Új téma  Új hozzászólás

Gondola főoldal | beállítások | regisztráció | keresés | GYIK | fórum főoldal | moderáció
  előző téma   következő téma
»  gondola Fórum   » Vallás - filozófia   » Jézus feltámadása, Pál találmánya... (33. oldal)

A téma oldalai: 1  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11  12  13  14  15  16  17  18  19  20  21  22  23  24  25  26  27  28  29  30  31  32  33  34 

Fórumunkon a regisztráció szünetel
Téma: Jézus feltámadása, Pál találmánya...
Pendragon
  Válasz | 2008. szeptember 03. 01:13 | Sorszám: 34
Nézem a Federer-Andrejev teniszmeccset (szettarány 1:1, de a harmadikban az előbbi nagy fölénnyel vezet, sőt, már nyert is, 2:1 oda), de csak nem hagy nyugodni „tudós” Klaus Matefi fogalmazása:

„... van szüksége az emberiségnek...”

Ahhüjéje!

- Kicsoda az alany???
- Hát az „emberiség”...
- Na ja! De KI az az „emberiség”?
- Hát az emberek... Akik itt élnek a földön...
- És azok mondták neked, hogy mire van szükségük? Milyen nyelven?
- Hát... Nem mondták... Csak gondolom...
- Mivel gondolod? Azzal a poshadt kocsonyaszerűvel, ami a koponyádban van...?

Pendragon
  Válasz | 2008. szeptember 03. 00:51 | Sorszám: 33
Nézem és ámulok ezen az óriási „kutató munkán”, amit ennek a Klaus Matefinek az írásai tükröznek. „Beavatott”, azaz a témát ismerő „szakember” benyomását kelti, és önkéntelenül merül fel a kérdés: mi a célja ezzel?

Miért „kutatja” ezt a témát, kikkel együtt teszi ugyanezt, és főleg kinek, minek az érdekében?

Na, végre fölleltem az indítékát!
Ezt ő maga írta:

„...a XXI. század elején, a globalizáció időszakában szükségessé vált elgondolkozni azon, hogy tulajdonképpen a meglévő vallások valóban a világbéke érdekeit, céljait képviselik, vagy pedig csak vallási, nemzeti kisebbségek érdekeit, céljait. Nem "tudatlan" báránykákra van szüksége az emberiségnek, hanem öntudatos, céltudatos hívő tömegekre, melyek kéz a kézben igyekeznek az egész emberiség jóléte, boldogsága, erkölcsi nívója érdekében tevékenykedni. Nincs "Isten" által kiválasztott nép, nem is volt! Az emberiség magára van utalva, nem pedig kitalált "Istenek" sugalmait propagáló ókori mesés legendákra...

Szerintem a "történelem végén" (nemzeti államok vége) egy olyan egységes vallásra van szüksége az emberiségnek KIVÉTEL NÉLKÜL, mely valóban az igazságosságon alapszik, a közjó, az emberiség boldogsága, békés egymásmellettélése, erkölcsi színvonalának az emelése érdekében lép fel, a soha be nem váltható túlvilági ígéretek mellőzése mellett...

Ahogy a nemzetállamok megszüntetésén lehet és kell munkálkodni, úgy szerintem az általam megjelölt pozitív célokon is szükséges. A nacionalizmus egy igen veszélyes jelenség a többi népre és tulajdonképpen a saját népére nézve is, melyet a történelmi tapasztalatok igazolnak és bizonyítanak. Az pedig még veszélyesebb lehet, ha ez vallási fanatizmussal párosul.”

Na, innen aztán minden állítása, törekvése, teljesen világos lett.
A fenét világos!
Rosszul mondtam! Teljesen zavaros, és értelmét vesztett!

Mert akármilyen elméleti építmény (de gyakorlati is) összedől mondjuk egy tornádó (az Úristen egy kissé erősebb szellentése) hatására, ha nem szilárd alapokon nyugszik!

Az idézett részben első posztulátumként állapítja meg, hogy a XXI. század eleje a globalizácó időszaka.
ALAPVETŐ HIBA, HOGY ITTENI MUNKÁIBAN EGY SZÓVAL SEM UTAL ARRA, MIT ÉRT GLOBALIZÁCIÓ ALATT.

Másodikként azt állítja, hogy „szükségessé vált elgondolkozni azon” hogy a meglévő vallások valóban a VILÁGBÉKE „érdekeit, céljait” képviselik-e.
EZ AKKORA NAGY FOGALMAZÁSI PONTATLANSÁG (népszerűen szólva baromság), MINT IDE LACHÁZA! A „világbéke” ugyanis egy csakis az emberek egy részének a fejében lévő „csinált” (elvont) fogalom, következésképpen sem érdeke, sem célja nem lehet.

Harmadikként kijelenti, hogy mire nincs szüksége az emberiségnek (tudatlan báránykákra), majd azt is, mire van: „öntudatos, céltudatos hívő tömegekre, melyek kéz a kézben igyekeznek az egész emberiség jóléte, boldogsága, erkölcsi nívója érdekében tevékenykedni”.
EZEK (egészen az első idézett bekezdés végéig) SEMMITMONDÓ „ÁL-GONDOLATOK” (leányregényeken felnőtt hülyegyerekek vágyálmai), EZEKRE STABIL FELÉPÍTMÉNY NEM HÚZHATÓ.

Negyedikként azt a SAJÁT VÉLEMÉNYÉT veszi alapul, hogy a „történelem végén” vagyunk, amelyben a nemzetállamoknak vége van. És utána megint, hogy milyen vallásra lenne szükség „az emberiség boldogsága, békés egymásmellettélése, erkölcsi színvonalának az emelése érdekében”.
ERRE A BARÁTOM VALAMI DURVA SZÓVAL KÜLDENÉ ŐT, EGY EGYÉBKÉNT ADOTT HELYZETBEN KELLEMESEN SÍKOS, FORRÓ, KISSÉ SZORÍTÓ NŐI SZERVBE.

Ötödikként deklarálja, hogy „a nemzetállamok megszüntetésén lehet és kell munkálkodni”.
ERRE EZ A RONDASZÁJÚ BARÁTOM NYOMDAFESTÉKET NEM TŰRŐ KIFEJEZÉSEKKEL ILLETI, ÉS AZT AJÁNLJA NEKI, HOGY MUNKÁLKODJÉK INKÁBB AZ ÉDESANYJA HÁZTÁJIJÁNAK A MEGMŰVELÉSÉVEL!

Hát ennyi tudóskám - Klaus Matefi – hatalmas terjedelmű ál-munkájáról!
Amelynek AZ ALAPJAIT itt maga rombolta le, tette hígfolyós, kellemetlen szagúvá és -állományúvá, ezzel a saját szövegéből idézett három bekezdéssel!

A célja is világos lett egy pillanat alatt. Szétrombolni valami meglévőt, ami páratlanul tartós, és túlélt minden ideológiát. Na, és ez a rombolás vajon kiknek az érdeke?

Vajon...

De neki sem fog sikerülni!

Klaus Matefi
  Válasz | 2008. szeptember 02. 10:01 | Sorszám: 32
Sárkányvér és Krisztus vére
Klaus Matefi
  Válasz | 2008. május 15. 21:02 | Sorszám: 31
Idézet:
http://www.vigilia.hu/2004/4/zsengeller.htm
Test és lélek
Jézus feltámadása és a zsidó feltámadáshit interakciója a hellenisztikus-római korban

Jézus feltámadása a kereszténység hitének olyan tartóoszlopa, melyet, ha megingatunk, az egész felépítmény dőlne össze. Pál apostol ezt a meglátását megrendítő szavakkal tolmácsolja az 1Kor 15,12–19-ben:

,,Ha pedig a Krisztusról azt hirdetjük, hogy feltámadt a halottak közül, akkor hogyan mondhatják közületek, hogy nincs halottak feltámadása? Hiszen ha nincs halottak feltámadása, akkor Krisztus sem támadt fel. Ha pedig Krisztus nem támadt fel, akkor hiábavaló a mi igehirdetésünk, de hiábavaló a ti hitetek is. Sőt Isten hamis tanúinak is bizonyulunk, mert akkor Istennel szemben arról tanúskodtunk, hogy feltámasztotta Krisztust, akit azonban nem támasztott fel, ha csakugyan nem támadnak fel a halottak. Mert ha a halottak nem támadnak fel, Krisztus sem támadt fel. Ha pedig Krisztus nem támadt fel, semmit sem ér a ti hitetek, még bűneitekben vagytok. Sőt akkor azok is elvesztek, akik Krisztusban hunytak el. Ha csak ebben az életben reménykedünk a Krisztusban, minden embernél nyomorultabbak vagyunk.,,

Klaus Matefi
  Válasz | 2008. március 27. 23:52 | Sorszám: 30
jav.:

Ezt a Jézusnak tulajdonított idézetek is alátámasztják, melyeket halála után évtizedekkel készítettek el Saul rabbi (Pál) kezdeményezése után az "evangélisták".

Klaus Matefi
  Válasz | 2008. március 27. 23:22 | Sorszám: 29
http://www.disputa.ro/cgi-bin/disputa/ultimatebb.cgi?/topic/1/889.html
Jézus feltámadása, Pál találmánya...

Van Der Graaf elküldve március 26, 2008 20:07
Én már régota figyelem írásaidat, de még nem jött le nekem, hogy mi a te véleményed a történelmi Jézusról ?!
Nem tudnád összefoglalni érthetően maximum tíz mondatban ?

Klaus Matefi elküldve március 27, 2008 12:53
A tíz mondatot nem tudom vállalni...

A Názáreti Jézus, mint feltételezett történelmi személyiség az ószövetségi legendák kegyetlen és bosszúálló tanításai, törvényei ellen lépett fel, melyeket a babiloni száműzetés után Ezsdrás és beavatott társai készítettek, ezzel egy mesés vallástörténetet megalkotva a benne hívők számára. Ezt a Jézusnak tulajdonított egy idézet is alátámasztja, melyeket halála után évtizedekkel készítettek el Saul rabbi (Pál) kezdeményezése után az "evangélisták". A szinoptikusoktól (Máté, Márk, Lukács) eltérően lényegesen később János által megírt evangéliumban Jézus az ördögnek nevezi ezt a kegyetlen és vérengző "Istent", akit természetesen Ezsdrásék ruháztak fel a neki tulajdonított mondókákkal:

Idézet:
János evangéliuma
8,42 Jézus így szólt hozzájuk (a zsidókhoz): "Ha az Isten volna a ti Atyátok, szeretnétek engem, mert én az Istentől indultam el, és tőle jövök; nem magamtól jöttem, hanem ő küldött el engem.
8,43 Miért nem értitek az én beszédemet? Mert hallani sem bírtátok az én igémet.
8,44 Ti atyátoktól, az ördögtől származtok, és atyátok kívánságait akarjátok teljesíteni. Embergyilkos volt kezdettől fogva, és nem állt meg az igazságban, mert nincs benne igazság. Amikor a hazugságot szólja, a magáéból szól, mert hazug, és a hazugság atyja.
8,45 Mivel pedig én az igazságot mondom, nem hisztek nekem.

Az ószövetségi és újszövetségi legendák etikai tanításainak az égbekiáltó ellentéteit helyesen átlátva a gnoszticizmus neves képviselője, Marcion a második század vége felé azt tanította a "két szövetség" ellensúlyozására, hogy két Isten létezik. Az egyik az ószövetségi legendák Istene, aki a kegyetlen és bosszúálló utasításával igyekszik a híveit a földi hatalom megszerzésére motiválni, csak földi dolgokkal foglalkozik és földi jutalmakat helyezett a hívő tömegei számára kilátásba, ha betartják az utasításait. A másik Isten pedig az újszövetségi legendák Istene, aki szellemi dolgokra koncentrál és a (soha be nem váltható) túlvilági ígéretekkel szándékozik jutalmazni az ő követőit...

A katárok is úgy látták, hogy az ószövetségi legendák Istene a gnosztikusok által emlegetett Demiurge, akit a keresztények ördögként tartanak számon...

Az ókeresztény vallási vezetők ezt nem vették jó néven, hisz céljuk valójában az volt, hogy elhitessék a világ népeivel azt, hogy egy és ugyanazon "Istentől" származik a két tanítás...

Saul rabbi (Pál), aki feltehetően a szanhedrin utasítására "tért meg", elsőként írta meg a leveleit annak ellenére, hogy Jézust nem is ismerte, amikben Jézus pozitív tevékenysége miatti keresztre feszítését "az első szövetség alatt elkövetett bűnök váltságáért" (Pál levele a zsidókhoz 9,15) végrehajtott peszách alkalmából bemutatott engesztelő áldozatnak tüntette fel. Saul rabbi ötlete lehetett valószínűleg az is, hogy Jézusból Istent csináltak, és feltámasztották papíron abból a célból, hogy az idők folyamán erőszakosan kikeresztelt népekkel Immánuelt, a "végidőkre", azaz napjainkra betervezett messiást "Jézus második eljövetele" gyanánt várassák közel 2000 éven át... Immánuel hivatott realizálni az ószövetségi legendákban megígért földi jutalmat a benne hívők számára. Jézus egy kozmikus misztérium főhősévé vált, akinek nemcsak a születése, de a kereszthalála is égi jelenséghez lett kapcsolva, melyek szoros összefüggésben voltak egymással kozmikus és kabbalisztikus szempontból.
Mit ír az ószövetségi legenda Immánuelről?

Idézet:
Ézsiás
7,10 Az Immánuél-jövendölés
Ezután így szólt az Úr Áházhoz:
7,11 Kérj jelt Istenedtől, az Úrtól, akár lentről a mélyből, akár fentről a magasból!
7,12 De Áház így válaszolt: Nem kérek, nem kísértem az Urat!
7,13 Akkor ezt mondta Ézsaiás: Halljátok meg, Dávid háza! Nem elég, hogy embereket fárasztotok, még Istenemet is fárasztjátok?
7,14 Ezért maga az Úr fog nektek jelt adni: Íme, egy fiatal nő teherben van, és fiút fog szülni, és Immánuélnak nevezik el.

63,1 Ítélet a népek fölött
Ki jön ott Edómból, vérvörös ruhában Bocrából, pompás öltözetben, erőteljes léptekkel? - Én, aki igazat beszélek, és van erőm a szabadításhoz!
63,2 Miért vörös az öltözeted, miért olyan a ruhád, mint azé, aki borsajtóban tapos?
63,3 A sajtóban egyedül tapostam, a népek közül senki sem volt velem. Tapostam őket haragomban, tiportam őket felindulásomban. Levük a ruhámra fröccsent, egész öltözetemet beszennyeztem.
63,4 Mert bosszúállás napja van a szívemben, eljött a megtorlás esztendeje.

66,7 Jeruzsálem jövendő boldogsága
Mielőtt vajúdott, már szült is. Mielőtt rájött a fájdalom, fiút hozott a világra.
66,8 Ki hallott ilyet, ki látott ehhez foghatót? Vajon egy országért csak egy napig kell vajúdni? Születik-e nép csak úgy egyszerre? Hiszen alig vajúdott Sion, máris megszülte fiait.
66,9 Csak megindítsam, és ne vezessem le a szülést? - kérdezi az Úr. Vagy én, aki a szülést vezetem, megakadályozzam? - kérdezi Istened.
66,10 Örüljetek Jeruzsálemmel! Vigadjatok vele mindnyájan, akik szeretitek! Szívből örüljetek vele mind, akik gyászoltátok!
66,11 Mert jóllakásig szophattok vigasztalást nyújtó emlőjéből. Gyönyörködve szívhatjátok telt mellét.
66,12 Bizony, ezt mondja az Úr: Folyamként árasztom rá a békességet, mint megáradt patakot, a népek gazdagságát. Megszoptatnak, karjukon hordoznak, és térdükön ringatnak benneteket.
66,13 Ahogyan az anya vigasztalja fiát, úgy vigasztallak én titeket: Jeruzsálemben kaptok vigasztalást!

Zsoltárok
2,1 Isten és felkentje diadalmaskodik
Miért tombolnak a népek, milyen hiábavalóságot terveznek a nemzetek?
2,2 Összegyűlnek a föld királyai, a fejedelmek együtt tanácskoznak az Úr ellen és felkentje ellen:
2,3 Dobjuk le magunkról bilincseiket, tépjük le köteleiket!
2,4 A mennyben lakozó kineveti, az Úr kigúnyolja őket.
2,5 Majd így szól hozzájuk haragjában, izzó haragjában így rémíti meg őket:
2,6 Én kentem föl királyomat szent hegyemen, a Sionon!
2,7 Kihirdetem az Úr végzését. Ezt mondta nekem: Az én fiam vagy! Fiammá fogadtalak ma téged!
2,8 Kérd tőlem, és neked adom örökségül a népeket, birtokul a földkerekséget.
2,9 Összetöröd őket vasvesszővel, szétzúzod, mint a cserépedényt!

A Jelenések könyve, mely a "végidőkkel", azaz napjainkkal foglalkozik ugyanarra a messiásra céloz, mint az ószövetségi legenda:

Idézet:
Jelenések könyve
2,26 Aki győz, és megtartja mindvégig az én cselekedeteimet, annak hatalmat adok a pogányok felett,
2,27 hogy legeltesse őket vasvesszővel, törje őket össze, mint a cserépedényeket;

12,5 Az asszony fiúgyermeket szült, aki vasvesszővel legeltet minden népet. A gyermek elragadtatott az Istenhez, az ő trónusához,

19,15 Szájából éles kard jött ki, hogy megverje vele a népeket: mert ő vasvesszővel fogja pásztorolni őket, és fogja taposni a mindenható Isten búsult haragjának borsajtóját.

Semmi kétség, hogy az ószövetségi legenda Immánuelje, akire a Jelenések könyve is utal, nem azonos a Názáreti Jézussal (kereszthalált halt i.sz. 25.04.01.-én), akit csak Máté nevez annak (Máté 1,23).

