Új téma  Új hozzászólás

Gondola főoldal | beállítások | regisztráció | keresés | GYIK | fórum főoldal | moderáció
  előző téma   következő téma
»  gondola Fórum   » Mûhely   » Lelki jelenségek, elváltozások (1. oldal)

 
A téma oldalai: 1  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11  12  13  14  15  16  17  18  19  20  21  22  23  24  25  26  27  28  29  30  31  32  33  34  35  36  37  38  39  40  41  42  43  44  45  46  47  48  49  50  51  52  53  54  55  56  57  58  59  60  61  62  63  64  65  66  67  68  69  70  71  72  73  74 
 
Fórumunkon a regisztráció szünetel
Téma: Lelki jelenségek, elváltozások
keresztkem
  Válasz | 2021. február 13. 04:06 | Sorszám: 1861
Új József Attila vers "bukkant fel"-került elő.

A vers EZ:

"Edit
Ezért üldögélek
a világban.
Minden pillanat
édes, kellemes
Ezért a szivemen
már nem
sötét dolgok ülnek
kedvesem mosolygok."

Nyilván Dr.Gyömrői Edithez szól, akihez "analízisbe" járt Attila--anno, már élete vége felé--és hát...."beleszerelmesedett". És amely érzést a hölgy NEM VISZONZOTT.
Igy hát EKKOR IS eszünkbe jut-hat joggal az arany jános-i INTELEM, 'HOGYASSZONGYA:
"KÖLTŐ HAZUDJ, CSAK RAJT' NE KAPJANAK!"
HEJJ' AZ A lélek, AZ A NAGYBÜDÖS költői lélek.....

keresztkem
  Válasz | 2020. augusztus 30. 12:24 | Sorszám: 1860
VALLÁSLÉLEKTAN, CSALÁDLÉLEKTAN.

Mindkét nagyapám iparosember volt és mindkettőjük templombajáró katolikus volt. Sőt, anyai nagyapám nem is templomba, hanem--ahogyan Ő mondta--"TEMPLOMKÁBA" MENT ILL JÁRT. MINDEZT ÚGY, HOGY ANYAI ÁGON A CSALÁDOM NEM SZLÁV EREDETŰ--AKIK, A SZLÁVOK KÖZISMERTEN MINDENT "BECÉZTEK", KICSINYITVE KEDVESKEDTEK--HANEM NÉMET! Az a történelmi kor, amikor Ők, a két nagyapám fiatal házasemberekké lettek NAGYON NEM KEDVEZETT AZ ISTENHIVŐ, TEMPLOMJÁRÓ, "BIBLIÁS-IMÁDKOZÓ" MENTALITÁSNAK--"AZT" VALAHOGYAN ÖLÉGGÉ FÉRFIATLANNAK TARTOTTÁK az ország iparosvidékein ahol éltek--felvidéki városokból: Selmecbányáról, Tiszolc-ról odaszármazva ill. odatelepedve--ez az 1867-es kiegyezéskori "nagy ipartelepitések" ideje a Monarchiában. Ráadásul a NÉPSZAVA mint ideológiai kenyér minden családnak a "GYÁR" által előfizetve automatikusan "járt", s igy a szocdem Párt melegágya volt az a környék abban az időben. Mégis vallásosak-"ISTENESEK" voltak, hasonló szellemiségű lányokat--nagymamáimat--véve feleségül, és....SOK GYERMEKET NEMZETTEK... mind a négy nagyszülőm. Apai nagyszüleim családjába 13, az anyai-ba 9 nagynéném is ill. nagybácsim született.
Mégis van a "dolognak" egy nagyon negatív érdekessége--legalábbis az én értékitéletem szerint. És ez a következő: a NAQGYBÁCSIJAIM--mind anyai mind apai "vonalon" NEM VOLTAK KÜLÖNÖSEBBEN VALLÁSOSAK, a csuda tudja miért? MIKÖZBE' A NAGYNÉNÉIM IGENCSAK!!! MÉG ÉDESAPÁM volt apai ágú fölmenőim közül az, aki úgy-ahogy szimpatizált a vallással, hittel, katolicizmussal, a fivérei nagyon nem! Nem tudom miért volt ez így, és mi a magyarázata ennek.

keresztkem
  Válasz | 2020. április 22. 11:01 | Sorszám: 1859
AZ OTTHONMARADÁS, MINT LELKI KÉNYSZER

Érdekes nekem, és bizonyos fokig "érthetetlen is"(?!), hogy ez a mostani, koronavirus járvány miatti "MARADJ OTTHON(!)" kényszer nehézséget és "nagy problémát" jelent embertársaim döntő többségének. Merthogy nekem lelkileg-spirituálisan SZINTE SEMMILYEN NEGATIV ÉLMÉNYT NEM(!) JELENT, PLÁNE NYOMOTTSÁGOT--KÜLÖN--VAGY PLÁNE DEPRESSZIÓT NEM ÉS SEMMIKÉPPEN SEM. Nálam ez a korlátozottság leszűkül az "ügy" PUSZTA TECHNIKAI NEHÉZSÉGEIRE, amit például az jelent, hogy nem mehetek akármikor az üzletekbe élelmiszert vagy italokat vásárolni, vagy postára, gyógyszertárba sem mehetek akármikor...de ez nem akkora nagy nehézség. Töprengtem ezen az utóbbi napokban, hogy miért vagyok én igy ezzel a dologgal kapcsolatban, és nem lettem sokkal okosabb. Legföljebb arra jutottam, hogy talán az átlagtól "otthonülőbb" tipusú ember lehetek--talán--bár átlagalatti(!!!) tévéző, meg betelefonálósműsor hallgató-nyomonkövető vagyok. Olyannyira, hogy több hozzátartozóm, akik magátólértetődő természerességgel hivatkoznak társalgás közbe' néven nevezett szereplőkre a török vagy mexikói sevégesehossza folytatásosfilm szereplőkként, "paffá vannak" 'ebbéli kótosan föltűnő tájékozatlanságomon. És én meg csak lesek, mint a moziba, és azt sem tudom hogy az illető miről beszél......Amire persze ő mégjobban csodálkozik...Rajtam, és nem sajátmagán. Szóval én koronavirusjárványon kivül is igencsak megszokottan vagyok sokat otthon, és nekem ez a "magán-karantén" jóformán nem jelent semmit, de legalábbis nem sokat.....mint korlátozottság. ÚGY LÁTSZIK, MÉGISCSAK "CSODABOGÁR VAGYOK"!

