Új téma  Új hozzászólás

Gondola főoldal | beállítások | regisztráció | keresés | GYIK | fórum főoldal | moderáció
  előző téma   következő téma
»  gondola Fórum   » Mûhely   » Lelki jelenségek, elváltozások (58. oldal)

 
A téma oldalai: 1  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11  12  13  14  15  16  17  18  19  20  21  22  23  24  25  26  27  28  29  30  31  32  33  34  35  36  37  38  39  40  41  42  43  44  45  46  47  48  49  50  51  52  53  54  55  56  57  58  59  60  61  62  63  64  65  66  67  68  69  70  71  72  73  74 
 
Fórumunkon a regisztráció szünetel
Téma: Lelki jelenségek, elváltozások
john batky
  Válasz | 2009. szeptember 28. 14:05 | Sorszám: 418
Mily öröm, hogy pezseg a topik! Mennyi lelki jelenség egy helyen!
nádihegedű
  Válasz | 2009. szeptember 28. 14:00 | Sorszám: 417
O tempora, o mores !
Spenglernek igaza van, az új barbárság köszönt ránk.
Imádkozzunk a jövő értelmiségéért !
csiszi
  Válasz | 2009. szeptember 28. 06:14 | Sorszám: 416
Hoppá ! A jóga is tiltott az Egyház szerint, de ha valaki csak tornagyakorlatként értelmezi, akkor ez sem érthető, hogy mi okból.
Nofene a jóga is? Rossz lehet sok asztmásnak. Az akupunktúra véletlenül nem?

A harcművészetek meditációi kapcsán mi a helyzet? Csak szólok 15. éve kyozom, szoktunk meditálni minden eddzésen és hallod a filózófia ami a csihi-puhi mögött van. A püspökünk bérmált anno, szegény, ha tudta volna.

Mária Rádió honlap "Archiv" felvételek.)
Kösz valszeg a virtuális plebanian is fent van megjegyszem ott megtalálod Gábor atya előadásait, én is onnan hallgattam meg vagy 15 órányit becsülettel vagy 2x.

Nahh a többire nem is irok semmit, mert tragédia...

Valóban nem érdemes természettudományos tényekkel vitatkozni, ámde a keresztény hivőnek kötelessége ismernie a kettő viszonyát.
Valóban is azt hiszem kettőnk közül nem én tévedtem ingoványra.

Nézd fel sem merül bennem, hogy az atyák buták lennének nyilván a jó szándék vezeti őket, és biztosan téged is.
De amit irsz és ahogy... Szerintem alaposan félreérthettél valamit amit sürgősen tisztáznod kellene.

1) Az egyik írásodban természettudományosan érvelsz a meditáció ellen vagyis orvosilag igazolt, hogy káros... (nem az). Okés, de akkor ez nem a teológia asztala hanem szimplán tudományos kérdés és teljesen mindegy milyen a mögöttes filozófia

2) utána azt állítod, hogy ez teológiai kérdés, mert az agykontroll filozófiája nem összeegyeztethető az egyházi tanokkal - azokkal gyakorlatilag egyetlen természettudományé sem

3) utána megint azzal jössz, hogy a "vallásos" meditáció orvoslilag (fizikailag) nem okoz mérhető elváltozásokat? Mert ha az agykontroll teologiai kérdésakkor a meditációja is nyilván valamiféle "vallásos" med. vagy ima.

4) aztán meg olyanokat hordasz össze amiktől komolyan égnek áll a hajam... Alfába lemenni tiltott? Könyörgöm, ha akarod ha nem a te agyad is "lemegy" alfába, minden áldott nap amikor félálomba kerülsz.

Nem érzed a zűrzavart és az önellentmondásaidat? Különben a "fejedbe" kerül ami a vizuális memóriádban megjelenik - vagyis a belső látásod/hallásod érzékeli az egytől egyig mérhető.

És még valami Gábor atya mondja el az előadásában az elképzelését a "mechanizmusról" ahogy az angylok szerinte "beszélgetnek" az emberrel. Nos megnyugtatlak ha úgy van ahogy feltételezi az bizony mérhető, akkor is ha a "részecskéket" irányítja az angyal akkor is ha az érzékszerveimet manipulálja.

Nem kedves Hegedű nem nekem kell utánanézni a dolgoknak, hanem neked kell rendbetenni hol húzódik a vallás és hol a tudomány, mert ez így nagyon nem lesz jó.

