Téma: Költészet.
|
huszárló |
Válasz | 2012. április 04. 15:55 | Sorszám: 772 |
Juhász Gyula születésnapjának emlékére a Szögedi Védegylet szervezésében megemlékezést tartottunk a költő szobránál vagy 70-80-an. Zsoldos Sándor irodalom történész szavai után dr.Szabó László orvos és még sokan mások a költő 1-1 versét adták elő...
|
|
|
alexander |
Válasz | 2011. október 20. 08:55 | Sorszám: 770 |
A VILÁG URAI (Arab tavasz)Amit Kolombusz egykor nem vélhetett, ama szomorú-bátor kezdeteket, indián holokárral jelöltetett - s most csillagos-sávos lobogók alatt mohó seregek életet oltanak. Beszélni akarok veled Jerikó, távol az égi, arabus légió, keresztúti bomba robban a porban: omajják népe fut égve, veszetten, hazudós fényt hoz a lőporos reggel Fogytán már ideje régi szavaknak, csókoljuk a kezét mai uraknak, erejük a pénz, a fegyver, erőszak, halálos csapda a múló pillanat: maga az élet a bűnös cáfolat. Hiábavaló fájdalmak születnek - júdás seregek szitává lövetnek - jogszerű a hasadt beteg elme: holokausztot fest a tömegeknek: feni fogát a ferde - ejnye-ejnye! Manipulálják az emberiséget ahol Te élsz? már démoni az ember, kamat-kufárok mérgezik a népet, media játék a halálos fegyver, árad a pénz, a vér, miként a tenger. Országuti krisztus sír a kereszten, mammon helytartója kényszeredetten eme szörnyű véghez nem falazhatott: fejünkre gyújtva a júdási aklot, mossa kezeit Pilátus – láthatod?! Olaj profitért tombol az erőszak, háborút szül a forró sivatag, a tegnapi tolvaj gépfegyvert ragad - táncol a nap az arab jázminokkal: profitot lájmol a véres pokolban. Már tudjuk, ki hozza ránk a gyalázatot - jeruzsálemi csillagok tövében, az önkényes hatalom fegyverével, Kajafás…Heródes fajvédő vádja szegezte fel Jézust a keresztfára.
|
|
nereus |
Válasz | 2011. szeptember 08. 18:35 | Sorszám: 769 |
Botár Attila: APOKRIF ASZÁLY Az ágon birsfanyar napok csillagokkal keverten. Elindul most a kert felém s indulok át a kerten
Máriák hava Szűz hava: két évszak senkiföldje – kő-, szirom-, levélmorzsalék szállong s tapad tüdőmre. Kátrányoz, őrjít, meszesít s férkőzve nyers velőhöz bénít az apokrif aszály, szomjan hal ág, gyümölcsös; tó-darabok mögül kilép, balta-pofát cirógat: ágyásra birsfanyar napok, csillagok, földek rogynak. Léckapu hárfáján kezem nyers, nyári dallamot ráz – bennem a kert, s a kertben én: jeltelen tücsökcsontváz.
|
|
nereus |
Válasz | 2011. szeptember 08. 18:35 | Sorszám: 768 |
[b]Botár Attila: APOKRIF ASZÁLY[b] Az ágon birsfanyar napok csillagokkal keverten. Elindul most a kert felém s indulok át a kerten
Máriák hava Szűz hava: két évszak senkiföldje – kő-, szirom-, levélmorzsalék szállong s tapad tüdőmre. Kátrányoz, őrjít, meszesít s férkőzve nyers velőhöz bénít az apokrif aszály, szomjan hal ág, gyümölcsös; tó-darabok mögül kilép, balta-pofát cirógat: ágyásra birsfanyar napok, csillagok, földek rogynak. Léckapu hárfáján kezem nyers, nyári dallamot ráz – bennem a kert, s a kertben én: jeltelen tücsökcsontváz.
