemelni. Természetes, hogy jó tulajdonságokkal bíró embert "könnyebb" szeretni. Bár még ez sem igaz: mert akkor a jó tulajdonságait szeretjük és nem "őt magát".
|
|
szentistvánjobb |
2002. szeptember 15. 21:38 | Sorszám: 70 |
Kedves Phoenix ! Azért nem tagadhatod, hogy hat rá a dolog: ... én még ilyen rövid, velős hozzászólását nem olvastam ... !
|
|
szentistvánjobb |
2002. szeptember 15. 21:36 | Sorszám: 69 |
Próbáld ki: Hallgasd meg Grieg: "Holberg szvit"-jét. Lehet, hogy utána egészen másképp fogsz gondolkozni a szeretetről ... (... ha 10 évig hallgattad és még mindig semmi hatást nem tapasztalsz: 100 % money-back garancia !)
|
|
szentistvánjobb |
2002. szeptember 15. 21:24 | Sorszám: 68 |
/"A versolvasás szintén a "nekem jó" kategóriába tartozik, ezek szerint oda sorolandó, mint a kommunizmus"/ Azért van némi különbség: a "nekem jó"-ban közösek, viszont a "másoknak árt" jellemzőt tekintve merőben eltérnek. /"A szép ruhák megvásárlása a némi áldozat árán "nekem jó" kategória, hiszen dolgoznom kell a pénzért, amit majd elkölthetek. De ezek szerint az élvezeti cikkek fogyasztása magasabb "jósági" kategóriájú, mint a versolvasás."/ Az az irodalom, amit "minden áldozat nélkül" megkapsz - limonádé ... /"A gyerekemnek jót éppen úgy gondolja a kommunista, mint a rabló-gyilkos, vagy a családapa."/ Igen. /"mi köze van a kommunizmusnak a megváltáshoz, meg az evilágon túli létekhez. A kommunizmus csak az itteni matériumot képes befolyásolni, tehát az itteni materiális létedben sanyargat. (Ez az új fajta, "nem-kommunista", kommunista demokrácia is.)"/ A szenttéválás teljes mértékben evilági teendő. Nagyon könnyű úgy jónak lenni, ha az embert nem érik kísértések (asszem a "Lóvátett város" szól erről: az első hangyányi kísértéstől elbuknak ...) - a kommunizmus bőven szolgál kísértésekkel, alkalmat ad hősiességre, kitarásra, szenvedésre, az elnyomatásban helytállásra ... ... A szenttéválás: feljutás az erkölcs legmagasabb fokára.
|
|
szentistvánjobb |
2002. szeptember 15. 19:27 | Sorszám: 63 |
... látod, mégiscsak fontos a "jó"-ról és a "rossz"-ról elgondolkozni: ez nem csak elvont filozofálgatás - nagyonis gyakorlati dolog. ... Te se a rosszra fókuszálj - hanem a jóra ! ... ... Egészen meglepő dolgokat fogsz észrevenni magadon ! ...
|
|
szentistvánjobb |
2002. szeptember 15. 18:25 | Sorszám: 61 |
/"Én ma reggel, olvasván a topikokat, pont az ellenkezőjét éreztem"/ Talán az sem mellékes, hogy miközben olvastam a topikokat, Grieg: "Holberg szvit"-jét hallgattam ... (... ez "abszolút" jó ! ...)
|
|
szentistvánjobb |
2002. szeptember 13. 18:53 | Sorszám: 55 |
Ejnye ... te varjú ! ...
|
|
szentistvánjobb |
2002. szeptember 13. 18:06 | Sorszám: 53 |
Viccen kívül: szerintem is szükségünk van a varjak szimatára. Mi - amióta kiholt közülünk a szeretet, "elidegenedtünk" - hajlamosak vagyunk arra, hogy kivájjuk egymás szemét. A varjak öröklött bizalmatlanságukkal alkalmasak arra, hogy elbírálják "hitelképességünket" ... !