Mert ez amit itt felvonultatsz vakhit a középkori babonaságokban. És nekem ilyet soha nem tanítottak hittanon, sőt az ördöggel sem riogattak! Ha 7-8 éves korom óta ennyire megváltozott volna a dogmatika akkor itt tényleg nagyon súlyos gondok vannak, de nem velem hanem az egyházzal, ami nehezen hihető mikor a Erdő Péter egy akadémikus.

MÉgegyszer, bizonyára csak a jóindulat vezérelt, de meg kell értened, hogy tévedsz. Ha úgy véled neked ezeket Gábor atya vagy Balázs atya mondta akkor te valamitfatálisan félreértettél.

csiszi
  Válasz | 2009. szeptember 28. 05:27 | Sorszám: 415
Mivel Silva fejlesztette ki az agykontroll módszerét ő az alapító, az aztán egyáltalán nem lényegtelen, hogy mi a módszer gondolati háttere, amit a gyakorlati kézikönyvekben nem közöl.

Ezzel nem kevesebbet állítasz, mint bármely tudományág képviselője aki egy módszertant felállit - melyeknek szinte kivétel nélkül van valamiféle filozófiája szinte eretnek(?) - ez csacsiság... Rosszabb, buta középkori babona!
Ezen logika mentén az összes pszichológust és szociológust a máglyára kellene küldenetek ami nevetséges. Hallottad már az "én" és a "felettes én" fogalmát?? Tudod mit jelent ez egyáltalán?
Hallottál már az evolúciós pszchologiáról? A memetikáról? Tudod, hogy a napi munkám során olyan fogalmakkal és "filozófiákkal" dolgozom amikre lazán ráhúzható a blaszfémia?

Én nem vagyok akkora teologia tudor, mint te, de szinte biztos, hogy tévedsz méghozzá súlyosan!

Az ima és a vallásos meditáció nem mérhető természettudományos módszerekkel, mert akkor csak azt kapod, amit a természettudomány vizsgálni képes.
Az ima és a vallásos meditáció (sőt a nem vallásos is) jellemző fiziológia elváltozásokat okoz ezek pedig mérhetőek, akkor is, ha ez neked vagy a lelki vezetőidnek nem tetszik. Jellemző értéket vesz fel a pulzus, a vérnyomás csökken bizonyos agyterületek aktiválódnak mások nem. A prefrontális cortex például jellemző mintázatot mutat például a boldogságérzethez hasonlót vagy olyat ami akkor alakul ki ha beszélgetsz valakivel.

Tetszik vagy sem ez egy mérhető természettudományos tény, bármit is mond az egyház.

A hipnózis módosult tudatállapotot hoz létre, amelyben a rejtett pszich. betegségek felszinre törhetnek.
Mégegyszer megkérlek, ne mondj véleményt olyasmiről amiről szerintem lila dunsztod sincs ez nemcsak, hogy nem illik ide de önmagában csacsiság is. Azért csak halkan megjegyzem (épülésedre - mert ugye ez kötelességem) a módosult tudatállapotot nem a hipnózis hozza hiszen az maga a hipnózis, hanem a terapeuta (vagy hipnotizőr) .

Ha még nem jártál a tanfolyamon akkor csak részlegesek az ismereteid a módszerről,
Bocsánat, de Kovács atya is szó szerint azt mondja, hoyg könyvből tájékozódott (meg valami féleszű hívétől), gondolom te sem jártál tanfolyamon, vagy tévedek?


Ha valaki nem hívő annak bizarr, hogy pld. valamihez a Szentlélek segítségét kell hívni,
Nekem inkább az a bizarr, ha a szakmám szabályai a tudásom alapján nem igazodom el és nem egy kollegát vagy a szakirodalmat, hanem a szentlelket kell hívni. Na barátom az már régen rossz!


Aki mellesleg - nota bene - vegyészmérnök is. A "Mágia és hit" c. könyve kitűnő munka
Először is olvass pontosan, egy hívét neveztem komplett elmebetegnek, nem őt. Másrészt talán nem véletlen, hogy nem ért a pszichológiához, ha vegyész. Őszintén érdekelne különben mi a szakmád vagy végzettséged, hogy ennyire merészen teszel ex-chatedra kijelentéseket. Nézd a polihisztorok kora lejárt még a saját szakmám részletkérdéseit is csak a szűkebb szakterületemen tudom egyszerűen ma már nincs ember aki ezt át tudná tekinteni. Arról nem beszélve mennyire gyorsan változik minden.

