Téma: Költészet.
|
SenKyse |
Válasz | 2010. augusztus 07. 10:17 | Sorszám: 647 |
Weöres Sándor: Vonj sugaradba Vonj sugaradba Istenem! mint madár a fészkére, szállnék hozzád, de látod, a rét örömei közt elpattant a szárnyam csontja. Végy kosaradba Istenem! mint hal a horogra, sietnék hozzád, de látod, a gyürüző mélynek rám-tekeredett ezernyi hínárja. Lelkemet mért áztatod maró-lúgban évek óta, ha sose végzel a mosással? Kondérodban a tüzes lé minek fortyog körülöttem, ha sohase puhulok meg? Mit akarsz szőni belőlem, ha mindig szétmállok, mint a szecska; Gonoszaid megtérnek, de hozzám sose jön el a te országod. Szívemet kétféle húzás tépi, egyre lyukasabb, egyre zavartabb – ládd-e, sokszor már azt se tudom, melyik a te horgod zsinegje s melyik a mélység inda-köteléke. Vonj hevesebben! ön-erőmből nem jutok én soha hozzád. *
|
|
alexander |
Válasz | 2010. augusztus 06. 14:47 | Sorszám: 646 |
RÜHESSÉ RÜCSKÖL A RÉGI GOND Míg nem öntözik hajnalonta, Nem adja szívét a kardvirág, Hiába minden farkas vakság, Nem oltja szomját a görbe vágy.
Jaj, csak ne gondolj, semmi rosszat, Mert szétszakad az alig esély, Nem vezet hozzád mese, álom, E pillanat csak lila szeszély. Mintha valami Kosztolányi Percegne néha, könnyű strófát, Hová fut velünk a vad szabadság, Ha gúzsba kötünk minden órát. A könnyűség, bizony, Barátném, Lélek járom, lille semmiség, Őrzi fátum, amíg csak álmom nem töri darbra végzetét. Erátó múzsám int nevetve És nem kegyelmez, ha rámtalál Élet-halál, örök szerelme, És velem is hál, míg tart a nyár.
|
|
|
nereus |
Válasz | 2010. augusztus 05. 16:04 | Sorszám: 645 |
Botár Attila: HÁTTÉRZENE Diót kopál a csőr pislákoló szívek mögött levél terül zörög a parti földek hajlatán még itt vagyunk kezünkhöz evező törik párás tükör a tó lekési ezt az indulást gödröt viszünk magunkkal s képzelt lábnyomunk fölött a hold hű zárkatársunk úgy követ túl dombokon felejtve hogy még itt vagyunk félig nyitott félig bezárult gödreink tenyércsupasz verejtékfényű tája elmarad rigó szökik asszonyi másunk távozik fáradt ezüst szál várja csupán az érkezést a csőr közel s arcunk a tükrökből kihull –
|
|
nereus |
Válasz | 2010. július 29. 16:28 | Sorszám: 644 |
JÚLIUS Ilyenkor, július van, úgy köpök barackmagot, mint apám, tenyerembe, fejem körül egy méhe zümmögött: követi kasból friss-ásott verembe aranysárga szín-bársonyát. Nem áll az útba égtáj, lelki ismeretlen, bár súly szakítná, dús dísz lesz a szál szelíd, konok és türelmes kezekben – A Nap ízét, olvadó rostjait, ilyenkor átjár, megérzem, a nyelvem nyitott forrásához bujdosik magasról-mélyből kell újra teremjen írottas jelet, igét, a gyökér finomul, halkul és csönd: véget ér.
|
|
Rendes Kis |
Válasz | 2010. július 28. 12:49 | Sorszám: 643 |
Aszem, nincs kitüntetett legmagasabb pontja, mert felül sík ...
|
|
|
SenKyse |
Válasz | 2010. július 28. 07:02 | Sorszám: 642 |
májusfa a legmagasabb ponton? : )
|
|
|
Rendes Kis |
Válasz | 2010. július 27. 17:32 | Sorszám: 641 |
Nem, a beton ivartalanul szaporodik. A Nappal pedig csak némi dilatáció erejéig foglalkozik.
