hello Klaus Matefi
idézet: #164 K. M.:
„Rembrandt ugyanúgy, mint más híres festő a maga által kialakított személyiséget igyekezett megformálni, "képbeönteni", ami természetesen a gyermekkorától ért "külső szuggeszciók", benyomások által jött létre.
Ha ezek a sugallatok gonoszként és csalóként festették volna le a számára, akkor Pál (Saul rabbi) máshogy nézne ki az általa készített festményen is. Ezt elhiheted”*
Azért hangsúlyoztam, többször, hogy a legnagyobb alkotókról van szó, hogy ezt a vádat elkerüljem. Természetesen nem a traumái hozzák létre a művet, hanem egy teremtői aktus történik. Bach – Istenbizonyíték- mondja Pilinszky, de nem remélem, hogy ezt ilyen röviden megérted. Nem sikerült, amit a teremtő-alkotó folyamatról akartam mondani, de nézd el, az én ikúm nulla, a tiéd a százszorosa. 
Valamint még rengeteg traumát hordozó, sérült is alkothat ilyen módon isteni ihletettségű művet, ha intuícóból ered, ami az ember legszabadabb állapota, mentes a szuggeszcióktól és „sugallatoktól”(ami rabságot okoz).
De most ez a menő. A lerángatás.
„Lényünk meghatározására azonban a labirintusi egzisztencia bizonyos tekintetben elavult definíció. Hegel, Kierkegaard, Amiel, Hebbel, Schumann, Brahms korára még illett. Ma sokkal inkább szkizofrének vagyunk, integráltak vagy dezintegráltak, identitásunk szilárd vagy bizonytalan, vagyis ma kivétel nélkül mindnyájan klinikai egzisztenciák vagyunk. Nincs sorsunk, végzetünk, nincsenek erőfeszítéseink, szerelmeink, csak pszichológiánk van.”(...)
„Mindnyájan tudjuk, hogy az ortodox freudizmus héber fasiszta szektává alakult át, és e szekta működésének eredménye – az analizáltság – a tisztátalansággal egyet jelent.” (…
(Ismerünk, személyesen is, nagyszülők, szülők köréből, aki „kezelésre került”56 után , és úgy megváltozott… miért?)
„Pillanatnyilag a klinikai egzisztenciánál tartunk. Bele kell nyugodnunk abba, hogy Platón és Plótinosz, Augustinus és Anselmus, Cusanus és Cervantes, Shakespeare és Beethoven, a többiekkel együtt szkizofrének voltak, másokkal szemben, akik vagy epilepsziások, vagy paranoiások.”
(Hamvas:Pathmosz II)
Marxizmus, fraudizmus, materializmus. Nincs lejjebb.
Pokol.
(Valamint, ahol tényleg trauma torzította cselekvés van, mondjuk a legdurvábbat, Hitlert-nincs túl elemezve. H –t apja nap mint nap megalázta gyerekkorában, majd ő a papírokból rájött felnőttként, hogy zsidó,és ebből „kikövetkeztette”, hogy minden bajnak okai a zsidók.)
*
Gyakorta, ha valaki megvádol valakit valamivel, ott van benne az mélyen. Lehet, hogy bíborba-bársonyba születtél, csak éppen a hittan tanárod volt bűn rossz?
*
Mindenesetre szomorú, hogy nem tudsz szent könyvről,
- én sokról tudok.
Szentkönyv, ami közelebb visz Istenhez.
Ha olvasom (amúgy mindent így olvasok), úgy olvasom:
én írtam, a bennem zajló drámai küzdelemről szól.
Az Ószövetség : ami vagyok , bűnnel, bosszúval, mohó vágyakkal, gyilkos erőkkel, paráznasággal, gőggel,
az ego összes nyomorával: az ich –aham.
Az Újszövetség- ami lehetek, Jézus Krisztus követésével, a selbst – atma.
Magyarul nem jó(magam), szanszkrit-> indogermán nyelvekben jó, fontos: nem ragozódik!!!