Visszatérve a Názáreti Jézushoz, ha valóban élt és valóban az említett égi események jegyében született és lett keresztre feszítve, akkor mindenképpen egy pozitív személyiség volt, akit legyőzött az ószövetségi legendák egyházi vezetése és Pilátussal keresztre feszíttettek pászkabárányként egy kozmikus rituál keretében... Jézus természetesen nem volt Isten, ugyanúgy, mint mi se vagyunk azok. Mindannyian Isten gyermekei vagyunk, mint Jézus volt, csak eltérő születési adottságokkal felruházva. Jézus feltámadása Pál (Saul rabbi) ötlete kellett legyen, ami nonszensz, de cél szentesítette az eszközt. Az emberi hiszékenységre és az erőszakra alapozva lettek ezek a tanok a világ népeire ráerőltetve, az ősi vallásaik betiltása és üldözése mellett. Jézusnak tulajdonított csodatettek (pl. halott feltámasztása, kenyér és halszaporítás, halottaiból történt feltámadása, mennybemenetele testestül, stb.) szükségszerű kellékei egy vallásnak, amit "áhítoznak" a hívő tömegek (lásd még pl. a Vörös-tengeren "történt" átkelést, vagy a Sínai szövetségkötést)...

Véleményem szerint úgy az ószövetségi, mint az újszövetségi legendák istenképe hamis, de ugyanúgy tévesen látták a gnosztikusok is ezt a kérdést.

Idézet:
Mózes I.
1,26 Az ember teremtése
Akkor ezt mondta Isten: Alkossunk embert a képmásunkra, hozzánk hasonlóvá: uralkodjék a tenger halain, az ég madarain, az állatokon, az egész földön és mindenen, ami a földön csúszik-mászik.
1,27 Megteremtette Isten az embert a maga képmására, Isten képmására teremtette, férfivá és nővé teremtette őket.

Én ezt az elgondolást elfogadom, amit Ezsdrásék a babiloni tartózkodásuk alatt tehettek magukévá. "Isten" egy folyamatosan változó szellemi való, hisz minden ember más tulajdonságú lélekkel rendelkezik. Az ószövetségi idézet nem az emberi test teremtésére céloz, hanem a lelek teremtésére! Az "Isten" teremtett Jézust, de teremtett Immánuelt (kereszt szelleme) is, aki éppen az ellentéte lelkileg Jézusnak és persze teremt minden pillanatban más embereket is, azaz lelket "lehel beléjük" a folyamatosan változó kozmikus szelleme által a születés (első lélegzetvétel) pillanatában.

Tehát "Isten" teremti a rosszat és a jót is és a közéjük beillő számtalan átmeneteti lelki minőséget is.
Az újszövetségi legendák János apostola azt állítja, hogy "Isten" az kizárólagosan csak jó, azaz nem található benne a rossz hatása:

Idézet:
János I.
1,5 A világosságban való járás és a bűnbocsánat
Ez pedig az az üzenet, amelyet tőle hallottunk, és hirdetünk nektek, hogy az Isten világosság, és nincs benne semmi sötétség.

3,5 Azt pedig tudjátok, hogy ő azért jelent meg, hogy elvegye a bűnöket, és hogy őbenne nincsen bűn.
3,6 Aki őbenne marad, az nem vétkezik: aki vétkezik, az nem látta őt, és nem is ismeri őt.
3,7 Gyermekeim, senki meg ne tévesszen titeket: aki az igazságot cselekszi, az igaz, mint ahogyan ő is igaz.
3,8 Aki a bűnt cselekszi, az az ördögtől van, mert az ördög cselekszi a bűnt kezdettől fogva. Azért jelent meg az Isten Fia, hogy az ördög munkáit lerontsa.
3,9 Aki az Istentől született, az nem cselekszik bűnt, mert az ő magja van benne, és nem vétkezhet, mert az Istentől született.

Ha ez így lenne, akkor minden ember egyformán jónak kellene szülessen, hisz "Ő" a saját képére teremt minket... Azt hiszem nem kell tovább részletezzem, hogy ez az újszövetségi elképzelés mennyire nem helytálló... Annyit még megjegyeznék, hogy Isten nem rendelkezik szabad akarattal, ellentétben az emberrel, mert "tevékenysége" az "égi mechanika" függvénye, azaz "mindennek eljön az ideje", de ezeket nem lehet más időpontra tenni, mint pl. Jézus születését és keresztre feszítését, vagy Immánuel születését sem...

Annyit még befejezésnek, hogy Jézusnak eszében se volt valójában a Máté evangéliumában említett ószövetségi törvények "betöltése":

Idézet:
Máté evangéliuma
5,17 A törvény magyarázata
"Ne gondoljátok, hogy azért jöttem, hogy érvénytelenné tegyem a törvényt vagy a próféták tanítását. Nem azért jöttem, hogy érvénytelenné tegyem, hanem hogy betöltsem azokat.

Ezeknek a törvényeknek a "betöltése", realizálása Ezdzsdrásék és követőik ötlete voltak Saul rabbit is beleértve, melyek realizálása a Vatikán életrehívása nélkül feltehetően nem történhetett volna meg soha... Jézus ezen törvények ellen lépett fel, és minden szempontból ellentétes etikai tanításokat sugallt, ha élt egyáltalán... Hogyan jöhetett volna Jézus az alábbi törvények betöltése céljából?

Idézet:
Mózes V.
15,6 Mert az Úr, a te Istened megáld téged, a miképen megmondotta néked; és sok népnek adsz zálogos kölcsönt, te pedig nem kérsz kölcsönt, és sok népen fogsz uralkodni, és te rajtad nem uralkodnak.

23,20 Ne végy kamatot atyádfiától se pénz, se élelem, se más egyéb után, amit kamatra szokás adni!
23,21 Az idegentől vehetsz kamatot, de atyádfiától ne végy kamatot! Akkor megáld téged Istened, az Úr minden vállalkozásodban azon a földön, ahová most bemégy, hogy birtokba vedd.

28,15 Fenyegetés átkokkal
De ha nem hallgatsz az Úrnak, Istenednek a szavára, ha nem tartod meg, és nem teljesíted minden parancsolatát és rendelkezését, amelyeket ma megparancsolok neked, akkor rád szállnak mindezek az átkok, és kísérni fognak téged:

28,43 A köztetek élő jövevény mindinkább föléd kerül, te pedig egyre alább hanyatlasz.
28,44 Az fog neked kölcsönadni, nem te kölcsönzöl neki, az lesz az első, te pedig az utolsó.

Jézus nem ezt hirdette véletlenül?...

Idézet:
Lukács evangélium
6,34 És ha azoknak adtok kölcsönt, akiktől remélitek, hogy visszakapjátok, mi a jutalmatok? Bűnösök is adnak kölcsönt bűnösöknek, hogy visszakapják azt, ami jár nekik.
6,35 Ti azonban szeressétek ellenségeiteket, tegyetek jót, és adjatok kölcsön, semmit sem várva érte: nagy lesz akkor a jutalmatok, és a Magasságos fiai lesztek, mert ő jóságos a hálátlanok és gonoszok iránt.

Egy másik Máté idézet szerint Jézus azért jött, hogy a békesség helyett a "kardot" hozza:

Idézet:
Máté evangéliuma
10,34 "Ne gondoljátok, hogy azért jöttem, hogy békességet hozzak a földre. Nem azért jöttem, hogy békességet hozzak, hanem hogy kardot.

A "kard" a kozmikus kereszt jelképe, de eszében se volt Jézusnak a bűn és a halál szimbólumát az emberek közé hozni, hisz ennek jegyében, égisze alatt feszítették keresztre a szanhedrin követelésére. Az említett kereszt JHVH-Krisztus szellemi forrása.

Máté az előző gondolatát saját maga cáfolja meg:

Idézet:
Máté evangélium
26,51 Egy pedig azok közül, akik Jézussal voltak, kardjához kapott, kirántotta, lecsapott a főpap szolgájára, és levágta a fülét.
26,52 Ekkor így szólt hozzá Jézus: "Tedd vissza kardodat a helyére, mert akik kardot fognak, kard által vesznek el.

Annak ellenére, hogy a keresztényeket eddig azzal áltatták, hogy ők lettek a "kiválasztottak", II. János Pál pápa már visszatér az ószövetségi legendák állításaihoz:

Idézet:
http://www.katolikus.hu/zsinat/zs_09.html
A II. Vatikáni Zsinat NOSTRA AETATE
kezdetű nyilatkozata az Egyház és a nem keresztény vallások kapcsolatáról

Jóllehet a zsidó hatóságok követőikkel együtt Krisztus halálát követelték,xiii mindaz, ami az Ő szenvedésében történt, sem az akkor élő zsidóknak, sem a mai zsidóknak nem számítható be megkülönböztetés nélkül. Az Egyház ugyan Isten új népe, a zsidókat mégsem lehet úgy tekinteni, mintha ez következne a Szentírásból, hogy Isten a zsidókat elvetette magától vagy átkozottak volnának. Ezért mindenki ügyeljen arra, hogy sem a hitoktatásban, sem Isten igéjének hirdetésében ne tanítsanak semmi olyat, ami nem egyeztethető össze az evangéliumi igazsággal és Krisztus szellemével.

3Móz 20,24
Néktek pedig mondom: Ti örökölni fogjátok az ő földüket, mert én néktek adom azt örökségül, azt a tejjel és mézzel folyó földet. Én vagyok az Úr, a ti Istenetek, a ki kiválasztottalak titeket a népek közül.

20,26
És legyetek nékem szentek, mert én, az Úr, szent vagyok, a ki kiválasztottalak titeket a népek közül, hogy enyéim legyetek.

5Móz 7,6
Hiszen te Istenednek, az Úrnak szent népe vagy. Téged választott ki Istened, az Úr, hogy tulajdon népe légy valamennyi nép közül, amelyek a föld színén vannak.

10,15
Mégis csak a te atyáidat kedvelte meg az Úr, őket szerette, és az ő utódaikat, titeket választott ki valamennyi nép közül. Így van ez ma is.

14,2
Mert az Úrnak, Istenednek a szent népe vagy te, téged választott ki az Úr, hogy az ő tulajdon népe légy mindazon népek közül, amelyek a föld színén vannak.

http://www.jerusalem-schalom.de/zitate2.htm
Papst Johannes Paul II.:
"Israel ist das Volk Gottes, es ist der Ausdruck der Gemeinschaft Gottes mit den Menschen, es ist das auserwählte Volk. Dies ist nicht eine natürliche Tatsache oder eine kulturelle, es ist ein übernatürliches Faktum."
--II.János Pál pápa:
"Izrael az Isten népe, ez egy kifejezése az Isten gyülekezetének az emberekkel, ez a kiválasztott nép. Ez nem egy természetes vagy kultúrális tény, ez egy természetfölötti jelenség, (tény)".--

Klaus Matefi
  Válasz | 2008. március 19. 17:04 | Sorszám: 28
Elítélhető-e Saul rabbi (Pál "apostol") ezért a kolosszális alakításáért, amiért végül is az életét is fel kellett áldoznia?

Az én válaszom egyértelműen NEM!

Saul rabbi minden időben hithű maradt a saját vallásához és törvényeihez, amit a következő vallásos zsidó magyarázat is alátámaszt:

Idézet:
http://www.cmy.on.ca/newletters/printfriendly/oct2003magyar.htm

Saul (Pál) tanúsította a legnagyobb tiszteletet a Tóra iránt. Ő sohasem vonta ki magát a Tóra alol, sőt, az Apostolok Cselekedetei 16:19-23 -ban igazolta elkötelezetségét a Bibliai Judaizmussal szemben. Filippibe való látogatása során letartóztatták, az előjáró elé hurcolták és azzal vádolták hogy zsidó és bajt kever. Ezért a bűnért megkorbácsolták, súlyossan megverték, és börtönbe vetették. Saul nagyon könnyen kijelenthette volna hogy ő egy keresztény és már nem zsidó tovább, ami által biztosíthatta volna szabadulását a fogságból és megmenekülhetett volna a korbácsolások alól és verésektől, de ő ezt nem tette. Rendületlen maradt hitéhez és hűséges a Tórához, mint bibliai zsidó.

Ezek a vallási törvények (613 micvot - halacha) előírják az összes Ószövetségben hívő számára, hogy meg kell tegyenek minden tőlük telhetőt más népek vallásainak a lerombolása céljából, mivel azok mind pogányok, bálványimádók:

Idézet:
Mózes V.
7,1 Parancs a kánaáni bálványimádás kiirtására
Amikor bevisz téged az Úr, a te Istened arra a földre, amelyre már készülsz bemenni, hogy birtokba vedd, és elűz előled sok népet, a hettitákat, girgásiakat, emóriakat, kánaániakat, perizzieket, hivvieket és jebúsziakat: hét népet, amelyek nagyobbak és erősebbek nálad,
7,2 és hatalmadba adja őket Istened, az Úr, és te megvered őket, akkor mindenestül irtsd ki azokat, ne köss velük szövetséget, és ne kegyelmezz nekik!
7,3 Ne házasodj össze velük, ne add lányaidat az ő fiaikhoz, és ne végy fiaidnak feleséget az ő lányaik közül.
7,4 Mert eltérítik fiaidat tőlem, és más isteneknek fognak szolgálni. Akkor pedig haragra gerjed ellenetek az Úr, és hamar kipusztít benneteket.
7,5 Hanem ezt tegyétek velük: oltáraikat rontsátok le, szent oszlopaikat törjétek össze, szent fáikat vágjátok ki, istenszobraikat pedig égessétek el!
7,6 Hiszen te Istenednek, az Úrnak szent népe vagy. Téged választott ki Istened, az Úr, hogy tulajdon népe légy valamennyi nép közül, amelyek a föld színén vannak.
7,16
Megsemmisíted mindazokat a népeket, amelyeket hatalmadba ad Istened, az Úr. Ne szánd őket, és ne tiszteld isteneiket, mert tőrbe ejtenek!

12,1 Csak egy helyen szabad áldozni
Ezeket a rendelkezéseket és döntéseket kell azon a földön, amelyet atyáid Istene, az Úr ad nektek birtokul, megtartanotok és teljesítenetek mindenkor, amíg csak azon a földön éltek:
12,2 El kell pusztítanotok mindazokat a helyeket, ahol az általatok meghódítandó népek szolgálják isteneiket, a magas hegyeken és halmokon, és minden zöldellő fa alatt.
12,3 Romboljátok le oltáraikat, törjétek össze szent oszlopaikat, égessétek el szent fáikat, isteneik szobrait pedig vágjátok darabokra! Még a nevüket is irtsátok ki arról a helyről!

20,15 Így bánj mindazokkal a városokkal, amelyek igen messze esnek tőled, és nem az itt levő népek városai közül valók.
20,16 De az itt lakó népek városaiban, amelyeket Istened, az Úr ad neked örökségül, ne hagyj életben egy lelket sem!
20,17 Irtsd ki őket mindenestül: a hettitákat, az emóriakat és a kánaániakat, a perizzieket, a hivvieket és a jebúsziakat, ahogyan megparancsolta neked Istened, az Úr;
20,18 azért, hogy meg ne tanítsanak benneteket mindazoknak az utálatos dolgoknak az elkövetésére, amelyeket ők isteneik tiszteletére elkövetnek, és így ne vétkezzetek Istenetek, az Úr ellen.

34,12 Vigyázz, ne köss szövetséget annak az országnak a lakosaival, ahová bemész, mert csapdává válnak köztetek!
34,13 Sőt, rontsátok le oltáraikat, törjétek össze szent oszlopaikat, és vágjátok ki szent fáikat.
34,14 Nem szabad leborulnod más isten előtt, mert az Úr, akinek Féltőn-szerető a neve, féltőn szerető Isten.
34,15 Ne köss szövetséget annak az országnak a lakosaival, mert amikor paráználkodnak isteneikkel, és áldoznak isteneiknek, téged is meghívnak, és enni fogsz áldozataikból.
34,16 Ne végy feleséget leányaik közül fiaidnak, mert amikor leányaik paráználkodnak isteneikkel, fiaidat is paráználkodásra csábítják az ő isteneikkel.

A bírák könyve
2,2 de ti se kössetek szövetséget ennek a földnek a lakosaival, romboljátok le oltáraikat! Ti azonban nem hallgattatok szavamra. Hogy tehettétek ezt?
2,3 Azt is mondtam: Nem űzöm el őket előletek, hadd legyenek az oldalatokban, isteneik pedig legyenek nektek csapdául!

A Názáreti Jézus körül kialakult kultusz és a keresztrefeszítés tragikus eseménye nyújtotta feltehetően Saul rabbi számára ezt a kézenfekvő lehetőséget, amire rá tudta beszélni a többi "apostolt" is...

Saul rabbi tehát egy szorgalmas, törvénytiszelő ember volt, aki saját életét se kímélte a vallási utasítások realizálása érdekében.

A történelem igazolja, hogy a Katolikus Egyház a Vatikán vezetésével volt ennek a "pogánytalanításnak" az eszköze, kelettől nyugatig, északtól délig, a világ összes országában:

Idézet:
János evangéliuma
10,16 Más juhaim is vannak nekem, amelyek nem ebből az akolból valók: azokat is vezetnem kell, és hallgatni is fognak a hangomra: és akkor lesz egy nyáj, egy pásztor.

A zsidó vallás viszont a mai napig nem vált térítő vallássá, hisz nem lehet mindenki "kiválasztott"...:

Idézet:
http://www.zsido.hu/aktiv/rabbiv.php
Tegye föl bátran a zsidósággal kapcsolatos kérdéseit, problémáit, és Raj Tamás főrabbi ezen a nyilvános oldalon keresztül megválaszolja azt.

- Shalom!
Szeretném megtudni, hogy zsidó esküvõhöz szükséges-e betérnünk a párommal, ha nincs semmilyen okmányunk zsidó származásunkról (talán egyikünk nagyszülõjének még lehet). Ha igen, hogyan zajlik ez és mit kell tennünk hozzá?
Köszönöm válaszát!

Szíves elnézését kérem, de nem értem, miért óhajtanának zsidó esküvõt tartani, amikor - mint említette - Önök voltaképpen nem zsidók. A rabbinak egyébként is kötelessége lebeszélni a jelentkezõt a zsidó vallás felvételérõl, mi ugyanis nem vagyunk térítõ vallás. Ettõl függetlenül sok boldogságot kívánok Önöknek. Üdvözlettel: R.T.

