Új téma  Új hozzászólás

Gondola főoldal | beállítások | regisztráció | keresés | GYIK | fórum főoldal | moderáció
  előző téma   következő téma
»  gondola Fórum   » Mûhely   » Lelki jelenségek, elváltozások (56. oldal)

 
A téma oldalai: 1  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11  12  13  14  15  16  17  18  19  20  21  22  23  24  25  26  27  28  29  30  31  32  33  34  35  36  37  38  39  40  41  42  43  44  45  46  47  48  49  50  51  52  53  54  55  56  57  58  59  60  61  62  63  64  65  66  67  68  69  70  71  72  73  74 
 
Fórumunkon a regisztráció szünetel
Téma: Lelki jelenségek, elváltozások
nádihegedű
  Válasz | 2009. szeptember 29. 16:38 | Sorszám: 468
Kedves A.E.

Igen bizonyos esetekben "a tegeződés baj". Mert hamis és hazug.
Azt értem ez alatt hogy bizonyos formális szereprelációkban az egyes státusok képviselőit : pld. éppen papot, orvost pozitiv érzelmekkel átszőtt képbe foglaljuk még mielőtt megismernénk, tiszteletet keltenek bennünk. Ehhez mérten gyakoroljuk a megfelelő megszólítást, stílust is. A kórházi vizitre érkező profnak nem mondod, hogy "szevasz" mégha veled egyidős is, és nem szólítod a keresztnevén ) De II. János Pált sem köszönthetted lazán "Hello"-val, mint a szomszédodat.
Az interakciókban a személyek kommunikációjukkal mintegy elő is írják rendszerint, hogyan kell viszonyulnunk hozzájuk.DE van olyan jelenség is, hogy a viszony vagy helyzetmeghatározási javaslat sértő. Pld. ha egy nőt "leszólítanak" - vagyis olyan viszonydefinicióval próbálkoznak, amely az ő viszonyigényével ellentétes.

Kínos élmény, kisebbségi érzés kompenzálására vagy identitászavarra utal, amikor valaki a saját ázsióját elismert "híres" személyekkel való állítólagosan bensőséges kapcsolatra utaló megszólítást használva emelné, és ezt tálalja harmadiknak. Per "a Sólyom Laci" emlegeti a köztársasági elnököt,- és egyéb neves, elismert személyeket, -mintha kapcsolatban volna velük,holott világos, hogy a baráti,személyes kapcsolat nem áll fenn. Jelzésértékű öngól.

Amikor bizonyos atyák visszategezést óhajtanak,akkor inkongruens helyzet áll elő, mert nyilvánvaló, hogy nem vagyunk bensőséges, szoros, intim baráti viszonyban, és az egyes eset azt is megmutatja, hogy nem is leszünk, ámbár a tegeződés fennáll. Létezik azonban - ritkán valóságos baráti viszony is ilyen felek között.

Előfordul, hogy a tanszékvezető idős prof. felajánlja a tegező viszonyt a fiatal munkatársnak, amit ugyebár tisztelettel megköszönsz és ha tegezed is ezekután jelzed, hogy a viszony egyenlőtlen pld. "Feri bátyám".

Idegen nyelvekben, egyszerűbb a dolog, de a szituációk és a metakommunikáció, mégis alkalmat ad a disztingválásra. Azért Nyugat-Európában még nem terjedt el az alpári viselkedés mint a szocializmusban.

Jézus "leapuzását" nem tartom (és ki tartja ???) istenkáromlásnak, hiszen a Szentháromságban olyan "szoros viszonyban" ) vannak - hogy egyek.

Nahát akkor szevasz )

john batky
  Válasz | 2009. szeptember 29. 11:02 | Sorszám: 467
Elég egy pillanatra kitennem a lábam és máris békétlenkedtek...

