Téma: Költészet.
|
SenKyse |
Válasz | 2008. november 23. 08:45 | Sorszám: 420 |
* a líra logika, és tudomány feletti világából merítkezik, lehelet érzékeivel, Alexander*
|
|
|
jbatky |
Válasz | 2008. november 17. 13:15 | Sorszám: 419 |
1773 (235 éve történt) Megszületett Csokonai Vitéz Mihály költő, színész.
|
|
SenKyse |
Válasz | 2008. november 15. 22:32 | Sorszám: 418 |
jav.:
code:
készenlét . . a karmesternek: lassú, teljes csendre . . . . hőség válla sötét karcsú támla az ég lefogja haldokló tekintetét vörösből vergődve kivérző éj és partszakasz partszakasz sötét
|
|
|
SenKyse |
Válasz | 2008. november 15. 22:29 | Sorszám: 417 |
code:
készenlét a karmesternek: lassú, teljes csendre
hőség válla sötét karcsú támla az ég lefogja haldokló tekintetét vörösből vergődve kivérző éj és partszakasz partszakasz sötét
*
|
|
|
nereus |
Válasz | 2008. november 15. 13:19 | Sorszám: 416 |
Botár Attila: ÉN? Sár volt. Mélységes sár örjöngött homlokomban. Megsüllyedt emlékezetem. Én éltem akkor? Én kiáltoztam kőből kilépő világgá támolygó Krisztus-kölyök: s az száj is enyém volt az utolsó citromcsepp mosollyal? Már nem emlékszem. Már nem emlékszem. Vissza szavak! fákba, kalászba, nyarakba, a szél hangszálaiba vissza! Én éltem akkor? Sáridőben, a lelátók betonmedrében ezt az inas, botokkal és virággal megdobált kifacsart férfit én értem meg? Én? Már nem emlékszem. A mély álmú sárban elmerült emlékezetem néhai fehér ing. Helyemre látok: eldózerolt tanyákig, vonító vasak mögé, egy munkás-ebédig: magamig a harmadik napon, magamig, a föltámadó porban. (Új Írás, 1979/4. szám--> a költő a felszabadulás évfordulóját ünnepelte Nem Romániában, itt. )
|
|
|
nereus |
Válasz | 2008. november 15. 13:08 | Sorszám: 415 |
Botár Attila: ÉN? Sár volt. Mélységes sár örjöngött homlokomban. Megsüllyedt emlékezetem. Én éltem akkor? Én kiáltoztam kőből kilépő világgá támolygó Krisztus-kölyök? s az száj is enyém volt az utolsó citromcsepp mosollyal? Már nem emlékszem. Már nem emlékszem. Vissza szavak! fákba, kalászba, nyarakba, a szél hangszálaiba vissza! Én éltem akkor? Sáridőben, a lelátók betonmedrében ezt az inas, botokkal és virággal megdobált kifacsart férfit én értem meg? Én? Már nem emlékszem. A mély álmú sárban elmerült emlékezetem néhai fehér ing. Helyemre látok: eldózerolt tanyákig, vonító vasak mögé, egy munkás-ebédig: magamig a harmadik napon, magamig, a föltámadó porban.
|
|
|
SenKyse |
Válasz | 2008. november 11. 19:30 | Sorszám: 414 |
a karmesternek: 2hangra,kékcsendre,sensibilmente * HazaérőFélénken bolygunk vágyunk tündér erdején át, tövises umbra ágbogak között madárszárny, ijesztő róka, vöröslő. Minden emlékünk éhengző ordas falta, semmink sincs igazán. De a pillanatot szakadatlan alkotjuk, lázas lélekzetünk virágzó illatával. Csak a hit van: hűs, fénylő forrást rejt e vadon. Majd a fojtogató indák közt váratlanul hazatévedünk, égőn fonódó testünknek végtelenül szépséges mőbius ösvényén. *
|
|
|
alexander |
Válasz | 2008. november 03. 08:45 | Sorszám: 413 |
ELMÚLÁS Én vagyok - aki Volt, van és eljövendő - Soha halandó Nem érinthette hamvas Halovány fátyolomat – Altató csókom Csendesen megérint majd És nem bánt a fény – Ha világtalan éjjel Elveszem, ami enyém -
|
|
|
jbatky |
Válasz | 2008. október 27. 12:49 | Sorszám: 412 |
1914 (94 éve történt) Megszületett Dylan Thomas walesi költő (Child's Christmas in Wales).
