Téma: Költészet.
|
bojtár |
Válasz | 2008. április 06. 12:31 | Sorszám: 345 |
ÁBRÁNYKA ALSZIK Ábrányka álmos, pihen a réten: ringatja magát lapulevélen. Forgószél őrzi, tündér az anyja: Kökény a neve, magára hagyja. Magára hagyja, nem vetkőzteti, nem is ringatja, s nem öltözteti. Ábrányka alszik, ágya a szélben. Ezerév múlva ébred. Elébb nem. Mikor majd abba hagyja az álmot, nem leli többé Magyarországot? ***
|
|
paraszt |
Válasz | 2008. március 26. 20:13 | Sorszám: 344 |
Gavallér János Mocskos érdekek Hallgatom csendben az éjjelt, álmom cikázó világát s lerázom a nappal porát, az emberszag átkát
Rám is, másra is a hordalék rakódott, s ti, ti maradtatok tiszták mocskos érdekek! S ki mossa ki a szennyest? Mert már lopjuk a kenyeret. Feketén markol a kéz! Izzad a homlok! S bűnösök a becsapott holnapok! Terheket szültek a vágyak, s utálat vergődik agyában a mának. Ki nem fél önönmagába nézni: - Jó ég! A gyermekeink fognak-e érezni? Hallgatom csendben az éjjelt, elloptuk a jövő elől az embert. Mások helyett mosakodok… Rám is, másra is a hordalék rakódott, s ti, ti maradtatok tiszták mocskos érdekek! Égi tünemények jönnek, mennek, csak lelkünkön az örök felleg: Mosdat ott belül az erkölcs, Isten óvó bűnenyészete. Árkoltátok Ármány örök árkát a szívben síró becsület ügyét. Örököltük apáról az érzést, s ránk szabadult a vak törvény. Rám is, másra is a hordalék rakódott, s ti, ti maradtatok tiszták mocskos érdekek! Úgy jöttetek, mint az árvíz! Nagy robajjal, sokat ígértetek. A bűnöket vállunkra raktátok, s véres kézzel mindent vittetek. 2008.03.26.
|
|
bojtár |
Válasz | 2008. március 24. 11:53 | Sorszám: 343 |
Áprily Lajos ÓMAGYAR MÁRIA-SIRALOM Átírás Voltam sírás-tudatlan s most sírva szenvedek. Epesztő fájdalomtól testem, lelkem beteg. Fiam volt szép világom, sugaras mint a nap, s én édes örömemtől zsidók megfosztanak. Én édes fejedelmem, egyetlen magzatom, tekints síró anyádra és könnyebbítsd bajom. Szemem csak könnyel árad, szivem csak búval él. Hullt véred harmatától a lelkem elalél. Ó, virágok virága, fényességes világ, kínok gyötörte tested vasszeggel verik át. Ó, jaj nekem, fiam,jaj! A méz megkeserűl, szegényül ékességed, véred csobogva dűl. Hulló könnyem mutatja s szünetlen sóhajom, hogy meggyötör sebével a belső fájdalom. Halál, szakassz le engem, Maradjon meg királynak és úrnak lelkem. ***
|
|
|
kutato |
Válasz | 2008. március 23. 11:37 | Sorszám: 342 |
Idézet: Tekints le reám szeretettel, és engedd meg, hogy az igazság és a béke útján járjak.
(Hamvas B. naplójából = Vigilia, 2008/3. sz. 187. p.) Aki így él, boldog lesz! Mert az, aki méltó a boldogságra, megkapja azt (Böjte Csaba szerint!
|
|
|
kutato |
Válasz | 2008. március 23. 11:32 | Sorszám: 341 |
Idézet: Hamvas Bélától (Krisztustól) elég egyetlen mondat: "Jézus úgy beszélt a másik emberrel, mint egy másik istennel"
|
|
|
Rendes Kis |
Válasz | 2008. március 22. 11:18 | Sorszám: 340 |
... és Őbenne mind 1ek vagyunk (lehetünk) ...
