Téma: Jézus feltámadása, Pál találmánya...
|
|
jbatky |
Válasz | 2008. szeptember 18. 14:43 | Sorszám: 133 |
Ne is törődj senkivel, csak publikálj.
|
|
|
Klaus Matefi |
Válasz | 2008. szeptember 18. 14:31 | Sorszám: 132 |
Na látod, ez már majdnem eléri az eddigi bejegyzéseid színvonalát...
|
|
|
jbatky |
Válasz | 2008. szeptember 18. 14:19 | Sorszám: 131 |
Annyira durvákat írsz, hogy ennek már-már a Bibliakritika topikban lenne a helye!
|
|
|
Madelon az eb |
Válasz | 2008. szeptember 18. 14:01 | Sorszám: 130 |
igazolta elkötelezetségét a Bibliai Judaizmussal szemben. ... Rendületlen maradt hitéhez és hűséges a Tórához, mint bibliai zsidó.Aha értem. Elkötelezte magát a Bibliai Judaizmus (ez valami hivatal?) ellen, viszont hűséges maradt a Tórához.
|
|
|
Pendragon |
Válasz | 2008. szeptember 18. 13:38 | Sorszám: 129 |
Nézd Jóember! Te aki vallásalapító vagy, meg az emberiség KÖZJÓ-jának a szószólója, képviselője, előkészítője, jövendő tömjénszagú templomok aranyozott falai közötti félhomályban állandó szobrok tárgya! Egyelőre csak ezt válaszolom neked: Se bella giu satore Je notre so cafore Je notre si cavore Je la tu la ti la twah La spinash o la bouchon Cigaretto Portabello Si rakish spaghaletto Ti la tu la ti la twah Senora pilasina Voulez-vous le taximeter? Le zionta su la seata Tu la tu la tu la wa Sa montia si n’amora La sontia so gravora La zontcha con sora Je la possa ti la twah Je notre so lamina Je notre so cosina Je le se tro savita Je la tossa vi la twah Se motra so la sonta Chi vossa l’otra volta Li zoscha si catonta Tra la la la la la la Gondolkodj el rajta, mert ennél nagyobb igazság kevés van e földön.
És válaszodtól függően fogok reagálni a többi írásodra. OK?
|
|
|
Klaus Matefi |
Válasz | 2008. szeptember 18. 07:20 | Sorszám: 128 |
"Rembrandt nem így festett volna meg egy hazug, álnok embert." A véleményed szerint Rembrandt személyesen ismerte Pált (Saul rabbit)? [QUOTE] http://www.cmy.on.ca/newletters/printfriendly/oct2003magyar.htm Saul (Pál) tanúsította a legnagyobb tiszteletet a Tóra iránt. Ő sohasem vonta ki magát a Tóra alol, sőt, az Apostolok Cselekedetei 16:19-23 -ban igazolta elkötelezetségét a Bibliai Judaizmussal szemben. Filippibe való látogatása során letartóztatták, az előjáró elé hurcolták és azzal vádolták hogy zsidó és bajt kever. Ezért a bűnért megkorbácsolták, súlyossan megverték, és börtönbe vetették. Saul nagyon könnyen kijelenthette volna hogy ő egy keresztény és már nem zsidó tovább, ami által biztosíthatta volna szabadulását a fogságból és megmenekülhetett volna a korbácsolások alól és verésektől, de ő ezt nem tette. Rendületlen maradt hitéhez és hűséges a Tórához, mint bibliai zsidó.