keresztkem
  Válasz | 2019. január 19. 10:54 | Sorszám: 1858
2019. január 16-án meglehetősen "izgalmas" beszélgetőműsor-t sugárzott az M5 TV, "Gyógyítható-e a homoszexualitás?" címmel. Több résztvevő--szexuálpszichológus, katolikus pap, pedagógiai szakember, szociológus mellett a műsor szerkesztői meghivtak 2 olyan szervezetből is---föltételezett és várt érdeklődő-- vendégeket, mely szervezetek nyiltan szimpatizánsai, sőt pártolói-propagálói a homoszexualitásnak. Sajátos módon e szervezetek tagjai-képviselői nem jöttek el, nem képviseltették magukat, bár megtehették volna.
keresztkem
  Válasz | 2019. január 12. 01:38 | Sorszám: 1857
Aki nem találkozik élete folyamán LÉLEKBEN ISTENNEK ELKÖTELEZETT IGAZ ember(ekk)el, azt hiszi, ISTENNEL ÉLŐ IGAZ EMBEREK valójában NINCSENEK IS! Bonyolitja az IGAZ EMBERSÉG MEG-, ÉS FELISMERÉSÉT az a körülmény, hogy az igaz ember is GYARLÓ, tehát nem 1000%-osan makulátlan.Tehát neki is vannak bűnei, hibái, gyengeségei.
És mivel valóban vannak "ilyenjei" és mivel--tegyük fel--valóban igaz, és Istennek szentelt életű emberről van szó, neki többszörösen-és sokszoros(abb)an FÁJNAK--fizikailag fájnak--ha a "fejére olvassák" a bűneit. Egyrészt mert ő, az IGAZ pontosan tudja, hogy bűnei TÉNYLEG BŰNÖK, elkövetett valódi bűnök. Másrészt meg azt is tudja-látja, hogy akik ezeket a bűneit a "fejére olvassák" mennyivel sokszorosan inkább bűnösök(!), mint ő maga, az IGAZI IGAZ! És persze a mások bűnei őt az IGAZ embert nem terhelik ugyan, de emberileg--mivel gyarló ember ő is az IGAZ--igazságtalannak és jogtalannak véli-érzékeli, hogy olyanok bírálják-kritizálják, akik ráadásul a SARKÁIG SEM ÉRNEK...jóságban, tiasztaságban, Istenszeretetben....
Nagy valószinűséggel persze, mert ennek a föltételezésnek valóságosságát az IGAZnak nem tiszte kinyomozni--éppen mert igaz.És saját és Isten ügyének tekinti az életét és világát, amibe más embereknek irreleváns minden ügye.
keresztkem
  Válasz | 2018. december 20. 18:44 | Sorszám: 1856
KI A FENE VAGYOK ÉN?

Szupermarketben Karácsony előtti hétköznapok egyikén élelmiszereket vásárolok. Nagyon sokan vannak az üzletben, viszont mindösszesen 2, azaz két db pénztár "üzemel". Válltáskám nem kis térfogatú, de látom, az áru mennyiség amit összeszedtem NEM FOG ELFÉRNI BENNE, ergo: kell hogy vegyek 1 db füles nylonszatyrot is, mert csak akkor tudom úgy-ahogy-valahogy elpakolni a cuccokat, amiket vattem s amiket haza kell(lene) szállitanom. Viszont! A PÉNZTÁRNÁL amely előtt sorba állok sokadmagammal NINCS KIAKASZTVA NYLON SZATYORZSÁK, pontosabban volt, de elfogyott. És ott valahol beljebb még van is fölakasztva néhány--OTT BENN, valamik alatt--de azokhoz én csak akkor férek--férnék(!)-- hozzá ha(!!!) HASRAFEKVE-LAPOSKÚSZÁSBAN bebújnék "oda alá" a gondolák és polcok alsó mélyére. Ezt azért mégsem teszem, hanem cselezek....Leteszem-otthagyom magára a PIROSKOSARAT kvázi őrizetlenűl és ÁTMEGYEK egy másik pénztárhoz, amely ugyan ZÁRVA megjelöléssel üresen tátong. De, amelynek az elején ott vannak szépen fölfüggesztve a szebbnél szebb és különböző méretű nylonzsákok-szatyrok. És nosza, sebesen le is akasztok közülük egyet és ennekutána "azt" "birtokbavéve" diadalittasan visszaállok az "eredeti soromba" Igy közelitvén-megközelitvén a szállitószalagot,melyre azután az általam vásárolni szándékozott árukat--az újonnan, a másik pénztártól szermányolt-magamhozvett nylon-műanyag szatyorral egyetemben, közelithetek az áhitott pénztároshoz. És ekkor különös dolog történik...Mögöttem áll egy kb. olyan 40 egynéhány éves korúnak kinéző hölgy, nem egy szexbomba de nem is valamivéle randa bányrém, amolyan a közepesen vonzó vagy csinos, kicsit az átlagostól feltűnőbben kifestett "csaj"--szintén meglehetősen sokmindent várárol. Aki eccercsak "IMIGYEN SZÓLA" egy idő után hozzám, azt hiszem, nem véve észre azt, hogy én a piroskosaramban lévő nylonszatyrot a MÁSIK --üzemen kivüli pénztárból--szereztem be. Szóval ohne zsineg megszólal ez a csaj hozzám és felém TEGEZŐ STILBEN a következőképpen: "FIGYUSZ! LÉCCI SZEGGYÉL MÁÁN' KI NEKEM IS EGY OLYAN SZATYROT ONNAN ALULRÓL, MINT AMILYEN NEKED(?!) IS VAN!!! Szóval ő kér erre engem!....Elakad a lélegzetem, köpni-nyelni nem tudok! Mikor magamnak SEM(!) tudtam-tudom kiszedni onnan, olyannyira be van ásva oda alá, az a néhány szar szatyor ottan, ami még maradt...És ha már be kell oda, hát méér' nem mászik be oda ő maga, ha olyannyira onnan akar....KI vagyok én a 72 évemmel? Hogy ilyen dologra kér meg egy negyvenvalahány éves csaj? NEM ÉRTEM! NEM ÉRTEM! NEM ÉRTEM!