Honfi mester, azzal próbálkoztok, hogy az érzelmeket algoritmizáljátok?

honfi
  Válasz | 2009. szeptember 29. 08:47 | Sorszám: 466
Akkor mit jelent az "Egy másik statisztika szerint" kiszólásod?
A. E.
  Válasz | 2009. szeptember 29. 02:29 | Sorszám: 465
Szerintem inkább a bölcs szükségszerűen érzelmi és morális intelligenciával, empátiával, toleranciával is rendelkezik az IQ-n túl és képes túllépni a szokásos korlátoltságon, önös szempontjain, a saját nézőpontján, érdekein, beidegződésein, értékválasztásain.
Békáscity
  Válasz | 2009. szeptember 29. 02:15 | Sorszám: 464
Bölcs - nem egyenlő az okossal, olvasottal, sokkal inkább gondolkodó, tapasztalatokat, összefüggéseket felismerő és összevonni tudót jelent.
A. E.
  Válasz | 2009. szeptember 29. 02:11 | Sorszám: 463
Már a tegeződés is baj?
Tipikusan megnyitod az összes frontot, amit egy virtigli vaskalaposnak meg kell. Szerintem lépj túl ezeken szemmel látható, hogy sokkal bölcsebb vagy ennél.

Sokan istenkáromlásként fogták fel, amikor Jézus bensőségesen "leapuzta" istent. Pedig ez a fajta lelkiség sokkal melegszívűbb mint valami erőltetett morózus tekintélyelvűség...

A. E.
  Válasz | 2009. szeptember 29. 01:10 | Sorszám: 462
Remélem csak viccelsz. Mert ilyen stílusú fröcsögésre nem szívesen válaszolok. A bunkózást tartsd meg a Közélet rovatoknak... Bár ott sem muszáj.
A. E.
  Válasz | 2009. szeptember 29. 00:48 | Sorszám: 461
Nincs, de elég arra gondolnunk, hogy Martinovits Ignác is ateista volt. A papi pálya sokaknak kínált karriert...
nádihegedű
  Válasz | 2009. szeptember 29. 00:00 | Sorszám: 460
Saját tapasztalatom ez a vélekedés, holott számtalan diáktársammal üldögéltem naponta a kakasülőn annak idején 3O,- Ft.-os jeggyel és csorgó nyállal hallgattuk az előadásokat. De érthető volt a nem zeneértők zavara ennek láttán és az is, hogy gyönge indoklásokat kerestek kulturális közönyükre.
Akkoriban még nem volt módi tüntetni a műveletlenséggel, szellemi igénytelenséggel.Ma már büszke arroganciával felvállalják.

Természetesen vannak sznobok mindenütt. De ne becsüljük le őket ! A sznobból még lehet odaadó zeneértő,- elkaphatja )(lásd nátha) - de abból kevésbé, aki be sem teszi a lábát egy nivósabb szórakoztatást nyújtó intézménybe, ámde fitymáló megjegyzéseket tesz zavarában.Így van ez a misére járóval is. Hivő keresztény úgy tartja, hogy nem tudhatjuk mire és mikor hívja meg a Szentlélek a betérőt.

Az imént érkeztem egy belvárosi templomból, ahol a baráti körömből valakit a világi káptalan tagjává avatták latin szövegű zsolozsma közben. Talán ha 6-8 érettebb korú embert láttam. A közönség, a zsolozsmát éneklők mind huszonévesek voltak.A szertartás több órás !!-latinul folyik !
Közben Rákosszentmihályról cca. 30 középiskolás érkezett a templomból ünnepi gyertyavilágot vinni, akik gyalog tették meg az utat oda-vissza.

Barsi Balázs atya szokta volt mondani : "Nem muszáj hinni !" És templomba járni sem muszáj.

Augustinus császár korában Rómában elfogtak egy hivő keresztényt akinek az ottonában folyt a mise. Rákérdeztek, hogy miért miséztek, amikor az tilos. A válasz.
"Sine Dominicus non posthumus". Mise nélkül nem tudunk élni. Vannak egészséges hivő emberek, fiatalok és érettebbek, akik ma is hasonlóan vélekednek.

nádihegedű
  Válasz | 2009. szeptember 28. 23:25 | Sorszám: 459
Kedves Kata !

Bizony Jézus is volt jónéhányszor indulatos. Kiűzte a kufárokat, megátkozta a fügefát, türelmetlen volt a vele élő, ámde tanítását megérteni képtelen tanítványokkal.Még az édesanyját és a rokonait is elküldte etc.