- Tisztelt Rabbi Úr!!!
Én már régóta tudm, hogy szeretnék betérni, csak nem tudom mi a teendõ ilyen esetben. Engem eredetileg születésemkor megkereszteltek reformátusnak de azt sosem tartottam. Mindig a zsidó vallás állt hozzám közel. Ha segítene nekem, és leírná a teendõimet, illetve, hogy hová kell fordulnom nagyon megköszönném.
Segítségét elõre is köszönöm.
Zsuzsanna

Kedves Zsuzsanna!
Mindenekelõtt tudnia kell, hogy a zsidóság nem térítõ vallás, így a rabbinak nem rá-, hanem le kell beszélnie a jelentkezõt. Háromszor kell jelentkeznie a betérni kívánónak, s csak harmadjára szabad a rabbinak komolyan vennie a szándékot. Erre azért is szükség van, mert a zsidóságot ugyan fel lehet venni, de letenni még nehezebb, s nehogy késõbb megbámja lépését az érdeklõdõ. A jelentkezõnek wzután vizsgáznia kell a zsidó vallási ismeretekbõl, bibliai héber (a zsinagógában használt) nevet kell választania, majd miután a rabbinikuzs bíróság elismeri betérését, el kell mennie a rituális fürdõbe. Vidéken a helyi ranninál, Budapesten a rabbisági hivatal vezetõjénél, Deutsch Róbert fõrabbinál kell jelentkezni. Üdvözli: R.T. (Egyúttal elnézést kérek olvasóimtól, amiért sokáig, távollétem miatt, nem válaszoltam kérdéseikre. Rövidesen pótolni fogom.)

- Tisztelt Rabbi.
ha valaki be szeretne térni, hány évesnek kell lennie???? itt is be kell töltenie a 18. életévét?? köszönöm, Zoli

Kedves Zoli! Természetesen, zsidó hitre is csak felnõtt fejjel gondolkodó, tehát minimum 18 éves személy térhet át. A zsidóság azonban nem térítõ vallás, így azt kell mondanunk, elõbb alaposan gondolja át, nehogy késõbb megbánja lépését. Egyébként ahhoz, hogy valaki megismerje a zsidó vallást és kultúrát, vagy a Biblia (a keresztény Ószövetség) eredeti szövegét és gondolatait, nem kell zsidó hitre térnie. Üdvözli: R.T.

- Kedves Fõrabbi Úr!
Régóta foglalkoztat a kérdés, miért hangsúlyozza több rabbi is, hogy a zsidó nem térítõ vallás, amikor is az Örökkévalónak -gondolom- célja, hogy minden ember Õt szolgálva, az Õ tiszta szabályait követve élhessen. Tudom, mondják, hogy a Tóra mindenki elõtt nyitva van, de mégis hogyan juthat el egy egyszerû ember odáig segítség, megismertetés nélkül? Miért nem próbáljuk mi, zsidók elmondani minél több embernek, hogy hogyan találhatják meg lelkük békéjét, értelmét Õ általa? E "kizárás" által lassan mi is kizárjuk magunkat, mert a vidéki zsinagógákban egyre kevesebb a fiatalság,s a betértek ezáltal kevesebb is lesz a lehetõségünk fenntartani közösségi szokásainkat, hogy a kóser ételek beszerzésérõl, gyermekeink vallásoktatásáról már nem is szóljak...
Válaszát elõre is köszönve: Porath-K. Brigitta

Kedves Brigitta! Valóban nem vagyunk térítõ vallás, legalábbis az ókor vége óta nem, de ez nem jelent6het bezárkózást, nem jelent6heti azt, hogy másoknak ne nyújtsunk segítséget, ha érdeklõdik irántunk vagy hagyományaink, tanításaink iránt. Jómagam is tartok bibliai és zsidóságismereti tanfolyamokat, ahol zsidók és nem zsidók egyaránt részt vesznek. (Most szeptemberben indul.) A betérést azonban a jelentkezõnek alaposan át kell gondolnia, nehogy késõbb megbánja lépését. Sajnos, az a helyzet, hogy Izraelben hivatalosan ortodox rabbi-szervezet mûködik, amely egyre kevésbé fogadja el az egyébként szabályos betéréseket is. Ezért a rabbik világszerte még külön megnehezítik a betérést, remélve (valószínûleg hiába), hogy az õ döntéseiket majd akkor elfogadják. Üdvözlettel: R.T.

- Nem vagyok megkeresztelve, nem vagyok tagja egyik egyháznak,vagy szektának sem. Lehetek zsidó?

Tisztelt Érdeklõdõ! Ha Ön nem tagja egyetlen felekezetnek sem, ez csak jelent változást, hogy elõbb nem kell onnan kijelentkeznie. Mivel nem vagyunk térítõ vallás, a rabbi kötelessége legalább kétszer lebeszélni a jelentkezõt, hogy legyen ideje meggondolnia lépését. Ezután le kell vizsgáznia a zsidó vallás alapismereteibõl, ami minimális héber tudást és elméletet jelent. (Ez utóbbihoz ajánlom „Nem idegen közöttünk” címû könyvem új, bõvített kiadását. A vizsga után a rabbinikus bíróság ünnepélyesen befogadja az illetõt, aki bibliai héber nevet is választ. Végül el kell mennie a rituális fürdõbe, lemerítkezés céljából. Ha az illetõ férfi, a körülmetélést is vállalnia kell. Szívélyes üdvözlettel: R.T.

- A zsidók nem akarnak áttéríteni minket gójokat a zsidó vallásra? Én hallottam már ilyeneket.

A zsidóság valóban nem térítõ vallás, tehát nem célunk másokat meggyõzni, megtéríteni a mi hitünkre, és nem törekszünk a lelkek fölötti uralomra, mint egyes vallások. Viszont az igaz megtérõt igen nagyra tartjuk, és minden tekintetben azonos zsidónak, mint bárki más. Voltak korszakok, amikor szinte tömegesen tértek át egyesek a zsidó hitre. Üdvözlettel: R.T.

- Azt szeretném megtudni, hogy a zsidó vallást fel lehet venni, tehát, ha én azonosulok vele felvehetem és járhatok zsinagógába és a közöség befogad? Nagyon szeretném, ha választ kapnék a kérdésemre. Nagyon köszönöm elõre is a választ és a fáratságot, hogy rám szán egy percet az életébõl.

Tisztelt Olvasó! Ha Ön felveszi a zsidó vallást, természetesen azonos értékû tagja lesz a zsidó közösségnek, de ahhoz, hogy zsinagógába járjon, nem kell felvennie a zsidó hitet. Egyébként sem vagyunk térítõ vallás, mi missziót nem gyakorlunk. Üdvözlettel: R.T.

- Tisztelt Rabbi!
Elõször is köszönöm múltkori kérdésemre adott válaszát.
Több kérdésem lenne:
Elsõ: Voltak-e a zsidóságban olyanok, akik azt hangsúlyozták, hogy a mindenkire érvényes etikára tanitani kell a nem-zsidókat?
Második: Ha a zsidó nem téritõ vallás, akkor miért irja Vermes, hogy Kr. e 2. század után „még erõszakos térités is folyt, a judaizmus követõjévé tettek szomszédos pogány népcsoportokat”?
Harmadik: Tud-e olyan hozzáférhetõ kritikáról, amely Vermes Gézát „megalapozottan” birálja? Sajnos, az általam ismert „Mérleg”-beli (katolikus folyóirat) kritikája inkább csak egyszerû (és nem meggyõzõ ismertetés.
Elõre is köszönöm válaszát.
Tisztelettel: Péter

Kedves Péter! Idõ hiányában csak röviden próbálok meg válaszolni kérdéseire: 1. A zsidóságon belül valóban sokan vallották, és egyesek ma is vallják, hogy a mi feladatunk a Szentírás igéit (Isten szavát) közvetíteni a népek felé, s ez elsõsorban az etikai gondolatokra vonatkoznak. 2. A zsidóság nem térítõ vallás, s erõszakos térítésre - a hagyománnyal ellentétben - egyetlen példát mondhatunk (vermes professzor erre utal), amikor az i.e. 2. század végén Alexander Jannáj áttérítette az edomitákat. Ezt késõbb a nép már csak azért is helytelenítette, mert közülük való volt a békétlenséget szító Antipáter és annak fia, a gyûlölt Heródes. Vermes professzor könyveinek bírálatát magyar nyelven nem olvastam, de ha a téma érdekli, ajánlom, hogy Jopszéf Klausner magyarul is megjelent könyvét szíveskedjék elolvasni: "Jézus és kora" a címe. Üdvözlettel: R.T.

- Tisztelt Raj Tamás Úr!
A kérdésem a következõ lenne: komolyan foglalkozom a betérés gondolatával,de vannak problémáim. A Síp utcai betéréseket tudtommal Izraelben például nem fogadják el és az ortodox hitközség nem térít. Az újjáalakult staus quo hitközség szintén nem foglalkozik betérõkkel. Ezek szerint ha be szeretnék térni, külföldre kell mennem? Én ezt valóban komolyan gondolom, és ha eldöntöm akkor utána ehhez méltóan szeretnék élni, erõm szerint betartva a parancsolatokat nem pedig csak mint formaságot tekinteném a betérést( úgy tudom ez elég populáris). Jártam a lubavicsi közösségben, de ott azonnal egyfajta "búra" ereszkedett rám amikor megtudták, hogy nem vagyok zsidó. Pedig én ha lehet inkább egy modern ortodox illetve hászid közösséget keresek. Mit tehetnék?
Bölcs tanácsait elõre is köszönöm...
Egy jövendõbeli gér cedek
(persze csak ha az Örökkévaló is úgy akarja)

Tisztelt Olvasó! Már többször megírtam, hogy a zsidóság nem térítõ vallás, ezért felvétele nem egyszerû, hiszen a rabbinak például legalább kétszer el kell tanácsolnia a jelentkezõt, hogy jó alaposan fontolja meg döntését. Amennyiben a konkrét magyarországi lehetõségek érdeklik, és ha személyes tanácsomat kéri, szíveskedjék sorait privát levélként megismételni. És ha lehet, írjon néhány személyes sort önmagáról. Üdvözlettel: R.T.

- Tisztelt fõrabbi kérdésem melyre már majdem megkaptam a választ arra irányul mi szerint úgy érzem születésemkor nem dönthettem el milyen legyen a vallási hovatartozásom most érzem 30-évesen elég érrettnek magam arra,hogy a zsidó vallást magamévá tegyem hová kell fordulnom és mi lenne a folyamat kezdõ lépése.Várom nagyrabecsült válaszát.
Tisztelettel:Barcsa Tibor

Kedves Tibor! Nem írt arról, hogy Ön voltaképpen milyen vallású családban született? Ha Édesanyja zsidó, akkor Önnek nem is kell választania, mert automatikusan annak számít. Ha viszont nem, választását vallási áttéréssel kell megerõsítenie. Ezt azonban alaposan meg kell gondolnia. Mivel a zsidó nem térítõ vallás, a rabbi kötelessége, hogy legalább kétszer megpróbálja szándékáról lebeszélni a jelentkezõt. Üdvözlettel: R.T.

Az évezredek óta várt zsidó messiás megszületése (1999.08.11.) után néhány hónappal (2000.03.26.) a Katolikus Egyház feje, II. János Pál pápa a Siratófalnál imádkozik...:

Link

Link
Nagy kép

A "Siratófal", Nyugati Fal ( héberül: HaKotel HaMa'aravi - הכותל המערבי - הַכֹּתֶל הַמַּעֲרָבִי ) a vallásos zsidóság legszentebb helye, ahol a legendák szerint közvetlenül beszélni tudnak a hívek az Istenükhöz, JHVH-hoz. A vallásos zsidó hívő egy papirlapra felírja a problémáit, gondolatait, bedugja a fal repedései közé és ezzel próbál JHVH-tól segítséget kérni.

Link
Kép

Véletlen egybeesés lenne, hogy éppen ekkor jelent meg a következő cikk egy vallásos zsidó weboldalon?

Idézet:
http://www.kimizion.org/st5760.html http://www.kimizion.org/5760/zaw60.html
DAS ZENTRUM FÜR JÜDISCHE STUDIEN IN ISRAEL
Anschrift: Sderot Hame'iri 2, Kirjat Mosche
IL - 91032 Jerusalem ISRAEL Tel. +972 2 6511906
Fax +972 2 6514820 http://www.machonmeir.org.il
18. Adar-2 5760 (25.März.2000)
Das Wort zum Papstbesuch
"Rabbiner Moscheh ben Maimon ("Maimonides"), einer der
größten jüdischen Weisen aller Zeiten, erklärte in seinen
Ausführungen über das Ende des Christentums, daß die
Christen eines Tages von ihren Überzeugungen ablassen und
erkennen werden, wie sie von ihren Vorvätern und ihren
Propheten belogen wurden:"
--5760. II.Adar 18. 2000.március 25.
Gondolat (szó) a pápa látogatásához
"Moscheh ben Maimon ("Maimonides) rabbi, minden idők egyik legnagyobb zsidó bölcse elmagyarázta a levezetésében a kereszténység végét, hogy a keresztények egy napon rá fognak jönni és felismerik, hogyan lettek az ősatyáik és prófétáik által becsapva."--

Vajon a cikk írója (Maimonidesz) nem egyértelműen Pálra és az ő irányelveit követő apostolokra gondolhatott?... :?

Malakiás (héber eredetű férfinév, jelentése: angyal, Isten követe) (1094-1148), armaghi püspök szerint már csak egy pápa lesz még. Tehát XVI. Benedek az utólsó előtti... Feltehetően lejár a pápaság mandátuma. Ezután az ószövetségi legenda messiása lesz hivatott Jeruzsálemből, mint a világ pátriárkája vezetni az emberiséget...

Bővebben:

Klaus Matefi
  Válasz | 2008. március 19. 13:02 | Sorszám: 27
Az eddigieket természetesen bármelyik keresztény egyház megcáfolhatja, ha be tudja bizonyítja a nyilvánosság előtt, hogy a keresztre feszített Názáreti Jézus valóban a tényleges halála beállta után három nappal fel tudott támadni és persze, hogy testestül szállt a mennybe... Ezt hírdetik ugyanis 2000 éve, tehát éppen itt az ideje kiállni a nyilvánosság elé és az ezzel kapcsolatban felmerült gyanúkat tudományos alapossággal eloszlatni.

Amíg ezekre a kérdésekre nem szolgálnak az illetékesek kielégítő válasszal, amíg nem fogják tudományosan alátámasztva bizonyítani tudni, hogy a Názáreti Jézus valóban a tényleges halála beállta után három nappal feltámadhatott (ami nonszensz!) és a testben történt mennybemenetelét is tudományosan bizonyítani, addig bizony Saul rabbi (Pál) véleményével maximálisan egyet kell értenie az embernek, aki szerintem maga találta ki az egész "feltámadási történetet"...:

Idézet:
Pál első levele a korinthusiakhoz
15,16 Mert ha a halottak nem támadnak fel, Krisztus sem támadt fel...
15,17 Ha pedig Krisztus nem támadt fel, semmit sem ér a ti hitetek, még bűneitekben vagytok.

Az emberi hiszékenység határtalan tud lenni..., annak tudatos kihasználása pedig...

Ezt a témát lehet egyesek részéről ignorálni, elhallgatni, elbagatellizálni, de véleményem szerint a "végidők", azaz napjaink legkényesebb és legdöntőbb kérdése fog maradni!

Nagyon megnyugtató lenne, ha itt, ebben a topicban egy hozzáértő egyházi beavatott személy meg tudná cáfolni a felvetett komoly gyanúkat...

Klaus Matefi
  Válasz | 2008. március 18. 15:18 | Sorszám: 26
Pál apostol (Saul rabbi) levelei készültek el a legkorábban, aki személyesen nem is ismerhette a Názáreti Jézust... Az újszövetségi legenda "evangélistái" egytől-egyig kapcsolatban kerültek Pállal a tevékenysége folyamán. Ennek ellenére ők mégis 10-15 évvel később állnak neki a "tanúságtételeiket" szinte azonos sémára felépítve (szinoptikusok: Márk, Máté, Lukács) megírni... Hogy lehet, hogy Saul rabbi ad hírt elsőnek a Názáreti Jézus mesés feltámadásáról, ami természetesen nonszensz?

Mi okozhatta, hogy ezt az "egetrengető eseményt" (Jézus "feltámadását") csak a halála után ~40 évvel kezdik az "evangélisták" írásban rögzíteni, lemaradva Saul rabbitól egy-másfél évtizeddel?

Néhány kronológiai feltételezés:

Idézet:
http://enciklopedia.fazekas.hu/irodalom/Biblia.htm
Az Újszövetség mindenek előtt az "evangélium"-ot tartalmazza; ez 'jó hír', azaz a leendő megváltásról szóló értesülés. A négy szerző ("evangélista") közül Máté, Márk és Lukács "szinoptikusok" ('egy tekintetűek'), minthogy szövegeik nagymértékben rokonok. Márk evangéliuma (Kr. u. 64-69) az első "jó hír" görögül, ez lett az Újtestamentum kánoni alapkönyve. Máté evangéliuma jórészt Jézus életére szorítkozik, Lukács műve főképp Keresztelő Szent János születésének és tetteinek elmondásával bővíti Jézus élettörténetét. A negyedik evangélista János apostol, az ő evangéliuma (95-100 között) görög szellemű, sztoikus színezetű.

A hiteles és az "apokrif" (a kánonnak meg nem felelt, de vallásos tartalmú) iratok elkülönítését a keresztény közösségek végezték. Az evangéliumok összekapcsolása 130-140 között ment végbe.

János apostolnak (aki talán azonos az evangélistával) a Mennyei Jelenésekről Való Könyve (rövid címmel: Jelenések könyve, ill. Apokalipszis) még 68-69-ben keletkezik, ez az egyetlen kanonizált apokaliptikus szöveg az Újszövetségben. Ebben az apostol egy angyal közvetítésével Jézus Krisztus kijelentéseit jegyezte le. Megjósolja az állat képében megjelenő Antikrisztus bukását és az utolsó ítéletet, ezzel egyidejűleg Isten végső dicsőségét. A látomássorozat fő elemei: 7 pecsét, 4 lovas, angyalok harsonával, szörnyetegek, a harag 7 pohara, a Sátán mint kígyó, új Jeruzsálem.

Az Újtestamentum szövege az 5. században lett végleges. Bekerültek pl. a történeti jellegű Apostolok cselekedetei is (a hagyomány szerint Lukács evangélista a szerző), valamint Pál apostol (45-ig: Saul) térítő levelei: az 51-67 között született 14 híres és nagy hatású szöveg.