Ellenben az meglep, hogy egy végzett szociológus nem tudja mi a reinkarnáció. Püff neki ! Azért ezt érdemes volna ...
Annyit bizonyosan tudok, hogy korlátozzon véleményem interpretálásban - láthatóan téged ezek nem zavarnak az ilyen apró részletek.

Lehet hogy alfába lemenni egy marhaság, illetve veszélyes, káros és vallási szempontból elitélendő.
Igeen? Akkor rossz hírem van! Szokj le az alvásról, különben minden éjjel elitélendő dolgot művelsz

csiszi
  Válasz | 2009. szeptember 28. 04:51 | Sorszám: 414
Nem, felhívtam a figyelmed arra, hogy például a családmodell (ami például erősen preferált és meghatározott az egyház szemlélete szerint), legkevésbé sem korrelál ezzel. Tehát ez a kijelentésed:

Ámde a családot és a környezetet - hát nem éppen a vallásos hit teszi és tette tönkre. Inkább az ellenkezője.

egyszerűen nem igaz már megbocsáss, szimpla középkori babonaság, tévhit.

Amennyiben úgy fejezed ki magad, hogy az egyház számára vagy szemszögéből tette tönkre, akkor nyilván igazad van. A környezet tönkretétele, pedig még nagyobb mellényúlás, hiszen a túlhajtott, környezetet kizsákmányoló termelés oka az idális "nyugati" családmodell túlfogyasztása.

Különben felhívnám a figyelmed többek között arra is, amit talán magad is tudsz, hogy például a második vatikáni zsinat tévedhetetlenségét a konzervatívok (vagy talán tradicionalistaknak hivjak őket) nem fogadják el (jogosan) - mivel pasztorális és nem doktrinális volt (ez sem jár automatikus kiközösítéssel).
És nyilvánvaló a tévedhetetlenség is óvatosan kezelendő. Benedek pápa maga vall arról, hogy fiatalabb korában egész másként gondolt dolgokat és sűrűn hozzáteszi, hogy nem tévedhetetlen kijelentésként mondja amit.

nádihegedű
  Válasz | 2009. szeptember 28. 04:25 | Sorszám: 413
Idézlek:

- " Valamikor kisiskolás koromban, a 90-es évek elején kezdtek szaporodni a szekták. A "ha nem tudod gátját vetni állj az élére" alapon a történelmi keresztény egyházak is beszálltak. Ezek az un. karizmatikus közösségek (Pünkösdi közösségnek is hivják őket asszem) - igazából ezek valami ökmenikus izémezék, van bennük mindenféle ember, de ez követhetetlen (számomra). Ha esetleg láttad János Pál temetését a végén volt egy nagyhangon kiabáló csapat ember - na ők voltak ezek a "szabadcsapatok".
Hogy konkrétan milyenek és mennyire destruktívak, arról inkább megtartom a véleményemet " -

Önmagáért beszél ez a zavarosság,ez a stilus, ez a tájékozatlan fecsegés ! ) - de majd csak egyszer tisztázódik. Talán.

Néhány magyarázat:

- A történelmi egyházak nem álltak a szekták élére.

- A karizmatikus közösségek többségükben kisebb csoportosulások a római katolikus egyházon belül, pld. imacsoportok. Céljuk a római katolikus egyházon kivüli csoportokkal kapcsolatot létesíteni, pld. az Evangélikus közösségekkel és előmozdítani az ökumenét(a felekezetek közötti párbeszédet)

- A Karizmatikus pünkösdisták egy kisegyház, melyet több évtizede bejegyeztek.
Az tény, hogy "van bennük mindenféle ember" ) - mint bárhol a plázában és a közértben.Na eddig ez az ami abszolut stimmelt ! )

nádihegedű
  Válasz | 2009. szeptember 28. 03:19 | Sorszám: 412
Ebből Te azt a következtetést is levonod, hogy a családot a vallásos hit teszi tönkre ?

És vajon ezek az EGÉSZ családok gyakorló katolikus családok voltak, vagy pedig csak szimplán egész családok.

nádihegedű
  Válasz | 2009. szeptember 28. 02:56 | Sorszám: 411
A Szentháromság példát azért említettem, mert képtelennek tartom azt a gondolatot, hogy egy konkrét vallást olyan értelemben "mértékkel" gyakoroljuk, hogy ezt vagy azt a tanítást ne kövessük, hagyjuk ki és el önkényesen.
Természetesen a a SAJÁT,ADOTT valláson belül gondolom, nem pedig pld. a moszlimnál.

