Új téma  Új hozzászólás

Gondola főoldal | beállítások | regisztráció | keresés | GYIK | fórum főoldal | moderáció
  előző téma   következő téma
»  gondola Fórum   » Vallás - filozófia   » Jézus feltámadása, Pál találmánya... (14. oldal)

A téma oldalai: 1  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11  12  13  14  15  16  17  18  19  20  21  22  23  24  25  26  27  28  29  30  31  32  33  34 

Fórumunkon a regisztráció szünetel
Téma: Jézus feltámadása, Pál találmánya...
jbatky
  Válasz | 2008. november 21. 09:23 | Sorszám: 509
Gondolom, az irreális éntől kell egyénileg megszabadulni, és amikor már csak az (reális, egyedüli létező) Én marad, kész vagy. Ebben csak segíteni tudhat valaki, helyetted megcsinálni nem. Ahol a test, oda gyülnek a keselyűk, ahol a templom, oda bemennek a kufárok árusítani. Az ént lebonthatja ideiglenesen a katarzis, a tánc, az orgazmus is, megszabadulni tőle akkor tudsz, ha az én tulajdonságaitól megszabadultál. Amikor alszol, mélyálomban nincs elméd, amely megtévesszen. A mélyálmot kell a tudatosság szintjére emelni, "éber mélyalvássá" tenni, ha jól értem.

Talán ilyesmi. Sajnos szavakkal nehéz az ilyet kifejezni, azt kell keresni, amire nincs szó sem. A szavak legtöbbször az ént segítik, támogatják, pátyolgatják, korlátozzák, megkötik, leszűkítik az Ént...

Klaus Matefi
  Válasz | 2008. november 21. 09:22 | Sorszám: 508
"Bocsánat, ezt nem olvastam el, mert a megátalkodottnak címezted."

Feltehetően magad se tudod, hogy mit beszélsz kedves Rendes Kis...
Megalapozatlan jelzők osztogatása helyett inkább figyelmesebben olvasgassad az írásaimat és a rövid agytekervényeidet a gondolkodás szolgálatába igyekezzed ösztönözni...

Vallás - Filozófia - Ezotéria fórum

Klaus Matefi
  Válasz | 2008. november 21. 09:09 | Sorszám: 507
"Isten" csak egy van, de számtalan szellemi hatással rendelkezik:

Idézet:
Sámuel I.
18,10 Másnap megszállta Sault Istennek az a rossz szelleme, és révületbe esett a házában. Dávid pedig a lantot pengette, ahogyan mindennap szokta. Saul kezében lándzsa volt.
http://caddik.shp.hu/hpc/web.php?a=caddik&o=5uGnwUOgpV
CADDIK Messiáshívő Tanítások
A JUDAIZMUS
-Isten egyetlensége mellett nem ismerték el a Gonoszt, mint hatalmat.
A Sátán csak az Isten akaratát végrehajtó angyal, ki Isten akaratát hajtja végre és a végén jót kell tennie.

Az ószövetségi legendák "Istene" se a folyamatosan változó szellemi való pozitív szellemi aspektusára bazíroz Ezsdrásék által, hanem más népek legyilkolására, kifosztására, szolgasorba való juttatására motiváló szellemi sugallatára.
János szerint a Názárei Jézus JHVH-t az ördögnek nevezte, de ha tisztában lett volna valójában "Isten" fogalmával, akkor ezt nem tette volna...:

Idézet:
János evangéliuma
8,42 Jézus így szólt hozzájuk (a zsidókhoz): "Ha az Isten volna a ti Atyátok, szeretnétek engem, mert én az Istentől indultam el, és tőle jövök; nem magamtól jöttem, hanem ő küldött el engem.
8,43 Miért nem értitek az én beszédemet? Mert hallani sem bírtátok az én igémet.
8,44 Ti atyátoktól, az ördögtől származtok, és atyátok kívánságait akarjátok teljesíteni. Embergyilkos volt kezdettől fogva, és nem állt meg az igazságban, mert nincs benne igazság. Amikor a hazugságot szólja, a magáéból szól, mert hazug, és a hazugság atyja.
8,45 Mivel pedig én az igazságot mondom, nem hisztek nekem.

Náhum
1,2 Indulatos és bosszúálló Isten az Úr, bosszúálló az Úr és haragvó. Bosszút áll ellenfelein az Úr, és haragtartó ellenségeivel szemben.

Mózes V.
7,22 De csak apránként űzi el előled ezeket a népeket Istened, az Úr. Nem semmisítheted meg mindjárt őket, mert akkor elszaporodna a mezei vad a te károdra.
7,23 De hatalmadba adja őket Istened, az Úr, és nagy zavart támaszt közöttük, míg ki nem pusztulnak.