|
|
szentistvánjobb |
2002. szeptember 13. 17:42 | Sorszám: 51 |
Van egy katolikus templomi ének: "Ó, áldott bűn ..." (...mert "kikényszerítetted" a megváltást ...)
|
|
szentistvánjobb |
2002. szeptember 13. 17:39 | Sorszám: 50 |
Én úgy érzem, mintha az esős, hideg utcáról bámulna be az ablakon a jól fűtött szobába ... ... nem gondolod, hogy be kéne hívnunk ? ... ... vagy úgy járnánk vele, "mint onogur a varjúval" ?? Téma: Mire elég a gyanú ... onogur 2002. szeptember 12. 19:06 | Sorszám: 15 Nekem semmi bajom velük... De novemberben találtam egyet, ott szenvedett szerencsétlen törött szárnnyal. Megfogtam, hazavittem, megetettem, megitattam. Ezek után akkorát vágott a kezemre a csőrével, hogy a mai napig luk van a csuklómon. És nem rugdostam végig a szobán... Amikor lehiggadtam, bekötöztem és visszavittem a parkba. De a véleményem...
|
|
szentistvánjobb |
2002. szeptember 13. 17:26 | Sorszám: 49 |
/"a harag az a szike, amivel leválasztjuk a jóról a rosszat"/ Hát igen, mostanra sikerült "végleg agyagba döngölnünk" a rosszat. És most itt állunk, hogy a "legalapvetőbb emberi tulajdonságot": a jó és rossz megkülönböztetésének képességét - nem tudjuk mire használni. Ha nincs "rossz" - akkor nincs "bűn" sem ... és eljutunk a mai kornak az egyik alapvető rákfenéjéhez: az erkölcs megszűnéséhez.
|
|
szentistvánjobb |
2002. szeptember 13. 17:16 | Sorszám: 47 |
/"Látom kedves ősbarom, hogy ez az egyébként ..."/ Ne bántsd ... Először: mert hiszen - ő is "jó" ... Másodszor: Nem hülyeség, amit mond. Tökéletesen érzi a "kinek jó" problematikáját és pl. a "kövérség"-ben azt, ahogy "a jóban benne rejtőzik rossz csírája és viszont" ! ... hogy ezt "kalóriaszegény rágógumi"-nak tartja ? ... hát Istenem: praktikus alkat - egyelőre fontosabb neki a buli meg a kóla ... meg hogy egy kövér nőben mennyi rossz csírázik ?! ...
|
|
szentistvánjobb |
2002. szeptember 13. 17:01 | Sorszám: 46 |
/"Akkor tiéd a pálya, hogy megmagyarázd miszerint a kommunizmus jó. Vagy a nácizmus."/ Hát igen: a "jó"-nak vannak rétegei, fokozatai. Legalsó fokozat: a "nekem jó". A kommunizmus jó a kommunistáknak. Ezt mondhatnám "állati" szintnek is: A fény "jó" a növénynek, a nyúl "jó" a rókának, a mélység "jó" a kőnek. Ezek a "nehézkedés" törvényének alávetett teremtmények. 2. fokozat: Némi áldozat árán "nekem jó". Ehhez már gondolkodás kell és az ösztönök legyőzése. Egy keserű orvosság bevétele ellen az ösztönünk tiltakozik. Az állatok többsége ilyesmire képtelen. 3. fokozat: "A gyermekemnek jó". Ez már az "ego" bizonyos mértékű legyőzése. Ott van benne, hogy "az én" gyerekem, de minőségileg különbözik attól, ahogyan az állatok védik a kicsinyeiket. Az az "önzésen innen" van, ez pedig már "az önzésen túl" ... 4.- fokozatok: Az önzés levetkőzésének, az "isteni jó" megtalálásának fokozatai ... A kommunizmus a kommunizmus áldozatainak is jó: alkalom a hűségre, helytállásra ... a szenttéválásra ...