Pld. római katolikus vagyok, hiszek Istenben, de tagadom Jézus istenemberségét. Ilyen nincs. Ha a mértéket erre értetted. Vagy teljességgel hiszem az alapdogmákat, vagy nem kell kat.-nak lennem. Van rá számos példa, hogy más vallásúvá vált egy eredetileg katolikus, mert nem tudott elfogadni vmit.

(Számos református hitt a Szűzanyában és lett katolikussá, vagy zsidó vallásuak tértek Jézus istenségét elismerve - át a katolikus hitre. Pld. Róma egyik főrabbija, aki egész családjával hozzánk tért, vagy Edit STein karmelita nővér, aki zsidó filozófus volt.)

nádihegedű
  Válasz | 2009. szeptember 28. 02:22 | Sorszám: 410
Első bekezdés stimmel sok szakmára.

Mivel Silva fejlesztette ki az agykontroll módszerét ő az alapító, az aztán egyáltalán nem lényegtelen, hogy mi a módszer gondolati háttere, amit a gyakorlati kézikönyvekben nem közöl.

Ha nem ismered a módszer metafizikai hátterét akkor ...?

Az ima és a vallásos meditáció nem mérhető természettudományos módszerekkel, mert akkor csak azt kapod, amit a természettudomány vizsgálni képes.

A hipnózis módosult tudatállapotot hoz létre, amelyben a rejtett pszich. betegségek felszinre törhetnek.

Ha még nem jártál a tanfolyamon akkor csak részlegesek az ismereteid a módszerről, ami a kézikönyvből némileg elsajátítható, de nem ad teljes képet az egészről.De van akinek ez bőven elég. Olyan divatosan amerikaias. "Hogyan gazdagodjunk meg", "Hogyan legyünk sikeresek" )- és akkor máris tudjuk. )

Ha valaki nem hívő annak bizarr, hogy pld. valamihez a Szentlélek segítségét kell hívni, - elhiszem. De az merész és illetlen "idiótának" nevezni, aki ehhez hasonlókról beszél, különösen ha olyan polihisztorról van szó, mint Dr. Kovács Gábor atya.Aki mellesleg - nota bene - vegyészmérnök is. A "Mágia és hit" c. könyve kitűnő munka - érdemes alaposan tanulmányozni, mert ebből lehet átlátni ezt a kérdést. A munkássága és a nyelvtudása - amit említesz nem utal arra, hogy idióta volna. Azt sem gondolnám, hogy tudod egy-egy kérdésre mit válaszolna, - ahogy őt ismerem.

Ellenben az meglep, hogy egy végzett szociológus nem tudja mi a reinkarnáció. Püff neki ! Azért ezt érdemes volna ...

Lehet hogy alfába lemenni egy marhaság, illetve veszélyes, káros és vallási szempontból elitélendő.

Tudod ki Barsi atya ? Háát )- mert tudod, hogy "ordibálós?" )

Dr. Barsi Balázs, orosz-magyar szakos középiskolai tanár, Strassburgban pedig biblikumból doktorált,ferences szerzetes és vagy 2o évig noviciusmester volt, továbbá a Zeneakadémia tanára és hát ő is tud jónéhány nyelvet, kezdve a franciául írt disszertációjával - képzelheted, no meg a göröggel, némettel, latinnal. Ő szokott lelki gyakorlatot tartani a püspök atyáknak. Azon kívül, hogy "ordibálós" atya más erényei is vannak. ) - ugye ? Számtalan könyvéről nem is beszélve. -nyilatkozata pedig egybeesik a Katolikus Egyház álláspontjának lényegével. Vagy-vagy.
Vagy a Világ és az ember mint Isten,- és akkor nem vagy hivő katolikus vagy a Teremtő és Jézus Krisztus és akkor hivő vagy.
Vagy pedig a vallási műveletlenség, ami keveri a két nézetrendszert vagy nem érti és koktélt kever belőle magában.

A kijelentése tudással megalapzott véleményként hangzik el. Érdemes mind a 100 valahány előadását egyszer meghallgatnod.
Mária Rádió honlap "Archiv" felvételek.)