8,18 Hanem gondolj arra, hogy Istened, az Úr ad neked erőt a gazdagság megszerzésére, hogy fenntartsa szövetségét, amelyre esküt tett atyáidnak. Így van ez ma is.

15,6 Mert az Úr, a te Istened megáld téged, a miképen megmondotta néked; és sok népnek adsz zálogos kölcsönt, te pedig nem kérsz kölcsönt, és sok népen fogsz uralkodni, és te rajtad nem uralkodnak.

19,1 Amikor Istened, az Úr kiirtja azokat a népeket, amelyeknek a földjét neked adja Istened, az Úr, és te birtokba veszed, és letelepszel városaikban és házaikban,

20,10 Ha egy város ostromára készülsz, szólítsd fel azt békés megadásra.
20,11 Ha békés megadással válaszol, és megnyitja előtted kapuit, akkor legyen az egész benne lakó nép adófizető szolgáddá.
20,12 De ha nem fogadja el a békét, hanem harcra kel veled, akkor zárd körül!
20,13 És ha kezedbe adja Istened, az Úr, akkor hányd kardélre a benne levő férfiakat mind.
20,14 De a nőket, a gyermekeket, az állatokat és mindazt a zsákmányt, ami a városban van, vedd birtokodba, és élvezd az ellenségtől elvett zsákmányt, amit neked adott Istened, az Úr.
20,15 Így bánj mindazokkal a városokkal, amelyek igen messze esnek tőled, és nem az itt levő népek városai közül valók.

23,20 Az idegentől vehetsz kamatot, de a te atyádfiától ne végy kamatot, hogy megáldjon téged az Úr, a te Istened mindenben, a mire kinyújtod kezedet, azon a földön, a melyre bemégy, hogy bírjad azt.

Tehát "Istenről" téves és naív elképzelés volna azt állítani, hogy "Jóisten"... "Isten" valójában jó is, mint ahogy azt az újszövetségi legendák igyekeznek szemlélteni, de bosszúálló, kegyetlen gyilkos is, mint ahogy az ószövetségi legendák sok esetben lefestik...

Nincsen két, vagy több "Isten", csak egy van. Mindennek ez az "Isten" a szellemi forrása, tehát a jónak és a gonosznak is...
Az emberiség saját jólfelfogott érdeke, hogy ne hagyja magát ettől a folyamatosan változó szellemi valótól negatív irányba téríteni, hanem kizárólagosan a pozitív szellemi aspektusa legyen az útmutatója!

Napjainkban vagyunk ennek a veszélynek leginkább kitéve, amikor "Jézus második eljövetele" gyanánt nem a jónak, hanem az "Isten" abszolút negatív szellemi inkarnációjának az etikai irányítása alá akarják az emberiséget terelni. Jézus i.sz. 25 április elsején egy vallásos rituál keretében, "az első szövetség alatt elkövetett bűnök váltságáért" (Pál levele a zsidókhoz 9,15), véresáldozat (páskabárány) gyanánt (Pál levele a zsidókhoz 9,22-24) keresztre lett feszítve a peszách ünnep előkészületi napján a szanhedrin követelésére. Ezzel a pályafutása valójában befejőzödött. A nevében Pál (Saul rabbi) vezetésével létre hozták a Pál-féle keszténységet, ami által közel 2000 éven át váratták "Jézus második eljövetele" címszó alatt "Isten" legnegatívabb szellemi inkarnációját...

Ha "Isten" pozitív szellemi inkarnációjának az égisze alatt akarták volna az emberiség egyesítését realizálni, úgy azt az 1897 november 24.-én született Jiddu Krishnamurti nevével kellett volna fémjelezni, aki azonos "csillagzat szülötte" volt, mint a Názáreti Jézus.

Annyit azért még megjegyeznék, hogy ennek az "Istennek" teljesen mindegy, hogy imádják-e vagy sem, tisztelik-e vagy sem, "Isten" egy létező tény, ami az életünket befolyásolja. Ezért igen szomorúnak és szegénységi bizonyítványnak tudható be a történelem folyamán az az igyekezet, hogy kinek erősebb, igazibb az "Istene", aminek a következménye embermilliók halála és szenvedése volt...

"Isten" által adatik a jó ember és a pénzsóvár, gonosz gyilkos is... Az emberiségnek kell végre egy olyan kivétel nélkül mindenkire kötelező jelleggel évényes etikai kódexet létrehoznia, ami biztosítja a békés és nyugalmas egymásmellett élést, a tanítása a szeretetre és megbocsátásra épül és a KÖZJÒ a motivációja, nem pedig nacionalista, vagy vallási-nacionalista érdekek, elképzelések...