|
|
Rendes Kis |
Válasz | 2011. július 04. 13:57 | Sorszám: 767 |
Örményország „Az én édes Örményhonom napzamatú nevét vágyom, / Ó hegedőnk sirámzengő, könnycsordító húrját vágyom, / Vérszinlelő virágoknak és rózsáknak hő illatát, / És naíri leányoknak üdén hajló táncát vágyom. Vágyom a mi barna egünk, tiszta erünk, fényes tavunk, / Nyári napunk és a téli sárkányzajos hóviharunk, / Sötétségbe vesző kunyhót, vendégűző, kormos falút, / Régesrégi városaink ezeréves kövét vágyom. Bárhol legyek, nem feledem sirámhangú énekeink, / Nem feledem imává vált vésettbetűs bőrkönyveink, / Miként a kard, szívem sebzik téli sárkányzajos hóviharunk, / Árván, vérzőn is csak az én Örményország-nejem vágyom. Az én levert szivem szerint egyetlen más beszély sincsen, / Narekaci-, Kucsak-szerű fénykoszorús homlok nincsen, / Járj világot: Araráthoz illő ezüst orom nincsen, / Mint el nem ért dicső fokot: én csak Maszisz hegyét vágyom.” Jeghise Csarenc sorait olvashatod, ha Garni felé elhagyva Jerevánt, megállsz fejet hajtani az Ararát előtt. ... http://erdely.ma/publicisztika.php?id=94742&cim=ormenyorszag
|
|
alexander |
Válasz | 2011. június 27. 17:42 | Sorszám: 766 |
ARVISÚRA Schmidt Éva gyűjtése nyománOldozz nyergelj Ménes táltos sámán járta fehér város erdők mezők szép határán Kerka folyó kies partján medve bálvány sötétségén áthatoltam nemlét hátán fordulóján álom voltam Első napon táltosommal lovagoltam szentvárosi öreg szellem nótájával szállt a lelkem üveg hegyen járt a múltam tejet ittam vizet ittam álmot láttam Ob ugorban a jövőket megidézni mégsem tudtam Másod napon Ob melléki dobra dalra dobbant lábam: csitulj falka! felfénylik a tundra napja kapa fogu boszorkányok táncolták a seprő táncot himes álom tarka-barka héthatárán özönvízzel tűzözönnel jött a sárkány Harmad napon napnyugaról jött az ármány híres állat három hírét meg az egyet meghallottam erdő zúgott, szikla hullott segítségért kiáltottam öreg szellem ősi jegyben mindenekkel este reggel medvetoros Hétvárosi Szellemekkel törte lelkem repülj sólyom pohár koccan bennem a kedv majd kicsattan túlcsordul az idők java megszólal a sámán szava Negyed napon hetvenhétszer szúrtam vágtam ördögűzten Vitust jártam öklendezve körbe körbe félelmemet fogvacogva bezártam a szívgödörbe 4 napig én nem aludtam tüzet raktam havat hordtam étlen szomjan Ob ugorban sámánokhoz imádkoztam jöttem-menten fájt a lelkem szél rántott a magos égbe csodaszarvast lovagolván – felhők fölött üldözött a hold lidérce Ötöd napon rontó időn uralkodván velem volt a híres bálvány holdnagyszemű napnagyszemű öreg szellem kinőtt fogú fiú faló lányemésztő idők szárnyán ordas sámán űzte testem este-reggel árvák lelke sírt felettem Hatod napon 4szer láttam hétszer láttam 77szer körbe jártam napra szálltam holdra szálltam 9 téli éjszakában halált vártam sorsfordító szellemlázban sárga házban arvisúrás táncot jártam – Heted napon - teherhordó jószág módján kit hoztam el mostan néktek? mily neves hős atyját hívtam mely nevekkel sosem éltek obi népek? pünkösd napi sámán atyák holdnagyszemű