keresztkem
  Válasz | 2018. december 04. 11:20 | Sorszám: 1855
Philemon és Baucis

Amit "itt és most" elmondandó vagyok, annakokaként NEM LESZEK NÉPSZERŰBB--bár tudom,"így" sem vagyok népszerű. Annak ellenére írom az alábbiakat, hogy föltételezem EZEKUTÁN majd még többen fognak útálni engem. Nem baj, elviselem....
Nos, az antik görög mitológiákban--mint tudható--Philemon és Baucis két öreg-agg szerelmes--idős nő és idős férfi--aki épp oly' lángoló vonzalommal és szerelmes rajongással viseltetnek egymás iránt, mint anno 18 éves korukban, életük "hajnalán". Kéz a kézben járva, szerelmes tekintettel figyelik társuk minden lépését,lesve szerelmi társuk minden gondolatát, hizelgő jósággal követve a "nagy Ő álmait is", ma is lehozni szándékozván néki a "csillagokat is az égről" stb...stb.--mint ismerjük tudjuk, akik magunk is voltunk szerelmesek, talán nem is egyszer.
Nos, én 72 éves elmúlván kijelentem-leírom: számomra,nekem NEM(!!!) EGYÉRTELMŰEN SZIMPATIKUS ÉS VONZÓ Philemon és Baucis rajongó-lángoló lelkülete--bár megvallom,hálistennek a saját szűkebb és tágabb környezetemben is látok-megfigyelhetek ilyesféle "kéz a kézben járó",90 éves korukat már maguk mögött hagyó, idős "emberpárokat"! Miért vagyok Velük így? Hát azért, mert valamiféle ÖNZÉS és egyfajta MAGAMUTOGATÁS SZELLŐJE is "körüllengi" az ilyen ISTENÁLDOTTA embereket. Nekem sokkal szimpatikusabbak az olyan dédnagyik és üknagypapák, akikre unokák és dédunokák "serege" csimpaszkodik, nyösztetve őt ezért-azért-amazért...Hiába no'! Nem vagyunk egyformák. Hálaistennek.

keresztkem
  Válasz | 2018. február 23. 08:37 | Sorszám: 1854
ISTENNEK HÁLA: ebben a dologban talán és nagyjából EGYETÉRTÜNK.
Ha tehát valóban úgy áll a dolog, hogy:
"A fiatalok fele az okostelefonját tartja a legjobb barátnak", akkor annak sem ártana "utánanézni"--és persze tenni ellene--MIÉRT IS VAN "EZ IGY"? És ha megtalálnánk, hogy "miért?", akkor tenni ellene. Ám-persze-- nem úgy "tenni", hogy a "mosdóvízzel együtt kiöntsük a gyereket is"! Ami annyit jelentene az én olvasatomban: " MEGHAGYNI AMI JÓ, ÉS ELVETNI AZT, AMI ROSSZ" AZ "OKOSTELEFONOKKAL" ÉS EGYÉB INFO-S VACKOKKAL KAPCSOLATBAN....IS!
panda
  Válasz | 2018. február 23. 04:10 | Sorszám: 1853
http://www.hwsw.hu/hirek/58477/motorola-okostelefon-fuggoseg-felelosseg-gyerekvedelem.html

"A fiatalok fele az okostelefonját tartja a legjobb barátnak
Habók Lilla, 2018. február 22. 13:55

Bár az okostelefonozás nem tartozik hivatalosan a függőségi betegségek közé az Egészségügyi Világszervezet szerint, de a Motorola kutatásában tulajdonképpen függőségre utaló jelekre kérdezett. Sokan a mobiljukat helyezik előtérbe a kapcsolataik helyett, a kívántnál többször veszik elő, és pánikot éreznek az esetleges elvesztése miatt.
"

keresztkem
  Válasz | 2018. február 22. 09:01 | Sorszám: 1852
INFORMATIKAI LUSTASÁG