|
|
|
SenKyse |
Válasz | 2008. szeptember 17. 22:45 | Sorszám: 127 |
Rembrandt : Apostel Paulus (1633) Albertina, Bécs * A világ egyik legnagyobb festője Pál apostolt festi meg. Látszik a képen, az eredetin, (itt nem, de viszonylag könnyen elérhető, Bécsben megtekinthető)- az apostol ragyogó szelleme, ami sugárzik fizikai testén keresztül. Rembrandt nem így festett volna meg egy hazug, álnok embert. Sajnos az aggodalom, hogy nem értik meg, amit üzen, az is látszik. És 2000 éve nem értik. A kép nem ütős, nem másolgat efemeridákat halomra, igazolandó mindenféle mániákat. Egyszerűen, gyönyörűen az igazságról, a lélekről és (ezért) Istenről szól, művészi erővel. * De Krisztus feltámadt a halálból elsőként a halottak közül. Mivel egy ember idézte elő a halált, a halottak is egy ember révén támadnak fel. Amint ugyanis Ádámban mindenki meghal, úgy Krisztusban mindenki életre is kel.(1Kor,20-22) * nehéz megérteni, és Karácsonykor, Húsvétkor, Pünkösdkor, még fokozni kell a nehézséget, mert az érzésbeli megközelítés is fokozódik, és az ellenerő is felerősödik, mint hatás-ellenhatás... most tehát valamilyen, nem nagy szakrális ünnepből eredő "helyzet" van (színházi nyelven) Szentkorona népe figyelmezz! *
|
|
|
|
|
Klaus Matefi |
Válasz | 2008. szeptember 17. 18:23 | Sorszám: 124 |
Máté evangéliuma 27,46 "Éli, éli, lamá sabaktáni!" azaz: "Én Istenem, én Istenem, miért hagytál el engemet?" Jézus egy vallásos rituál keretében, "az első szövetség alatt elkövetett bűnök váltságáért" (Pál levele a zsidókhoz 9,15), véresáldozat (pászkabárány) gyanánt (Pál levele a zsidókhoz 9,22-24) lett keresztre feszítve a peszách ünnep előkészületi napján a szanhedrin követelésére. A kereszten (kozmikus kereszt) elhagyta a lélekadó "Jóisten", akit az Atyjának tartott, helyette a kereszt szelleme, lett az úr... Valójában természetesen csak egy "Isten" van, egy folyamatosan változó szellemi való, aminek a negatív aspektusát lovagolták meg az ószövetségi legendák írói (Ezsdrásék), a pozitívot pedig a világ népeinek szánt "Jóistenként" hozták a köztudatba, aki ellentétben az ószövetségi legendák "Istenével" nem arra tanít, hogy pusztítsd, öld meg, adósítsd el, ne kíméld, szemet szemért..., vedd el a javait, stb., hanem a megbocsátásra és a szeretetre... Nem véletlenül mondta Jézus, hogy: János evangéliuma 8,23 Ő így folytatta: "Ti lentről származtok, én pedig fentről származom; ti e világból származtok, én nem e világból származom. 17,14 Én nekik adtam igédet, és a világ gyűlölte őket, mert nem a világból valók, mint ahogy én sem vagyok a világból való. 18,36 Jézus így felelt: "Az én országom nem e világból való: ha ebből a világból való volna az én országom, az én szolgáim harcolnának, hogy ne szolgáltassanak ki a zsidóknak. De az én országom nem innen való."
|
|
|
Klaus Matefi |
Válasz | 2008. szeptember 17. 17:57 | Sorszám: 123 |