napnagyszemű uralkodók Árpád népét szentvárosi öreg szellem égzengéses teremtőjét amazonok király szkíta felmenőjét újhold reggel megidéztém Tápláló Ob középtáján futó ló formájú város medvetoros éjszakákon teliholdat faló táltos havaseső rémeivel meggyalázott délibábos Hold szarván a napkeleti szivárványos Mag-urali Pártiából elhozta a nappalástot Melegvizek birodalma Folyóvizek birodalma tundrák erdők hegyek népét égbekapta földrerakta Ataízisz unokáját Anyahita ős ösvényén szólongatták medve torra! Védelmezőt hoztam íme! belső házam pitvarába imént mikor bevonultunk tejet ittunk vadhúst ettünk vésztől óvó öreg szellem védelméért esedeztünk – tűzbe köptünk párás szemmel tűzhelyt őrző füstös bálvány tűzcsikaja vágtatott el szentvárosi fellegekkel Áldozó tűz parazsára Nyirfa gyökér rőzsét dobtak Rókadombon csordakútnál Áldoztak a napnyugatnak Ó-kút mellett körbe ültek Lapkumáni kendert szőttek Gyermekeknek énekeltek Látó holló táltos asszony Káltesi jós Boldog asszony Puszták felett Szelet vetett Ob melléki embereknek Aki csak élt így keresett Szentvárosi szellemeket NTK Horváth Sándor
|
|
|
paraszt |
Válasz | 2011. június 27. 17:10 | Sorszám: 765 |
Gavallér János A becsület örök Magyar vagyok, magyarnak születtem. A szívemben rend, csend van:
Hálaadó félhomályban, fák árny-hűsében illan az idő, boldogságágyat ringat felém a nyár, susogó fűszálak közt tücsök muzsikál, s csicsereg az ágak közt a fészekrakó szerenád, csermely csörgedez, ájer simogat, érzem, itthon vagyok, s bár hajtók fésülik át honom, itthon maradok, az igát itt húzom, ahol apám álmodott. Űzött őzek csapása, vaddisznó túrása, lapály fölött úszó ház, - utam világörökség, akár a Hortobágy, rezervátumkerítés jelzi: Nincs jogom, vágyam. Hazám fölött baljós-árnyak, bujkál bennem a lélek s a médiák, azt közvetítik: Élek! Rekettyésben, sás közt, katakombákban, szellemarcokon könnyként, él szívem örökké! De rabként, soha senki bohóca nem leszek, nem leszek! 2011. 06. 27.
|
|
alexander |
Válasz | 2011. június 27. 08:44 | Sorszám: 764 |
QUO VADIS DOMINE hajnali révülésMinő különös groteszk küldetés? Az ember nyüzsgő hangyabojban él – Nem tudván, hová megyünk? Kik vagyunk? Sodródunk a létezés tengerén. Ember! Mi végre hát a teremtés? Milyen küldetés vezet vagy taszít Az élet-halál keresztútjain, Úr Jézus-Krisztus trónusa elé? Te édes Isten! Felfoghatatlan És Örökkévaló Első Semmi, Tőled jövünk és ha hozzád megyünk, Nem tudjuk, miért is kaptuk életünk. De mindenek mélyén él a remény: Minden semmi – Magasztos tünemény, Tudva tudván, Te vagy a JÓK Ura, Kérünk Téged, váltsd lényünk valódra!
|
|
|
Rendes Kis |
Válasz | 2011. június 24. 06:39 | Sorszám: 763 |
Figyelmeztesd az Istent…! ... A nyírségi Nagykálló nem csak elmegyógyintézetéről, vagy az itt gyűjtött „Kállai kettős” motívumairól híres. Az 53-éves korában elhunyt egyenesderekú nagykállói könyvtáros – Ratkó József - annak idején a város nevezetességévé vált versei, publicisztikái, drámái révén, s irodalmi zarándokhellyé tette munkahelyét, a Krúdy Gyula Járási Könyvtárat.