Az okos telefonok, laptopok, tabletek és egyén kütyük VILÁGÁBAN, az SMS írások CHAT-elések és egyéb INFO-FINGÁSOK apropo's-ján se szeri se száma--ma már-- a nyelvi-nyelvtani igénytelenség LUSTASÁGOK OKÁN történő TOBZÓDÁSÁNAK. Nyilván amiatt, hogy az illető: "MONDANI-IRNI AKAROM, DE RÖGTÖN, AZONNAL" minél csekélyebb kifejezéslélektani kinnal, "tudd meg mihamarabb bazzmeg(!)", de "nekem ne kelljen sokat írni" pszichikai mozgatók alapján, ilyesmik. VAGYOK helyett V'OK, UTOLSÓ helyett UT'SÓ etc...etc.... Fasza! És a ledühitőbb számomra az, hogy ezek az informatikai emlőkön keletkezett SZAROK lassan ÁTMENNEK a beszélt magyar nyelvbe is! ÉDES ANYANYELVÜNKBE....

keresztkem
  Válasz | 2018. február 08. 18:04 | Sorszám: 1851
Szabó Borbála "Válás" c. novellájáról kritikai elemzés fog megjelenni--jelen sorok írójának "tollából"--a Miskolci Keresztény Szemle c. negyedéves periodika húsvéti számában. Akit érdekel elolvashatja, márcsak azért is, mert ez a "veretes" folyóirat INTERNETES VÁLTOZATBAN IS OLVASHATÓ. (ill. a húsvéti szám még nem, de már a NAGYHÉT előtti héten--de az is lehet, hogy még valamivel hamarabb-- "kijön" a húsvéti szám--elektronikusan is)
keresztkem
  Válasz | 2017. november 11. 08:25 | Sorszám: 1850
Elképesztően fontos, izgalmas és praktikus kérdést feszeget a Magyar Jezsuiták havilapja a "Szív" c. újság novemberi száma. A "MIÉRT VÁLNAK AZ EMBEREK?" hallgatólagosan föltett kérdésre keresik tkp. a választ--egyfajta "körülállási- körkörös közelitési metodikával"--amennyiben már maga a kérdésfelvetés sem úgy szól, ahogyan én itt vázoltam, hanem úgy, expressis verbis, hogy: "A MÁSIK"! És a dolgot akkurátusan mindég valamiféle "másik(!!!)", létező vagy nem létező pozitúrájából igyekeznek megközeliteni-megvizsgálni. Háát! Az eredmény--szerintem--minden csak nem katolikus keresztény, bár a Jóistent, Jézus Krisztust azért buzgón emlegetik--érdekes módon a Szentlélek Úristent úgyszólván egyáltalában nem. Az "elmélkedés" központjában egy Szabó Borbála nevű fiatal és igen-igen tartalmas-színvonalas spiritualitású írónő "Válás" c. nagyon rövid novellája áll. Mely novella minden csak nem REALITÁS, egyfajta "tanmese", nem kevéssé (vallottan örkény istván-i!) parabolisztikus műfajformában. És a novella, címe ellenére(!) tulajdonképpen messze nem arról szól, hogy egy korábban egymást szerető házaspár, vagy akárcsak "élettárspár" egymástól "válik", hanem egészen másról.
A lap az írónővel egyébiránt egy riportot-interjúírást is közöl, amelyből azért világosabbá válik--s nagyonis(!) "azzá"--hogy az írónő mégiscsak az egymást korábban szerelemmel szerető férfiak-nők válása ELLEN ír és érvel
csak éppen nem realisztikus formában. Mert szigorúan vett valóságos élettapasztalat birtokában majdhogynem biztosan mondható: OLYAN ÉLETHELYZET EGYSZERŰEN NINCS--még a sok-sok ismert és kisgyermekek ellen valóságosan elkövetett BORZALOM ELLENÉRE SINCS(!!!)--mint amit ez a novella "elővezet" és persze parabolizál. A Szabó Borbálával készitett interjúból azután világos logikai okfejtéssel derül ki a novellájának valóságos és igen-igen "jézusi" mondanivalója, a novellából azonban önmagában --szerintem legalábbis--NEM(!). Ami valami olyasmit jelent, hogy aki csak és pusztán ezt a "Válás" c. novellát olvassa, az valószinűleg NAGYON KIAKAD, és jó ha gutaütést nem kap.
És csak a Szentlélek Úristen SEGITŐ KEGYELME akadályozhatja meg azt, hogy ilyesmi TRAGÉDIA ne történjen, mert a dicséretes szándék ilyen formába' öltöztetve még gyakorlott irodalomkedvelők és olvasók számára is csak nagyon nehezen "jön elő"--már ha egyáltalán előjön, "magyarázat nélkül"!
keresztkem
  Válasz | 2017. november 06. 21:12 | Sorszám: 1849
Ma este az ATV "Egyenes beszéd" c. hétköznapesti beszélgetőműsorában Rónai Egon műsorvezető skype-on keresztül megszólaltatott egy Maros Ákos nevű egykori musical színész táncos-t. Az illető sokezer km távolságban él már Magyarországtól és nem a szinházi-művészeti élet-Világban is él--ha jól értettem. Maros elmondotta volt, hogy ő 1994-ben, szegedi illetőségű művészpalántaként az akkor-nyári Szegedi Szabadtéri Játékok egyik tácosaként készült a Miss Saigon c. musical produkció bemutatására, melynek Dóm-téri próbájának egyikén konfliktusba keveredett(!!!) KMG -ral a darab rendezőjével: így-úgy. Mely konfliktusnak abszolút szürreális "megoldásáról"--vagy megoldási kisérletéről, affene tudja miről--beszámolt ez a szimpatikus ember 'onnan távolról, meglehetős HITELES LOGIKÁVAL és HANGNEM-ben, minekokából én a sokatpróbált művészetkedvelő magyar állampolgár egyik ámulatból a másikba estem, és csak kapkodtam a levegőt a súlyos negativ érzésektől és az undortól. Mert sok mindent el tudtam képzelni negativumot és rosszat az ú.n. "művészvilágból", de ezt azért mégsem. Hogy ekkora mocsok és fertő legyen az ú.n. "művészet"? Ami--szerintem--talán még rosszabb, mint az ú.n. szexuális ABÚZUS, ráadásul Maros Ákos még rá is tesz egy lapáttal azzal, hogy nyugodt és hitelt érdemlő hangom elmobdja: ő maga nem is érzi magát abuzáltnak, lezárta magában az "ügyet" és teljesenn normálisan él--sokezer km.-re Magyarországtól. (hogy hol, az számomra nem derült ki, de talán ez már nem is lényeges)
keresztkem
  Válasz | 2017. november 04. 15:11 | Sorszám: 1848
FÉRFIÉLETÓRÁK