Hoppá ! A jóga is tiltott az Egyház szerint, de ha valaki csak tornagyakorlatként értelmezi, akkor ez sem érthető, hogy mi okból.

Őszintén remélem, hogy arrafelé legalább a plébános atyának vannak alapos ismeretei a katolikus hitről, egyházi személyek munkásságáról, nem nevetgél és segít Neked a tájékozódásban.
Egyébként az nem értem, hogy ha nem foglalkozol keresztny misztikával, akkor mit csinálsz a plébánián ?
Kisegítő vagy esetleg ?

Sajnos a hivők önképzése teljességgel elhanyagolt, ellentétben pld. néhány kisegyház tagjaival, mint pld. az adventista testvéreink, akik meglepően alaposan kiműveltek hitükben. Elég szomorú.

Valóban nem érdemes természettudományos tényekkel vitatkozni, ámde a keresztény hivőnek kötelessége ismernie a kettő viszonyát. De egy diplomás szociológusnak milyen üdvös volna alaposabban gondolkodni, beszélni, művelnie magát, de aki ilyen fiatal mint Te - annak erre még bőven van ideje - ha igénye van rá. )

csiszi
  Válasz | 2009. szeptember 28. 01:00 | Sorszám: 409
kevesebb volt a válás, mint az "egész" ...
csiszi
  Válasz | 2009. szeptember 28. 00:58 | Sorszám: 408
deffektusokat
A. E.
  Válasz | 2009. szeptember 28. 00:57 | Sorszám: 407
"Sőt, azt se tudom, hogy a HGy, mint keresztény "vallás" hogyan viszonyul hozzá. Azt viszont igen, hogy egy agresszív, agymosó üzleti vállalkozás, mely rövid pályafutása során már családok százainak életét tette tönkre."

Ezt én is így gondolom. De tegyük hozzá, hogy a katolikus egyázról is sokan gondolják ugyanezt. Pl. Németh Sándor

csiszi
  Válasz | 2009. szeptember 28. 00:57 | Sorszám: 406
ehet vallástalanul is élni. Nem muszáj hivőnek lenni. Ámde a családot és a környezetet - hát nem éppen a vallásos hit teszi és tette tönkre. Inkább az ellenkezője.

Igen? Akkor mondok neked egy szimpla szociológia tényt. A patchwork családmodellben - amely a saját egyházam szerint maga a fertelmes bűnök fészke - felnőtt gyermekek produkálják a legkevésbé a válás számlájára írható deffektust és most kapaszkodj meg!
Az ilyen gyermekek körében felnőve (48 éves korig) 37%-al(!) kevesebb volt, mint az "egész" családokban felnőtteknél. (A felmérés méghozzá európai, nem is akármilyen hanem Olasz minta 2003-as)

csiszi
  Válasz | 2009. szeptember 28. 00:40 | Sorszám: 405
Nekem akkor úgy tűnt a pszichológusok által gyakorolt tanulás és öszpontosítást ösztönző technikák kissé továbbgfejlesztett, üzleti csomagba eszkábált gyűjteménye.
Igen, az. És nyilván "annyira" veszélyes, hogy a legtöbben azt hiszik rég megszűnt.

Nem tűnt túl veszélyesnek, de nem ismerem részletesen.
Teljesen ártalmatlan, a hatékonysága meg kb. ugyanolyan mint a többi ilyené. Megtanít pár egyszerű trükköt és beépít pár feltételes reflexet, nagyjából olyanokat amik egy egészséges felnőtt embernél teljesen automatikusan kialakulnak.

Ezenkívül rápakoltak egy rakás marketingdumát tulajdonképpen ezen pörög az említett két pap.

semmi sem veszélyes, még a Hit Gyülekezete, vagy a jehovizmus se.
Ebben az a poén, hogy a nekem ajánlott K.G. atya előadásaiban rendszeresen citálja a HIT-et és kiadványait, stb...