... A Görömbei András irodalomtörténész, valamint Nagy András László színházi rendező közreműködésével szárnyára bocsátott adással bizonyítani kívánták, hogy van Szabolcsban, Szatmárban, Beregben annyi szellemi erő, amely éltetni tud egy magas színvonalú folyóiratot. A havonta elkészülő negyven perces "folyóiratszám" a Magyar Rádió Nyíregyházi stúdiójának adásában hangzott el minden hónap utolsó vasárnapján a délelőtti műsorban. Adásaikat a határainkon túl élő - Partiumbéli, kárpátalji, kelet-szlovákiai - magyarok is hallhatták „Jelenléte nem tűrte a nyegleséget” – jellemezte Antall István lapidáris tömörséggel Ratkó Józsefet, majd átadta a szót a József Attila-díjas költő testvéröccsének, dr. Ratkó István matematikusnak, aki ... ... Ratkó József „egyszerre tudta az élőbeszéd, az anyanyelv tisztaságát, a teljes érzelmi és indulati mélységet és filozofikus összetettséget megfogalmazni”. Esetében nem a közönségére sandítás, de az ember örök erkölcsi kényszere íratta le a sorokat. Az „Ami kimondható” c. váteszes verse mai gondjainkat vetíti előre. Lapidáris tömörségű költeményét egy manapság bennünk is felszakadó kívánsággal zárja: „Figyelmeztesd az Istent, / teremtsen újra mindent!” ... http://www.gondola.hu/cikkek/76849-Figyelmeztesd_az_Istent%26%238230%3B_.html
|
|
|
bojtár |
Válasz | 2011. június 08. 15:11 | Sorszám: 762 |
Páratlan CD.lemez! Sinka István költő saját verseit mondja? összesen harminchatot. Hat verse pedig megzenésítve hangzik el. Megrendelhető: 1 410-2790 telefonon.
|
|
|
john batky |
Válasz | 2011. május 17. 09:50 | Sorszám: 761 |
1907.05.17 - 104 éve történt Megszületett Dsida Jenő költő.
|
|
Békáscity |
Válasz | 2011. május 01. 21:01 | Sorszám: 760 |
Kibédi Ervin: Ahogy a napok rövidülnek... Ahogy a napok rövidülnek Úgy érzem mintha köd borulna rám, Ahogy az éjjelek lehűlnek Mind gyakrabban jut eszembe anyám.
Mit oly sokszor elhalasztottam Elmondanám, mert úgy érzem, hogy vár Jóvá tenném mit mulasztottam, De nem lehet, mert Ő már messze jár. Ó mennyi mindent nem tettem meg! Még nem késő, te még megteheted Megőszülve is maradj gyermek Mondd meg neki mennyire szereted. Két keze érted dolgozott csak Mindennél jobban szeretett Az éjet is nappallá téve Óvott téged és vezetett Míg lehetett, míg lehetett. Most vár valahol megfáradtan Nem kér sokat csak keveset Hát szaladj hozzá, mondj egy jó szót Egy vigasztaló kedveset Tán még lehet, tán még lehet.
Amit akkor elfelejtettél Talán még jóvá teheted Hát menj, rohanj és simogasd meg A téged védő két kezet Amíg lehet, amíg lehet. A szíve érted dobogott csak Amíg belebetegedett De Ő titkolta nem mutatta Nem mondta el; hogy szenvedett Csak mosolygott és nevetett. S ha olykor nagyon elfáradtál Ő hozta vissza kedvedet Ő tanított beszélni téged Nyitogatta a szemedet. Mert szeretett, úgy szeretett. Bárhol is vagy, hát fordulj vissza Az ember másként nem tehet És csókold meg amíg nem késő Azt az áldott édes szívet Ha még lehet, ha még lehet.
|
|
nereus |
Válasz | 2011. március 21. 15:36 | Sorszám: 759 |
Szepesi Attila: BUTA NÓTA
Eleim, ti kutya szászok, sárgult csonton harsonázók. Barangoló kósza morvák, ruszin, pemák, hetyke horvát. Kolontos vándorként jegyzett mindenféle kótya szerzet. Nyalka rácok, gót szőrmókok, birkasubás jámbor tótok. Vizenjárók bús malaszttal, meg akiket völgy marasztal. Donnerwetter, istenuccse – nem magyar ez, gót se, tót se. Világít a bélyeg rajta: itt is, ott is kóbor fajta.
|
|
Békáscity |
Válasz | 2011. március 18. 20:33 | Sorszám: 758 |
Tanulják meg. Vagy tanuljanak meg magyarul.
|
|
|
gajo |
Válasz | 2011. március 18. 20:30 | Sorszám: 757 |
Ö,ő nincs a tótoknál. Most mihez kezdenek?
|
|
|
gajo |
Válasz | 2011. március 18. 20:28 | Sorszám: 756 |
"Szlovákosították Petőfit Nagy felháborodást váltott ki a szlovákiai magyar pedagógusok körében az egyik írásbeli érettségi vizsgatesztjével kapcsolatos hivatalos útmutató, amely az egyik feltett kérdésre egyetlen helyes válaszként ©ándor Petőfit tüntette fel – szlovák helyesírással, lágyító jellel." http://nol.hu/kulfold/szlovakositottak_petofit
|
|
|
paraszt |
Válasz | 2011. március 17. 16:04 | Sorszám: 755 |
Gavallér János Ne add el tiszta lelkedet! Ha a béklyó már elenyész, ha illúzió a remény, ha a Sátán előtt térdelsz, ne kérj kegyelmet, kenyeret, ne add el tiszta lelkedet!