Életem egy korábbi szakaszában, úgy 1970 és '80 között sokszor tartózkodtam vasárnap koradélután Budapest és egyéb vidéki nagyvárosok--Miskolc, Győr, Debrecen--utcáin-terein tömegközlekedési járművein és azok megállóiban. Különböző okok, látogatások, segitő akciók okán, melyek azóta eltávozott szüleim, nővérem, barátaim-ismerősem "dolgaival" függtek így-úgy össze. Ilyen órákon, alkalmakkor feltünt nekem, hogy igen-igen gyakran és sok helyen találkozom az utcákon-tereken ú.n. KÖZISMERT emberekkel--30 és 60 éves kor közötti férfiakkal és mindig férfiakkal, akik egy-egy kamaszkorú gyerekekkel--kamaszfiúkkal többnyire, de esetenként 11-15 éves korú "jóravaló" kissrácokkal--várnak trolira, buszra, metró-ra selyempapiros süteménycsomagokkal, virággal miegyébbel. Várják a járművet, utaznak rajta, vagy éppen "ülnek be" cukrászdákba, presszókba, vasárnap is nyitvalévő-funkcionáló önkiszolgáló "leülőhelyekre". A KÖZISMERT EMBEREK (akik tehát MINDÉG FÉRFIAK) között voltak egykori vagy aktiv sportolók, színészek, zeneművészek, egyetemi oktatató kollégák, TV-ből, előadásokról ismert személyiségek--számomra egy-kettő-három "igazi" ismerős--ám döntő többségükben olyanok, akikről én tudtam, hogy ők kicsodák, ők viszont nyilván nem, hogy én ki s mi vagyok. Megjegyzendő, hogy mindaz, amit ITT ÉS MOST elmondandó vagyok, még egy korábbi szinten "motorizált"-elautósodott Magyarországon volt, olyan viszonyok között, amikor a mostanitól JÓVAL kevesebb ember járt-közlekedett autóval, gépkocsival, mint manapság.
Szóval történt, hogy egy ilyen vasárnap koradélutáni alkalommal egy kiváló, korábbi utánpótlás válogatott futballistával találkoztam, akit véletlenűl személyesen ismertem, s aki 12-13 éves fiacskájával várta a megállóban az autóbuszt, s akivel volt képem szóbaelegyedni, volt bátorságom Őt megszólítani.Megjegyzendő, hogy az illető akkoriban már nem futballozott, "visszavonult" az aktiv sportolástól--mellesleg azóta már meg is halt, szegény--sőt, tudni lehetett Róla, hogy alkalmasint NEM VETI MEG a finomabb borocskákat és a zajos "baráti társaságokat" meg az egyéb ilyenfajta "egyéb nyalánkságokat" sem. Nos, W."Csula" elmondta, hogy ELVÁLT FÉRFI lévén, aki egyedül él, kéthetente "töltheti együtt" a szombatot-vasárnapot kisfiával ezen az ú.n. "LÁTHATÁSON" és ilyenkor a vasárnapi, vendéglői "finom ebéd" után kiséri "haza" a "gyereket" elvált volt felesége irányába. Az Ő--Csula számára--ez a 2 hetenként másfél nap az ÉLET, amikor együtt lehet a fiával. Hát! ILYEN IS LEHET A FÉRFIÉLET...

keresztkem
  Válasz | 2017. augusztus 29. 17:02 | Sorszám: 1847
Talán "lelki dolog" az is, ha valaki TESZI A JÓT de NEM MIMELI a barátságosságot, kedvességet, jóindulatúnak elfogadott külső mejelenést. Ilyesmit, szóval azokat a spirituális karakterjellemzőket amelyeket 10 ember közül 9 a "jó ember jellegzetességének" vél, róla nem képes föltételezni éppen a mogorvasága és barátságtalansága okán. Azután rájön esetleg, hogy vannak bezárkózó, mogorva vagy nyers, netán durva esetleg faragatlan-pallérozatlan lelkialkatúnak látható és érzékelhető embertársak,tehát olyanok, akiken a többi emmber amúgy első blikkre nem igazán tud "elmenni", ezért inkább a kényelem és az egyszerűség kedvéért őket "rosszindulatú" vagy "barátságtalan embertársnak véli-sejti". És sokszor kiderül--nem mondom hogy mindég--hogy ebbéli és ilyetén vélekedésében téved a "környezet", mert rájön : amaz az ember is jó, sőt ő az igazán jó, csak "másként jó" ő, amint az emberek többsége az emberi jóságot megszokta.
keresztkem
  Válasz | 2017. augusztus 25. 16:59 | Sorszám: 1846
LELKIALKAT TIPUSOK