A véleményem szerint a XXI. században, a globalizálódó világunkban tűrhetetlen dolog az, hogy különböző, néha egymásnak ellentétes etikai sugallatokon cseperedjen fel a jövő nemzedékei. Ezek az emberi együttélést nehezítik, akadályozzák, sok esetben lehetetlenné teszik...

Mint ahogy egy ország törvényeit sem lehet úgy kialakítani, hogy az egyik számára megengedett a lopás és a gyilkolás, a másik számára pedig bűntett, ugyanígy az etikai nevelés se épülhet egymásnak ellentétes élőjelű előírásokra. Ezt szerintem minden józan ítélőképességű embernek be kellene látnia, nem lenne szabad megkérdőjelezni.

Vallás - Filozófia - Ezotéria fórum

Madelon az eb
  Válasz | 2008. november 21. 08:53 | Sorszám: 506
Bocsánat, hogy belekotyogok, de mennyivel lesz objektívebb az állítás, ha történetesen nem Klaus Mátéfi a kiötlője, hanem mondjuk Usher érsek.
Vagy Ratzinger bíboros.
Vagy Hozlinger Lajos.
alexander
  Válasz | 2008. november 21. 08:41 | Sorszám: 505
Aztán ezt honnan tudod?
Megjelölnéd a forrást, ahol ezt kifejtik?
Vagy saját eszme, lenne??
Rendes Kis
  Válasz | 2008. november 21. 07:07 | Sorszám: 504
-a
Rendes Kis
  Válasz | 2008. november 21. 07:06 | Sorszám: 503
Isaten változik ???
Rendes Kis
  Válasz | 2008. november 21. 07:06 | Sorszám: 502
Ezt így még érteném is. Azt nem értem, hogy Istenen mit kell "megvalósítani" ??
Klaus Matefi
  Válasz | 2008. november 21. 07:02 | Sorszám: 501
"nem"

"Isten" egy folyamatosan változó szellemmi való, ami minket a saját képére teremt, azaz a pillanatnyi szellemi hatása által kapjuk a lelkünket. Így volt ez a Názáreti Jézus esetében, de Aleister Crowley esetében is...

jbatky
  Válasz | 2008. november 20. 23:06 | Sorszám: 500
>>"potenciálisan "én". Ezt meg kell valósítani" - erről viszont sejtelmem sincs, mit akar jelenteni.<<

Nem akarok beleszólni, de az én az, -mondjuk pl. Kazantzakisz szerint- amely elválaszt Istentől, az Éntől, az atmantól, a halhatatlan, szennyezhetetlen, örök lélektől. Az én, amit ego-nak is hívnak, ami múltról és jövőről ábrándozik, hírnévről, pénzről, tehát minden olyan dologról, amit a halál egy szivaccsal letöröl a tábláról. Látszat, ha úgy tetszik.

Azt szokták mondogatni, hogy az eksztázis kinyírja, a háttérbe képes szorítani az ént, legyen forrása önfeledt tánc vagy jó szex, stb.

Majd, reméljük, SenKyse is elmondja, ő mit gondol erről.

jbatky
  Válasz | 2008. november 20. 22:46 | Sorszám: 499
(Alakul, alakul. Sok ilyen képen meditálj és olvass tibetieket. Pl. Marpa, Milarepa, de a XIV. is nagyon korrekt.)
Rendes Kis
  Válasz | 2008. november 20. 22:41 | Sorszám: 498
jbatky
  Válasz | 2008. november 20. 22:34 | Sorszám: 497
Jó, én mosom egeremet...
Rendes Kis
  Válasz | 2008. november 20. 22:29 | Sorszám: 496
Quod dixi, dixi !
jbatky
  Válasz | 2008. november 20. 22:27 | Sorszám: 495
(Na, ezért-azért meg fogod kapni SenKysétől a magadét... gyorsan visszakozz, ha jót akarsz, hátha még nem késő )
Rendes Kis
  Válasz | 2008. november 20. 22:22 | Sorszám: 494
(Bocsánat, miután megállapítottam volt, hogy Matefi inkorrekt - megátalkodott -, nem gondoltam hogy a győzködésére szánt írásod közérdekű).

Azt, hogy a Kelet hozzánk képest fordítva gondolkozik, először Mújdriczától hallottam ("sziklában repülés"): náluk a falak között van a "valami" és a falban van a "semmi".

De, azt hiszem, ezt egyszerű fogalom-átfordítással helyére lehet tenni, nem ?

"Az Atya és én egyek vagyunk" - ezt értem és érzem: jóleső érzéssel nyújtózunk ki a kereszten.

"potenciálisan "én". Ezt meg kell valósítani" - erről viszont sejtelmem sincs, mit akar jelenteni.