|
|
|
SenKyse |
Válasz | 2010. július 27. 06:35 | Sorszám: 640 |
Babits Mihály Az örök folyosó A véghetetlen portikusznak egyhangu oldalívei rejtett forrásu fényben úsznak. Mi haszna széttekinteni? A síma égnek semmi ránca s szemed a földet nem leli. S tán e nagy ívek néma lánca a végtelenbe fűzve nyúl: holt oszlopoknak méla tánca húzódva, mozdulatlanúl légtengelyén az üres ürnek, s a külső sötétig vonúl, hol a Pokol lakói fülnek. Mindegy! ásít az út elém! Ó boldogok, kik nyugton ülnek. De engem űztön űz a Rém, kire nincs szem, mely visszanézzen, s előre, bármi les felém, futok gyáván, futok merészen, habár előre jól tudom, nem érhetem végét egészen s bárhol bukom, felén bukom s e súlyos álmok összezúznak s maradok majd a féluton, míg a végetlen portikusznak egyhangu oldalívei rejtett forrásu fényben úsznak. (S megint előlről.) --------------------------------------
|
|
|
SenKyse |
Válasz | 2010. július 27. 06:28 | Sorszám: 639 |
kivirágozva kilevelezve ?
|
|
|
Rendes Kis |
Válasz | 2010. július 09. 08:10 | Sorszám: 638 |
A beton szépen sarjad, már oszloperdő ...
|
|
|
SenKyse |
Válasz | 2010. július 09. 06:42 | Sorszám: 637 |
így készül a felbeton?
|
|
|
SenKyse |
Válasz | 2010. július 09. 06:41 | Sorszám: 636 |
igen, igazad van... (de az jött)
|
|
|
negyven rabló |
Válasz | 2010. július 08. 17:29 | Sorszám: 635 |
Inkább ez: A FARKASOK DALA Süvölt a zivatar A felhős ég alatt, A tél iker fia, Eső és hó szakad. Kietlen pusztaság Ez, amelyben lakunk; Nincs egy bokor se', hol Meghúzhatnók magunk. Itt kívül a hideg, Az éhség ott belül, E kettős üldözőnk Kínoz kegyetlenül; S amott a harmadik: A töltött fegyverek. A fehér hóra le Piros vérünk csepeg. Fázunk és éhezünk S átlőve oldalunk, Részünk minden nyomor... De szabadok vagyunk! Pest, 1847. január
|
|
|
Rendes Kis |
Válasz | 2010. május 26. 16:31 | Sorszám: 634 |
Utoljára szántják föl a mezőt, bevetik betonnal.
|
|
|
vanna7 |
Válasz | 2009. június 02. 12:38 | Sorszám: 633 |
NAGY LÁSZLÓ KI VISZI ÁT A SZERELMET?.. Létem ha végleg lemerűlt ki imád tücsök-hegedűt? Lángot ki lehel deres ágra? Ki feszül föl a szivárványra? Lágy hantú mezővé a szikla csípőket ki öleli sírva? Ki becéz falban megeredt hajakat, verőereket? S dúlt hiteknek kicsoda állít káromkodásból katedrálist? Létem ha végleg lemerűlt, ki rettenti a keselyűt! S ki viszi át fogában tartva a Szerelmet a túlsó partra!
|
|
|
Rendes Kis |
Válasz | 2009. június 01. 10:25 | Sorszám: 631 |
A. A. Milne: A mormota és a doktor A szarkaláb- és muskátliágyakban élt Egy mormota boldogan, s mitől sem félt, Csak egész nap nézte, míly gyönyörű szép A muskátli /piros/, s a szarkaláb /kék/. Egy doktor jött gyorsan a kertek alá S szólt: "Hisz Ön ágyban van! Mondja csak: á! Csúnya a torka, s a nyelve se szép, Önnek már krizantém kellene rég." Mormota nézte a kertet és szólt: "Akárhogy próbáltam, semmise volt Nekem oly kellemes, kedves és szép, Mint a muskátli /piros/, és a szarkaláb /kék/." A doktor csak legyintett: "Ennyi elég" Mondta és szigorúan rázta fejét. "Környezet kell ide és csend!" S rögtön a krizantém-kertészhez ment. A mormota feküdt s csak nézte, de szép A muskátli /piros/, s a szarkaláb /kék/. S tudta, hogy nem kell más neki csak épp' Muskátli /piros/, és szarkaláb /kék/. Már jött is a doktor és kiskocsin tolt Rengeteg krizantémtövet és szólt: "Látja-e barátom? Ez ám a szép! Nem a muskátli /piros/ és szarkaláb /kék/." Az ágyat felásta, így