Nagyon nagyon régen akartam írni az itt alább részletesebben vázolt emberi lelkialkattipusról. Mellyel még életem egészen korai szakaszában találkoztam ELŐSZÖR, s azután egyszer-kétszer a legkülönbözőbb helyeket--családomon belül és azon kívül is. Mik a legfőbb jellemzői?
1.) Csak férfiaknál tapsztaltam az ilyen lelkialkatúságot.
Legelőször a nővérem keresztapja volt ilyen, édesanyám legidősebb nővérének a férje: Wladimir bácsi, családon belül Wladus, nekem "Kisapa".
2.) Ez az ember alapvetően MOGORVA természetűnek látszott, mosolyogni nem igazán szokott. Viszont.
3.) Sok negativ élmény volt-lehetett mögötte, nem utolsósorban I.Világháborús katonai frontszolgálat az első tűzvonalban, többszöri sebesüléssel, és egy rejtélyes bőrbetegséggel a pikkelysömörrel a karján-hátán--az arcán, kezén csodálatosképp NEM.
4.) Végtelen KÉZÜGYESSÉG, technikai-műszaki találékonyság, preciz rendszeretet, tisztaság, fegyelmezettség, hagyomány-, és családszeretet-tisztelet jellemezte Őt, de nemcsak Őt, hanem a többi más, hasonló általam ismert ILYENFÉLE lelkialkatú embert--akiknek jellemzésközepébe már benn' is vagyunk.
5.) A szemüvege fölötti "elnézés"-csúnyán nézés volt az ilyeneknél az egyik legföbb megvetés jele, ha valamit nem "úgy" reagált a Világ dolgaiban a környezete,a másik ember, ahogyan azt Ő--s az "ilyenek"--illdomosnak és helyesnek gondolta.(ák)"Megnézhette magát" az, akire így a szemüvegkerete mögött-fölött szúrósan ránézett...
6.) Ha valamiben valakivel nem értett egyet--akkor végképp NEM(!) és visszavonhatatlanúl és örökre nem--de akkor MINDIG AZ A MÁSIK VOLT A HIBÁS, vagy kellett legyen a hibás! Ő sosem! Ők, az ilyenek soha!
7.) Nem sokat beszélt--ill. beszélnek az "ilyenek"--s azt is röviden-tömören.
8.) Szemérmesen-rejtőzködve és sokat imádkozott, olvasott Bibliát, élte vallásos életét csendben. Igazi tökéletes szudétanémet-morvasággal írt és beszél németül a családunkban legeslegjobban, szinte tökéletesen.
9.) Feleségével MAGÁZÓDVA beszélt amikor beszélt Vele egyáltalán, fúlva, levegőt kapkodva, nehezen közlekedett, 59 évesen halt meg asztmásan, sok szenvedéssel.
10.) Gyönyörűen rajzolt, gyöngybetűkkel írt.
11.) Szerette a gyerekeket, a gyerekek is őt, bár egy bizonyos ismerkedési idő után csak...Sokmindent magjavitott. "megcsinált" nekik,(nekem is gyerekként) kéréseiket megfontolva teljesitette vagy utasitotta el.
12.) Soha nem viccelt, nem énekelt, nem anekdotázott. Háborús élményekről viszont néha szívesen beszélt valamennyit,...s azután elhallgatott.
13.) Soha nem használt durva vagy trágár szavakat.
Etc...etc...
Miért írom ezt le? Mert az hiszem, sőt így látatlanba'--és valódi személyes ismeretség híján(!!!)-- majdnem 1000%-ig bizonyos vagyok benne: ez az engem oly' szimpatikus követekezetességgel megvető sőt útáló-gyűlölő "panda" levelezőtárs: PONTOSAN ILYENFÉLE LELKIALKATÚ ember, mint amilyet itt vázolni voltam kegyes. Ha hinnék a lélekvándorlásban--aminthogy nem hiszek, és nagyon-nagyon nem--azt gondolhatám Wladus bácsi inkarnációja ő...Ám tudom, hogy nem "az"!