Jogos az érzelmi, a vasárnapi kereszténység elleni fellépés, a harc az új pogányság ellen, a New Age lopakodó betörése ellen, a méltatlan öltözetek ellen a szentmisén, a "mindenki hisz valamiben" - hamis megengedő vélekedése ellen, a hitéleti felületesség és puszta szórakoztató eseménykeresés ellen az egyházi rendezvényeken. Ezek nem kiátkozások, hanem a disztingciót szolgálják, hogy a félművelt hivő megértse, hogy ha a Szentírást követi ne avattassa be magát pld.a reikibe, ne éljen vadházasságban, stb.- mert a közvélekedés ide alakul, mert mindezeket tudatosan alattomos módon beoltják a liberális médiák által a társadalomba és lassan nem vesszük már magunkat észre !! Persze ennek célja van !! - továbbá, hogy méltó módon viselkedjünk az Isten házában. Török Csaba atya - a kiváló hittanár - keményen kiküldte a templomból az előadása alatt az üvegéből kortyolgató hivőt. Én nem emlékszem arra, hogy korábban a villamoson pld. közlekedtek volna kortyolgatva emberek, de arra meg még kevésbé, hogy egy hivő a templomban iszogatott volna bármit.

A fogalmak is egyre zavarosabbak, mert a 4o év megtette a hatását és a konzumidiotizmus, a tudatos szellemi züllesztés csak fokozta a leromlást.

Az is terjed, hogy műveletlen hivők "haverkodnak" az atyákkal. Némelyik ezt meg is engedi szeretetből, vagy alkalmazkodásból. Kiss Ulrich atya is tegeződik a hittanosaival. Természetesen a kulturáltabbak nem tegezik vissza. Balázs atya azonban szeretetteljes, de tartózkodó.Az Egyházat képviseli, az Isten szolgája. Nem tegezi a női hivőket és őt sem tegezik a hivők. Én ezzel értek egyet.
A magam részéről indokolatlannak, ízléstelennek, neveletlennek tartom az ilyen "intim pistáskodást", ami nyugatról szivárgott be ide. Talán az Ikeában először és gátlástalanul terjed.

Balázs atya igen népszerű és változatlanul ma is magas szinvonalon működik. Én nem látok rajta változást, ellenben a szellemi-erkölcsi környezet az megváltozott és nem előnyére. Egyébiránt a fiatalok is lógnak a csilláron ha valahol megjelenik és előadást tart.

Nagyon érdemes olvasni legújabb munkáját John Henry Newmanről. Kiváló összefoglalását és értelmezését adja J.H.N. vasárnapi beszédeinek, melyeknek ma is megvan az aktualitása.

Egyéb könyvei is kiválóak, bár nem könnyű olvasmány egyik sem. Sok hivő ezek ismerete nélkül formál véleményt irói- értekezői mivoltáról. De ez szokványos ostobaság.

A Mater Salvatoris ház közvéleménykutatás jelleggel rákérdezett arra, hogy kit látnának szívesen a hivők a jövő évben lelkigyakorlaton több atya közül. Balázs atyát kérték első helyen, jelentős többséggel. A honlapon megtekinthető.

Az október 3.-i Nagymarosi Katolikus Ifjusági Találkozón, ahol több ezer fiatal- és nem fiatal vesz részt rendszerint, az idén ő tart előadást felkérésre.

Szerencsére egyelőre még van választék kiváló kpzettségű atyákból, sőt remek utánpótlás is akad - úgyhogy mindenki kiválaszhatja a szívéhez közelebb álló atyákat.

Én szeretettel ajánlanám, ha még nem ismernéd esetleg, Kálmán Peregrin ferences szerz. atyát. Történész, művészettörténész. Kiváló, magas szinvonalú, mélyen gondolkodó és hivő ferences. (Barsi Balázs atya neveltje)
Vasárnap 1/27 Ferenciek tere. )

Madelon az eb
  Válasz | 2009. szeptember 28. 23:05 | Sorszám: 458
nálunk
gajo
  Válasz | 2009. szeptember 28. 22:59 | Sorszám: 457
" vasárnapi misén tele a templom"

Hol? Nálatok?

Madelon az eb
  Válasz | 2009. szeptember 28. 22:50 | Sorszám: 456
egy massziv réteg vélekedik úgy is, hogy "operába csak azért járnak, hogy mutogassák a ruhájukat!"

Már bocsánat, de ez pontosan olyan semmitmondó általánosítás, mint az, hogy operába kizárólag a magaskultúra miatt jár az úri közönség. Nemhogy az operában, hanem már egy menőbb jazz-koncerten is elképesztő azoknak az egymás elött villogó botfülű sznobok aránya, akiknek egyébként az otthoni magányukban valószínűleg a Dáridó a kedvenc műsoruk.
Továbbá a vasárnapi misén tele a templom olyan "hívőkkel" akik ´89 elött keményen ostorozták a klerikális reakciót. Lehet statisztikákkal dobálódzni, de itt ebben a porfészekben mindenki mindenkit ismer.