Túlzásba víve meg a katolicizmus se egészséges
Tudnád te mekkora igazságot mondtál. Valamikor kisiskolás koromban, a 90-es évek elején kezdtek szaporodni a szekták. A "ha nem tudod gátját vetni állj az élére" alapon a történelmi keresztény egyházak is beszálltak. Ezek az un. karizmatikus közösségek (Pünkösdi közösségnek is hivják őket asszem) - igazából ezek valami ökmenikus izémezék, van bennük mindenféle ember, de ez követhetetlen (számomra). Ha esetleg láttad János Pál temetését a végén volt egy nagyhangon kiabáló csapat ember - na ők voltak ezek a "szabadcsapatok".
Hogy konkrétan milyenek és mennyire destruktívak, arról inkább megtartom a véleményemet, lévén van egy olyan gyanúm Hegedű kollega is egy ilyennek az oszlopos tagja, de tény, hatásosak és egy csomó munkára alkalmasak amit a nagyegyházak nem bírnak szuflával.
Annyi biztos, a környezetemben levő régivágású katolikusok hátán feláll a szőr, ha gitároznak a vasárnapi misén stb...

Madelon az eb
  Válasz | 2009. szeptember 28. 00:28 | Sorszám: 404
Beleakadtál ebbe a Szentháromságba és nem bírsz szabadulni tőle. A Szentháromság mértékkel tagadását te vetetted fel, mint ahogy azt is, hogy bárki bárkitől azt kívánná, hogy vallásának dogmái közt szemezgessen.
Miért vallaná egy muszlim, a Szentháromságot és miért tagadná azt egy katolikus?
A jehovizmus se a Szentháromsághoz való viszonyulása miatt egy beteg szekta.
Sőt, azt se tudom, hogy a HGy, mint keresztény "vallás" hogyan viszonyul hozzá. Azt viszont igen, hogy egy agresszív, agymosó üzleti vállalkozás, mely rövid pályafutása során már családok százainak életét tette tönkre.
csiszi
  Válasz | 2009. szeptember 28. 00:18 | Sorszám: 403
Nemmondod? egy most a szakkollégium álláspontja, vagy a közösségi állásfoglalás?
csiszi
  Válasz | 2009. szeptember 28. 00:10 | Sorszám: 402
NÉzd, nem akarlak megbántani, de egymás között a szakmámban azt szoktuk mondni, ez a 10millió szociológus országa - gondolom a pszichológusok is elmondhatnák ugyanezt.

Hogy, Silva miben _hitt_ az egy dolog, egy másik, hogy egy amerikai módszernek mik a marketinganyagai, egy harmadik meg hogy mit kapsz a pénzedért.

mégis van a módszernek vallási metafizikai háttere,
Én ilyenről nem tudok, a módszerek amiket leírt még az én szerény pszichológiai ismereteimmel is tökéletesen ártalmatlanok többségüket az ember teljesen ösztönösen is alkalmazza (rájön magától).

Az elmélyült ima és meditáció össze nem hasolitható az agykontrollal, mivel ott az indíték és a cél Isten, a vele való kapcsolat,
Nézd - nem fogok természettudományos tényeken vitatkozni SPECT felvételeken amúgy nincs nagyon mit vitatkozni. Kb 93 körül végzett TM és egyéb technikák vizsgálati eredményei a standard egyetemi tananyag részei (még idehaza is).

Az irányított med. beavatások ráadásul rejtett pszichiátriai betegségeket hívhatnak elő, hallucinációk sokaságát és szorongásos neurózist.Ez közismert tény orvosi körökben.
Sem nem jól ismertek, sem nem tisztázottak. Nem is túl gyakoriak és soha nem maga a meditáció, okozza, hanem egy pszichés ok váltja ki.
BTW semmiféle beavatásról nincsen szó. Nincs nagy titok amit majd egy idő múlva megtudsz. A tananyag egy boltban kapható könyvből is elsajátítható mindenféle szellemi vezető nélkül. Hogy a tanfolyamot preferálják annak mint szociológus is megmondom az okát, de egyáltalán nem kell semmiféle különlegesen kiképzett szellemi vezető vagy "beavatott" a technikák elsajátításához, csak sok gyakorlás.

Különben annyira nem tisztázott a terület, hogy mondok egy rosszt hírt - egyes pszichológusok szerint maga a vallási gyakorlat váltja ki pl a különböző "démoni" jelenségeket. Látod, van ilyen is.

Ellenben mint említettem a 90-es évek elején mérésekkel bizonyított ezen technikák egy rakás pozitív élettani hatással bírnak (vérnyomás stb).

Különben vékony jégre tévedsz - ha történetesen egy klinikai szakpszichológus vagy akkor nem vagyok megfelelő partner ehhez a beszélgetéshez, ha nem akkor azért (legalább egy Atkinson szinten kéne ismerni az alapokat) én viszont főleg szociálpszichológiát tanultam, az nem ez a terület.