|
|
SenKyse |
Válasz | 2008. október 25. 17:32 | Sorszám: 411 |
. ki érzi és mégsem
code:
. júliusi este . a karmesternek: meg nem született zenére, tünékenyen . . . szívedről a bánatot letörölném adva kenyeret rajzot verset lényegem csak pazarolj lökj el van neked túl sok . hiszed . felhőből egy szálat legombolyítok körülfonom véle álmodott tested megvéd ezentúl fehér puha páncél . hiszem
. . .
|
|
|
SenKyse |
Válasz | 2008. október 21. 09:27 | Sorszám: 410 |
code:
Júliusi reggel . . . HOLHa a meglendülő fényben Ott – ürességtől lépésre Lecsúszna vállaimról Volt-e súlyos súly igazán? Az éter lenne új hazám Gyógyultan VAGY Te mezők éke virág Tenyerembe bújt világ Te napsütött-illatos illan Ó
*
|
|
jbatky |
Válasz | 2008. október 16. 11:20 | Sorszám: 409 |
József Attila: Az árnyékok... Az árnyékok kinyúlanak, a csillagok kigyúlanak, föllobognak a lángok s megbonthatatlan rend szerint, mint űrben égitest, kering a lelkemben hiányod. Mint tenger, reng az éjszaka, növényi szenvedély szaga fojtja szoruló mellem. Végy ki e mélyből engemet, fogd ki a kéjt, meritsd szemed hálóját mélyre bennem. 1937. jún.
|
|
lámpás |
Válasz | 2008. október 15. 20:25 | Sorszám: 408 |
Ezek saját költemények? Nagyon tetszenek! Üdv: lámpás
|
|
|
lámpás |
Válasz | 2008. október 14. 20:01 | Sorszám: 407 |
Robert Burns: Ha mennél hideg szélben (O, Wert Thou in the Cauld Blast)Ha mennél hideg szélben a réten át, a réten át, rád adnám kockás takaróm, öleljen át, öleljen át! S ha körülzúgna sors-vihar rémségesen, rémségesen: szivemben volna házad, oszd meg velem, oszd meg velem! Volna köröttem zord vadon, sötét, veszett, sötét, veszett: mennyország volna nékem az együtt veled, együtt veled! S ha volnék minden föld ura az ég alatt, az ég alatt: koronám legszebb ékköve volnál magad, volnál magad! 1796 (Fordította: Weöres Sándor)
|
|
bojtár |
Válasz | 2008. október 14. 11:56 | Sorszám: 406 |
Bogdán József ANYÁM MAGYARORSZÁG Nem kértem én, anyám, se pénzt, se kenyeret, Csak egy csöppnyi mosolyt, egy kis szeretetet. Csak azt kértem tőled, mit a gyermek kérhet. Holt csillaggá lettél,nem ontod a fényed Holt csillaggá lettél, nem látom az orcád, Olyan idegen vagy, anyám, Magyarország. Lehúztad a redőnyt, mikor hozzád mentem, Én is fiad vagyok, mért tagadsz meg engem? Mint fészkét a madár, kezed úgy kerestem, A mostoha sorsba belekeseredtem. Nyolcvan esztendeje, fekete palástban, Itt a Délvidéken, apátlan, anyátlan. Kihez menjek, mondd hát, ki fogad be engem, Ki segít, ha nem Te, a sok elesetten? Akik felnéztek rád, mint édesanyára, Megvert magyar népünk ölelésed várja! Nem kértem én, anyám, se pénzt,se kenyeret, Csak egy csöppnyi mosolyt, egy kis szeretetet. Csak azt kértem tőled, mit a gyermek kérhet: Ragyogtasd fel újra ezeréves fényed! Erdélyi Napló..2005
|
|
nereus |
Válasz | 2008. október 14. 11:34 | Sorszám: 405 |
Botár Attila: A JÁTÉKHOZ (Atthisz fiának dúdol) Játék, fogd a kezünk, ne félj! – Hintázunk, csupasz ág hajladozik felénk. Felhők színe szerint vagyunk már egyszerre sötét mén s patyolat-király.