|
|
|
nereus |
Válasz | 2008. március 22. 10:58 | Sorszám: 339 |
Mondjuk így, nem is szőrszáhasogatva, mondjuk, jellemezzük így, aki "csak egy szeretett vona lenni a tanítványok között": Hamvas Béla Krisztus-ember volt, Krisztus pedig Isten fia... Persze, ha beleegyezel...
|
|
|
nereus |
Válasz | 2008. március 22. 10:57 | Sorszám: 338 |
Mondjuk így, nem is szőrszáhasogatva, mondjuk így, aki "csak egy szeretett vona lenni a tanítványok közöött: Hamvas Béla Krisztus-ember volt, Krisztus pedig Isten fia... Persze, ha beleegyezel...
|
|
|
nereus |
Válasz | 2008. március 22. 10:52 | Sorszám: 337 |
Most nekem is látszik...
|
|
|
|
|
nereus |
Válasz | 2008. március 22. 09:52 | Sorszám: 334 |
Ne haragudj, olvasható, vagy csak a gépemen látszik hiányosan?
|
|
|
nereus |
Válasz | 2008. március 22. 09:51 | Sorszám: 333 |
Analóg, de ezt azért ne hagyjuk figyelmen kívül: "1945. március 2. Édes drága szeretett jó Atyám, drága Jézusom, köszönöm Neked azt, hogy megóvtál életem nehéz idejében, és lelkem tisztaságára ügyeltél. Kérlek, hogy nagy bűneimtől, a mohóságtól és kapzsiságtól őrizz meg. Adj erőt ahhoz, hogy uralkodni tudjak testi szenvedélyeimen és kívánságaimon, adj erődből, hogy felül tudjak emelkedni azokon a vad és emésztő testi szenvedéseken, amelyek ma itt az embereket kínozzák. Tekints le reám szeretettel, és engedd meg, hogy az igazság és a béke útján járjak. Látod, Uram, szenvedek attól, hogy az alvilági ösztönök elárasztanak, jobban szenvedek, mint a testi éhségtől. Édes Jézusom, adj erőt ahhoz, hogy az alvilági bűnöket le tudjam győzni és ne essek vétekbe és ne távolodjam Tőled. Óvj meg az idegen vagyon megkívánásától, a gyomor kívánságaitól. Adj elégedettséget, nyugalmat, békét, adj kielégülést Tebenned, adj fölényt és távlatot testi szenvedélyeimtől, és engedd meg, hogy a Te szellemed megóvjon engem a bűntől, és a Te kenyeredből lakjak jól. Édes Jézusom adj nekem a Te kenyeredből, hogy tiszta legyek előtted, és ne legyek megalázva szennyes bűneimtől és kívánságaimtól. Uram, hallgasd meg kérésemet; a magamé elégtelen, hiábavaló és gyarló. Nyújtsd felém kezedet, hogy megragadhassam és Feléd rohanjak. – Ámen." (Hamvas B. naplójából = Vigilia, 2008/3. sz. 187. p.)
|
|
|
Rendes Kis |
Válasz | 2008. március 22. 09:31 | Sorszám: 332 |
Én azszem, a krisztusi és a hamvasi élet nem 2, hanem 1 !
|
|
|
nereus |
Válasz | 2008. március 22. 09:29 | Sorszám: 331 |
Azért én megkockáztatom, Kedves Rendes Kis, hogy krisztusi életet kell élni, nem hamvasi életet. S eről még Hamvas is, már azért idáig eljutott munkáinak kiadása, nem egyszer szól.
|
|
|
nereus |
Válasz | 2008. március 22. 09:25 | Sorszám: 330 |
Iszonyodik a hosszú ö-től...
|
|
|
Rendes Kis |
Válasz | 2008. március 22. 09:24 | Sorszám: 329 |
Kedves-drága-jó Nereus ! Hamvas Bélának (vagy Krisztusnak) nem az emlékét kell ápolni - hanem éltetni őket ! Hamvas Bélától (Krisztustól) elég egyetlen mondat: "Jézus úgy beszélt a másik emberrel, mint egy másik istennel", hogy az ember teljes életét betöltse ! ... http://hjem.get2net.dk/hamv.laz/Csont.html
|
|
|
nereus |
Válasz | 2008. március 22. 09:19 | Sorszám: 328 |
Szóval: Mondom mindezt azért, mert az életműkiadásnak nevezett válogatás még csak a 21. kötetével díszeleg az olvasók polcain, s ez is 2005-ben jelent meg.