A keresztény misztikában semmi sincs amit technikával lehet átélni, mert az ISTEN AJÁNDÉKA, AZ Ő MEGHÍVÁSA.
Keresztény misztikával nem foglalkozom, sőt semmiféle misztikával. Ellenben kiválóan le tudom irni teljesen tudományos alapon a karizmatikus kisközösségek (egyébként rémisztő) csoportdinamikáját. Tetszik vagy sem van ilyen ráadásul lehet is vizsgálni.

mert az agykontrollos erre a személytelen intell.-ra kapcsolódik rá, hogy erőt kapjon.
Semmi ilyet nem olvastam az agykontroll könyvben.

Tehát alaposan rejtegetik a lólábat és a ... - felületes képzettsége miatt - már nem is vesz észre.
Bizonyára, ha te mondod. Nem vettem még részt ilyen tanfolyamon. Bár nehezen tudom elképzelni, hogy a többezer orvos, pszichiáter és pszichológus aki ezt a tanfolyamot elvégezte ennyire képzetlen lenne.

Kovács Gábor atya minden vasárnap 3/4 9-től megadja a kérdéseidre a választ a Ferenciek terén.
Köszönöm, nem fogok élni vele, kizárt, hogy újat téne mondani. Pont elég volt amit hallottam az előadásaiban. Nagy tudású ember, ért a teológiához és legalább 6 nyelven beszél, de nem gyakorló pszichológus vagy túl jóhiszemű, mert valljuk be a példájában az egyszeri hívő aki Jézust és Szűz Máriát "képzeli el" segítőnek (elképzelni és nem "hivni" kell őket) annak nem agykontrollra, hanem pszichologiára kell járnia, mert szimplán egy idióta. Egyszóval pontosan tudom mit fog mondani.

Barsi Balázs atya egy beszédében - CD-n kapható - azt nyilatkozza, hogy aki hisz a reinkarnációban, a reikiben és agykontrollban, hagyja magát beavatni, annak nincs helye a kat. egyházban.
Hogy a reinkarnáció és reikimi micsoda arról fogalmam sincs. Viszont Barsi "ordibálós" atya tudom ki. Ha jól tudom sem nem a Szentatya de még csak a Hittani Kongregáció feje sem. Így, ha ez kiközösítés akkor sem veszem túl komolyan, majd legközelebb szólok a plebánosomnak BéBé atya kiközösített, szerintem szórakoztatónak tartja majd. Az sem gyenge, hogy az agykontrollt vagy 85 óta tanítják hazánkban, jókor jut eszébe szólni. Csak azon csodálkozom, hogy a pszichoanalízis illetve a jóga műelőit miért nem akarja melegebb éghajlatra tanácsolni (gyanítom a 50-es években még megtette volna).

De ezek mára már olyan banális tények, melyekről nem is érdemes polemizálni.
Szerintem is. Természettudományos tényekkel vitatkozni felesleges.

A. E.
  Válasz | 2009. szeptember 28. 00:07 | Sorszám: 401
Látod, ezért mondom, hogy vonalas vagy.
Simán lehet eltérni a dogmáktól. Pláne, ha szemmelláthatóan erőltetettek. Vagy épp szükségtelenek. A keresztény vallás lényege és "legjobb tulajdonságai" pedig éppúgy megélhetők a katolicizmusban mint a Hit gyülekezetében. Ez legyen az egyén dolga.
A. E.
  Válasz | 2009. szeptember 28. 00:04 | Sorszám: 400
Szerintem a keresztény tanításoknak nem ezek az utólag kreált dogmáknak a szószerinti hajtogatása a lényege. A szentháromságot meg szerintem tényleg hagyjuk, mert abból nem jöhet ki jól senki, de megbocsátjuk, ha épp diszkalkiás...
nádihegedű
  Válasz | 2009. szeptember 28. 00:03 | Sorszám: 399
"Egyébként mértékkel semmi sem veszélyes, még a Hit Gyülekezete, vagy a jehovizmus se."

Ezt nem mondod komolyan ugye?

Ha hivő vagy és elkötelezett eg vallás mellett, akkor ott nem lehet a rendszerből kiszedegetni a lényeges dogmákat azzal, hogy "ez nem tetszik, ezt nem gyakorlom, hiszem vallom". Ez nonszensz. Ez nem svédasztalos reggeli.
Az meg mit jelent, hogy "mértékkel tagadni a Szentháromságot". ) - nem lehet hogy rosszul fejezed ki magad ?
Talán olyan mint a kicsit állapotosnak lenni ?