keresztkem
  Válasz | 2017. augusztus 22. 17:22 | Sorszám: 1845
"Lelki jelenségnek" és bizonyos értelemben--igaz, meglehetős dicstelen--"elváltozásnak" gondolom a személyiség pszichéjében azt a helyzetet, amikor valaki ú.n. csúnya szavakat használ, trágárkodik. Nemkivánatosnak persze, de SEMMIKÉPPEN SEM VÉLELMEZVE AZONOSNAK a KÁROMKODÁSSAL, ami egy "másik tészta".És hangsúlyozni kihangsúlyozni kell a különbséget, mert az emberek többsége tkp. nem tudja mi fán is terem a káromkodás, amely messze nem azonos a trágár-mosdatlan beszédmóddal, beszédmodorral. És kihangsúlyozandó: utóbbi egy felfokozott INDULATI ÁLLAPOT kórosnak mondható terméke, de nem bűn, aminthogy a káromkodás az már BŰN! Mindezt a Bayer Zsolt író-ujságíróval kapcsolatos fölhevitett anomáliák kapcsán vetem föl. Nomeg azért is, mert jómagam is érintett vagyok ebben a kérdésben--nem szépitem--de küzdök vele. Többnyire sikeresen, persze nem mindég sikeresen. És persze nehezen irányitható sikerességgel.
keresztkem
  Válasz | 2017. július 21. 10:46 | Sorszám: 1844
Szóval--száz szónak is egy vége--tökéletesen ÉRDEKTELENNÉ VÁLTAM,én is meg a témáim is, mert NEM VAGYOK BOTRÁNYKŐ! Nem vagyok csodabogár: OCSMÁNYUL SZÖVEGELŐ-GAJDOLÓ ÁLKATOLIKUS, ÖNMAGÁT MUTOGATÓ REKLÁMKERESZTÉNY, HITVÁNY "NERGÁLCSALOGATÓ"
"fidesznyik"--ahogyan a kedves Alexander mondaná, aki szegény szklerotikus, agyament segghülye--mint tudjuk. De ez jó! Mondhatnám nekem ez a legjobb, mert mindennek bizonyságát láthatom abban, amit korábban gondoltam s gondolok ma is. "Besenyő Pista" bácsi vagyok és voltam is én "keresztkem", mondanák és mondják is rám gúnyosan, biztos fölényük tudatában. És még csak föltételezni sem merik: ENNÉL NAGYOBB DICSÉRETET(!) talán sehol nem is kaphattam volna.
keresztkem
  Válasz | 2017. július 20. 15:59 | Sorszám: 1843
Az előző h.sz.-omban leirtak okán TELJESEN ÉRDEKTELEN és mindenféle "médiaizgalomra" méltánytalan lettem, még azoknak a számára is, akikkel kölcsönösen és meglehetős HEVESSÉGHGEL és INDULATTAL "aprítottuk" és anyáztuk egymást--korábban. Miért?
Mert nyilvánvalóvá lett számukra is, hogy engem a Jóisten, az Ő ügyei irányítanak és vezérelnek, és nekem az Ő SZAVA az igazán fontos. Az imaélet és a Szentirás. Ebben egy ideig többen kételkedtek, sőt a csúnya szavaim meg a leplezetlen indulatosságaim--melyek kétségkivül létező argumantumai írásaimnak, bizonyos esetekben--ELLENÉRE, igaz keresztény és megrendithetetlen katolikus voltam és vagyok is.EZ PEDIG AZ Ő SZEMÜKBEN ÉS AGYUKBAN TOTÁLISAN ÉRDEKTELEN!
keresztkem
  Válasz | 2017. július 18. 14:48 | Sorszám: 1842
Érdekes "lelki jelenség", hogy többen, sokan, korábbi fórumozótársak azt VÁRNÁK de inkább VÁRTÁK VOLNA EL tőlem, hogy azért mert én "keresztkem" EGY HIRESEN CSÚNYÁN BESZÉLŐ(!)--ÉS IRÓ-- FÓRUMOZÓ HIRÉBEN ÁLLOK, szóval hogy nekem ÖSSZE KELLETT VOLNA ROPPANNOM,meg kellett volna hasonlanom, lelkileg kikészülnöm etc...etc.. és ilyesmik.És különösén arra való tekintettel vélelmezték ezt többen, mert minden reggel imákat közlök, magam is imádkozom, tzudják rólam hogy templomjáró ember vagyok, teológiai-jitoktatói szemináriumban végeztem Egerben hát nekem aztán amolyan "szemlesütős" szende-szelid papos embernek kellett volna lennem--szerintük--aki "csúnya szót" nemhogy nem átall leirni, de mégcsak kigondolni-elgondolni se! Merthogy aki a "bűnöset" akárcsak a lelkében is fölidézi--AZ MÁR VÉTKEZETT! Ami persze igaz is."NAGYON HITVÁNY EMBER VAGY TE "KERESZTKEM"--írta nekem vagy 66-szor "panda" levelezőtárs--és föltételezem komolyan is gondolta ekkor is, amit mondott-írt. Minekelőtte én vagy 150-szer "kussoltattam" meg elküldtem a jó k..va édesanyja hóttkórós p..ájába, hogy egyebekről ne is beszéljünk. ÉS ITT VAGYOK 71 ÉVESEN LELKILEG ÉPNEK LÁTVA SAJÁTMAGAMAT, MINDENESETRE SEMMIFÉLE KÓROS BŰNTUDATOT NEM ÉS NEM(!!!) ÉRZEK A FENITIEK OKÁN! Istenkapcsolatomat viszont aránylag elfogadhatónak érzem: nem félek a haláltól, konfliktusaim..alig-alig. NEM ÉRDEKES EZ LELKILEG? AMÚGY LEL-KI-LEG!!!
keresztkem
  Válasz | 2017. július 12. 21:21 | Sorszám: 1841
"--és Ő el is távozik Aradról a jó messze lévő Szepességbe, ősei kúriájára Margónyá-ra, Szepesváralja közelébe--az akkori, "postakocsis" közlekedési viszonyok mellett."
A Szepesség persze "jó messze" volt már akkor is, meg van ma is Aradtól, ez igaz, de a Margónyához legközelebb fekvő szepességi "nagyobb város" már akkor sem Szepesváralja volt, hanem Bártfa--a ma Bardejov nevű--fürdőváros. És persze viszonylag közel van még a Dessewffy-ek ősi lakhelyéhez-- úgy kb. 50 km-re-- a leg-cipszerebb szepességi város: Kézsmárk.
keresztkem
  Válasz | 2017. július 11. 18:08 | Sorszám: 1840
LELKI NAGYSÁG