|
|
|
nereus |
Válasz | 2008. március 22. 09:17 | Sorszám: 327 |
Egy Hamvas Bééla kutató feladatául éppen elég lenne megjelölni, hogy adják már ki a teljes Hamvas Bála-ouvre-öt... Amíg ez nem történik meg, addig kár is Hamvas Béla-kutatásról beszéni. Addig csak élni lehet Belőle is, özvegyéből is...(Mondom mindezt azért, mert az életmű még csak a 21. kötetével díszeleg az olvasók polcain, ez is 2005-ben jelent meg.)
|
|
|
vanna7 |
Válasz | 2008. március 18. 12:07 | Sorszám: 326 |
...Sándorok Sándorok megyfagytok...
|
|
|
Rendes Kis |
Válasz | 2008. március 18. 09:37 | Sorszám: 325 |
Egy "Hamvas Béla kutató" feladata nem merül ki abban, hogy megtudja, Hamvas Béla mit írt, mondott, tett anno. Egy "Hamvas Béla kutató" feladata abban csúcsosodik ki, hogy megtudja, Hamvas Béla ma mit írna, mondana, tenne.
|
|
|
vanna7 |
Válasz | 2008. március 18. 09:00 | Sorszám: 324 |
Nem nem rémtörténet az, h isz mindannyian megérjük, (megértük ) egyszer és kihívásként fogjuk fel. Tod azt a napot mikor elmúlik felőlünk a gondoskodás finom ölelő burka, s mindent a saját bennsőnkből, saját tehetségünk segítségével kell ujjáépítenünk.Más: A Gogó szone ttje, nagyon szép, tedd fel kérlek ide nekünk, hadd olvassuk :-) Üdv..
|
|
|
alexander |
Válasz | 2008. március 02. 12:22 | Sorszám: 323 |
NAPJAINK MÚLNAK... 1. A tűz házában, világok gyúlnak, a bánat napján nem beszél az ember, halhatatlan, elveszített lelkeinkkel. Szüntelen őrölnek a malomkövek, porszemet, időt, megcsúfolt életet, minden, ami nem lázad, ősz lesz és öreg. Hallgatok, amíg megértem, mi végre mindez itt a földön, mert a tűz-házában megéghet az ember - Nincs menekülés, törik szakad – tanú nem maradhat – lesújt a fegyver, és a bánat napján meghalhat az ember. 2. Felépült a halálos hekatomba, Már minden puska csőre töltve, Rajtunk a kerge-láz félelem nyakörve. Már minden hazugság bomba kioldva, Holokauszt lángokon - nyelvet öltve, Izzik a gyűlölet gyújtó-zsinórja. A szűz házában vár az Isten, Megváltatlan pokolraszánt lelkeinkkel, Az egyetlent keresi, aki őt ismeri
|
|
|
alexander |
Válasz | 2008. február 27. 15:26 | Sorszám: 322 |
VARÁZS-SZAVAK (A senki földjén) A gyógyulás örök szigetén ami elmúlik – mulandó, ami elmúlt, nem igaz, ébredj angyal-önvalódra vad kamasz, menekülj a fény felé, hagyd talpad alatt a földi mocsarat... Fekete a múlt, a holnap piros seb, üszkösödik a lélek belül, égi-földi tengerek felett, az örökvaló lelke neszez – Az Apokalipszis hajnalán, minden sorsra pont kerül, életből-(éden) halálba menekült újjászületett emberek - Dániellel ejtek könnyet hullócsillag bukott angyal értetek...
|
|
|
alexander |
Válasz | 2008. február 27. 13:17 | Sorszám: 321 |
Kedves történet... a kiűzetés-rémtörténet utóhangja... szerintem az Örökkévaló is kedvét leli benne...
|
|
|
|