Most akkor ki zülleszt mit?

nádihegedű
  Válasz | 2009. szeptember 28. 22:01 | Sorszám: 455
Kedves Kata !

Igen, ez tudatos rombolása az egyháznak az egyházi személyek tekintélyének. No meg a lezülött testi élet apoteózisa, amikor nem akaródzik a rántotthús "bezabálását" követően misére menni, mert esetleg nem is értik, hogy ott mi történik.

Párhuzam:
egy massziv réteg vélekedik úgy is, hogy "operába csak azért járnak, hogy mutogassák a ruhájukat!"

Bizony szánalmas, szomorú a kultura lezüllése, tudatos lezüllesztése.

nádihegedű
  Válasz | 2009. szeptember 28. 21:52 | Sorszám: 454
Akit ez érdekelne esetleg :

Központi helyen a Ferenciek terén minden vasárnap 5 órakor óvodás misét tart egy atya a Greccio teremben.

nádihegedű
  Válasz | 2009. szeptember 28. 21:49 | Sorszám: 453
És arról mit gondolsz, hogy mondjuk a legtöbb ember a "maga módján" erkölcsös, vagy a legtöbb ember tojik a közlekedési szabályokra, holott vezet, azzal a jelszóval, hogy azok egy része ostobaság.
Igen, "nagyon sokan" lopnak, "nagyon sokan" drogoznak, "nagyon sokan" szeretőt tartanak. ÉS ?????

És nagyon sokan erkölcsben élnek, betartják a közl szabályokat, mert ISMERIK ÉS ÉRTIK, és nagyon sokan beszélnek az egyházról a papok viselt dolgairól, mert azt halloták, hogy ... )- és nagyon sokan tudják és ismerik az egyház kiemelkedő személyiségeit, azokat az atyákat, aki keresztelnek,temetnek, beteget látogatnak, hittanórát tartanak, miséznek,gyóntatnak könyveket írnak, táborokat szerveznek, cursillot kisérnek,tanítanak,a kórházakban a betegeket látogatják, a karitász mozgalmat szervezik, 2ooo gyermeket mentenek és telepítgenek egészséges otthonokba és tanítják meg nekik az anyanyelvüket, nyugdijas klubot tartanak fenn,lelkigyekorlatokat tartanak, télen sítalpakon közlekedve mennek szolgálni a hiveket a szomszédos községekbe a nemlétező buszjáratok miatt, stb., stb.

Ezt meg én TUDOM,LÁTOM, TAPASZTALOM, nemcsak hallottam.

Békáscity
  Válasz | 2009. szeptember 28. 21:45 | Sorszám: 452
OK
kata54
  Válasz | 2009. szeptember 28. 21:43 | Sorszám: 451
én is.
Békáscity
  Válasz | 2009. szeptember 28. 21:42 | Sorszám: 450
már elküldtem
kata54
  Válasz | 2009. szeptember 28. 21:21 | Sorszám: 449
ide kérem: fincikek@gmail.com

az a régi már nem él.

Békáscity
  Válasz | 2009. szeptember 28. 21:18 | Sorszám: 448
Írtam neked emil-levelet - de aszongya a dájmon hogy nem tuggya kézbesíteni !
kata54
  Válasz | 2009. szeptember 28. 21:03 | Sorszám: 447
...y
Rendes Kis
  Válasz | 2009. szeptember 28. 21:01 | Sorszám: 446
(Csak névrokon ... )
kata54
  Válasz | 2009. szeptember 28. 20:59 | Sorszám: 445
Békáscity
  Válasz | 2009. szeptember 28. 20:53 | Sorszám: 444

Időzóna: CET
A téma oldalai: 1  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11  12  13  14  15  16  17  18  19  20  21  22  23  24  25  26  27  28  29  30  31  32  33  34  35  36  37  38  39  40  41  42  43  44  45  46  47  48  49  50  51  52  53  54  55  56  57  58  59  60  61  62  63  64  65  66  67  68  69  70  71  72  73  74 
 

Új téma  Új hozzászólás       előző téma   következő téma
Ugrás:

Email a webmesternek | Gondola