Babits Antal: Biblia nevek és fogalmak (1988)
(69.old.) Evangéliumok: Mivel az ÚSz elsö négy könyve, amely Mátétól, Márktól, Lukácstól és Jánostól származik, Jézus életének és tanításának a lényegét tartalmazza, négy evangéliumnak nevezzük őket. Az első hármat "szinoptikusok"-nak is nevezik, mert az egészet lényegében "együtt látják" és sok mindenben messzemenően megegyeznek, azonos szemszögből nézik Krisztus életét és tanításait.

(160.old.) Márk evangéliuma: A második és egyúttal a legrövidebb evangélium, mind a korai keresztyén hagyomány, mind a könyv tartalma szerint a szerzője Márk; valószínüleg 64 és 69 között keletkezett Rómában, ottani keresztyének kérésére...

Máté evangéliuma: A korai egyházatyák egyhangúlag Mátét, az apostolt tartják szerzőjének; keletkezésének helye és ideje nem ismert, noha sok minden szól amellett, hogy 70 előtt írták.

(154.old.) Lukács evangéliuma: Az ÚSz harmadik könyve; a hagyomány szerint szerzője Lukács, Pál szeretett orvosa és munkatársa (Kol 4,14); a Csel előszava mutatja, hogy a Lk ev. a Csel előtt keletkezett, kb. Kr.u.58-60-ban; mindkét könyv egy szerző tollából való...

Link
Márk evangéliuma a legkorábbi, 70 körül íródott, Máté és Lukács evangéliumának keletkezését 80 körülre teszik. János evangéliuma a legkésõbbi, 96-104 között
keletkezett. Ez a János evangélista volt az, aki a Jelenések könyvét is megírta,
ami a jövõ eseményeit mutatja meg.
De valóban késõbb született-e a Jelenések
könyve, mint az akkori jelen és közelmúlt eseményeit leíró evangélium? 92-96
körül János Patmosz szigetén élt számûzetésben. Itt jegyzi le apokaliptikus lá-
tomásait és próféciáit, majd néhány évvel késõbb (102-106 körül), miután kisza-
badul, Efezusban írja meg evangéliumát.

http://www.apologia.hu/books/baigent-leigh.html
Mi az igazság a holt-tengeri tekercsek körül?
Baigent és Leigh könyve magyarul is több kiadást ért meg, igazi sikerkönyvvé vált, ha az eladott példányok számát nézzük.
[246. oldal] Általánosan elfogadott nézet, hogy az Evangéliumok történelmi forrásértéke nem megbízható. Az első, a Márk evangélium nem lehet korábbi, mint a Kr. u. 66-os fölkelés ideje, valószínűleg valamivel későbbi. Mind a négy Evangélium egy, a megírásuknál mintegy hatvan hetven évvel korábbi korszakot ölel föl.

http://hu.wikipedia.org/wiki/%C3%9Ajsz%C3%B6vets%C3%A9g
Jézus semmit sem írt, az apostolokat bízta meg, hogy az utókornak továbbadják történetét és tanításait.

Az Újszövetség könyveinek feltételezett keletkezési ideje:

* 50 előtt: Pál 1. és 2. tesszaloniki levele
* 50-es évek közepe: Pál több levele (Galatáknak írt levél, 1. és 2. korintusi levél, római levél, a filippieknek és a Filemonnak írt levél)
* 60-as évek eleje: Pál kolosszei és efezusi levele
* 60-as évek közepe: Márk evangéliuma, Pál több levele (Títusznak, Timóteusnak 1. és 2.), Jakab levele
* 70-es évek: Máté evangéliuma, Lukács evangéliuma, Apostolok cselekedetei, Zsidókhoz írt levél és Péter 1. levele
* 90-es évek: János evangéliuma, Jelenések könyve, János levelei (1., 2., 3.)
* 100 után: Péter 2. levele

Klaus Matefi
  Válasz | 2008. február 18. 19:19 | Sorszám: 25
Kedves alexander!

Tudnám ajánlani neked a fórumomat:
http://klausmatefi.foren-city.de/index.php?c=2

alexander
  Válasz | 2008. január 26. 13:19 | Sorszám: 24
AKIT VÁRTAK
A tarzuszi testvérek

Júdás testvére, Saul, városának
Papja volt, de stallumát feladta,
Próféták ivadéka, akit vártak,
Páli szivében a talmud mantra.

Tudta, sorsuk vérrel volt megírva,
Kinccsel és könnyel veri őket Isten,
Vérében volt őseinek kínja -
Hisz’ ő sem volt embernek bűntelen.

Arany, bor, nő, hatalom, mind-mind kevés,
Zsarolta őt a határtalan ész,
Merész edénye volt, sok büszke vágynak,
Messiás, akit oly régen várnak -

Jézus kenyerén hirdette magát,
S megszületett a zsiresztény tanítás.

*
amely nem szakított az erőszakos térítéssel, a véráldozattal, az Ószövetséggel és nem tekinthetjük Jézus szeretet-vallása folytatójának sem...

Klaus Matefi
  Válasz | 2008. január 21. 21:46 | Sorszám: 23
"Olyan rég volt, hogy sohasem volt": http://klausmatefi.foren-city.de/topic,128,-4-quot-olyan-r-g-volt-hogy-sohasem-volt-quot.html
alexander
  Válasz | 2008. január 20. 10:32 | Sorszám: 22
Régen jártam erre, lenyügözött K.M. felkészültsége -
csid
  Válasz | 2008. január 10. 23:18 | Sorszám: 21
Ezeket mind Te írtad? Ez a munkád?
Klaus Matefi
  Válasz | 2008. január 09. 21:32 | Sorszám: 20
A saját meglátásaim "Istenről", lélekről, halálról: http://klausmatefi.foren-city.de/topic,125,-a-saj-t-megl-t-saim-quot-istenr-l-quot-l-lekr-l-hal-lr-l.html
Klaus Matefi
  Válasz | 2008. január 02. 20:19 | Sorszám: 19
http://klausmatefi.foren-city.de/topic,124,-ki-mit-v-rhat-val-j-ban-a-messianisztikus-elk-pzel-sekt-l.html - Ki mit várhat valójában a messianisztikus elképzelésektől?
Klaus Matefi
  Válasz | 2007. december 20. 14:00 | Sorszám: 18
Szóba jöhet természetesen egy másik variáció is a Názáreti Jézus "feltámadásával" kapcsolatosan. Amennyiben Jézust a tetszhalál állapotában szedték le a keresztről, úgy hihették volna róla hogy "halottaiból" támadt fel a későbbiekben. De ha ennek a feltételezésnek adunk helyt, akkor is semmis a Pál-féle hipotézis, ami alapján a keresztény hit kizárólagosan a Názáreti Jézus halottaiból történt feltámadására lett építve. Pál ugyanis azt bizonygatja, ill. hiteti el a hívőkkel, hogy ez a garancia arra, hogy mindannyian fel fogunk támadni egyszer:

Pál első levele a korinthusiakhoz
15,12 Krisztus feltámadt, mi is feltámadunk
Ha pedig Krisztusról azt hirdetjük, hogy feltámadt a halottak közül, hogyan mondhatják közületek némelyek, hogy nincs halottak feltámadása?
15,13 Hiszen ha nincs a halottak feltámadása, akkor Krisztus sem támadt fel.
15,14 Ha pedig Krisztus nem támadt fel, akkor hiábavaló a mi igehirdetésünk, de hiábavaló a ti hitetek is.
15,15 Sőt Isten hamis tanúinak is bizonyulunk, mert akkor Istennel szemben arról tanúskodtunk, hogy feltámasztotta a Krisztust, akit azonban nem támasztott fel, ha csakugyan nem támadnak fel a halottak.
15,16 Mert ha a halottak nem támadnak fel, Krisztus sem támadt fel..
15,17 Ha pedig Krisztus nem támadt fel, semmit sem ér a ti hitetek,. még bűneitekben vagytok.

http://www.geocities.com/reflap/julius22.html
Reformátusok Lapja
2001. Július. 22.
A jövőt biztosító Jézus
Krisztus feltámadása az alapja annak, hogy hisszük, mi is feltámadunk.

Az életünk egyszeri és megismételhetetlen. Ezt az ember nem szívesen veszi tudomásul, éppen ezért volt lehetőségük a történelem folyamán a vallásokat kreáló beavatottaknak ezt kihasználva és az ezirányú vágyakat meglovagolva az emberi hiszékenység húrjait pengetni, melynek szinte minden esetben az emberi lélek befolyásolása, kézbentartása volt a célja a földi hatalom megszerzése és megtartása érdekében.

A keresztény hit (a holtak feltámadása, ami Jézus feltámadásának a hipotéziséből lett eredeztetve) alaptétele egy tarthatatlan, tudománytalan, nonszensz dolog, amit még ráadásul összekapcsoltak az újszövetségi legenda írói a testben történt mennybemenetel mesés kitalációjával is. Ennyire próbára tenni az emberi hiszékenységet ritka dolog... Persze közel 2000 évvel ezelőtt még az átlagember tudatlansága kellő táptalajnak számított az ilyen és az ehhez hasonló mesébe illő, de persze nevelő hatású történetek terjesztéséhez.
Mint már korábban jeleztem, ezek az újszövetségi tanítómesék kizárólagosan csak a "végidőkre" (napjainkra) megjósolt zsidó messiás, Immánuel elfogadtatása céljából születtek a világ népei számára. Ezért volt tehát annyira lényeges akár erőszakkal is világvallássá tenni a kereszténységet. Enélkül egy nép se foglalkozna az ószövetségi messiással és az ószövetségi legenda "Istenével", JHVH-val, akit úgymond el kell majd a Föld összes népe ismerjen a legenda szerint. Ez a JHVH nem más, mint Marduk, Amun, Zeusz, Jupiter, Krisztus, stb. "teremtő istenek", de JHVH néven vált nemzeti "Istenné", aki úgymond "kiválasztotta az ő népét" az összes többi közül a Föld birtoklására... A hit fantasztikus dolgokra képes, ezért politikai célokat minden időben leghatásosabb volt az emberi hitre alapozni. Ezt Saul rabbi is nagyon jól tudta:

Pál levele a zsidókhoz
11,17 Hit által ajánlotta fel Ábrahám Izsákot, amikor próbára tétetett, és egyszülött fiát vitte áldozatul az, aki az ígéreteket kapta,
11,18 akinek megmondatott: "Aki Izsáktól származik, azt fogják utódodnak nevezni".
11,19 Azt tartotta ugyanis, hogy Isten képes őt a halottak közül is feltámasztani. Ezért vissza is kapta őt, aki így a feltámadás példájává lett.
.
.
.

11,27 Hit által hagyta el Egyiptomot, nem félt a király haragjától, hanem kitartott, mint aki látja a láthatatlant.
11,28 Hit által rendelte el a páskát és a vérrel való meghintést, hogy a pusztító ne érintse elsőszülötteiket.
11,29 Hit által keltek át a Vörös-tengeren, mint valami szárazföldön, és amikor ezt az egyiptomiak is megpróbálták, elmerültek.

Pál a következő sorokban szándékosan megfordítja a Jézus Krisztus nevet, ami csak annak mond valamit, aki ismeri a misztérium titkait. Lásd:"Jézus nem azonos Krisztussal!": http://freenet-homepage.de/klausmatefi/6.html

Pál második levele Timóteushoz
1,10 Ez most nyilvánvalóvá lett a mi Üdvözítőnk, Krisztus Jézus megjelenése által, aki megtörte a halál erejét, és az evangélium által világosságra hozta az elmúlhatatlan életet.
1,13 Az egészséges beszéd példájának tekintsd, amit éntőlem hallottál, a Krisztus Jézusban való hitben és szeretetben.

Pál levele a rómaiakhoz
6,3. Avagy nem tudjátok-é, hogy akik megkeresztelkedtünk Krisztus Jézusba[/color] (*Krisztusban!), az ő (*Jézus!) halálába keresztelkedtünk meg?

Visszatérve Jézus keresztrefeszítéséhez, meg kell állapítsuk, hogy a Szanhedrin beavatott főpapjai nem véletlenül követelték ki pont arra az időpontra Jézus keresztrefeszítését! Pontosan tisztában voltak az akkori égi jelenséggel, ami egyben a Shem ha Mephorash ("Isten 72 szelleme") egyik kozmikus forrása volt: http://klausmatefi.foren-city.de/topic,68,-cikkeim-quot-isten-72-szelleme-quot-shem-ha-mephorash.html

Ez pont egybeesett az általuk praktizált menetrendszerű évi rituállal, a pészah-bárány feláldozásával, amit az egyiptomi fogságból történt szabadulásuk emlékére ismételnek minden évben Nissan hónap 14.-én:

Mózes II.
12,1 A páskabárány elrendelése
Azután ezt mondta az Úr Mózesnek és Áronnak Egyiptom földjén:
12,2 Ez a hónap lesz az első hónapotok. Ez lesz az első az év hónapjai között.
12,3 Mondjátok meg Izráel egész közösségének: Ennek a hónapnak a tizedikén vegyen magának mindenki egy bárányt, családonként és házanként egy bárányt.
12,4 Ha kevés a ház népe az egy bárányhoz, akkor a legközelebbi szomszédjával együtt vegyen a lélekszámnak megfelelően. Vegyétek számításba, hogy ki mennyit tud megenni a bárányból.
12,5 Legyen a bárány hibátlan, hím és egyéves. Juhot vegyetek, de vehettek kecskét is.
12,6 Ennek a hónapnak a tizennegyedik napjáig tartsátok magatoknál, azután estefelé vágja le Izráel egész gyülekezeti közössége.

Ez az engesztelő véres áldozat egyben a bűneik bocsánatára is alkalmas volt a legenda szerint... Tehát ez egy tudatos rituális aktus volt a Szanhedrin sugallatára:

Pál levele a zsidókhoz
9,22 A törvény szerint majdnem mindent vérrel tisztítanak meg, és vér kiontása nélkül nincs bűnbocsánat.
9,23 Szükséges volt, hogy a mennyei dolgok képmásait ezekkel tisztítsák meg, magukat a mennyei dolgokat azonban ezeknél különb áldozatokkal.

9,28 úgy Krisztus (*Názáret Jézus) is egyszer áldoztatott fel, hogy sokak bűnét elvegye; másodszor majd a bűn hordozása nélkül fog megjelenni azoknak, akik várják őt üdvösségükre.

Pál levele a rómaiakhoz
3,22 Isten pedig ezt az igazságát most nyilvánvalóvá tette a Krisztusban való hit által minden hívőnek. Mert nincs különbség:
3,23 mindenki vétkezett, és híjával van az Isten dicsőségének.
3,24 Ezért Isten ingyen igazítja meg őket kegyelméből, miután megváltotta őket a Krisztus Jézus által.
3,25 Mert az Isten őt rendelte engesztelő áldozatul azoknak, akik az ő vérében hisznek, hogy igazságát megmutassa.

http://www.unitarius.com/kermag/magvetok/2002/2002_23/2002_23_jakubinyi1.htm
Isten a keresztfán uralkodik
Szent Venantius Fortunatus püspök (meghalt 600 után) híres himnuszát - a Vexilla Regis prodeuntot („Királyi zászló jár elöl” vagy „Király zászlói lengenek” - a nagyhéten, nagypénteken és a Szent Kereszt ünnepén énekeljük. A 3. versszak Sík Sándor fordításában: „Az ősi jóslat itt betelt, Mit a hű Dávid énekelt: »Az Úr, halljátok nemzetek! Kereszten trónol köztetek«” (Szent vagy, Uram 82; Éneklő Egyház 79). A költő a Zsolt 96,10-re utal, amely a régi római zsoltárkönyvben így állt: „Dicite in gentibus: Dominus regnavit a ligno” (hirdessétek a nemzetek közt: Uralkodik az Úr a fáról). A Psalterium Romanumnak ezt a betoldását Szent Jeromos meghagyta. Az egyházatyák Szent Jusztintól kezdve mind ismerték, és Krisztus győze­delmes keresztjének megjövendölését látták benne. Mivel a zsidó szövegben nem szerepel, Szent Jusztin egyenesen azzal vádolja a zsidókat, hogy kitörölték a szót szövegükből, mert az Krisztus keresztjét bizonyítja: „És a Dávid által mondott 95. zsoltár szavaiból ezt a csekélységet ők elhagyják: »a fáról«, merthogy ő azt mondja: Mondjátok el a pogányok között, az Úr uralkodik a fáról, de ők ezt így adják tovább: Mondjátok el a pogányok között, az Úr uralkodik.”

A fenti idézet helyesen említi, hogy JHVH valóban a kozmikus kereszt ura, és szelleme! Az újszövetségi legenda kozmikus Jézusa egy olyan kereszten válik a "Krisztussá" úgymond, amit a Nap, Hold, Mars, Szaturnusz, Uránusz, Neptunusz és Plútó égitestek alkottak ugyan, tehát az összes negatív hatású planéta a résztvevője volt, de ettől függetlenül a zsidó vallási vezetők, beavatottak az 1999.08.11.-i kozmikus keresztre vártak, mert negatív hatásában felülmúlta Jézus keresztjét:

Jézus születése: i.e. 8. 02.10.
-7.02.10 12:11 UT +2.00 jeruzsálemi idő (3753. Adar 1.)
Nap-Hold konjunkció:20,1°Vízöntő, -Mars-Szaturnusz-Uránusz konjunkció:29,3°/27,8°/27,4°Vízöntő

http://foto.arcor-online.net/palb/alben/72/4767972/1024_3836313836633636.jpg

Jézus keresztrefeszítése
25.04.01. 22:13 UT +2.00 Jeruzsálem (3785.Nisan 14/15.- Pessah ünnepe!)
Nap-Mars konjunkció: 9,8°/10,8°kos, - Szaturnusz konjunkció: 4°Kos, - Hold oppozíció: 9,8°Mérleg, - Uránusz quadrat: 9,7°Rák, - Neptunusz-Plútó oppozíció: 12,7°/9°Bak; ("Magára vette a Világ összes bűneit"!)

http://foto.arcor-online.net/palb/alben/72/4767972/1024_6337666138313532.jpg

Az évezredek óta vár zsidó messiás, Immánuel születése
1999.08.11. 11:09 UT
Nap-Hold konjunkció:18,4°Oroszlán; -Uránusz oppozíció:14,7°Vízöntő; -Mars quadrat:16,9° Skorpió; -Szaturnusz oppozíció:16,9° Bika
(teljes napfogyatkozás!)
-Az "új mennyei Jeruzsálem landolása" a Bakonyban.
-Jeruzsálemben 1999 szeptember 27.-én hétfőn, a Tabernakulum ünnepének harmadik napján (Sukkoth 5760), reggel 9 órakor lerakták a 3. Templom alapkövét.
-A Negev-Sivatagban (Izrael) felavatták 1999 augusztusában a Frigysátrat 1:1 nagyságban.
-Potsdamban (Németország) a háború óta az első Rabbi-Kollégium (Rabbi-képző) alapkőletétele 1999. aug.11.-én. (Abraham Geiger Kolleg).
-az új „evangélizáció" kozmikus háttere

http://foto.arcor-online.net/palb/alben/51/3363951/1024_3961336638323231.jpg

Saul rabbi (Pál) a hittestvéreinek, a zsidóknak továbbra is azt tanítja, hogy amit JHVH úgymond megígért nekik az ószövetségi legendák (zsidó írástudók készítettek) szerint, azok teljesülni fognak:

Pál levele a zsidókhoz
4,9 A szombati nyugalom tehát még ezután vár az Isten népére.
4,10 Aki ugyanis bement az Isten nyugalmába, maga is megnyugodott a munkáitól, mint Isten is a magáétól.