Ez egy ego feletti állapotra utal, lehetőségre, hogy Istenhez közelítsek.
*
„Ezt elhiheted”
Ez egy érdekes felszólítás, minden hipnotizőr tudja. (hidd el, ne hidd el, felejtsd el, soha ne felejtsd el) (Jut eszembe, az a horoszkóp rendezői jobb oldalán látható demono-mágikus tekintetű némber, véletlenül van, vagy a nagyobb meggyőzés érdekében, vagy külön bejáratú hipnotizőr? Minden kezdő reklámgrafikus tudja, ott a helye, olyan szögben stb)
Valóban én vagyok a Gondola Nagy Elhívője, azonban az antitradícionális, demono-mágikus írásokkal, szövegekkel szemben bizonyos védettségre tettem szert, főleg a nagy magyar tradícionális tiszapalkonyai raktáros és René Guénon révén.
És a foltozó varga, kicsit nehéz, de látó- és láttató.
„Az istenség lénye, szól Böhme, minden más lénytől abban különbözik, hogy természetének lényegét, a sötét és mérges bőszült önzést minden pillanatban és maradéktalanul és örökké meleg és fényes értelemmé váltja át. A kettő benne soha sincs külön. Isten sötétsége a végtelen minden pillanatában fény.”(… 
„Jakob Böhme Európában az egyetlen ember, aki orfikus alapon áll. Nem a görög orfikát ismeri, hanem a héber Mózest. De nincs lényeges különbség a görög, a héber, az egyiptomi, a hindu, a kínai, az iráni orfika között. Mindegyik azt tanítja, hogy az istenségben a káosz minden végtelen pillanatában jelen van, de mivel lényét az önmagában való görcsből feloldotta, és a szeretet áldozatába emelte, a káoszt kozmosszá, a felfordulást renddé tudta tenni, ahogy Mózes mondja, a feldúlt sötétséget (tohu vabohu) rendezett világegyetemmé teremtette.
Orfikának kell hívni a rendezett világegyetemről való tudást, amely a matézisben, a geometriában, a zenében, a magas festészetben és szobrászatban és morálban és metafizikában nyilatkozik meg, és amelynek egyetlen bázisa van: az emberi alapállás, ez pedig nem egyéb, mint az isteni lény mása (képe és hasonlatossága), a tudás, hogy valaki, bárki, a sötétségből világosságot teremtsen, a gyűlöletből szeretetet, a bőszültségből áldozatot, a görcsből oldottságot, az elrejtőzésből megnyilatkozást.”(Hamvas uo.)
*
„az őrangyal fogalmát”
Potenciális erők, amelyek segíthetnek, ha aktualizálom (ima, ha jóra, káromkodás, ha rosszra irányul vágyaim vektora stb)
A régiek látták az az angyalokat, harcoltak is velük. Az idők folyamán beköltöztek tudakunkba, benn a harc – nem látható ezért, de vannak.
*
„exotérikus, a tömegeknek való meséktől”
- mérhetetlenül magasabb igazságtartalma van még a meséknek, legendáknak is, mint pl egy újságcikknek, menetrendnek, telefonkönyvnek.
De a szent könyvek nem legendák, magasabb ontikus szintről, kár lerángatni…
*
„és a keresztény tömegek elfogadják Immánuelt”
Engem nem érdekel a zsidók messiása,
Te talán látens rabbi vagy,?
*
"ímé én ti veletek vagyok minden napon a világ végezetéig. Ámen!"
Ki mondta, hogy kisdedként fog megszületni?
Ha élesre állítanám a kérdést- meg se halt.(Sajnálatosan felerősődött a pietizmus Kálvin után
- de erről máskor)
Velem van minden teremtett pillanatban- szabad vagyok.- megtehetem, hogy nem veszek Róla tudomást.
* * * *Én Vele fogok találkozni a világ végén.* * * *
*
„ha valaki az igazvallást keresi”
*
Mindegyik világvallás az- Isten irgalmával nem egyezne, hogy milliók higgyenek hazugoknak. Erről máskor, ha valakit érdekel. Tradicionális összehasonlító vallástörténészek megértik, ha azt mondom,
én mindegyiket hiszem.