|
|
szentistvánjobb |
2002. szeptember 13. 16:38 | Sorszám: 45 |
/"A jó fogalma nem értelmezhető a rossz nélkül, mert nincs mihez viszonyítani."/ Szerintem létezik abszolút jó: például a zene. (Persze, van rossz zene is ... de a jó zene nem "a rosszhoz képest" jó ... )
|
|
szentistvánjobb |
2002. szeptember 12. 20:04 | Sorszám: 30 |
Kedves Ősibér ! ... nehogymán: Ez kőkemény radiálgumi ! ... aztánmeg: Inkább azt a gittet rágjuk, hogy egy senkiházi pondró mit brekegett a kukkolóban ?!
|
|
szentistvánjobb |
2002. szeptember 12. 19:33 | Sorszám: 28 |
Na, vájjá ... ájjámeg ! "... a jónak a rossz része ..." Nekem körömszakadtig ragaszkodnom kell ahhoz, hogy rossz nincsen! - Nemhogy még a jónak is "rossz része" legyen ... ... szóval: fuss neki mégeccer ... !
|
|
szentistvánjobb |
2002. szeptember 12. 19:14 | Sorszám: 26 |
Lehet ... (én azt hittem "vicc" ... ) ... akkor viszont a "példa" mellől le lehet venni az idézőjeleket ... !
|
|
szentistvánjobb |
2002. szeptember 12. 18:48 | Sorszám: 24 |
Ne zavard össze a nagynehezen kiküzdött tisztánlátásomat ! Vegyük ezt a "példát": Idézet: Arisztidke már 3 éves, de még egy szót sem beszél. Egyik nap a reggelizőasztalnál Arisztidke komplett mondattal örvendezteti meg a szüleit:- "Hideg a piritós !" - "Arisztidke ! ... Édes csillagom, aranyom - Hát te tudsz beszélni !? ... Hátakkor mért nem szóltál idáig egy szót sem ?!" - "Eddig még sosem volt hideg a piritós ... !
Szóval - már megbocsáss - a jó elringat, altat, (befed ?) ... A jóról nem (nagyon) lehet beszélni. A jóról leginkább hallgatni lehet. (Persze, hallgatni sem rossz ! )
|
|
szentistvánjobb |
2002. szeptember 12. 17:56 | Sorszám: 22 |
Persze, igazad van. "A jó altat, a rossz - éltet" aforisztikus megfogalmazás hosszas vívódás eredménye. Az alapkérdés: "A világot Isten teremtette. Az Isten jó. Minden, amit Isten teremtett: jó. - Akkor honnan van a világban a rossz ?" Ezzel a kérdéssel már Szent Ágoston is tusakodott. A "Vallomások"-ban odáig eljut, hogy (szemben a manicheusok állításával, hogy 2 isten volna, egy jó és egy rossz), egy Isten van, és ez az Isten jó ! A rossz eredetének megfejtését is ígéri, de azzal (mint Fermat ) adósom maradt. Így hát magamnak kellett kikínlódnom. Teljes egészében így hangzik: "A jó altat, a rossz - éltet. Az élet jó. Tehát rossz - nincsen !"
|
|
szentistvánjobb |
2002. szeptember 12. 17:25 | Sorszám: 20 |
Ájj: A rossz nekünk jó ! Minket éltet !
|
|
szentistvánjobb |
2002. szeptember 12. 17:11 | Sorszám: 17 |
A történetet nem ismerem, de már engem is régóta foglalkoztat az "éltető rossz" gondolata: A legelső példa: az újszülött-kórházakban kötelező szabály, hogy aki elmegy egy inkubátor mellett, amiben újszülött fekszik, akkor rá kell koppintania az inkubátor tetejére - ettől a pici összerezzen és levegőt vesz. Enélkül előfordulhat, hogy a pici (túl jól érzi magát), "elfelejt" levegőt venni és meghal. Erre mondom én azt, hogy "a jó altat, a rossz - éltet" !
|
|
szentistvánjobb |
2002. szeptember 12. 08:34 | Sorszám: 0 |
Ishmael egy pár napja egy "Requiem" topikkal eltemette a reményeinket. Én ma reggel, olvasván a topikokat, pont az ellenkezőjét éreztem: ... Szeretlek benneteket ...
|
|
|