Idézet: http://www.theol.u-szeged.hu/konyvtar/szbibkom/4janos.html 2. A jó pásztor (10,1-21). Az első kérdés, ami itt felvetődik, hogy miért épp ezen a helyen van ez a szöveg? Miért a vakon született ember történetét követi? Nem látszik semmi kapcsolat a 9,41 és a 10,1 között, a 10,1 oly hirtelen veti föl a pásztor témáját, hogy a 9. fejezet anyaga után ez teljesen váratlan. Ez ismét arra indított néhány tudóst, hogy a 10. fejezetet az evangélium egy másik részére helyezzék. Azt mondják, rossz helyen szerepel. De talán mégsem. A 21. vers utalása a vak ember gyógyulására ugyanis összekötő kapocs az előző fejezettel. És még ide kívánkozik az is, hogy a bárányról és a pásztorról szóló érveléssel János azt állítja, hogy a szégyenletes pásztorok Izrael olyan tisztségviselői, mint akikkel a vakon született ember esetében találkoztunk. Mivel maguk is vakok, nemcsak, hogy nem veszik észre az útmutató világosságot, aki Jézus, hanem még azt az egy embert is kiűzik a zsinagógából, aki elfogadja a világosságot. A 6. vers azt állítja, hogy még mindig nem értik ezt.Ahhoz, hogy feltárjuk a szerző szándékát, elengedhetetlen, hogy észrevegyük, hogy miközben Jézusról ír, Ez 34 szövegét tartja a szeme előtt. Ezekiel Isten szaváról beszélve lerántja a leplet kora hatalmasságairól. Ezek olyan felelőtlenek lettek, hogy meglopták a pásztorokat, és inkább magukat táplálták, mintsem a nyájat. Ezért Isten megszünteti rossz kormányzásukat, és maga lesz a pásztor. Végül Dávid után másik pásztort keres. János úgy gondolja, hogy mindez Jézusban teljesedett be. Isten maga lett a pásztor Jézusban, aki a Messiás és Dávid Fia. Az evangélium 9. fejezetében ellentétben áll egymással Jézus nyájához való hűsége, az értük való áldozata és a botladozó, elvakult, erőszakoskodó hatalmasok kudarca. Gyakran és váratlanul metaforákra bukkanunk ezekben a versekben. Például ilyenek a bárányok, akik könnyen azonosíthatók azzal a nyájjal, akiket Jézus a jó legelőre akar vezetni (9. vers), akiket nevükön szólít és akik megismerik az ő hangját (3-4.14. versek), akiket meg fog védeni a tolvajoktól és útonállóktól (1.8.10. versek), és akiket egyesíteni szeretne a többiekkel, hogy meghallva hangját egy nyájjá legyenek (16. vers). Mindez Jézus hatására fog megtörténni, mert ő a JÓ PÁSZTOR (11.14. versek), akit szeret az Atya, mivel életét adja nyájáért. A teljes, szerető önfeláldozásnak ez az aktusa újra és újra központi motívummá válik. Először a 11. versben jelenik meg a jó pásztor témája, majd előfordul a 15.17. és kétszer 18. versben is. Bár a pásztor és a nyáj metaforája jól ismert az Ószövetségi Írásokból (Ez 34), de hogy a pásztor odaadja életét, ez új vonás. Ez csak Jézus jellemzője. Különösen azért jó pásztor ő, mert önmagát áldozza értük. Az egyik utolsó az ajtó metaforája (7.9. versek), ez szintén Jézusra vonatkozik. ő az, aki azzal nyújt biztonságot a nyájnak, hogy nem engedi hozzájuk a rablókat és tolvajokat, és úgy táplálja, hogy jó legelőjű mezőkre tereli őket. Hogy a pásztor és a karámajtó a két metaforája nem könnyen fér meg egymás mellett, ennek az lehet az oka, hogy eredetileg külön voltak, de ebben a fejezetben társították őket. Ezekben a versekben még kétszer találkozunk János ÉN VAGYOK-formulájával - egy-egy főnév kíséretében. Jézus, aki úgy azonosította magát, hogy "Én vagyok az élet kenyere" (6,35.41.51.) és hogy "Én vagyok a világ világossága" (8,12; 9,5), most azt mondja: "Én vagyok a juhok számára az ajtó" (7.9. versek) és hogy "Én vagyok a jó pásztor" (11.14. versek). És mivel Jézus a megtestesült Ige, az Atya kinyilatkoztatása, személyes jellemvonásaiban az Úrnak, az Atyának a szerető vonásait ismerjük föl. Mint mindig, az ilyen kinyilatkoztatást a hit krízise követi. Vajon Jézus egy megszállott őrült vagy ellenkezőleg? Kinek az ereje nyitja föl a vak ember szemét (19-21. versek)?