6,9 Hit és türelem által örököljük az ígéreteket
Felőletek azonban szeretteim, jobbat gondolunk, ami üdvösséggel jár, még ha így beszélünk is.
6,10 Mert nem igazságtalan az Isten, hogy elfeledkeznék a ti cselekedeteitekről és arról a szeretetről, amelyet az ő nevében tanúsítottatok, amikor a szenteknek szolgáltatok és most is szolgáltok.
6,11 De kívánjuk, hogy közületek mindenki ugyanazt az igyekezetet tanúsítsa mindvégig, amíg a reménység egészen be nem teljesedik,
6,12 hogy ne legyetek restek, hanem kövessétek azokat, akik hit és türelem által öröklik az ígéreteket.
6,13 Isten ígéretei változhatatlanok
Amikor az Isten Ábrahámnak ígéretet tett, mivel nem esküdhetett nagyobbra, önmagára esküdött,

6,14 és így szólt: "Bizony, gazdagon megáldalak, és nagyon megsokasítalak."
6,15 És így, miután türelemmel várt, beteljesült az ígéret.
6,16 Mert az emberek önmaguknál nagyobbra esküsznek, és náluk minden ellenvetésnek véget vet, és mindent megerősít az eskü.
6,17 Ezért tehát az Isten, mivel még teljesebben akarta megmutatni az ígéret örököseinek, hogy elhatározása változhatatlan, esküvel vállalt kezességet.
6,18 Így e két változhatatlan tény által, amelyekben lehetetlen, hogy Isten hazudjon, erős bátorításunk van nekünk, akik odamenekültünk, hogy belekapaszkodjunk az előttünk levő reménységbe.

Pál igyekszik felhívni a zsidók figyelmét, hogy a Názáreti Jézus kozmikus keresztje felülmúlta a korábbi szövetség kozmikus keresztjét, amiben igaza is volt:

-1335.10.15. 23:49 UT +2.00 Jeruzsálem
Nap-Hold konjunkció:11,2°Mérleg; -Uránusz oppozíció:17,7°Kos; -Mars quadrat:10,8°Rák; -Szaturnusz oppozíció:13,4°Bak
(részleges-partiell napfogyatkozás!)
-Az ószövetségi legenda szerint Istenétől a Sinai-hegyen Mózes átvette a Tízparancsolatot és "örök szövetséget kötött YHVH-Krisztussal".

Pál levele a zsidókhoz
9,1 Krisztus főpapi áldozata nagyobb az ószövetségi áldozatnál
Az első szövetségnek is volt tehát istentiszteleti rendje és földi szent helye.

9,7 a másodikba azonban csak évenként egyszer, és egyedül a főpap mehet be, azzal a vérrel, amelyet bemutat önmagáért és a nép tudatlanságból eredő vétkeiért.
9,8 A Szentlélek ezzel azt jelenti ki, hogy amíg az első sátor fennáll, addig nem nyílik meg a szentélybe vezető út.
9,11 Krisztus pedig, mint a jövendő javak főpapja a nagyobb és tökéletesebb sátoron át jelent meg, amely nem emberkéz alkotása, azaz nem e világból való.

Izraelben a Negev-Sivatagban 1999 augusztusában felavatták a jelképes Frigysátrat 1:1 nagyságban:

http://www.nai-israel.com/israel/artikel/default.asp?CatID=7&ArticleID=146
Stiftshütte in der Negev-Wüste
10.000 Besucher sahen seit der Einweihung im August 1999 mit eigenen Augen die Stiftshütte in der Größe 1:1 in der Negev-Wüste.
--Frigysátor a Negev-Sivatagban
10.000 látogató látta saját szemével az 1999 augusztusa óta felavatott Frigysátort 1:1 nagyságban a Negev-Sivatagban.
--
http://www.bibel-center.de/images/stiftsh2.jpg http://foto.arcor-online.net/palb/alben/72/4767972/1024_3736656364373130.jpg

Pál elég tág fogalomként értelmezi az "idők vége" kifejezést, szerinte Jézus keresztje is annak volt már a jele, ami úgymond a Jézus Szanhedrin általi "áldozati bárányként" történt feláldozásával "JHVH oltárán" (véres áldozat) megszabadította őket a bűntől, de a "második eljövetel" (1999.08.11.) fogja beteljesíteni a reményeiket valójában:

Pál levele a zsidókhoz
9,25 Nem is azért ment be, hogy sokszor áldozza fel önmagát, ahogyan a főpap megy be évenként a szentélybe más vérével,
9,26 mert akkor sokszor kellett volna szenvednie a világ kezdete óta. Most azonban egyszer jelent meg az idők végén, hogy áldozatával eltörölje a bűnt.
9,27 És amint elrendeltetett, hogy az emberek egyszer meghaljanak, azután pedig ítélet következik,
9,28 úgy Krisztus is egyszer áldoztatott fel, hogy sokak bűnét elvegye; másodszor majd a bűn hordozása nélkül fog megjelenni azoknak, akik várják őt üdvösségükre.

Azt hiszem, hogy nem lehet ezek után senkinek (aki figyelmesen átolvasta az eddigi írásaimat) kétsége afelől, hogy a bibliai vallások misztériumai egyértelműen kozmikus (asztológiai) eredetűek.

Klaus Matefi
  Válasz | 2007. december 17. 19:07 | Sorszám: 17
Saul rabbi ádáz ellensége volt a Názáreti Jézusban hívőknek:

Az apostolok cselekedetei
8,1 Saul üldözi az egyházat
Saul pedig egyetértett István kivégzésével. Azon a napon nagy üldözés kezdődött a jeruzsálemi gyülekezet ellen, és az apostolok kivételével mind szétszóródtak Júdea és Samária területén.
8,2 Kegyes férfiak azonban eltemették Istvánt, és nagy siratást tartottak felette.
8,3 Saul pedig pusztította az egyházat, házról házra járt, férfiakat és nőket hurcolt el, és börtönbe vetette őket.
"Saulusból Paulus" lesz...
Valóban megváltozott volna?
Saul rabbi "megtérését" a legendák következőképpen magyarázzák:

9,1 Saul megtérése
Saul pedig az Úr tanítványai elleni fenyegetéstől és öldökléstől lihegve elment a főpaphoz,
9,2 és leveleket kért tőle Damaszkuszba a zsinagógákhoz, hogy ha talál olyanokat, akik az Úr útjának hívei, akár férfiakat, akár nőket, megkötözve vihesse azokat Jeruzsálembe.
9,3 Útközben azonban, amikor éppen Damaszkuszhoz közeledett, hirtelen mennyei fény villant fel körülötte,
9,4 és amint a földre esett, hallotta, hogy egy hang így szólt hozzá: "Saul, Saul, miért üldözöl engem?"
9,5 Ő pedig megkérdezte: "Ki vagy, Uram?" Az így válaszolt: "Én vagyok Jézus, akit te üldözöl.
9,6 De kelj fel, menj be a városba, és ott megmondják neked, mit kell tenned."
9,7 A vele utazó férfiak pedig szótlanul álltak, mert hallották ugyan a hangot, de senkit sem láttak.
9,8 Saul pedig felkelt a földről, és kinyitotta szemét, de egyáltalán nem látott. Ezért kézen fogva vezették be Damaszkuszba,
9,9 és ott három napig nem látott, nem evett, és nem ivott.
9,10 Volt Damaszkuszban egy tanítvány, név szerint Anániás. Az Úr megszólította őt látomásban: "Anániás!" Ő így válaszolt: "Íme, itt vagyok, Uram."
9,11 Az Úr pedig így szólt hozzá: "Kelj fel, menj el abba az utcába, amelyet Egyenes utcának hívnak, és keresd meg Júdás házában Sault, akit Tarzuszinak neveznek: mert íme, imádkozik,
9,12 és látomásban látja, hogy egy Anániás nevű férfi jön be hozzá, és ráteszi a kezét, hogy lásson."
9,13 Anániás így válaszolt: "Uram, sokaktól hallottam erről a férfiról, mennyi rosszat tett a te szentjeid ellen Jeruzsálemben,
9,14 és ide is meghatalmazást kapott a főpapoktól, hogy elfogja mindazokat, akik segítségül hívják a te nevedet."
9,15 Ezt mondta neki az Úr: "Menj el, mert választott eszközöm ő, hogy elvigye a nevemet a pogányok, a királyok és Izráel fiai elé.
9,16 Én pedig meg fogom mutatni neki, mennyit kell szenvednie az én nevemért."
9,17 Anániás pedig elment, és bement abba a házba; rátette kezét, és ezt mondta: "Atyámfia, Saul, az Úr küldött engem, az a Jézus, aki megjelent neked az úton, amelyen jöttél, és azért küldött, hogy újra láss, és megtelj Szentlélekkel."
9,18 És egyszerre, mintha pikkelyek estek volna le a szeméről, újra látott; azután felkelt, és megkeresztelkedett,
9,19 majd miután evett, erőre kapott. Néhány napig együtt volt a damaszkuszi tanítványokkal,
9,20 és azonnal hirdetni kezdte a zsinagógákban Jézusról, hogy ő az Isten Fia.

http://epa.oszk.hu/00000/00022/00405/12566.htm
A csodálatos esemény Pál életében az, amikor átváltozik Saulusból Paulussá, Krisztus megjelenése, az égbõl jövõ villám. Ez az átváltozás, úgy, amiként az az új testamentum elbeszéli, egy legenda, valami csodálatos, valami olyan, ami felülmúlja az emberi észt.

http://www.katolikus.hu/szentek/szent95.html
SZENT PÁL APOSTOL
Életéről kevés információnk van. Egyetlen dátumot sem lehet pontosan meghatározni.
Megtérése (34 körül) megadta élete értelmét. A Törvényért és az atyai hagyományokért égő buzgólkodása a keresztények üldözőjévé tette. Hogy mikor és hogyan találkozott velük először, már nem lehet megállapítani. Az Egyházzal való összeütközése azonban nyilvánvalóan összefüggésben állt azzal a válsággal, amely Jeruzsálemben István megkövezéséhez, a jeruzsálemi keresztény közösség hellénisztikus csoportjának üldözéséhez és elűzéséhez, továbbá a damaszkuszi egyházközség alapításához vezetett. Úgy látszik, ez az egyházközség -- a jeruzsálemi egyház törzsrészével ellenkezően -- teljesen elszakadt a Törvénytől. Pál -- amint a Gal 1,13 sk. és a Fil 3,5 sk. mutatja -- a szigorú zsidó törvénytiszteletet védelmezte a Törvénytől való szabadsággal szemben. Nemcsak egy keresztre feszített Messiás ,,botrányáról'' volt szó, hanem arról a kérdésről, hogy a Törvény érvényes útja-e az üdvözülésnek. A Törvény vagy Jézus Krisztus? -- ez lett életének döntő kérdése.
És ez időben történt megtérése. Úgy értelmezte mint Isten tettét, és Jézusnak ezt a megjelenését egy sorba állította a Föltámadott megjelenéseivel (Gal 1,15; 1Kor 9,1; 15,8.). A megtérést nem lehet lélektani, vallási vagy erkölcsi válságból levezetni, amint egyesek megkísérelték a Római levél 7. fejezetére hivatkozva. Pál kényszerítve irezte magát, hogy föladja az üdvösség útjának, az addig helyeselt jámborságnak értelmezését. Később igehirdetésében minden embertől megkívánta ezt a megmérettetést: amit nyereségnek tartott -- a választott néphez, a Törvényhez való tartozást -- most jelentéktelen dolog lett. ,,Amit előnynek tartottam, azt Krisztusért hátránynak tekintem... Érte mindent elvetettem, sőt szemétnek tekintettem, csak hogy Krisztust elnyerhessem, és hozzá tartozzam. Hiszen nem a Törvény útján váltam igazzá, hanem a Jézus Krisztusba vetett hit révén'' (Fil 3,7 sk.). A megfeszített Messiás volt ténylegesen Isten új és végleges üdvözítő tette. Ez jelentette a fordulatot; Isten jövője kezdődött meg vele.

http://www.kereszteny.hu/biblia/showchapter.php?reftrans=1&abbook=ApCsel&numch=9
Szent István halálát, mely 35-36-ban lehetett nagyjelentőségű esemény követte. Az üldözések következtében a jeruzsálemi keresztények szétszóródtak. Az üldözések lelke Saul volt, és most Isten kegyelmének hatására megtér. A feltámadt Jézus hívja meg Sault az egyházba. A főtanács levele azt mutatja, hogy joghatósága vallási területen kiterjedt még Palesztinán kívül élő zsidókra is. Damaszkusz az Antilibanontól DK-re elterülő termékeny síkságon feküdt 690 m-re a tenger színe felett. A világ egyik legrégibb városa, karavánutak csomópontja. Mintegy 40 km átmérőjű körben gyümölcserdők veszik körül, és ezért a keletiek a föld paradicsomának, Kelet gyöngyének és a napkeleti országok szemének nevezik. Jeruzsálemtől való távolsága 250 km, vagyis 7-8 napi út. A városban jelentős számú zsidóság lakott. Saul a főtanácstól rendelkezésre bocsátott emberekkel ment, amikor déli időben a napnál erősebb fényesség vette körül. Az Úr Jézus jelent meg neki ezt Saul olyan valóságosnak tartja, mint a többi apostol a feltámadás után látott Krisztust, és ezért magát a többi apostollal egyenlő értékű tanúnak veszi. Csak ő látta Krisztust és ő hallotta a hangját. A többiek csak a fényt látták és a hangoknak nem tudták kivenni az értelmét. A látomás Damaszkusz közelében történt. A városban a D-i kapunál mutatják azt a helyet, ahol Saul megtért. Azonban valószínűbb, hogy a várostól DNy-ra 12 km-re kell ezt a helyet tenni, Kokeb faluhoz. Damaszkuszban már voltak keresztények, és ezek közé tartozott Ananiás, akit az Egyenes utcában lakó Saulhoz küldött az Úr. Ezt az utcát kettős oszlopsor osztotta hosszában három részre, és végigvonult a városon kelettől nyugatig. Mai napig megvan ez az utca, 1600 m hosszú, de már nem a régi formájában. Ennek az utcának a közepe táján mutogatják Júdás házát. Ananiás háza ettől elég messze van a város ÉK-i részén. Ma kápolna áll a helyén. Ananiás az Úr tanítványai közé tartozott, és a hagyo-mány szerint Damaszkusz környékén hirdette az evangéliumot. Három évvel Saul megtérése után vértanúhalált halt. Jézus Sault eszközének (görögben: edényének) akarja.

http://szentimre.plebania.hu/szentpal.htm
Saul mindezzel nem elégedett meg: külföldön is folytatni akarta a keresztények üldözését. Felhatalmazást kért a jeruzsálemi főpaptól a damaszkuszi zsinagógák vezetőihez, majd Damaszkuszba indult, hogy az ottani keresztényeket megkötözve vigye Jeruzsálembe. A Damaszkusz fele vezető úton következett be a kereszténység történetének leghíresebb megtérése, melynek leírása a Cselekedetek 9., 22. és 26. fejezeteiben olvasható. Délben hirtelen fény sugározta körül Sault a mennyből, majd Jézus Krisztus szavait hallotta: "Saul, Saul, mit kergetsz engem?" Ez a Krisztust és keresztényeket gyűlölő ember az élő Isten jelenlétében megadta magát. Jézus azt mondta neki, menjen be Damaszkuszba és ott tudtára adatik neki, mitévő legyen. Saul három napig nem látott, nem evett és nem ivott. Damaszkuszban az Úr elküldött egy Ananiás nevű tanítványt, aki kezeit Saulra téve visszaállította annak szeme látását, betöltötte a Szentlélekkel és megkeresztelte. (Megtérése után Sault Pálként említi a Biblia.) Pál ezután Jézusról kezdett prédikálni a damaszkuszi zsinagógákban. *A zsidók meg akarták ölni, de a keresztények éjjel egy kosárban alábocsátották őt a város kőfalán kívülre, és így megmenekült.

*Ha a hithű zsidók valóban meg akarták volna ölni Pált, akkor meg is tették volna... Volt rá elég alkalmuk, amikor úgymond a zsinagógákban "térítgetett"...

Pál nem csak rabbi korában volt erőszakos, amikor üldözte a Názáreti Jézusban hívőket, hanem akkor is amikor úgymond "megtért". Előfordult, hogy szintén erőszakosan lépett fel az újdonsült eszméinek a hirdetése közben:

http://magyar-irodalom.elte.hu/erdy-kodex/html/dolgozatok/Palrol.html
Szent Pál apostol missziói útjai
Ám bejárván Ciprus szigetét eljutottak Páfuszig, ott találkoztak egy hamispróféta zsidóval, akit hitetlensége miatt Pál megvakított.