hullott szét A muskátli /piros/, s a szarkaláb /kék/, S krizantém került be /sárga s fehér/, "Így" - szólt a doktor - "Ön száz évig él!" A mormota sóhajtott s szólt: "A nagyok Tudják, hogy mi kell, s én buta vagyok, De énnekem semmise volt olyan szép, Mint a muskátli /piros/ s a szarkaláb /kék/. Eljött a doktor és mérte a hőt, Pirulát rendelt és sok pihenőt, És mondta: "Mily hatásos e lágy Színekben pompázó krizantémágy!" A mormota befordult, jobb ha kitér A krizantém-szín elől /sárga s fehér/ "Istenem" - gondolta - "lehet-e még Muskátli /piros/ és szarkaláb /kék/?" A doktor meg kiáltott: "Rohama van! Tejet és tormát, mit orvosi tan Javallt, hogy elűzze róla a bajt. S jót tesz a krizantém környezet majd." A mormota lehunyta szemét és szólt: "Aludni szeretnék mostan egy sort, hátha az álmomban visszajön még A muskátli /piros/ s a szarkaláb /kék/." A doktor ült vígan a kert közepén, Mondván: "Úgy nem érti senki, mint én Az ilyen esetet. Már javul is! S ez a sok krizantém mily csuda friss." A mormota húnyt szeme kicsukta rég A krizanté sárga és fehér színét, S boldogan fekszik, mert szívében ég A muskátli /piros/ s a szarkaláb /kék/. Nénikénk azt mondja ezért van hát, Hogy krizantémágyban ki mormotát lát, Úgy fogja találni máig is még, Szundikál, s mancsával fogja szemét. Fordította: Tóth Eszter ... http://www.kispad.org.hu/bolcsesseg.php#mormota ... http://www.freeweb.hu/deneb/katai/main/mindenhetre.pdf
|
|
bojtár |
Válasz | 2009. május 30. 15:05 | Sorszám: 630 |
Sárközi György NYÁRI ÉJSZAKA Aludni kellene,aludni! Szemünk rázárva könnyeinkre Átlépni egy másik világba, Mint unt ruhából könnyű ingbe. Aludni kellene, aludni, Megtérni néma éjanyánkhoz, Ha szúnyogok nem zsonganának! Ha nem volna forró a vánkos! Így csak forgok jobbra és balra, Izzadt nyakkal elnyúlva háton, S kis nyögésekkel panaszolva, Hogy más határban jár az álom. Így csak forgok,mint a kuvasz,ki Bolhát keres a bundájában, Vagy mint új özve4gy, ki kulcsolt kezét lengeti bánatában. Nem menekülhetsz a világból, Jobbágya vagy, el nem költözhetsz, S aki törvénye ellen lázad, Csak rab lesz,megkötözöttebb. Forgolódj,ha nem tudsz aludni, Ha szúnyogaid bévül esznek, Ha szíved gyűrött és forró- Az álmok úgyis fölkeresnek. Nézd,ott sütik a rácson Dózsát, Úri mezőkön paraszthullák Bánják,hogy egy riasztó nyárban Az új igéket megtanulták. Nézd,ott bujdosnak a búzában Rákóczi rongyos lázadói, Nézd,ott hullanak orosz pikától Egy lázas álom álmodói. Századok kelnek és lebuknak, S mindig sírnak,mindig temetnek: Német sarcban és török harcban Magyar fiak,kik meggebednek. Tegnap még küzdöttek s vakultak. Hírüket zengték szóban,dalban, S ma megint reszkető cselédek S barlanglakók a domboldalban... Éjszaka van - sosem lesz nappal. Jó lenne végre elaludni, Ha nem kéne vánkost forgatni S a szúnyogokra haragudni. Szúnyogokra csapni és magunkat találni - s tépett nevetéssel Várni,hogy mikor borul már Mindnyájunkra fekete éjjel. ***
|
|
SenKyse |
Válasz | 2009. május 22. 12:22 | Sorszám: 629 |
"Mélyebbre essél, mint a kô a vízben. Jeled marad?... Ne kérdezd! A fodor A felszínen hullámzik, elsodor A szél, a víz. Neved is tovalibben." (Ujjgyakorlat 6) * “Este nyolckor születtem, fújt a szél. Kassát szerettem és a verseket, A nőket, a bort, a becsületet S az értelmet, mely a szívhez beszél. Mást nem szerettem, minden más titok. Nem könyörgök, s ne irgalmazzatok.” ( Márai Sándor: Ujjgyakorlat 1.)