Kiemelnék egy mondatot a magyarázatból: "Különösen azért jó pásztor ő, mert önmagát áldozza értük." Szó se volt valójában erről, hisz Saul rabbi (Pál) szerint egy vallásos rituál keretében, "az első szövetség alatt elkövetett bűnök váltságáért" (Pál levele a zsidókhoz 9,15), véresáldozat (pászkabárány) gyanánt (Pál levele a zsidókhoz 9,22-24) lett keresztre feszítve a peszách ünnep előkészületi napján a szanhedrin követelésére i.sz. 25 április elsején.. Lásd bővebben: Jézus április elsején lett keresztre feszítve Nem pénteken lett keresztre feszítve Jézus! Jézus feltámadása, Pál találmánya... Nézzük a pontos újszövetségi idézetet: János evangélium 10,1 A jó pásztor "Bizony, bizony, mondom néktek: aki nem az ajtón megy be a juhok aklába, hanem másfelől hatol be, az tolvaj és rabló; 10,2 de aki az ajtón megy be, az a juhok pásztora. 10,3 Ennek ajtót nyit az ajtóőr, és a juhok hallgatnak a hangjára, a maga juhait pedig nevükön szólítja és kivezeti. 10,4 Amikor a maga juhait mind kivezeti, előttük jár, és a juhok követik, mert ismerik a hangját. 10,5 Idegent pedig nem követnek, hanem elfutnak tőle, mert az idegenek hangját nem ismerik." 10,6 Ezt a példázatot mondta nekik Jézus, de ők nem értették, mit jelent, amit mondott nekik. 10,7 Jézus tehát így szólt hozzájuk: "Bizony, bizony, mondom néktek: én vagyok a juhok ajtaja. 10,8 Aki énelőttem jött, mind tolvaj és rabló, de a juhok nem is hallgattak rájuk. 10,9 Én vagyok az ajtó: ha valaki rajtam át megy be, megtartatik, az bejár és kijár, és legelőre talál. 10,10 A tolvaj csak azért jön, hogy lopjon, öljön és pusztítson: én azért jöttem, hogy életük legyen, sőt bőségben éljenek." 10,11 "Én vagyok a jó pásztor. A jó pásztor életét adja a juhokért. Mit ír még János? János evangélium 8,42 Jézus így szólt hozzájuk (*a zsidókhoz): "Ha az Isten volna a ti Atyátok, szeretnétek engem, mert én az Istentől indultam el, és tőle jövök; nem magamtól jöttem, hanem ő küldött el engem. 8,43 Miért nem értitek az én beszédemet? Mert hallani sem bírtátok az én igémet. 8,44 Ti atyátoktól, az ördögtől származtok, és atyátok kívánságait akarjátok teljesíteni. Embergyilkos volt kezdettől fogva, és nem állt meg az igazságban, mert nincs benne igazság. Amikor a hazugságot szólja, a magáéból szól, mert hazug, és a hazugság atyja. 8,45 Mivel pedig én az igazságot mondom, nem hisztek nekem. Jézus vajon nem a bosszúálló és kegyetlen ószövetségi legendák "Istene" (JHVH) nevében sugallt tanítások ellen lépett fel?
|
|
|
Klaus Matefi |
Válasz | 2008. szeptember 17. 17:32 | Sorszám: 122 |
Kedves Pendragon! Látom, hogy az általad idézett gondolataim megmozgatták az agytekervényeidet. Derék dolog, hisz "gondolkodom, tehát vagyok"... Kérdés, hogy a következtetésed valóban helyes-e? Azt kell mondjam, hogy nem... Lásd: Világállam, vagy továbbra is nemzetállamok? Többféle vallás az emberiség számára? Neked és az említett barátodnak a véleménye színvonala és értelme egyszintű a tartalmával... Nem megsérteni akartalak, de ez az igazság. Már hosszú évek óta folyamatban van egy globalizációs törekvés, mely lényegesen előrehaladottabb állapotban van már, mint azt egyesek gondolnák... Az ószövetségi legendák messianisztikus elképzelései alapján lett ez életre hívva, a már kilenc éves messiásuk, Immánuel fellépésének az előkészítése céljából, aki úgymond a hívő tömegei számára a földi jólétet, gazdagságot, népek feletti uralmat hivatott realizálni. A