13,4 Pál első missziói útjára indul Barnabás és Pál Ciprusban
Ők tehát a Szentlélektől kiküldve lementek Szeleukiába, onnan pedig elhajóztak Ciprusba.
13,5 Amikor Szalamiszba értek, hirdették az Isten igéjét a zsidók zsinagógáiban. János is velük volt, mint segítőtárs.
13,6 Miután bejárták az egész szigetet Páfoszig, találkoztak egy zsidó mágussal és álprófétával, akinek Barjézus volt a neve.
13,7 Ez közel állott Szergiusz Paulusz helytartóhoz, aki értelmes ember volt. Ő magához hívatta Barnabást és Sault, mert hallani kívánta az Isten igéjét.
13,8 De Elimás, a varázsló - neve ugyanis ezt jelenti -, szembeszállt velük, és igyekezett eltéríteni a helytartót a hittől.
13,9 Saul pedig, akit Pálnak is hívnak, megtelve Szentlélekkel erősen ránézett,
13,10 és így szólt: "Te mindenféle csalással és gonoszsággal tele ember, te ördögfajzat, te minden igazság ellensége, nem szűnsz meg elferdíteni az Úr egyenes útjait?
13,11 Most íme, az Úr keze rajtad van, és vak leszel, nem látod a napot egy ideig!" Erre hirtelen homály és sötétség szállt rá, és botorkálva keresett vezetőket.
13,12 Mikor a helytartó látta a történteket, hitt, elámulva az Úr tanításán.

Meghívatásával együtt Pál fölismerte, hogy az evangéliumnak a pogányok közötti hirdetése az ő feladata. Ez a tudat szinte kényszerként nehezedett rá (vö. Gal 1,16; 1Kor 9,16). A hit útja lett életének témája. A rá jellemző radikalizmussal járta ezt az utat. Emiatt gyanússá vált saját keresztény testvérei előtt, s magára vette népének gyűlöletét, pedig a végsőkig szerette ezt a népet, és megmentéséért a saját üdvét is odaadta volna (Róm 9,1 sk.).

Ne felejtsük el, hogy a Rómában élő őskeresztények hatására tették államvallássá a kereszténységet, amit aztán igyekeztek a Föld népeire tűzzel-vassal ráerőszakolni, betiltva és üldözve az ősi hiteiket.
http://www.herenciacristiana.com/luther/stake.gif

A páli magyarázat, hogy miért is kell neki úgymond a nemzsidók között is "hittéríteni":

13,46 Ekkor Pál és Barnabás bátran ezt mondta: "Először nektek kellett hirdetnünk az Isten igéjét, mivel azonban ti elutasítjátok, és nem tartjátok magatokat méltónak az örök életre, íme, a pogányokhoz fordulunk.
13,47 Mert így parancsolta meg nekünk az Úr: Pogányok világosságává teszlek, hogy üdvösségük légy a föld végső határáig."
13,48 Ennek hallatára örvendeztek a pogányok, és magasztalták az Úr igéjét, és akik az örök életre választattak, mindnyájan hívővé lettek.
13,49 Az Úr igéje pedig elterjedt az egész tartományban.

Pál "térítgetései" sok helyen heves ellenállást váltottak ki a rómaiak köréből:

16,19 Amikor látták urai, hogy odalett az, amiből hasznot reméltek, megragadva Pált és Szilászt, a hatóság elé, a főtérre hurcolták őket.
16,20 Azután az elöljárók elé vezették őket, és ezt mondták: "Ezek az emberek felforgatták városunkat.
16,21 Zsidók lévén, olyan szokásokat hirdetnek, amelyeket nekünk nem szabad sem átvennünk, sem követnünk, mert rómaiak vagyunk."

16,22 Velük együtt a sokaság is rájuk támadt, az elöljárók pedig letépették ruhájukat, és megbotoztatták őket.
16,23 Sok ütést mértek rájuk, majd börtönbe vetették őket, és megparancsolták a börtönőrnek, hogy gondosan őrizze őket.[/quote]

De mi lehetett tulajdonképpen a lendületes térítgetéseinek a hátterében? A "pogányok" hiteit meg kellett valamilyen módon rendíteni, amire nagyon alkalmas volt a szeretet, megbocsátás utópiájának a propagálása. Melyik nép ne vágyott volna végre békére, nyugalomra, emberbaráti szeretetre azokban az időkben, vagy bármikor, ami természetesen hosszú távon a vesztüket jelentette volna, azaz a történelem süllyesztőjébe kerültek volna... Van ugye egy találó latin mondás:

"Si vis pacem, para bellum", azaz "Ha békét akarsz, készülj a háborúra!"

Ennek természetesen az ellenkezője is érvényes, azaz "ha háborút (győzni) akarsz, akkor hirdessél békét és leszerelést..."

Saul rabbi buzgó ószövetségi hívő, törvénytisztelő (halacha) lévén felismerte a Názáreti Jézus tanításaiban rejlő lehetőségeket, melyeket egy mesés halottaiból történt feltámadással kombinálva még vonzóbbá lehetett tenni a hiszékeny tömegek előtt. A célját nem palástolta soha, fennhangon hirdette a kereszthalált halt Jézus "végidőkben" (napjainkban) történő "második eljövetelét", amikor majd ítéletet tart a világ népei felett:

Pál levele a zsidókhoz
9,27 És amint elrendeltetett, hogy az emberek egyszer meghaljanak, azután pedig ítélet következik,
9,28 úgy Krisztus (*Názáret Jézus) is egyszer áldoztatott fel, hogy sokak bűnét elvegye; másodszor majd a bűn hordozása nélkül fog megjelenni azoknak, akik várják őt üdvösségükre.

Saul rabbi csak azt felejtette el megmagyarázni, hogy ez az "ítéletet" tartó jövendőbeli messiás az Ószövetség hívő tömegeinek az évezredek óta várt messiása lesz, aki arra hivatott, hogy realizálja a benne hívőknek az ószövetségi legenda írói által beígért gazdagságot, földi jólétet, népek feletti uralmat:

http://www.nai-israel.com/israel/articel/default?asp?CatID=41&ArticleID=117
(Sajnos már nem elérhető!)
Jesus oder Immanuel?
Doch bleiben wir bei der Frage: Immanuel oder Jesus? Hat Gott im Nachhinein den Namen des Messias von Immanuel auf Jesus abgeändert?
Nein, Gott hat nichts nachgebessert, sondern diese beide Namen waren schon immer im Heilsplan Gottes verankert.
Mit diesem sanftmütigen Messias unter dem Namen Jesu kann das jüdische Volk nichts anfangen, denn es wartet auf den verheißener Messias mit Namen Immanuel, der mit eisernem Stab die Völker regieren wird (Offenbarung 12,5; 19,15).
--Jézus vagy Immánuel?
De maradjunk a kérdésnél: Immánuel vagy Jézus? Megváltoztatta Isten utólag a Messiás nevét Immánuelről Jézusra?
Nem, Isten nem javított utána, hanem már mind a két név le volt horgonyozva Isten megváltástervében.
Ezzel a Jézus nevű jámbor Messiással a zsidó nép nem tud mit kezdeni, hanem az Immánuel nevű megígért Messiásra vár, aki vaspálcával fogja a népeket kormányozni (Jelenések könyve 12,5; 19,15).--

Jelenések könyve
12,5 Az asszony fiúgyermeket szült, aki vasvesszővel legeltet minden népet. A gyermek elragadtatott az Istenhez, az ő trónusához,
19,15 Szájából éles kard jött ki, hogy megverje vele a népeket: mert ő vasvesszővel fogja pásztorolni őket, és fogja taposni a mindenható Isten búsult haragjának borsajtóját.
http://www.nai-israel.com/israel/articel/default?asp?CatID=3&ArticleID=183
(Sajnos már nem elérhető!)
Elijahu (Elia), in der Endzeit
Messias ben Josef, das bedeutet: das erste Kommen des Messias
Messias ben David, das bedeutet: das zweite kommen des Messias
--Elijahu (Éliás), a végidőkben
A Messiás-József Fia jelentése: a Messiás első jövetele
A Messiás-Dávid Fia jelentése: a Messiás második jövetele
--

3Móz 20,24
Néktek pedig mondom: Ti örökölni fogjátok az ő földüket, mert én néktek adom azt örökségül, azt a tejjel és mézzel folyó földet. Én vagyok az Úr, a ti Istenetek, a ki kiválasztottalak titeket a népek közül.

Mózes V.
6,18 Azt tedd, amit helyesnek és jónak lát az Úr, hogy jó dolgod legyen, hogy bemehess, és birtokba vehesd azt a jó földet, amelyet esküvel ígért atyáidnak az Úr,

8,18 Hanem gondolj arra, hogy Istened, az Úr ad neked erőt a gazdagság megszerzésére, hogy fenntartsa szövetségét, amelyre esküt tett atyáidnak. Így van ez ma is.

15,6 Mert az Úr, a te Istened megáld téged, a miképen megmondotta néked; és sok népnek adsz zálogos kölcsönt, te pedig nem kérsz kölcsönt, és sok népen fogsz uralkodni, és te rajtad nem uralkodnak.

20,10
Ha egy város ostromára készülsz, szólítsd fel azt békés megadásra.
20,11
Ha békés megadással válaszol, és megnyitja előtted kapuit, akkor legyen az egész benne lakó nép adófizető szolgáddá.
20,12
De ha nem fogadja el a békét, hanem harcra kel veled, akkor zárd körül!
20,13
És ha kezedbe adja Istened, az Úr, akkor hányd kardélre a benne levő férfiakat mind.
20,14
De a nőket, a gyermekeket, az állatokat és mindazt a zsákmányt, ami a városban van, vedd birtokodba, és élvezd az ellenségtől elvett zsákmányt, amit neked adott Istened, az Úr.
20,15
Így bánj mindazokkal a városokkal, amelyek igen messze esnek tőled, és nem az itt levő népek városai közül valók.[/quote]

Jogosan állítja a következő idézet, hogy Pál (Saul rabbi) soha nem adta fel az eredeti hitét, vallását:

http://www.cmy.on.ca/newletters/printfriendly/oct2003magyar.htm http://www.cmy.on.ca/newletters/images/oct2003/moshiachmagyar.gif
Saul (Pál) tanúsította a legnagyobb tiszteletet a Tóra iránt. Ő sohasem vonta ki magát a Tóra alol, sőt, az Apostolok Cselekedetei 16:19-23 -ban igazolta elkötelezetségét a Bibliai Judaizmussal szemben. Filippibe való látogatása során letartóztatták, az előjáró elé hurcolták és azzal vádolták hogy zsidó és bajt kever. Ezért a bűnért megkorbácsolták, súlyossan megverték, és börtönbe vetették. Saul nagyon könnyen kijelenthette volna hogy ő egy keresztény és már nem zsidó tovább, ami által biztosíthatta volna szabadulását a fogságból és megmenekülhetett volna a korbácsolások alól és verésektől, de ő ezt nem tette. Rendületlen maradt hitéhez és hűséges a Tórához, mint bibliai zsidó.

Maximálisan igazat kell adjunk ennek a vallásos zsidó cikk írójának, de a következő idézetnek is:

http://www.kimizion.org/st5760.html http://www.kimizion.org/5760/zaw60.html
DAS ZENTRUM FÜR JÜDISCHE STUDIEN IN ISRAEL
Anschrift: Sderot Hame'iri 2, Kirjat Mosche
IL - 91032 Jerusalem ISRAEL Tel. +972 2 6511906
Fax +972 2 6514820 http://www.machonmeir.org.il
18. Adar-2 5760 (25.März.2000)
Das Wort zum Papstbesuch
"Rabbiner Moscheh ben Maimon ("Maimonides"), einer der
größten jüdischen Weisen aller Zeiten, erklärte in seinen
Ausführungen über das Ende des Christentums, daß die
Christen eines Tages von ihren Überzeugungen ablassen und
erkennen werden, wie sie von ihren Vorvätern und ihren
Propheten belogen wurden:"
--5760. II.Adar 18. 2000.március 25.
Gondolat (szó) a pápa látogatásához
"Moscheh ben Maimon ("Maimonides) rabbi, minden idők egyik legnagyobb zsidó bölcse elmagyarázta a levezetésében a kereszténység végét, hogy a keresztények egy napon rá fognak jönni és felismerik, hogyan lettek az ősatyáik és prófétáik által becsapva."--

Sokan esetleg tévesen kapcsolatba próbálhatják hozni ezt a témámat Badiny Jós Ferenc, "Jézus Király, a pártus herceg" című könyvével, ahol a szerző Pál tevékenységére szintén igyekezett fényt deríteni, de emellett a saját nacionalizmusa szolgálatába állítja a kutatási eredményeit:

http://ujember.katolikus.hu/Archivum/000820/1201.html
A szerző (Badiny Jós Ferenc: Jézus Király, a pártus herceg) nem akármilyen vállalkozásba fog: kétezer éves köztudatot igyekszik megrendíteni. Legalábbis Saultól, Szent Páltól fogva az egész kereszténységet egy hatalmas maffiának állítja be, amely nemcsak nem őrzi hűségesen, hanem egyenesen meghamisítja Jézus alakját, tanítását.

Ha egy kutató nem képes elfogulatlanul, pártatlanul, részrehajlás nélkül tevékenykedni, annak a munkája joggal támadható, kritizálható. Egy találó teozófus mondás ezzel kapcsolatosan:

Nincs magasztosabb vallás az igazságnál"

Klaus Matefi
  Válasz | 2007. december 17. 18:55 | Sorszám: 16
Pál levele a zsidókhoz
9,15 Így tehát új szövetség közbenjárója lett Krisztus (*Názáret Jézus), [u]mert meghalt az első szövetség alatt elkövetett bűnök váltságáért[/u], hogy az elhívottak elnyerjék az örökkévaló örökség ígéretét.

Pál (Saul rabbi) azzal nyugtatja a hívő zsidókat, hogy a Názáreti Jézusnak azért kellett kereszthalált halnia, hogy ők a bűneik alól fel legyenek oldozva, amit az első szövetség alatt eddig elkövettek és hogy JHVH általi gazdagságot, földi boldogságot, népek feletti hatalmat elnyerhessék, ami úgymond az "örökkévaló igérete" volt...

Pál levele a zsidókhoz
9,22 A törvény szerint majdnem mindent vérrel tisztítanak meg, és vér kiontása nélkül nincs bűnbocsánat.
9,23 Szükséges volt, hogy a mennyei dolgok képmásait ezekkel tisztítsák meg, magukat a mennyei dolgokat azonban ezeknél különb áldozatokkal.
9,24 Mert nem emberkéz alkotta szentélybe, az igazi képmásába ment be Krisztus, hanem magába a mennybe, hogy most megjelenjen az Isten színe előtt értünk.
9,25 Nem is azért ment be, hogy sokszor áldozza fel önmagát, ahogyan a főpap megy be évenként a szentélybe más vérével,
9,26 mert akkor sokszor kellett volna szenvednie a világ kezdete óta. Most azonban egyszer jelent meg az idők végén, hogy áldozatával eltörölje a bűnt.

Tehát Pál nem minden hús-vér ember által elkövetett bűnök alóli feloldozást hirdet a hiszékeny tömegeknek, hanem kizárolagosan csak a vallásos zsidók addigi elkövetett bűneinek a feloldozását a Názáreti Jézus keresztrefeszítése által, amit ők követeltek ki Pilátustól, a római helytartótól. Az ószövetségi törvények szerint vér kiontása nélkül nem létezik bűnbocsánat, amivel Pál is természetesen egyetért rabbi létére, csak éppen a következő apróságról feledkezett meg:

Mózes II.
20,13 Ne ölj!

Viszont a "Pál levele a zsidókhoz 9,28"-ban már a "végidőkre" (napjainkra) beígért messiást igyekszik szándékosan és hamisan a kereszthalált halt Názáreti Jézussal azonosítani...

Klaus Matefi
  Válasz | 2007. december 17. 18:50 | Sorszám: 15
A Názáreti Jézust a Szanhedrin (főpapok tanácsa) követelésére i.sz. 25.04.01.-én (3785.Nisan 14/15) Peszah ünnepén keresztrefeszíttették a vallásos zsidók. Erre az alkalomra egy igen ritka égi jelenség, egy kozmikus kereszt realizálódott a Zodiákusban, aminek a felépítésében a Napon és a Holdon kívül az összes asztrológiai szempontból negatív hatású planéta (Mars, Szaturnusz, Uránusz, Neptunusz, Plútó) részt vett. Mivel elvileg (?) abban az időben még csak a Marsot, Szaturnuszt és Uránuszt ismerték, így a hagyomány egy "T" keresztről tesz csupán említést...
Jézus keresztrefeszítését nyugodtan nevezhetjük egy, a zsidó vallás hagyománya általi Pészah áldozatnak:

Mózes II.
12,1 A páskabárány elrendelése
Azután ezt mondta az Úr Mózesnek és Áronnak Egyiptom földjén:
12,2 Ez a hónap lesz az első hónapotok. Ez lesz az első az év hónapjai között.
12,3 Mondjátok meg Izráel egész közösségének: Ennek a hónapnak a tizedikén vegyen magának mindenki egy bárányt, családonként és házanként egy bárányt.
12,4 Ha kevés a ház népe az egy bárányhoz, akkor a legközelebbi szomszédjával együtt vegyen a lélekszámnak megfelelően. Vegyétek számításba, hogy ki mennyit tud megenni a bárányból.
12,5 Legyen a bárány hibátlan, hím és egyéves. Juhot vegyetek, de vehettek kecskét is.

Egy korábbi, az Ószövetségben olvasható véres emberáldozatnak indult rituálról szól az a legenda, amely Ábrahám és Izsák személyéhez kötödik:

Mózes I. (Genesis, Bereschith)
22,1 Isten próbára teszi Ábrahám hitét
Ezek után történt, hogy Isten próbára tette Ábrahámot, és megszólította: Ábrahám! Ő pedig felelt: Itt vagyok.
22,2 Isten ezt mondta: Fogd a fiadat, a te egyetlenedet, akit szeretsz, Izsákot, és menj el Mórijjá földjére, és áldozd fel ott égőáldozatul az egyik hegyen, amelyet majd megmondok neked!