Dessewffy Arisztid honvédezredes a 13 ARADI VÉRTANÚ egyike, nem véletlenűl harcolt vitézül Görgei seregében, éppen az Ővében, mert szepességi magyar volt Ő--Dessewffy is(akinek a nevét DEZSŐFI-nek kell mondani) mint Görgei. Itt jegyzendő meg: Dessewffy arisztokrata volt, Görgei cipszer nagypolgár--mindketten evangélikus vallásúak. A Világosi Fegyvernyugvás után Haynau nem véletlenűl itéltette golyóáltali halálra az ezredest Aradon, a 13 vértanú egyikeként. Viszont! Dessewffy ezredes nősülés-házasságkötés-esküvő előtt álló, akkioriban fiatalnak számitó férfiember volt..úgy tudom épp' hogy csak betöltötte a 39. életévét. És esküvője napja ki volt tűzve talán szeptember 30-ára a Lőcsei vagy Késmárki Evangélikus Nagytemplomban. Mit tesz ilyenkor egy SZÜLETETT--"gentlemanlike"--magyar úriember? TISZTI BECSÜLETSZAVÁT(!!!!!!) ADJA ARRA, HOGY AZ ITÉLETVÉGREHAJTÁSRA VISSZATÉR ARADRA, MIKÖZBEN ENGEDÉLYT KÉR AZ ŐT HALÁLRA ITÉLŐ HADBIRÓSÁGTÓL ARRA, HOGY ELTÁVOZHASSON AZ ESKÜVŐJÉRE. És csodák-csodája: az eltávozási engedélyt Dessewffy ezredes megkapja az őt halálra ítélő hadbíróságtól, és Ő el is távozik Aradról a jó messze lévő Szepességbe, ősei kúriájára Margónyá-ra, Szepesváralja közelébe--az akkori, "postakocsis" közlekedési viszonyok mellett.Megtörténik az esküvő, feleségül veszi "gyűrűs" menyasszonyát Probstner Felicia kisasszonyt, Neki "örök hűséget" fogadva: "holtomiglan-holtidiglan"! Lezajlik az esküvő, a lagzi, eloszlik a násznép, és Dessewffy ezredes visszautazik Aradra(!?) fogvatartásának a szinhelyére. 'Éppenhogycsak vissZaér az Aradi várbörtönbe 1849 október 6-én hajnalra, s már szólitja is a kivégzésre a porkoláb.AHOL ANNAK RENDJE ÉS MÓDJA SZERINT FŐBELÖVIK! Holttestét fiatal felesége nagy költségek árán kihantoltatja a várárokból, ahová "elkaparják", és hazaszállítatja Margónyára ahol tisztességgel eltemetteti, és ahol ma is nyugoszik.
LELKI NAGYSÁG! KI KÖVETNÉ ŐT "IGY" MANAPSÁG?

keresztkem
  Válasz | 2017. július 08. 10:52 | Sorszám: 1839
Sokszor nehéz a nőkkel. És nem csak azzal a hölggyel nehéz, aki a feleségünk, testvérünk, édesanyánk, netán a barátnőnk,élettársunk, szeretőnk etc...etc..már akinek van esetleg ilyen "uóbbi" toldaléka.
Jelen sorok írójának-megírójának egy régi munkahelyén volt egy kolléganője--akkoriban még férjezetlen, azaz hivatalosan HAJADON családi állapotban. Ez a hölgy átlagon felül jó munkaerő volt, konstruktiv, tkp. derűs találékony-tettrekész nő, akinek 2 "nagy bánata és fájdalma volt" ami azért rövid időn belül így-úgy előjött akkor, ha az ember hosszabb időt töltött vele bárhogy, de főleg munkaszituációban. Az egyik.
Ez a hölgy meglehetősen "nagydarab", magas, nagymellű, nagyseggű nő volt, olyan 1m 92 cm-es magassággal, csinosan szép vonzó arccal, jól kozmetikázva, illatosan, izlésesen-finoma öltözködve etc...etc..de semmiképpen sem volt kövér "csak nagydarab"--nagyméretű testének tudatában, amit humorral és sokszor viccesen reagált le, izléssel szánalmat nem keltve maga iránt.Mégis.Ahogyan telt-múlt az idő, láthatóan zavarta őt az életben is de a munkahelyi viselkedésében is, hogy nincs "pasija", nincs mellette férfi, nincs társa, partnere, férje stb lenne..lehetne.. És azért nincs nyilván, mert Ő ilyen NAGY-nagydarab...Néha-néha idétlen tapintatlansággal megkérdezte Tőle egy-egy főnök, hogy "ugyan mikor mész már férjhez" mire Ő, zavartságában ilyen hülye válaszokat adott pl., hogy "hát tehetek én arról, hogy minden férfi TÖRPE?"--ami nyilvánvalóan nem volt igaz, de Hozzá képest mégiscsak és valóban "úgy" állt a helyzet. És mit tesz Isten? Odahozott Neki egy Tőle kb. 6-7 cm.-el MAGASABB, facér munkatársat, egy fiatal mérnököt, aki ugyan kolléganőnktől vagy 5-6 évvel fiatalabb ugyan, de összejöttek és az illető feleségül vette ezt a gusztusos, okos, nagydarab hölgyet.Nem "járt" Vele rosszul.
A másik problémája talán kisebb s az nem is oldódott meg. Ugyanis.Nagydarab kolléganőnk neve Ilona. Akit viszont szülei otthonában "Ilon"-nak, de inkább "ILONY"-nak hivtak nagykedvesen. Ráadásul városszéli lakosokként a szülei teheneket is tartottak, "akik" között volt "Ilony". No ez aztán végképp kikészitette ezt az aranyos, nagydarab, de gusztusos nőt. EZEN nem tudott változtatni. Viszont szült a férjének 2 aranyos gyereket. Az Isten áldása legyen Rajtuk!
negyven rabló
  Válasz | 2012. október 21. 22:36 | Sorszám: 1838
Nekem ő egy maszk! Nem valódi ember!
Bármit is mond/énekel!
vanna7
  Válasz | 2012. október 21. 11:36 | Sorszám: 1837
Köszönöm Alma a fordítást!
**
TT nek . nek !
S.o'C: Nothing compare tu you! :
http://www.youtube.com/watch?v=iUiTQvT0W_0

Időzóna: CET
A téma oldalai: 1  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11  12  13  14  15  16  17  18  19  20  21  22  23  24  25  26  27  28  29  30  31  32  33  34  35  36  37  38  39  40  41  42  43  44  45  46  47  48  49  50  51  52  53  54  55  56  57  58  59  60  61  62  63  64  65  66  67  68  69  70  71  72  73  74 
 

Új téma  Új hozzászólás       előző téma   következő téma
Ugrás:

Email a webmesternek | Gondola