A vérátömlesztés elvetésétől én is elborzadok, de nem is vagyok jehovista mert az ő TELJES nézetrendszerüket - a többi dogmájukat sem - fogadom el. Ha jehovista volnék ad abszudum, akkor elfogadnám a vérátömlesztés megtagadását is nyilvánvalóan.

Lehet vallástalanul is élni. Nem muszáj hivőnek lenni. Ámde a családot és a környezetet - hát nem éppen a vallásos hit teszi és tette tönkre. Inkább az ellenkezője.

nádihegedű
  Válasz | 2009. szeptember 27. 23:40 | Sorszám: 398
No, kezdek ellpilledni. )

Már megbocsáss kissé felületes vagy.

Én nem vonalas vagyok, hanem katolikus. Azaz sem jehovista, sem unitárius. Halló, halló ! - A kat. egyház pontosan megfogalmazta már a Szentháromság dogmáját. Jézus nagyonis gyakran hirdette a maga istenségét.

Nivótlan dolog "piszlicsáré" kérdéseknek aposztrofálni a katolikus hit alaptételeit.

Elmarasztalni a hitéért senkit sem kell - ezzel egyetértek, azonban ha hivő kereszténynek tartja magát, akkor tudnia kell hitének a saját szellemi szinvonalához mérten a megfelelő tanításokat.

Madelon az eb
  Válasz | 2009. szeptember 27. 23:39 | Sorszám: 397
Miért ne lehetne mértékkel tagadni a Szentháromságot, hisz a világon min. 4 milliárd embernek semmit sem mond a Szentháromság, általában mégsem ártanak vele, se maguknak, se a környezetüknek (a mértéktelen tagadás ott kezdődik, amikor valaki hajlandó összeverekedni miatta).

Ellenben pl. vallási okokból megtagadni a gyermekemtől a vérátömlesztést és ezzel megölni őt már kóros, elmebajjal határos vallásosság. Egyáltalán mindenféle vallásosság, vagy vallási türelmetlenség, amely tönkreteszi a családot, a környezetet, kóros.
Ez alól nem kivételek sem az ateista, sem a keresztény vallások.

nádihegedű
  Válasz | 2009. szeptember 27. 23:29 | Sorszám: 396
Hacsak nem arra gondolsz, hogy a jóga - ami egy spirituális út - CSAK kimozgató, lazitó tornagyakorlat.
A. E.
  Válasz | 2009. szeptember 27. 23:25 | Sorszám: 395
Nem célszerű provokatívnak lenni világnézeti, dogmatikai kérdésekben.

Az Evangélium születésekor nem is volt egyház, pláne Egyház.

Jézus is csak megkeresztelkedett, de nem lépett be sehova ennél fogva. (Hogy Péterre mint kősziklára mit szándékozott végül állítólag "építeni", az igen csak megkérdőjelezhető az előzmények alapján.)
A katolikus bürokrácia szerint akkor ő sem teljesértékű hívő?

A. E.
  Válasz | 2009. szeptember 27. 23:21 | Sorszám: 394
"Pld. mértékkel tagadni a Szentháromságot? "

Kissé vonalas vagy már megbocsáss. Az unitáriusok is sikeresen túlléptek ezen a megfoghatatlan háromságon. Halkan jegyzem a katolikus egyháznak sem sikerült még kimerítő érvet találnia eme dogmára. Jézus tudtommal nem nyilatkozott a kérdésben és maga istenségét sem hirdette. Hasonlóan a purgatórium szintén később költött tanához. Nincs ezekkel semmi gond. Mindenki abban hisz, amiben akar, de nem hiszem, hogy helyes valaki mást másféle hite miatt elmarasztalni a XXI. században, pláne ilyen piszlicsáré kérdések miatt.

Időzóna: CET
A téma oldalai: 1  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11  12  13  14  15  16  17  18  19  20  21  22  23  24  25  26  27  28  29  30  31  32  33  34  35  36  37  38  39  40  41  42  43  44  45  46  47  48  49  50  51  52  53  54  55  56  57  58  59  60  61  62  63  64  65  66  67  68  69  70  71  72  73  74 
 

Új téma  Új hozzászólás       előző téma   következő téma
Ugrás:

Email a webmesternek | Gondola