Istennők maszatos kezét megkértük s a miénk vélük e tartomány. Érces fű-muzsikánk süvölt: négy szél most ragad el! szállj szilajon, szekér! Pitypang pelyhe a táj: kifér egy tű tompa fokán, hegyre alátekint. Játék, fogd a kezünk, ne félj: kölykök támasza vagy, míg a világ világ.
|
|
bojtár |
Válasz | 2008. október 13. 08:12 | Sorszám: 404 |
Nagy István MAGYAROKNAK VALÓ ÉNEK Sinkovics Imre temetése után Szívünknek Naphoz szóló imája, Teljessége megint tavaszunknak. Lobogó nyár azon az októberi napon, S aztán harminc év kegyetlen tél a lelkekben. Hősök nyughelye titkolt dögtemető. Szabadság körözőlevelén megint a magyar! Hogy miként, s mennyire? Oly egyszerű, Hazaszeretet kérdése csak. Élni? Élni! Mikor a siralomházban Maga az Isten virrasztott? Embert hurcoltak helyette bitó alá. Romlásunk, mint akikre üzenetet bíztak, Elrejthetetlen immár. De ne csüggedjetek! El fogtok felejteni mindent, A magyarok Istenét, az esküt, Amikor mi még midig tudjuk, Miért adatott meg a túlélés, Megölt testvéreink vádirataként! Ezért szerettek minket. Istent látjuk a szemeitekben. Megmutattam mindent színről- színre! Nézem színjátékotok: én a színész, De nem tapsolok. Boldog voltam, hogy magyar Lehettem köztetek halálig. Sírom fölött virágok, zászlók, Pásztázó kamerák. Mózesként szól a hangom, Oly erővel éltem én, mint Madách A levert forradalom után. Ember voltam, Ember a magyar tragédiában! Tiétek voltam egészen: Dobó István, S a hétpróbás Tizedes. Értitek, barátaim? Én voltam ti.Nem holmi szélhámos, Kufár, semmirevaló kalandor! Én voltam a színész, színetek előtt. Magyarnak lenni oly nehéz, Mint bitó alatt állni egy életen át, S nem tudni, miért. Várni, hogy eljön A szabadulás, vagy halál! Gyöngék helyett is méltósággal viselni A bánatot, amit most hagyok rátok Magyar testvéreim, kik lehettek Zsidók, tótok vagy svábok. Fölöttem, alattam Magyar rög mindörökre. A test porlik pihen. De lelkem a Himnusz emeli fel: Isten áldd meg a magyart! Lelkem a Himnusz emeli fel.