""Kövessetek engem"- csak én -általam - mondja Jézus,
a lehetőség adott." - persze, evidens: irány a kereszt.

"térjetek meg, forduljatok meg a középpont felé" - ez viszont lehetetlen kérés. Éppoly lehetetlen, mint (amire anno Anyukám hívta föl a figyelmemet) hogy "Legyetek tökéletesek, mint a ti mennyei Atyátok".

jbatky
  Válasz | 2008. november 20. 21:33 | Sorszám: 493
ez egy nagy kérdés a rólam szóló monográfiákban. Mondjuk egy lakossági fórumon minden pillanatban újra meghalnék úgy...
Madelon az eb
  Válasz | 2008. november 20. 21:24 | Sorszám: 492
nem biztos. Rólad nyugodtan feltételezném, hogy meghalsz, észre sem veszed és tovább fórumozol...
jbatky
  Válasz | 2008. november 20. 21:13 | Sorszám: 491
Azt hiszem, ha meghaltam volna, egy fórumra sem írnék egy sort sem. De ott lennék minden kíbórdban.
jbatky
  Válasz | 2008. november 20. 21:11 | Sorszám: 490
"Ez nem más, mint az. Te is az vagy."
jbatky
  Válasz | 2008. november 20. 21:10 | Sorszám: 489
Idéznek! Idéznek! Híres lettem!

(Ha ugyanezt egyre csendesebben mondom... akkor még hallhatatlan is...)

SenKyse
  Válasz | 2008. november 20. 20:54 | Sorszám: 488
(minden benn van, a tudatomban)
(azért elolvashatnád a kisérleteimet, ez fórum, elvileg, ezen már egyszer megsértődtem)

a tradícionális kelet jellegzetesen a bent -re koncetrált, a nyugat kint -re.
van valami szívet melengető, mikor összevetve a keleti-nyugati tanokat egyszer csak intuitíve megérzi az ember, hogy ugyanarról beszélnek.

Aham Brahma - Az Atya és én egyek vagyunk.

De a nyugat folyton összekeveri az aktuális ént (ego)
azzal az énnel, amivé válhat, ha közeledik ahhoz, ami csak potenciálisan "én". Ezt meg kell valósítani.
"Kövessetek engem"- csak én -általam - mondja Jézus,
a lehetőség adott..
ami természetes volt a keletnek, nem győzik könyörögni:

térjetek meg, forduljatok meg a középpont felé..

metanoia= megfordulás, visszafordulás
a szó régebbi alakja: metagnoia
- rokonságban gnózis szóval - megismerés, tudás

a szanszkrit
viparyaya =kifordítottság-
súlyos tudati defektusnak számít
vipariviparyaya által visszafordítani..
erre volt egy yoga ászana: a viparitakarani
(ez a tornaóra gyertyájához hasonlít)

(hát..most kiáltottak ki netfüggőnek. mentem)

Rendes Kis
  Válasz | 2008. november 20. 20:24 | Sorszám: 487
Bocsánat, ezt nem olvastam el, mert a megátalkodottnak címezted.

Hát sajnos ezekben a gyönyörű intuitív pillanatokban
– a világ számára halott vagyok

Én is ugyanezt mondtam (#482 ).

zen kolostorokban állandóan tisztogatnak- ami kint-az bent

Szerintem ez nem így van. Tulajdonképpen "bent" nincs is, minden "kint" van. Bent csak "én" volnék ha volnék. De "én" - jó esetben - meghaltam, nem vagyok ...

SenKyse
  Válasz | 2008. november 20. 20:04 | Sorszám: 486
akkor inkább ne, nem akarom zavarni!!
SenKyse
  Válasz | 2008. november 20. 20:03 | Sorszám: 485
http://forum.gondola.hu/cgi-bin/ultimatebb.cgi?ubb=z_get_topic&f=10&t=000236&m=000013

ez szerintem is belső folyamat- bár azok a "gyakorlások" amiket itt próbáltam elnyögni- (nem sikerült persze,) arra a tapasztalatra vezetnek -nincs külső-belső-
egy van végső fokon
máshogy "harcol" egy brahmana (benn) és máshogy egy ksatriya (kinn). De a Bhagavad Gítaban Arjuna harca egy belső harc- szimbolikusan csatában leírva. Az indiánok kiásták a csatabárdot- csak azért, hogy nemsebbek, erősebbek legyenek, nem?
"hős harc az élet, és megélni szép"
*

Időzóna: CET
A téma oldalai: 1  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11  12  13  14  15  16  17  18  19  20  21  22  23  24  25  26  27  28  29  30  31  32  33  34 

Új téma  Új hozzászólás       előző téma   következő téma
Ugrás:

Email a webmesternek | Gondola