|
|
vanna7 |
Válasz | 2009. május 21. 21:00 | Sorszám: 628 |
Nagy László:VÉRUGATÓ TÜNDÉR Ó, aki csontra vesz fel inget, jéggel veri meg szemeinket!Fehér vagy mint a jég verése, zuhansz vaságyra, jégfehérre. Ráfekszik szívemre a sorsod, csak fáj, csak fáj, ahogy te mondod. Véren, zúzmarán túl tavasz van, lesz-e még nyár - kérdem magamban. Aranyeső tündököl sárgán, árva vagy, itt maradtam árván. Mint pirkadatban őrült álom, szél dobol gyulladt mellhártyádon. Tüdődön láthatatlan térdek rengetik bölcsőit a vésznek. Favirág habzik s te letüntél, világos vért ugat egy tündér. Csak ez kellett, csak ez hiányzott, csírázik itt az átok átkot. Forgok arcomon új pecséttel: új tehetetlenség dühével. Nikotin ikrásodik számban, a csikkek szétmásznak szobámban. A szesz kék tüzein keresztül idegeim lármája zendül. Alkohol nincs ami ledöntsön, valami szörnyűt tervez az ösztön! Ó, aki csontra vesz fel inget, jéggel veri meg szemeinket! Kitárva fejednél az ablak, nyitok ajtót a léghuzatnak. Mintha egy szél fújna egy holtra, nem mozdulsz, csak a hajad fodra. Tulipánt hozok, meg se látod, álmod a morfium s virágod. Lehet, hogy hozzád késve jöttem, lehet, hogy el se köszönsz tőlem. Csak elmész, elzengnek a szárnyak s marad a vérhomály utánad. Érted már félig megszakadtam, tündérem, ne légy irgalmatlan. A földi szerelmet ne vesd meg, ne vidd a semmibe a tested. Hiszek, s hitemet levagdalja tündéri fintorod hatalma! Csalogatlak sírva magamhoz, te csak a halálhoz ragaszkodsz! Nappalom éjjelem tiéd lett, te csak a temetőt igéred! Fényleni éretted akartam, te az észt rombolod agyamban! Szeretni tehozzád szegődtem, te sírkövet faragsz belőlem! Ó, aki csontra vesz fel inget, jéggel veri meg szemeinket!
|
|
vanna7 |
Válasz | 2009. május 13. 13:25 | Sorszám: 627 |
Wass Albert: Együtt Együtt daloljuk ezt,
két dalnoka az ősznek, higgyétek el nekünk: mi mindig szeretünk, s mindig temetünk, mindig temetünk. Temetjük azt, ami volt, és ami nem jő vissza már. Mindegy, ha ősz, ha tél, ha nyár: mi mindig temetünk. Temetjük azokat, kik messze mennek: este a reggelt, reggel az estét, a darvakat, a gólyát és a fecskét; vándorait kék-fényű tengereknek. Együtt daloljuk ezt, két dalnoka az ősznek, higgyétek el nekünk: mi mindent szeretünk, s mindent temetünk, mindent temetünk.
|
|
|
john batky |
Válasz | 2009. május 12. 11:26 | Sorszám: 626 |
~ >Ma még csak tükör által, homályosan, de egyszer majd...<
|
|
|
alexander |
Válasz | 2009. május 12. 01:58 | Sorszám: 625 |
Az örök világosság fényeskedjék nekünk... (...) Isten gyermekei vagyunk, de még nem nyilvánvaló, hogy mik leszünk. Azt tudjuk, hogyha megjelenik, hozzá leszünk hasonlók, mert látni fogjuk,amint van... 1.Jn.3,2
|
|
|
|
bojtár |
Válasz | 2009. május 08. 10:45 | Sorszám: 623 |
Ez is Radnóti Miklós! JÁRKÁLJ CSAK, HALÁLRAÍTÉLT! Járkálj csak, halálraítélt! bokrokba szél és macska bútt, a sötét fák sora eldől előtted: a rémülettől fehér és púpos lett az út. Zsugorodj őszi levél hát! zsugorodj rettentő világ! az égről hideg sziszeg le és rozsdás, merev füvekre ejtik árnyuk a vadlibák. Ó, költő, tisztán élj te most, mint a széljárta havasok lakói és oly bűntelen, mint jámbor régi képeken pöttömnyi gyermek Jézusok. S oly keményen is, mint a sok sebtől vérző, nagy farkasok. EZ KÖLTÉSZET A JAVÁBÓL!! *******************************
|
|
|