Téma: Jézus feltámadása, Pál találmánya...
|
|
Klaus Matefi |
Válasz | 2008. november 21. 12:23 | Sorszám: 533 |
"Kedves Klaus, megátalkodott vagy, mert nem kértél bocsánatot a pápától." Ne komolytalankodjál kedves Rendes Kis! A pápa ugyanannak a JHVH-Krisztusnak az inkarnációjára várt, mint az ószövetségi legendák beavatottjai... Hogy Te erről nem tudsz, az nem az én hibám, vagy a bűnöm... Vallás - Filozófia - Ezotéria fórum
|
|
|
Rendes Kis |
Válasz | 2008. november 21. 11:32 | Sorszám: 532 |
A fogalmaink miért ne változhatnának ??  A bálványimádás tilalmával egyetértek. Még azt is elfogadom, hogy Istent megfogalmazni sem szabad (vagyis tilos elnevezni). Isten halhatatlan ember Ez aranyos
|
|
|
jbatky |
Válasz | 2008. november 21. 11:27 | Sorszám: 531 |
(A képírás jobb vagy a szövegírás?)
|
|
|
jbatky |
Válasz | 2008. november 21. 11:12 | Sorszám: 530 |
Azért nem megy, mert ha fogalmakba öntünk valamit, akkor nem tud változni. Bennem van egy lehetséges istenkép, de folyton változik, mert a tetszetős kép ugyanúgy lebilincsel -vagy jobban-, mint a fogalom. A legfontosabb szabály: ne ragaszkodj e tekintetben semmihez, ne építs bálványt, se Jézusból, se Istenből, semmiből. Mihelyst fogalmazol, rabbá válsz. "Ne építs magadnak olyan házat, melybe háziúr települ." Ez nagyon pontos mondás. Isten szabad. Szabadságában felelős. Halhatatlan ember, ahogyan Hermes Trismegistos lefestette. Figyeld a napjaidat, az eseményeidet, amelyek érnek, amelyekben szerepelsz... ki tett veled olyat, amit jónak vagy rossznak véltél, mely személyekben fordulhatott meg előtted Isten... A receptedet Te főzöd meg De mindig vigyázz, ne az étlapot edd meg, hanem az ételt.
|
|
|
Rendes Kis |
Válasz | 2008. november 21. 11:01 | Sorszám: 529 |
A Valóság (a Lényeg) változatlan. A kisbetűs valóság változandóságát kár volna tagadni ... Szerintem igenis hasznos (lehet) az Isten-képeink összehasonlítgatása ... Ha különbözik, attól még nem kell föltétlanül hajbakapni: lehet, hogy nekem megtetszik a Tied - és az alapján igazítok az enyémen ... ?
|
|
|
jbatky |
Válasz | 2008. november 21. 10:50 | Sorszám: 528 |
Tehát a valóság változatlan, csak annyiban vátozik, amennyiben észleljük vagy sem? Sose kérdezz meg más hívőt, milyennek látja a saját értelmezésében pontosan Istent... lehet, hogy verekedés lesz belőle...
|
|
|
Rendes Kis |
Válasz | 2008. november 21. 10:45 | Sorszám: 527 |
Rendben van: megengedi hogy én változzak. A függöny-elhúzástól is csak a szobám változik, a fény nem !
|
|
|
Rendes Kis |
Válasz | 2008. november 21. 10:43 | Sorszám: 526 |
A virtuálisat megkötni őrmesteri gonoszság !
|
|
|
Rendes Kis |
Válasz | 2008. november 21. 10:42 | Sorszám: 525 |
(Nos, igen: a Duna fogalom !)
|
|
|
jbatky |
Válasz | 2008. november 21. 10:40 | Sorszám: 524 |
"Nem változhat - mert a változandó mulandó!" Megengedi, hogy azt gondolj róla, amit akarsz. Szabad kezet ad neked saját maga tekintetében. Megvalósítani a Valóságot: a szobában megvalósítod a fényt, ha elhúzod a függönyt. Így értem.
|
|
|
jbatky |
Válasz | 2008. november 21. 10:38 | Sorszám: 523 |
Neked nem muszáj. Úgy jó, ahogy vagy, amilyennek szereted magad. Nem erőszak a disznótor, mert kolbászból van a kacsalábon forgó mézeskalács-kerítésed.
|
|
|
Rendes Kis |
Válasz | 2008. november 21. 10:35 | Sorszám: 522 |
Jól mondod. Csak a végéről hagyd el a "kéne"-t. Ahogy változunk, úgy változik az egy és mindörökké változatlan Isten képe.