-1810.02.23. 16:18 UT +2.00 Jeruzsálem
Nap-Hold konjunkció:19,8°Vízöntő; -Uránusz oppozíció:19,3°Oroszlán; -Mars quadrat:24,3°Bika; -Szaturnusz oppozíció:28,1°Skorpió
-A bibliai legenda szerint mikor Ábrahám saját fiát Izsákot akarta "Istennek" égő áldozatként feláldozni, az éppen akkor kialakult kozmikus kereszt (azonos a Sínai Hegyen Mózes által észlelt kereszttel!) "szellemének a sugallatára" megváltoztatta a tervét.

http://foto.arcor-online.net/palb/alben/72/4767972/400_3338333138336333.jpg
Fogadalmi templom, Szeged (Saját fotó)

Ábrahám saját fiát, Izsákot akarta volna az JHVH parancsára feláldozni, de úgymond megjelent neki Krisztus-JHVH egy ugyanolyan kozmikus kereszt szellemeként, mint amihez a későbbi Sínai-hegyhez fűződő mesés szövetségkötés kapcsolódott:

-1335.10.15. 23:49 UT +2.00 Jeruzsálem
Nap-Hold konjunkció:11,2°Mérleg; -Uránusz oppozíció:17,7°Kos; -Mars quadrat:10,8°Rák; -Szaturnusz oppozíció:13,4°Bak
(részleges-partiell napfogyatkozás!)
-Az ószövetségi legenda szerint Istenétől a Sinai-hegyen Mózes átvette a Tízparancsolatot és "örök szövetséget kötött YHVH-Krisztussal".

http://foto.arcor-online.net/palb/alben/72/4767972/400_3166646430363131.jpg
Fogadalmi templom, Szeged (Saját fotó)

Az Istenüknek, JHVH-nak bemutatott saját véreik feláldozása Ábrahám óta szünetelt. Jézus egy hitehagyott zsidónak számított, aki megtagadta a kegyetlen ószövetségi törvényeket és éppen az ellenkezőjét hírdette a népnek. Személye megfelelt az áldozati bárány követelményeinek, mivel elsőszülött volt és bűntelen is, amit maga Pilátus, a római helytartó is kihangsúlyozott:

Mózes I.
12,29 Történt azután éjfélkor, hogy megölt az Úr minden elsőszülöttet Egyiptom földjén, a trónján ülő fáraó elsőszülöttjét csakúgy, mint a tömlöcben levő foglyok elsőszülöttjét, és az állatok minden elsőszülöttjét.

Mózes II.
13,1 Rendelkezések az elsőszülöttekről és a kovásztalan kenyérről
Azután így beszélt az Úr Mózeshez:
13,2 Nekem szentelj Izráel fiai közül minden elsőszülöttet, amely megnyitja anyja méhét; akár ember, akár állat, enyém az.

Mózes IV.
3,13 Mert minden elsőszülött az enyém! Amikor megöltem Egyiptomban minden elsőszülöttet, magamnak szenteltem minden elsőszülöttet Izráelben. Mind az emberé, mind az állaté az enyém legyen. Én vagyok az Úr!

Máté evangéliuma
27,24 Amikor Pilátus látta, hogy nem ér el semmit, sőt a forrongás még nagyobb lesz, vizet hozatott, megmosta kezét a sokaság szeme láttára, és így szólt: "Ártatlan vagyok ennek az igaz embernek a vérétől. Ám ti lássátok!"
27,25 Az egész nép így kiáltott: "Szálljon ránk és gyermekeinkre az ő vére!"

Márk evangéliuma
15,14 Pilátus megkérdezte tőlük: "De mi rosszat tett?" Azok pedig még hangosabban kiáltották: "Feszítsd meg!"
15,15 Pilátus eleget akart tenni a sokaság kívánságának, és szabadon bocsátotta nekik Barabbást; Jézust pedig miután megostoroztatta, kiszolgáltatta, hogy megfeszítsék.

János evangéliuma
18,38 Pilátus így szólt hozzá: "Mi az igazság? Miután ezt mondta, ismét kiment a zsidókhoz, és így szólt hozzájuk: "Én nem találok benne semmiféle bűnt.

19,4 Pilátus ismét kiment az épület elé, és így szólt hozzájuk: "Íme, kihozom őt nektek. Tudjátok meg, hogy semmiféle bűnt nem találok benne."
19,5 Ekkor kijött Jézus az épület elé, rajta volt a töviskorona és a bíborruha. Pilátus így szólt hozzájuk: "Íme, az ember!"
19,6 Amint meglátták Jézust a főpapok és a szolgák, így kiáltoztak: "Feszítsd meg, feszítsd meg!" Pilátus pedig ezt mondta nekik: "Vegyétek át ti, és feszítsétek meg, mert én nem találom bűnösnek."
19,7 A zsidók így válaszoltak neki: "Nekünk törvényünk van, és a törvény szerint meg kell halnia, mert Isten Fiává tette magát."

Az ószövetségi legenda vallási elképzelései szerint az hívőnek véres áldozatot kell bemutatnia a "Isten" számára, hogy az ember által elkövetett bűnök megbocsátást nyerjenek...
Ezt a véres áldozatot (Kaparot, Kápárot, kapores, Kapparos; héber: כפרות‎ Tishri hónap 10. azaz a polgári újvév 10. napján, Jom Kippur ünnepe alkalmából mutatják be a hívek.
Az említett ószövetségi rituálban egy fehér tyúk (nő esetében), vagy egy fehér kakas (férfi esetében) a bűnhődő alany a hívő által elkövetett bűnök évente egyszeri (Jom Kippur-kor) feloldozásában, megbocsátásában JHVH által... Ez még ma is egy praktizált rituál.
Két rövid videó ezzel kapcsolatosan:
http://www.youtube.com/watch?v=Ej13paGUQN8 http://www.associatedcontent.com/video/658/kaparot_a_jewish_ritual.html

Három fotó a "Kaparot" rituálról:
http://www.baubaunet.com/search_result.asp?pin=901&FIELD1=&FIELD2=&GROUP_BOOLEAN=&GROUP_FIELD1=all&GROUP_FIELD2=&POD= http://foto.arcor-online.net/palb/alben/72/4767972/400_3364616333333364.jpg
http://www.ntvmsnbc.com/news/420438.asp http://www.ntvmsnbc.com/news/272941.jpg
http://www.anonymous.org.il/caparot.htm http://www.anonymous.org.il/pic/s-caparot.jpg

Jézus keresztrefeszítése:
25.04.01. 22:13 UT +2.00 Jeruzsálem (3785.Nisan 14/15.- Pessah ünnepe!)
Nap-Mars konjunkció:9,8°/10,8°Kos, -Szaturnusz konjunkció:4°Kos, -Hold oppozíció:9,8°Mérleg,
-Uránusz quadrat:9,7°Rák, (-Neptunusz oppozíció:12,7°Bak)
("Magára vette a Világ összes bűneit". A hagyomány egy "T" alakú keresztet említ.)

http://foto.arcor-online.net/palb/alben/72/4767972/1024_6337666138313532.jpg

A fenti dátum és a hozzá kapcsolódó kozmikus esemény alkalmából a Szanhedrin és a vallásos tömeg követelésének engedve Pilátus, a római helytartó hagyta keresztrefeszíteni Jézust. Ezt a halálnemet is a tömeg követelte ki tőle: "Feszítsd meg!"

A Názáreti Jézus kereszthalált halt ezen a napon. Az oldalát biztonság kedvéért lándzsával is átdöfte egy római katona:
http://ujember.katolikus.hu/Archivum/2006.02.19/0202.html
A Teremtő a csillagokkal játszott, és játszik ma is, örömmel, boldogan. De a bűnbocsánat Fia kereszthalálába került: "Longinus lándzsája megsebezte az Atya szívét is", ahogy Paul Claudel költő írta.
http://st-longinus.org/Magyar/Neavadonk/nevadonk.html http://st-longinus.org/Magyar/Neavadonk/images/04.JPG
http://lexikon.katolikus.hu/LINKEK/LINKLLLL/LONERGAN.HTML#l47004 http://lexikon.katolikus.hu/KEPEK/Lkepek/LONGIN%20copy.jpg
Longinus. Bernini, 1638. Róma, Szt Péter-bazilika.
Longinus (a gör. lonkhé, ‘lándzsa’ szóból): 1. a katona, aki lándzsáját Jézus oldalába döfte (Jn 19,34); 2. a százados, aki a keresztrefeszítést vezette, s amikor látta, hogyan halt meg Jézus, megvallotta istenségét (Mk 15,39; Mt 27,54; Lk 23,47);

János evangélium
19,31 Mivel péntek volt, a zsidók nem akarták, hogy a testek szombaton a kereszten maradjanak; az a szombat ugyanis nagy nap volt. Arra kérték tehát Pilátust, hogy törjék el a lábszárcsontjukat, és vegyék le őket.
19,32 Ezért odamentek a katonák, és eltörték az egyik, majd a másik vele együtt megfeszített ember lábszárcsontját.
19,33 Amikor pedig Jézushoz értek, mivel látták, hogy már halott, az ő lábszárcsontját nem törték el,
19,34 hanem az egyik katona lándzsával átszúrta az oldalát, amelyből azonnal vér és víz jött ki.
19,35 Aki pedig látta ezt, az tesz róla bizonyságot, és az ő bizonyságtétele igaz, és ő tudja, hogy igazat mond, hogy ti is higgyetek.
19,36 Ezek pedig azért történtek, hogy beteljesedjék az Írás: "Csontja ne töressék meg."

Mózes II.
12,43 A páska törvénye
Ezt mondta az Úr Mózesnek és Áronnak: Ez a páskára vonatkozó rendelkezés: Az idegenek közül senki sem ehet belőle.
12,46 Abban a házban kell megenni, a házból nem szabad kivinni a húst, és a csontját sem szabad eltörni.

Mózes IV.
9,12 Ne hagyjanak belőle reggelre, és a csontját se törjék el. Pontosan úgy járjanak el, ahogy a páskára vonatkozó rendelkezés szól.

Mózes V.
21,22 Az akasztott ember eltemetése
Ha valaki főbenjáró vétket követ el, és kivégzik, ha fára akasztod,
21,23 ne maradjon a holttest éjjelre a fán. Okvetlenül temesd el még azon a napon, mert átkozott Isten előtt az akasztott ember. Ne tedd tisztátalanná földedet, amelyet Istened, az Úr ad neked örökségül!

Ha Jézus nem tetszhalott volt, akkor a legenda szerint holtan vették le a keresztről és egy sziklasírba helyezték.

Ezután következik Jézus mesés utólagos halottaiból papíron történt feltámasztása. Saul rabbi, aki hithű vallásos zsidó volt, a Jézus-i tanok követőit kegyetlenül üldözte. A Názáreti Jézus embertelen rituális keresztrefeszítési történetét (nevezhetjük véres áldozatnak is!) átformálta Pál (Saul rabbi) egy kis mesés műfogással a zsidó vallás szerinti "bűnbocsánati szertartássá":

Pál levele a zsidókhoz
9,11 Krisztus pedig, mint a jövendő javak főpapja a nagyobb és tökéletesebb sátoron át jelent meg, amely nem emberkéz alkotása, azaz nem e világból való.
9,12 Nem is bakok és bikák vérével, hanem a tulajdon vérével ment be egyszer s mindenkorra a szentélybe, és örök váltságot szerzett.
9,13 Mert ha bakok és bikák vére és tehén hamva a tisztátalanokra hintve megszentel, vagyis külsőleg tisztává tesz,
9,14 akkor a Krisztus (*Názáret Jézus) vére, aki örökkévaló Lélek által önmagát áldozta fel ártatlanul az Istennek, mennyivel inkább megtisztítja lelkiismeretünket a holt cselekedetektől, hogy szolgáljunk az élő Istennek.
9,15 Így tehát új szövetség közbenjárója lett Krisztus (*Názáret Jézus), mert meghalt az első szövetség alatt elkövetett bűnök váltságáért, hogy az elhívottak elnyerjék az örökkévaló örökség ígéretét.
9,16 Mert ahol végrendelet van, ott a végrendelkező halálának is be kell következnie;
9,17 mert a végrendelet csak halál esetén érvényes; amíg a végrendelkező él, addig érvénytelen.
9,18 Innen van az, hogy az első szövetséget sem léptették életbe vér nélkül.
9,19 Mert amikor Mózes a törvény szerint az egész népnek minden parancsolatot elmondott, vette a bikák és bakok vérét vízzel, vörös gyapjúval és izsóppal együtt, és meghintette a könyvet és utána az egész népet,
9,20 e szavakkal: "Ez annak a szövetségnek a vére, amelyet az Isten rendelt számotokra."
9,21 Aztán hasonlóképpen meghintette vérrel a sátort és az istentisztelet minden eszközét is.

Pál levele a rómaiakhoz
3,22 Isten pedig ezt az igazságát most nyilvánvalóvá tette a Krisztusban való hit által minden hívőnek. Mert nincs különbség:
3,23 mindenki vétkezett, és híjával van az Isten dicsőségének.
3,24 Ezért Isten ingyen igazítja meg őket kegyelméből, miután megváltotta őket a Krisztus Jézus által.
3,25 Mert az Isten őt rendelte engesztelő áldozatul azoknak, akik az ő vérében hisznek, hogy igazságát megmutassa.

A következő idézetben Pálnak az asztrológiai, ezotériai ismereteiről és a misztériumokkal kapcsolatos tájékozottságáról bizonyosodhat meg a hozzáértő. Teljesen igaza volt Pálnak abban, hogy a Názáreti Jézus keresztrefeszítését szignáló "égi" kereszt "nagyobb és tökéletesebb sátoron" keresztül jelent meg (azaz több negatív kozmikus forrás vett részt a kialakításában), mint a Mózesnek tulajdonított Sínai hegyen utalt "szövetségkötés" alkalmából realizálódott kozmikus kereszt, azaz a Názáreti Jézus keresztrefeszítésének az áldozata "nagyobb az ószövetségi áldozatnál":

Pál levele a zsidókhoz

A Jézus keresztje (kozmikus) tényleg meghaladta negatív szellemi hatását tekintve a Sínai "szövetségkötés" legendájának a kozmikus keresztjét, viszont a zsidó vallás beavatott főpapjai nem ehhez a kereszthez utalták a jövendőbeli messiásuk eljöveteletét, hanem egy olyanhoz, amely felépítését tekintve azonos a Sínai legenda kozmikus forrásával, a Zodiákusban való megfelelő elhelyezkedése és a teljes napfogyatkozás következtében pedig a lehető legnegatívabb hatású. Az általam áttanulmányozott elmúlt közel 7000 év alatt ez kizárólagosan csak 1999.08.11.-én realizálódott eddig:

1999.08.11. 11:09 UT
Nap-Hold konjunkció:18,4°Oroszlán; -Uránusz oppozíció:14,7°Vízöntő; -Mars quadrat:16,9° Skorpió; -Szaturnusz oppozíció:16,9° Bika
(teljes napfogyatkozás!)
-A zsidó Messiás, Immánuel születése. Az "új mennyei Jeruzsálem landolása" a Bakonyban.
-Jeruzsálemben 1999 szeptember 27.-én hétfőn, a Tabernakulum ünnepének harmadik napján (Sukkoth 5760), reggel 9 órakor lerakták a 3. Templom alapkövét.
-A Negev-Sivatagban (Izrael) felavatták 1999 augusztusában a Frigysátrat 1:1 nagyságban.
-Potsdamban (Németország) a háború óta az első Rabbi-Kollégium (Rabbi-képző) alapkőletétele 1999. aug.11.-én. (Abraham Geiger Kolleg).
-az új „evangélizáció" kozmikus háttere

http://foto.arcor-online.net/palb/alben/51/3363951/1024_3961336638323231.jpg

Nem véletlenül határozták el a zsidó vezetők az I. Cionista Világkongresszuson (1897) Izrael létrehozását, amire a "fele úton", 1948-ban sor is került. 1897.11.24.-én az említett keresztet felépítő égitestek (Nap, Hold, Mars, Szaturnusz, Uránusz=a Shem ha Mephorash - "Isten 72 szelleme" kozmikus forrásainak az "alapkövei") utoljára álltak együtt a Zodiákusban 1999 előtt ugyanúgy, mint Jézus születésekor:

-7.02.10. 10:11 UT
Nap-Hold konjunkció:20,1°Vízöntõ; Mars-Szaturnusz-Uránusz konjunkció:29,3°/27,8°/27,4°Vízöntő
(A Názáreti Jézus születése)

1897.11.24. 9:20 UT
Nap-Hold-Mars-Szaturnusz konjunkció: 2,4°/2,4°/1,6°/3,2° Nyilas/29,5° Skorpió
(Jiddu Krishnamurti születése)

Ezt azért kellett röviden elmagyaráznom, hogy meg tudja érteni a kedves olvasó, miért várják napjainkra a vallásos zsidók a messiásukat, Immánuelt. Ennek az Immánuelnek természetesen semmi köze az újszövetségi legenda kereszthalált halt Názáreti Jézusához. Ennek ellenére a Pál (Saul rabbi) által sugallt újszövetségi legenda közel 2000 éven keresztül váratta a tűzzel-vassal keresztvíz alá kényszerített népekkel ezt a "végidők" (napjaink) messiását, elhitetve velük, hogy Jézus feltámadt és ő lesz majd ez a személy...

De térjünk vissza Jézus kereszthalálához.
A hiszékeny hívőt Pál (Saul rabbi) arról igyekszik meggyőzni, hogy ez a kíméletlen emberáldozat jó hogy így megtörtént a vallásos tömegek és a Szanhedrin akaratából, hisz enélkül nem lett volna az emberiségnek bűnbocsánata, mivel a Názáreti Jézus a kereszthalála által magára vette úgymond a világ bűneit. Az, hogy magára vette a világ összes bűnét, az kozmikus, asztrológiai szempontból valóban stimmel is, hisz az említett kereszt kialakításában az összes negatív hatású planéta kivette a részét, így tényleg a bűn és a halál volt az úr a kereszten. De ettől még nem váltott meg senkit se bűneitől. Természetesen a hivatalos magyarázat már egészen másképpen hangzik. Szerintük a kereszt az "Atya" (JHVH) szeretetének a forrása és ezen áldozta fel "egyetlen fiát" az emberiségért. Ezzel a magyarázattal az egész keresztrefeszítési aktus jogalapot kapott, a bűntett etikai szempontból rehabilitálva lett, sőt helyesnek és szükségesnek lett beállítva.
A megyilkolt Názáreti Jézusból nem egy emberi áldozat lett Pál által, hanem JHVH áldozati báránya, egy bűnbak...