|
|
SenKyse |
Válasz | 2008. október 12. 21:57 | Sorszám: 403 |
in memoriam mert szerettem és szeretek iszonyatos szívembe ez egyirányú bemenet nem felejthetek tökéletesen fölöslegesen in memoriamon megnyíló keze nyoma a képeken
napok óta nem ettem itt szőlő és bor és bor in memoriam jöttem el vagy menekültem arany kupola kék ég és fény és fény és fény megrészegedtem meglehet körülbolyong a szédülés (mi lesz mi lesz veletek) a kövek tánca ez a függőlegesé szememen megtörik a fény a létrehozott visszaér vissza a cseppkövek felé körülveszem vérerekkel veressé változik a tény ami volt millió színben most szakadék zuhogás szívemmel lüktet tovább tüdőm a kettéhasadás helyet ád szívemnek és benne néked néma kiállítás de nem nem fogja senki fel a kőtömböt lélekzetem emeli fel (mi ez mi ez ki hiszi van egyéb) milyen fénytelen harc feszíti szét csontjaim összetartó erejét vér szökik torkomba vége végre felhő felhő felhő sorozat légy anyám dúdoló ringató gondolám az ÚR mosolyog itt vagy remélem én kezedbe helyezem létem a világnak e szöges szögletén úgy van a máj a test nem bírja mérgeit vége lesz (tudod) dől a szó tollamból tintasugaras némán (mindegy már nem lesz már semmi más) egyedül tüntetek hazaérek hazaér belém az értelem maradtam ki hiszi el nekem mentem volna oly elszánt szívesen végezetül és végérvényesen eldőlök mi ez a forró patakzás arcomon szívemen mi van veled semmi zökkenek hökkenek kifelé mi lenne mi lenne mégis opál gyöngysorfüzér homlokom egén *
|
|
|
alexander |
Válasz | 2008. szeptember 16. 21:35 | Sorszám: 402 |
AZ EMBERNEK JÓ... Elmondhatom Mondhat bárki bármit Jól tudom Az embernek Az emberek közt Nincs oltalom – Forradalom Mondhat bárki bármit Vér dalol Az embernek A barrikádon Nincs irgalom Elmondhatom Mondhat bárki bármit Kést reszel S az embernek Torkában dobog A félelem Börtön nevel Mondhat bárki bármit Élni kell - És kést reszel Ki szíve mélyén Lázadni mer S ha pénzre lel? Mondhat bárki bármit Féktelen És képtelen Az emberek közt Rejtőzni el - Elmondhatom Adhat bárki annyit Még több kell És pénz nevel: Az ember lelke És vére kell Elmondhatom Mondhat bárki bármit Jól tudom A jóság kincse nélkül élni Csak harc, harag és fájdalom S kamattal nő a szánalom...
|
|
|
alexander |
Válasz | 2008. szeptember 16. 07:13 | Sorszám: 401 |
HONNAN HOVÁ? A mutáció örök - hallgatom mit dünnyög Witti hangján az ördög – A nyelv korlátai – a kultúr-metélt szöveg-világ bibliai határai – Nem azért vagyunk ITT mondja az istei WITT hogy jólérezzük magunkat - dobd tűzre a múltat – ócska idézet, kacat – a legkisebb bölcselet is/becstelen is... büntetlenül megidéztet, kikacaghat... Jeges szélként éget az Igazság árvák a pásztor nélküli pogány órák (körös-körül ősqumráni pártus puszták) özönvíz-ár károsultak - tőröl metszett telomerák kutatták az élet titkát - de elvesztek az igaz utak, s az igazságot újra írták kíméletlen pszichopaták... Csak a koponyák hegye felett világít egy fekete feszület – örök mementó! Megváltó kereszt-jel! a Tanító lélekkel és vízzel keresztel - vigasztaló Igaz szavakat hirdet – lángoló hittel és szeretettel – reményt igér az évezred küszöbén – Aki értünk élt – megölték De újjászületett a lélek gyermekeiért Átlépve az elmúlás néma éjjelén – Feltámad tavaszunk sátoros ünnepén... .... Az írek, sokszorosan nehezebb időket vészeltek át és megőrizték hagyományaikat, kultúrájukat, pedig egy világhatalom olvasztótégelyében ez roppant nehéz lehetett. Tanuljunk belőle! A bonyolultnak látszó vershez Wittgenstein kultúrpanellje és a bibliai közelkelet egykori, népi szőttese ad keretet...