kereszténység megalakítása is ennek a globalizációs törekvésnek volt az első lépcsője. Én személy szerint az emberiség boldogabb, békésebb, biztonságosabb jövője érdekében pozitív ötletnek tartom egy világállam létrejöttét, de kizárólag a KÖZJÓ érdekében, nem pedig esetleges nacionalista, vallási, vagy anyagi előnyök birtoklása érdekében. Most feltehed újra a kérdésedet: "Miért „kutatja” ezt a témát, kikkel együtt teszi ugyanezt, és főleg kinek, minek az érdekében?" Kizárólag a jövendő generációk érdekében és egyedül... Következő kérdésed: "A célja is világos lett egy pillanat alatt. Szétrombolni valami meglévőt, ami páratlanul tartós, és túlélt minden ideológiát. Na, és ez a rombolás vajon kiknek az érdeke?" 9 évvel a "holtak feltámadása" és "Jézus második eljövetele" után azt hiszem, hogy ideje a bibliai legendák misztériumait és valódi céljait jobban nagyító alá helyezni... Egy egységes és valódi alapokon (nem kitalált történeteken és soha be nem váltható túlvilági ígéreteken) nyugvó vallásra van szüksége az emberiség hívő tömegeinek a saját jólfelfogott érdekében, mely minden emberért (nemzeti és vallási hovatartozást figyelmem kívül hagyva!) egyaránt száll síkra, emberközpontú és megszünteti a jelenleg fennálló ellentétes vallásos etikai sugallatok létjogosultságát... Talán így egy kicsit világosabb lesz számodra az igyekezetem célja... Üdv Klaus
|
|
|
Pendragon |
Válasz | 2008. szeptember 16. 13:08 | Sorszám: 121 |
Kutyusunk, úgy is mint régi – még a Sinclair időkből datálódó - új ismerősöm itt!  Ne legyél már ilyen merev! Már ami a gondolkodást illeti... A TV-ben éppen az Overdose nevezetű csodalóról ment egy riportfilm, meg a magyar gazdájáról, meg annak a családjáról. Ha nem hiszed, nézz utána a tegnapi műsorokban! Osztán a Fehérló mint színes képzelet, elbújhat az LHC megálmodóinak színes képzelete mellett!  Osztán égigérő babot már én is láttam, saját szememmel! Egy vaskerítésen futott fel az égig, mert számára ott volt az Ég! Érted??? És a tövén fölfelé mászó hangya is azt mondta, hogy az az égig ér! Érted??? Ja, hogy ki értette a hangya beszédét? Hát Éva anyánk késői utóda, egy pöttömnyi kislány, lehetett vagy két éves, hát ő volt a tolmács! Érted??? Ha nem, akkor igazad van! De mit érsz vele?
|
|
|
Madelon az eb |
Válasz | 2008. szeptember 16. 12:10 | Sorszám: 120 |
Hát a miértre nem épp válasz, az hogy mert a TV-t nézed. Sőt épp hogy a kérdésedre válasz némiképp. A TV a kvantummechanika számtalan tételének bizonyítéka, míg a Fehérlófia legfeljebb a szines képzeleté. Továbbá ami az irracionalitást illeti, a húrokról elmondhatjuk hogy egy 50 % esélyű elmélet, amelyik vagy igaz, vagy nem. Viszont az égigérő babok és beszélő táltos lovak valószínűsége pontosan 0 (nulla). A különbség tehát egy "5"-ös számjegy.
|
|
|
Pendragon |
Válasz | 2008. szeptember 15. 22:55 | Sorszám: 119 |
A TV-t nézve a Fehérló Fia című jutott eszembe. Ez a miért kérdésre is válasz. Ez mennyivel irracionálisabb mint az, hogy a tested rezgő húrokból áll, és a tömeged nem attól függ, mennyi fölösleges kaját dobsz a szervezetedbe, hanem attól, hogy ezek a húrok milyen kölcsönhatásban vannak a Higgs-bozonokkal. (És épeszűek-e azok, akik ennek bizonyítékait keresik Genfben, a Large Hadron Collider-en belül? )
|
|
|
Madelon az eb |
Válasz | 2008. szeptember 15. 22:35 | Sorszám: 118 |
racionális válaszhoz kiegészítő információkra van szükségem: melyik népmesére gondolsz és miért?