Egy hegycsúcsra nagyon különböző utak vezetnek fel-
más az északi oldalon, más a délin a látvány(forma),
más növények , de EGY a cél.
*
„A globalizáció egy nagyon hasznos és követendő gondolat lenne, ha nem a mai tervek, elképzelések alapján folyna (melyek valójában az ószövetségi legendák messianisztikus
elképzeléseit hivatottak realizálni), hanem kizárólag csak a KÖZJÓ lenne a motiváció”
*
lenne…ha a volna volna, akkor volna,
ki a naív?
A globalizáció azt jelenti-
aki gazdag volt még gazdagabb lesz, aki szegény még szegényebb.
Ez szörnyű.
Ha most lemegyek egy sörösüveggel beverni a macdonalds ablakát- bár nem sokat érnék el, de közelebb vagyok a megoldáshoz, mint a közjó vízionálásával.
*
Idézet:"Isten" országa nem úgy fest kedves SenKyse, mint ahogy Te naivan azt elképzeled magadnak sajnos... Nézz körül a természetben és akkor majd reálisabb képet kapsz róla”
Hát nagyobb felbontású a varázsgömböd, mint Szilvásyé?
*
„»Nézd meg, ki vagyok« (súgtam néki)
S meglékeltem a fejemet,
Agyamba nézett s nevetett. „
(…
„
"Engem egy pillanat megölhet,
Nekem már várni nem szabad,
Engem szólítnak útra, kéjre
Titokzatos hívó szavak,
Nekem már várni nem szabad."
"A te szivedet serte védi,
Az én belsőm fekély, galád.
Az én szivem mégis az áldott:
Az Élet marta fel, a Vágy. „
(… 
"Az egész élet bennem zihál,
Minden, mi új, felém üget,
Szent zűrzavar az én sok álmom,
Neked minden álmod süket,
Hasítsd ki hát aranyszügyed."
(… 
(Ady:Harc a Nagyúrral)
*
Ugyan, honnan tudod, mit értek Isten országán?
*
Az osztatlan, teremtetlen fény látható ott.
Amikor írok, beszélek, festek, rajzolok róla, már lejjebb hozom. És itt már nem az, sok hiba kerülhet be, sok mindentől függ, máskor, ha érdekes,.
„Nézz körül a természetben és akkor majd reálisabb képet kapsz róla”
Nézelődöm. És látom, a természet ezer és ezer színes fátyol, amely egyszerre eltakar és megjelenít.
Eltakarja és megjeleníti a természetfelettit, az önmagában ábrázolhatatlant.
*
„tengődjön a betevő falatáért gürcölve”
Sajnos, ez már bekövetkezett. Korán elindult ez , a Nagy Francia elsötétedéssel- a gépesítésen át, a boldogtalan, gépesített, mohó profitéhséget kielégítendő – én már így dolgozom.
Ajánlom egy – két hetet segédmunkásként eltölteni, máshogy futnának bársonyon a globalizációról soraid.
* http://www.youtube.com/watch?v=c8LxscnmdNY&feature=related
*
Ha majd leadtad a Művet, ( és ülsz a zsák arany kitüntetésen), és sorra jönnek a Közjó vallásért az iszlám mérsékeltek, eldobván szőnyegüket,
a radikálisok, eldobván bombáikat (szőnyegbombázás),
és a többi, a buddhisták- mit nekünk Maitréja Buddha), lesz egy kis szünet, jó lenne egyszer egy zazent ülnél.
Zen meditációban , beáll az ember két gondolat közé…
én a békés soto zent próbáltam, neked a rinzait ajánlanám, ahol a mester jó nagyot suhint a botjával, hogy széttörje a racionális, ok-okozati gondolkodás bilincsét. Másképp látja a tanítvány a csillagokat …
*
A józan ész görcse oldódjon utadon, hogy megtaláld a vallások és művészetek transzcendens tartalmát !
*