|
|
|
Rendes Kis |
Válasz | 2008. november 21. 10:32 | Sorszám: 521 |
Igen, hasonlítunk Hozzá. Igen, változunk: egyre inkább/egyre kevésbé hasonlítunk Hozzá. Ő nem változik ! Nem változhat - mert a változandó mulandó !
|
|
|
Rendes Kis |
Válasz | 2008. november 21. 10:29 | Sorszám: 520 |
Az rendben van, hogy magamat építeni/bontani kell ... de Istent "megvalósítani" ?? Megvalósítani a Valóságot ??
|
|
|
Rendes Kis |
Válasz | 2008. november 21. 10:27 | Sorszám: 519 |
Kedves Klaus, megátalkodott vagy, mert nem kértél bocsánatot a pápától.
|
|
|
Madelon az eb |
Válasz | 2008. november 21. 10:03 | Sorszám: 518 |
Vagy maximális virtuális kötöttséget. Csak minek.
|
|
|
jbatky |
Válasz | 2008. november 21. 10:00 | Sorszám: 517 |
Exact.
|
|
|
Madelon az eb |
Válasz | 2008. november 21. 09:59 | Sorszám: 516 |
Kétszer nem léphetsz ugyanabba a folyóba, ahogy a művelt tuareg mondaná. De attól a Duna, még ugyanaz a Duna marad. Fogalmilag és földrajzilag is. Sőt még a vize is ugyanolyan marad. Csak nem ugyanaz.
|
|
|
jbatky |
Válasz | 2008. november 21. 09:55 | Sorszám: 515 |
Mindegy is. Ami logikailag nem megismerhető, de talán létezik, annak maximális virtuális szabadságot tulajdoníthatunk, mind formában, mind tartalomban...
|
|
|
jbatky |
Válasz | 2008. november 21. 09:52 | Sorszám: 514 |
Tkp egyetértek azzal, amit írsz. Én a Bibliát próbáltam idézni, amit pedig Te mondasz, egy szerintem nagyon korrekt álláspont (erre nem számítottál, mi? ). Azt sem mondanám rá, hogy ateista vagy materialista. Tapasztalatinak viszont precíz.De Mello azt írja valahol, hogy Isten misztérium, megfoghatatlan. Ezért ő inkább Isten-képről beszél szintén, majd arról, hogy az Isten-képünk ilyen vagy olyan, ilyet tesz vagy olyat tesz. Változatlanság... gondolom, ismerősökkel másként beszélsz, mint ismeretlenekkel, postással, vagy barátaiddal arról, ami közösen érdekel benneteket, stb. stb. Az ember viselkedése szituációtól, másik embertől, stb. függ, lehetnek egészen eltérő viselkedéseid, mégis ugyanaz az ember vagy. Változol, de változatlanul "Madelonként". Hm?
|
|
|
Madelon az eb |
Válasz | 2008. november 21. 09:36 | Sorszám: 513 |
Ez szép, de miért nekem mondod? Az urak olyasmi változóságáról, vagy változatlanságáról vitáznak, ami még bölcsészlogikailag sem megismerhető.
|
|
|
Madelon az eb |
Válasz | 2008. november 21. 09:31 | Sorszám: 512 |
Inkább azt mondanám, saját képünkre teremtettük istenképünket. Ahogy változunk, változik a képe is. Az Újszövetség istene nem sokban hasonlít az Ószövetség istenéhez. Pedig elméletileg ugyanannak az egy és mindörökké és változatlan Istennek kéne lennie.
|
|
|
jbatky |
Válasz | 2008. november 21. 09:29 | Sorszám: 511 |
Emléxel a hasonlatra: ha az élet egy könyv szövege, minden ember odaírja hozzá a saját széljegyzetét. Minden tapasztalatnak, tudásnak, amely a lap szélére kerül, megvan az egyedi jelentősége. A Te életednek ugyanúgy, mint klaus matefinek vagy még talán az enyémnek is
|
|
|
jbatky |
Válasz | 2008. november 21. 09:26 | Sorszám: 510 |
Saját képére és hasonlatosságára teremtett minket. Mi változunk? Ha igen, akkor ő is, nem? Végtelen sok arca van, az emberek saját kényelmi és egyéb nem tiszta igényeiknek megfelelően kiválasztanak néha egyet-egyet...
|
|
|