|
|
|
Pendragon |
Válasz | 2008. szeptember 15. 22:22 | Sorszám: 117 |
Itt legalább kettő tisztázatlan értelmű fogalmat vezettél be a vitába. - épeszű - materialista Ennek a kettő elemnek és ellentettjeiknek négy lehetséges kombinációja van, mégpedig 1 - épeszű és materialista 2 - épeszű és nem materialista 3 - nem épeszű és materialista 4 - nem épeszű és nem materialista Ezek magukban foglalják az összes lehetőséget. Miért csak ezek negyedét tárgyalod? (És ha már itt tartunk, mondj valamit légyszi, ami racionálisabb, mint egy népmese! Ha tudsz, nyersz egy hangszórót! )
|
|
|
Madelon az eb |
Válasz | 2008. szeptember 15. 21:58 | Sorszám: 116 |
Nos kérlek, mivel egy épeszû materialista, ha esetleg kételyei is lennének a teremtés-nemteremtés tényében, még akkor is teljesen biztos benne, hogy a kígyós-bordás-almás történet egy népmese, ráadásul sokszorosan átírt, ergo meg sem próbál racionális érveket sorakoztatni. Mert egy mesében miért ne beszélhetne a kígyó, miért ne lógna a tudás egy fán, almák formájában...
|
|
|
jbatky |
Válasz | 2008. szeptember 15. 21:48 | Sorszám: 115 |
c-c Ha Isten eszik, akkor ki is választ? Nem tudom, nem tudom. Azért kérdeztelek. Bár ez itt mind off.
|
|
|
Pendragon |
Válasz | 2008. szeptember 15. 16:41 | Sorszám: 114 |
Ne csináld már jbatky!  Már a nagy proletár költő is megírta istenes versei között, hogy ezer ambrózia csókkal fizetek válaszodért. Nem? (Ha vonzó nőnemű lennél, és így kisértenél, talán én is válaszoltam volna! )
|
|
|
jbatky |
Válasz | 2008. szeptember 15. 13:30 | Sorszám: 113 |
Ja.  "A gravitáció az órák egyenetlen járása különböző helyeken." (William Unruh) Sima inga is megtette volna, hogy.
|
|
|
jbatky |
Válasz | 2008. szeptember 15. 13:17 | Sorszám: 112 |
Biztos voltam benne, hogy nem érted a kérdést. Különben válaszoltál volna rá. Te reformkonzervatív.
|
|
|
Pendragon |
Válasz | 2008. szeptember 15. 13:15 | Sorszám: 111 |
Newtonék – akik a korukbéli sok tévhitnek is hódoltak – kitalálták például, hogy a Föld felszínétől h magasságból 0 kezdősebességgel leesni hagyott m tömeg sebessége egyenletesen növekszik, és maga a tömeg t idő alatt ér földet. A zuhanás végsebessége gt, átlagsebessége ugye ennek a fele, gt/2. A h magasságot ezzel az átlagsebességgel t idő alatt teszi meg, tehát érvényes, hogy a t idő az a h/(gt/2) is, azaz: t = 2h/gt Na, ebből a földetérés „idejére” mondták: t = négyzetgyök(2h/g) Íme, ismét egy „bizonyíték” arra, hogy az „idő” az anyagi állandók, meg a geometria következménye csupán! )
Na, ehhez mit szólsz? )
|
|
|
Pendragon |
Válasz | 2008. szeptember 15. 12:36 | Sorszám: 110 |
Te szobatudós könyvmolyok gyöngye, te! Sajnos nincs időm tovább nevelni téged itt a szépre, meg a jóra, mert el kell mennem. Estére vedlenem kell. Át. Főiskolai fő-alsegéd professzorrá. Vár a hallgatóság. (Legutóbb, az első előadáson, vagy 120-an voltak, ma gondolom már kevesebben tartják érdemesnek személyes jelenlétükkel megtisztelni. ) Tudtad azt, hogy miért nincs időm? Mert nagyon okos emberek szerint az „idő” ugyanúgy csak a fejekben van, mint például a görbevonalú koordináta-rendszerek, de még a Descartes-féle is! Csak változások vannak, ami az emberekben az „idő” illúzióját kelti. (És erre én – saját kútfőből – is látok némi bizonyítékot. Csillagászok igazolták, hogy a zűrben keringenek olyan krumpli-, vagy egyéb formájú akármik, amik évmilliárdok óta nem változtak, amiknek tehát mindegy, hogy tegnap van, vagy holnap. Nincs „idejük”! )
|
|
|
|