Téma: Költészet.
|
gajo |
Válasz | 2007. június 10. 20:28 | Sorszám: 20 |
"Amikor még legalább tíz sort be kell kapálni, könnyebben haladnak , ha énekelnek." Kapálás közben?
|
|
|
nereus |
Válasz | 2007. június 10. 20:17 | Sorszám: 19 |
282. Valami ösvény összes nyomaként sárgás-kopottan hirtelen elôtör az ív, s mint ékes érv pendül elénk, hogy föltámadunk: lábnyomok a földbôl.
|
|
nereus |
Válasz | 2007. június 10. 20:16 | Sorszám: 18 |
262. A meddôhányó rôt kolosszusát takard be tél, az ég alján se fájjon - fehér, fanyar füst: száll az ifjúság - csak máksziromnyi hó fed, tiszta lábnyom.
|
|
nereus |
Válasz | 2007. június 10. 20:14 | Sorszám: 17 |
205. Ütött-kopott, feszes naplementék. Egymáshoz ér a gerezd és a tôke. Porból való gazdával a vendég kiköltözik a Lábnyom-Temetôbe.
|
|
nereus |
Válasz | 2007. június 10. 20:13 | Sorszám: 16 |
171. Agyagpecsét. A kincs lezárt szeme, akár a lábnyom, elmerült a hang dús füvében, szivárgó gyökér-zene zöld pentatonja: elborítsz s lehalkulsz.
|
|
nereus |
Válasz | 2007. június 10. 20:07 | Sorszám: 15 |
72. Az istállónak használt templomok és testük megszentelt helyén bürök tör az ég felé - vállalható nyomot ne várj, vándor, e Lábnyomtemetôtôl. 166. Sorsát a város elölrôl kezdi. Közös, nagy sírt gödrít e lábnyomoknak. Hajnalra tervelt vagy tegnap esti futásunk földdel pecsételve rothad. ---------------------------------------------------- Szívesen kommentálom, ha nem világos.
|
|
nereus |
Válasz | 2007. június 10. 17:20 | Sorszám: 14 |
Keményen tanulja a V bötűt a gyerök. Ballag hazafelé a szomszéddal. Egyszercsak megfogja a kezét, a másikkal fölmutat az ígre: - Nini vé - ordít, mintha megsüketült volna.
|
|
nereus |
Válasz | 2007. június 10. 17:16 | Sorszám: 13 |
Ha azt mondom, hogy a parancsnoknak narancsa van, akkor?...
|
|
|
Rendes Kis |
Válasz | 2007. június 10. 16:58 | Sorszám: 12 |
A "Homoktemető" nem mantra-vers. Nem lehet "hajtogatni". Egyetlen pillanatra hat, mint amikor a pillangó belelibben a gyertalángba. Nem az életvidámság süt belőle - ebben közös az "Árva vagyok"-kal. A "Homoktemető" magány a négyzeten: a homokkal szoktak temetni. De, lehet egy optimistább kihallata is a versnek: magány szorozva mínusz eggyel: ha a temetésre való anyagot temetik, azzal az életet szolgálják ! Nem szép ez, kedves Judy ?
|
|
|
Judy álruhában |
Válasz | 2007. június 10. 05:51 | Sorszám: 11 |
A költészet nem az emberekért van? Vajon kinek mond ez az "alkotás" valamit: "Homoktemető" A népdalokat ugyan egyszerű emberek éneklik, költik, akik nem tanultak verstant, mégis megszépíti az életüket, megkönnyíti a munkájukat. Amikor még legalább tíz sort be kell kapálni, könnyebben haladnak , ha énekelnek. Például ezt: Árva vagyok, nincsen anyám, sem apám, Nincsen, aki gondot viseljen rejám. Van már nekem igazszívű szeretőm. Ha az elhágy, verje meg a Teremtő! Nem hiszem, hogy örömet szerezne, ha azt hajtogatnák:Homoktemető. Tiszteletem az emelkedett társaságnak.
|
|
|
Judy álruhában |
Válasz | 2007. június 10. 05:38 | Sorszám: 10 |
- Ha azt mondom nincsen füle az ülnöknek, az már vers? - Nem? Akkor azt mondom nincsen üle a fülnöknek.
|
|
|
gyöngyvirág |
Válasz | 2007. június 09. 23:07 | Sorszám: 9 |
Pár éve egy fakultációs irodalomórán az egyszavas versekről volt szó, a "Tojáséj"-t boncolgattuk, s igen aranyos párbeszéd zajlott le két tanítványom között: - Ha azt mondom: "Árvalányhaj", ez már vers? -Nem! De ha azt mondod: "Árvalányjaj", az már igen.Ilyenkor nagyon jó érzés tanárnak lenni.
|
|
|
Rendes Kis |
Válasz | 2007. június 09. 09:06 | Sorszám: 8 |
„Provence daltelt mezőin”
|
|
gajo |
Válasz | 2007. május 23. 17:11 | Sorszám: 7 |
"Ki látott engem?"
|
|
|
nereus |
Válasz | 2007. május 17. 09:16 | Sorszám: 6 |
Aha. Milne írta eredetileg... :-)
|
|
|
|
nereus |
Válasz | 2007. május 16. 21:23 | Sorszám: 4 |
"Nem láttátok Kist?"
|
|
|
nereus |
Válasz | 2007. május 16. 18:28 | Sorszám: 3 |
Szuronyvilágos
|
|
|
Rendes Kis |
Válasz | 2007. május 16. 18:09 | Sorszám: 2 |
Már elolvastad. Egyszavas vers
|
|
|
nereus |
Válasz | 2007. május 16. 17:37 | Sorszám: 1 |
Kösz. Majd elolvasom. Most Fülep Lajos kiadatlan esszéivel vagyok ellátva.
|
|
|
|