|
|
|
paraszt |
Válasz | 2008. szeptember 09. 19:03 | Sorszám: 400 |
Gavallér János A mi világunk
Nem vagyok kíváncsi a világra! - Vajon mit gondol? Mi haszna?- Hisz kivájta a szív jogát! S hazát Formál magának mindahány! S közöny-úr pénz-vánkosán heverész! Itt-ott szúr a béleletlen…, Ritmus-lelkes vénszívem, lüktetne, Mint rég, szegény szerencsétlen… S nyakán ülnek… minden lélegzetnek, Minden sóhaj… gyón fülüknek. A szív joga után vágyón eseng Mind, levegővételenként! Fajtám ez mind, birka-szamártürelmű! Miért lennék kíváncsi más bajára? Van bőven… Jut holtomiglan. Szívem helyén gazszavak halmaza, És a kanóc, és a szikra… Vezényszavukra kap lángra nyomban. Születésem a szív joga, Ősök szerelemtűz lobbanása Volt, s ma szégyen vagyok, maga a rongy megalkuvás, test, érzés nélkül. Mint gazdagok, lelketlenül, S mint az állatok, türelmetlenül Felfalom moslék-abrakom… Fajtám ez mind, kinek csak könny, könny jutott! Hőzöngők szabad korcs világa Bilincset rakott a mára! Nem siratja anyját, apját lelkünk, Mégis, mégis mindig sírunk… Senkit ölel a kezünk… Istenem! Senki lett a szerelmünk… Ez itt a Minden: Nem kell szerelemmel Szeretni senkit, ölelni Lehet mindenkit… Senkit! Mindenkit! Másképp fogad el a világ, Ha szívedben nem lakik egy virág, Csak a tenger, s nincsen hazád! Fajtám ez mind, eleven holt, szív-hazás! Nem vagyok kíváncsi a világra! Kinek mi jutott, nem zavar. Csak senki ne akarjon gondolni, Helyettem mindent tudni, S megszabni: Most lehet levegőt venni! Most meg már meg kell halni! Lehet a világ csodái mind másé, Az érzés csak magamé… S nem osztozok vele, a haszonnal! Most azonnal, itt az áldás, Istent teremt a mi belső világunk! Mindig befelé látunk… Fajtám ez mind, Istent látunk, ez a mi világunk! 2008.09.09.
|
|
gajo |
Válasz | 2008. szeptember 08. 21:15 | Sorszám: 399 |
Miénk a múlt? Csak hiszed! Kiszedik alólunk...
|
|
|
alexander |
Válasz | 2008. szeptember 08. 09:11 | Sorszám: 398 |
MIÉNK A MÚLT (.) A székely megtűrt vendégmunkás ma Ó-Budán, de új élet születik a - - Hargitán...
|
|
|
alexander |
Válasz | 2008. szeptember 07. 19:22 | Sorszám: 397 |
MIT REJT A MÚLT Mint régi freskók ősi templomok falán, Lappangva mészben, leomló törmelékben, Tanuink a hold s a nap, még minket áldanak, Ha glóriák közt fényünk néha feldereng. Kővévált mosolyban és mészben arcaink, Mintha stigma volna, néz reánk a foltja, Idegen tájon porlik hítünk csonka tornya - Csak Isten tudja, kiért sír a szél harangja. Bánát, Lőcse, Pozsony új népek sorskohója - A székely, megtűrt vendégmunkás a jó Budán, Ám betölti mérlegét a csillagóra – És új élet születik a vergődő hazán. Táncol a nemzet, ünnepről szól a nóta, Ha felteszi Szent koronánkat Nimród király...
|
|
|
SenKyse |
Válasz | 2008. szeptember 07. 00:55 | Sorszám: 396 |
A szirti galamb beköltözött a városba. * * * code:
GalambA karmesternek : „A messzi fák galambja” kezdetű ének dallamára Hajléktalan parkban ültem én, a nagyváros forrólihegésű nyarán, galamb tipege - billege felém oly szürkeárnyalatos talány, koravén, fakuló füvek közt, oly multi, oly érdekelt, oly globál, oly sivár.
Ó, te galamb! Emlékszel-e? a szirteken! hol szilaj hullámok csapódnak szikrázva robbanva lábad elé? hol égharang hajlik a végtelen tenger fölé? hol messzi fény, hol zúgó, szabadszárnyú szél ékesre fényezi szemed színét? Emlékszel? emlékszel-e még
* * *
|
|
|
|