Ezekből aztán az következik, hogy ne sajnálkozzon a hívő a "SZENT" keresztre felfeszített Jézuson, hisz ez az "Atya végtelen szeretetének" volt csak a jele...

Klaus Matefi
  Válasz | 2007. december 17. 18:44 | Sorszám: 14
Pál apostol (Saul rabbi) előéletéről néhány idézet:

SZENT PÁL APOSTOL
*Tarzusz (Kilikia) +Róma, 67.
Életéről kevés információnk van. Egyetlen dátumot sem lehet pontosan meghatározni. Egyes adatokat -- mindenekelőtt életének utolsó és mindenképpen legjelentősebb évtizedéről -- leveleiből és az Apostolok Cselekedeteiből tudhatunk. Maguk a levelei azonban az apostol egyéniségének, hitének és gondolkodásának megragadó képét nyújtják.

Pál a világ felé nyitott diaszpóra-zsidóságból származott. (Mintegy ötmillió zsidó élt akkoriban Palesztinán kívül.) A kilikiai Tarzuszban született, a Szíriát és Kisázsiát összekötő út mentén, a szinkretizmus központjában. Gyaníthatóan a középső társadalmi szinthez tartozott. Atyjától városi és római polgárjogot örökölt. Jellemző a diaszpóra- zsidóságra és Pál családjára is a zsidó hagyományokhoz való ragaszkodás (vö. Fil 3,5; Róm 11,1; 2Kor 11,22). A család Benjamin törzsének tagja volt. Lehetséges, hogy a galileai Giskala volt ősi otthonuk. Pált tulajdonképpen Saulnak hívták, mint a Benjamin törzséből való első királyt; de már születésekor megkapta a római Pál (Paulus) nevet is.

Személyiségének megértésében döntő az a tény, hogy tudatosan a zsidóság szigorú irányzatához, a farizeizmushoz csatlakozott, és sok kortársánál buzgóbban ragaszkodott hozzá (Fil 3,5; Gal 1,14). Lehetséges, hogy Jeruzsálemben az idősebb Gamalielnél tanult (ApCsel 22,3).

Származásával összhangban áll mozgékony szelleme. Jól beszélt görögül, ismerte a hellén műveltséget. Úgy látszik, bizonyos mértékig megértette a sztoikus fogalmakat, ismerte a pogány kultúrákat és a kezdődő gnózist. Gondolkodásának súlypontja azonban kétségtelenül a zsidó hagyományban volt. Bizonyításmódja és Szentírás-értelmezése teljesen rabbinisztikus jellegű. Mindazonáltal a rabbinizmus nem volt teológiai gondolkodásának egyetlen tényezője. Ahogyan fölfogja a törvényt és a történelmet, az az apokaliptika hatásáról árulkodik. Gondolkodásának történeti beállítottsága és abszolút Isten-felfogása tipikus zsidónak mutatja.

Zsidó volt a zsidóknak, görög a görögöknek. Mindenkinek mindene lett -- így fogalmazta meg egyszer később az igehirdetés máig érvényes programját (vö. 1Kor 9,20--23).

Megtérése (34 körül) megadta élete értelmét. A Törvényért és az atyai hagyományokért égő buzgólkodása a keresztények üldözőjévé tette. Hogy mikor és hogyan találkozott velük először, már nem lehet megállapítani. Az Egyházzal való összeütközése azonban nyilvánvalóan összefüggésben állt azzal a válsággal, amely Jeruzsálemben István megkövezéséhez, a jeruzsálemi keresztény közösség hellénisztikus csoportjának üldözéséhez és elűzéséhez, továbbá a damaszkuszi egyházközség alapításához vezetett. Úgy látszik, ez az egyházközség -- a jeruzsálemi egyház törzsrészével ellenkezően -- teljesen elszakadt a Törvénytől. Pál -- amint a Gal 1,13 sk. és a Fil 3,5 sk. mutatja -- a szigorú zsidó törvénytiszteletet védelmezte a Törvénytől való szabadsággal szemben. Nemcsak egy keresztre feszített Messiás ,,botrányáról'' volt szó, hanem arról a kérdésről, hogy a Törvény érvényes útja-e az üdvözülésnek. A Törvény vagy Jézus Krisztus? -- ez lett életének döntő kérdése.

Dr. Szántó Konrád: A Katolikus Egyház története I. (1983)(52.old) Pál, zsidó nevén Saul Kr.u. 10 körül született a ciliciai Tarszoszban, Kisázsiában. Szülei Benjamin törzséhez tartozó vallásos zsidók voltak, akik római polgárjoggal rendelkeztek. Saul a szülői házban megtanulta az arám nyelvet és a tudományos héber bibliai nyelvet, sőt az akkori világnyelvet, a hellenista görögöt is. 20 éves korában Jeruzsálembe ment, hogy az ottani tóra iskolában rabbi képzést kapjon, azaz írástudó legyen. Mint a törvény buzgó követője a keresztények üldözője lett, aminek csodás damaszkuszi megtérése vetett véget.

http://www.cmy.on.ca/newletters/printfriendly/oct2003magyar.htm http://www.cmy.on.ca/newletters/images/oct2003/moshiachmagyar.gif

Klaus Matefi
  Válasz | 2007. december 17. 18:40 | Sorszám: 13
Néhány idézet a Názáreti Jézus testben történt feltámadásának hipotézisével kapcsolatosan Pál leveleitől függetlenül:

Lukács evangéliuma
24,1 Jézus feltámadása
A hét első napján pedig kora hajnalban elmentek a sírhoz, és magukkal vitték az elkészített illatszereket.
24,2 A követ a sírbolt elől elhengerítve találták,
24,3 és amikor bementek, nem találták az Úr Jézus testét.
24,4 Amikor emiatt tanácstalanul álltak, két férfi lépett melléjük fénylő ruhában.
24,5 Majd amikor megrémülve a földre szegezték tekintetüket, azok így szóltak hozzájuk: "Mit keresitek a holtak között az élőt?
24,6 Nincs itt, hanem feltámadt. Emlékezzetek vissza, hogyan beszélt nektek, amikor még Galileában volt:
24,7 az Emberfiának bűnös emberek kezébe kell adatnia, és megfeszíttetnie, és a harmadik napon feltámadnia."

24,22 Ezenfelül néhány közülünk való asszony is megdöbbentett minket, akik kora hajnalban ott voltak a sírboltnál,
24,23 de nem találták ott a testét; eljöttek és azt beszélték, hogy angyalok jelenését is látták, akik azt hirdették, hogy ő él.

24,36 Jézus megjelenik a tanítványoknak
Miközben ezekről beszélgettek, maga Jézus állt meg közöttük, és így köszöntötte őket: "Békesség nektek!"
24,37 Azok megrettentek, és félelmükben azt hitték, hogy valami szellemet látnak.
24,38 Ő azonban így szólt hozzájuk: "Miért rémültetek meg, és miért támad kétség a szívetekben?
24,39 Nézzétek meg a kezemet és a lábamat, hogy valóban én vagyok. Tapintsatok meg, és lássatok. Mert a szellemnek nincs húsa és csontja, de amint látjátok, nekem van."
24,40 És ezeket mondva, megmutatta nekik a kezét és a lábát.

24,50 Jézus mennybemenetele
Ezután kivitte őket Betániáig, felemelte a kezét, és megáldotta őket.
24,51 És miközben áldotta őket, eltávolodott tőlük, és felvitetett a mennybe.

Márk evangéliuma
16,5 És amikor bementek a sírboltba, látták, hogy egy fehér ruhába öltözött ifjú ül jobb felől, és megrettentek.
16,6 De az így szólt hozzájuk: "Ne féljetek! A názáreti Jézust keresitek, akit megfeszítettek? Feltámadt, nincsen itt. Íme, ez az a hely, ahova őt tették.

16,9 Jézus többeknek megjelenik
(A hét első napján, korán reggel, miután feltámadt, először a magdalai Máriának jelent meg, akiből hét ördögöt űzött ki.

16,19 Jézus mennybemenetele
Az Úr Jézus pedig miután ezeket mondta nekik, felemeltetett a mennybe, és az Isten jobbjára ült.

http://www.ujszeged.ref.hu/bongeszo/cikk/megtalaltak.php
Szeged-Újszegedi Református Egyházközség
A támadás harmadik eleme - s tulajdonképpen ez a legfontosabb - az, hogy Jézus nem támadt fel. Nos, a bibliai beszámolók Jézus Krisztus testben való feltámadását egyértelműen megerősítik - ezért csontjait sehol nem találhatják meg. Egyébként a zsidó nép akkori vezetői komolyan vették Jézusnak a saját feltámadásáról szóló szavait, s hogy tanítványai el ne lophassák Jézus holttestét, eltemetése után őrséget állítottak sírjához. (Mt 27,62-66) Jézus azonban testben feltámadt és kijött sírjából.

Máté evangéliuma
27,62 A sír őrzése
Másnap, a péntekre következő napon, összegyűltek a főpapok és a farizeusok Pilátusnál,
27,63 és így szóltak: "Uram, eszünkbe jutott, hogy ez a csaló még életében ezt mondta: Három nap múlva feltámadok!
27,64 Ezért parancsold meg, hogy őrizzék a sírt a harmadik napig, nehogy tanítványai odamenjenek és ellopják őt, aztán azt mondják a népnek: Feltámadt a halottak közül! Ez az utóbbi csalás rosszabb lenne az előzőnél."
27,65 Pilátus azonban ezt válaszolta: "Van őrségetek, menjetek, őriztessétek ti, ahogyan tudjátok."
27,66 Erre ők elmentek, lepecsételték a követ, és őrséggel őriztették a sírt.

28,1 Jézus feltámadása
Szombat elmúltával, a hét első napjának hajnalán, elment a magdalai Mária és a másik Mária, hogy megnézzék a sírt.
28,2 És íme, nagy földrengés volt, az Úr angyala leszállt a mennyből, odament, elhengerítette a követ, és leült rá.
28,3 Tekintete olyan volt, mint a villámlás, és ruhája fehér, mint a hó.
28,4 Az őrök a tőle való félelem miatt megrettentek, és szinte holtra váltak.
28,5 Az asszonyokat pedig így szólította meg az angyal: "Ti ne féljetek! Mert tudom, hogy a megfeszített Jézust keresitek.
28,6 Nincsen itt, mert feltámadt, amint megmondta. Jöjjetek, nézzétek meg azt a helyet, ahol feküdt.
28,7 És menjetek el gyorsan, mondjátok meg a tanítványainak, hogy feltámadt a halottak közül, és előttetek megy Galileába: ott meglátjátok őt. Íme, megmondtam nektek!"

János evangélium
20,1 Az üres sír
A hét első napján, korán reggel, amikor még sötét volt, a magdalai Mária odament a sírhoz, és látta, hogy a kő el van véve a sírbolt elől.
20,2 Elfutott tehát, elment Simon Péterhez és a másik tanítványhoz, akit Jézus szeretett, és így szólt hozzájuk: "Elvitték az Urat a sírból, és nem tudjuk, hova tették!"
20,3 Elindult tehát Péter és a másik tanítvány, és elmentek a sírhoz.
20,4 Együtt futott a kettő, de a másik tanítvány előrefutott, gyorsabban, mint Péter, és elsőnek ért a sírhoz.
20,5 Előrehajolt, és látta, hogy ott fekszenek a lepedők, de mégsem ment be.
20,6 Nyomában megérkezett Simon Péter is, bement a sírba, és látta, hogy a leplek ott fekszenek,
20,7 és hogy az a kendő, amely a fején volt, nem a lepleknél fekszik, hanem külön összegöngyölítve, egy másik helyen.
20,8 Akkor bement a másik tanítvány is, aki elsőnek ért a sírhoz, és látott, és hitt.
20,9 Még nem értették ugyanis az Írást, hogy fel kell támadnia a halottak közül.

almaalma
  Válasz | 2007. december 07. 21:47 | Sorszám: 12
Megértem álláspontod és teljesen azonosnak tartom a magaméval, amellyel úgy 20 éve rendelkeztem.
Megismerve a vallások kialakulásának folyamatát, a Biblia összeszerkesztésének módját, és persze az egyházak tevékenységét, magam is úgy láttam, a tudomány az amely az igazsághoz közelebb van. Nem vitatom a világegyetem kialakulásának tudományos alapjait, - elvetem a kreaciónizmust – tisztában vagyok az emberi faj kialakulásának folyamatával, tudom, hogy Jézus egy egyszerű ember volt, sosem tett semmi csodás dolgot, stb. Azonban pont a tudomány az, amely rávilágított: a lepel nem hit, hanem tudományos kérdés, és ha igazi, akkor a legfontosabb dolog a világon.
Mondom: az egyház bizonyos mértékig együttműködő volt, amikor megengedte a lepel C-14-es vizsgálatát, hiszen kockáztatott, -legalábbis így tűnt. Azonban az egyház hatalma nem a leplen, hanem az írásokon alapszik és abból következik. Az egész hatalma megrendül, ha kiderül Jézus első valódi követői más úton jártak mint a ma ismert.
A mintavétel idején nem foglalkoztak a hozzá varrt csíkkal. Ha megnézed a lepel honlapján, vagy más képeket, - találni éppen eleget,- akkor látható, e nélkül nem lenne központos a kép – azaz a korábbi évszázadokban ennél a résznél függesztették ki, amely nyilván tönkre ment és cserére szorult. Ezért azt gondolták, valamikor igen korán varrhatták hozzá, hiszen a gyűrődések és foltok ezt a képzetet keltik. Miközben ez csak azt jelenti, hogy a chambéry tűz előttiek.

A többi húsz bizonyíték sem megengedő, hanem bizonyító erejű. A C-14-es módszer hibái is ismertek, több tévedés fordult már elő, erre is hívatkoztak. Itt azonban nem ez a helyzet, a C-14-es azt az időpontot adta, amely a hozzá varrt rész tekintetében releváns.

A több hasonló lepel hozzáérintéses ereklye volt, és ez volt az alap.
A Leonardo elképzelésnek pont a C-14-es vizsgálat mond ellent, tekintve az időpontokat. Más egyéb hiányossága is van, ezek azonban akkor érdekesek, ha ismered az elgondolás alapját. http://www.duke.edu/~adw2/shroud/ http://www.petech.ac.za/errors/404.asp?404;http://www.petech.ac.za:80/shroud/toc.htm&bhcp=1

honfi
  Válasz | 2007. december 07. 20:54 | Sorszám: 11
Nézd, én nem akarok megbántani senkit az érzéseiben, de én már az Istenhitet is elutasítom, nemhogy a különbözö Istenhívö vallások gondolatrenszerét ill. egyházak tevékenységét. Ebböl nyílván következik nálam Jézus pusztán emberi mivolta, s a feltámadás tagadása.
Ettöl kezdve a lepel lehet tölem Jézus valódi halotti leple is, de alapvetö hitetlenség ébred bennem, ha az egyház legfontosabb, a C14-es módszer tekintetében nem együttmüködö. A hozzávart csík esetében is gondolom, ez a tény már a mintavétel idején is ismert volt.
A többi húsz bizonyítékot tételesen nem ismerem, de olvastam pollenek meg hasonló dolgok vizsgálatáról, melyek inkább csak megengedöek, messze nem olyan exakt bizonyítékok, mint a C14.
Hallottam róla, hogy több hasonló lepel is volt forgalomban, úgyhogya Leonardo hiptézis is elképzelhetö számomra.
almaalma
  Válasz | 2007. december 07. 16:44 | Sorszám: 10
Sajnálom, nem találok sehol linket rá. A könyvek nagyrésze s említi, pedig igen fontos az időrend miatt. Könyv: Rodney Hoar – A Torinói lepel valódi, 31. oldal., kép 69.
Az időintervallumba valóban belefér, azonban az amuletten látható családi címerek (a Charny és Vergy) tulajdonosai azt állították korábban került a tulajdonukba, amelyet megerősít egy 1247-ben kelt adománylevél. Amely további előzményt feltételez 1204-ben és így tovább…
Tehát kifutottunk az időből.

Az eredeti mintavétel is igen kérdéses. A Vatikánnak nem érdeke a lepel hiteles voltának felismerése, hiszen ekkor igen sok kérdés merülne fel, megkérdőjelezve az egész mai kereszténység. ( Pld. Vak próbában egyeztek meg a laboratóriumokkal, ennek ellenére a minta egyértelműen felismerhető volt, a Vatikán jóvoltából. A lepel bal széléhez 8,9 cm szélességben hozzávarrtak egy csíkot a középkorban, amelyből igazolhatóan a mintavétel történt.)

A magyar nyelvű alapirodalom, valóban az általad említett megoldást ajánlja az anomáliára. Nem tudom, mely részén szórakoztál jól a műsornak, valószínűleg akkor, mikor nem kellő felkészültségű szakember próbálta védeni a hitelességet.

Az egyház bizonyára úgy jár el, ahogy említed, azonban a lepel hitelességét nem az egyház szeretné elismertetni, mivel, mint említettem neki nem áll érdekében. A tudományos vizsgálatokat nem papok végezték, hanem szakemberek, akik maguk is kételyekkel fogadták az eredményeket. Ezek a tudományos eredmények azonban egyértelműek. Kérdem, mely aspektusát vitatod a lepelnek? ( Ma már jól nyomon követhető a sírtól a jelenlegi őrzési helyéig. Inkább azon folyik ma a vita, hogy az ellenzők azt állítják középkori fényképezési technikával Leonárdó gyártotta…

A tudomány eredményeit senki sem vonja kétségbe, a lepel nem hitből az igazi, hanem a tudomány jóvoltából. Húsz tudományos érv áll szembe eggyel, amely egy, valójában bizonyíthatóan téves. Mégis minden tudományos alapokon álló hitetlen ezt az egyet szajkózza. Ahhoz, hogy hiteles véleményt tudjunk ez ügyben mondani, kérdéseket kell feltenni, van ilyen részedről?

Időzóna: CET
A téma oldalai: 1  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11  12  13  14  15  16  17  18  19  20  21  22  23  24  25  26  27  28  29  30  31  32  33  34 

Új téma  Új hozzászólás       előző téma   következő téma
Ugrás:

Email a webmesternek | Gondola