Ha kiszárad az őstenger, ha kihal az összes ember, ha a Sátán előtt térdelsz, ne kérj kegyelmet, kenyeret, ne add el tiszta lelkedet! Ha vérrel mossák az eget, ha keresztre feszítenek, ha a Sátán előtt térdelsz, ne kérj kegyelmet, kenyeret, ne add el tiszta lelkedet! Ha csillog előtted a fény, ha hófehér igaz’ a vér, ha a lét a halálba tér, ne kérj kegyelmet, kenyeret, ne add el tiszta lelkedet! Ha a pénzisten arra kér, ha szívéből ömlik a vér, ha a lét a halálba tér, ne kérj kegyelmet, kenyeret, ne add el tiszta lelkedet! Ha bomlik a világ rendje, ha üvölt majd a félelem, ha a lét a halálba tér, ne kérj kegyelmet, kenyeret, ne add el tiszta lelkedet! Ha vérrel mossák az eget, ha keresztre feszítenek, add át Istennek testedet, ne kérj kegyelmet, kenyeret, ne add el tiszta lelkedet! 2011. 03. 15.
|
|
SenKyse |
Válasz | 2011. március 17. 00:29 | Sorszám: 754 |
Gavallér Jánosnak,aki szívében érzi Istent „halántékod mint a gránátalmagerezd a fátyolod mögött”
„A természet rejtekezni szeret” gránátalma dal
betegen vackolódván vigaszul ajándék gránátalmát kaptam csak nézegettem sokáig csöndben sebzett szám varrottan szótlanul – bontva a piros páncél gömböcske mint tündöklő ékkőragyogás szunnyadozik némán a sok kis mag rubintos cseppekben gyöngyözve arany fényét hő napsugaraknak fán ringatózva begyűjtötte szélsimogatta vegykonyhájára értőn csillagok bólintgattak míg énekek éneke hangozna gyümölcsök gyümölcséről zengne mint hajnalok hajnalán sugarak hullámok hárfáján dalolva -ky 2010 november *
|
|
|
paraszt |
Válasz | 2011. március 14. 20:29 | Sorszám: 753 |
Gavallér János Próba Soha senkit nem bántottam. Próbáltam adni, szeretni! Sokan ütötték a hátam, próbáltak bűnnel betörni.
Soha semmit sosem kértem. Próbáltam adni, szeretni! Elvették az örök hitem, próbáltak bűnnel nevelni. Soha embert nem ütöttem. Próbáltam adni, szeretni! Szerettem voln életemben a sorsot látni, nevetni! Bocsássa meg bűneimet, ki sosem látott nevetni, minden ember kit szerettem, próbáljon mégis szeretni! 2011. 03. 14.
|
|
|
Gyöngy |
Válasz | 2011. március 05. 16:51 | Sorszám: 752 |
Hoffmann, E. T. A.: Mágikus lánc fonódik életünkre (Szedő Dénes fordítása)Mágikus lánc fonódik életünkre, hogy szétdúlt elemeit összetartsa; a Démon ezt a láncot törni gyönge. Napfényre jut mindjárt sötét hatalma Költészet tiszta varázstükörében: leleplezi tüstént a szín, a forma. A mágus bízva belső erejében hermeszi zártól tapodtat se hátrál. S szellem-kapu tárul szavára készen. Te vagy a mágus, ki lelkembe láttál? Ki énhozzám űrön átvágva szállott? Ki szívem forró vágyban megragadtad? Te vagy! Láncoltak hozzád édes álmok; szeretetem, gyűlöletem te tudtad; feltárultam mindenestül szemednek. A varázs tart, tőlem el nem szakadhatsz, kínom és üdvöm vallhatod tiednek, szóba azt öntöd, mit valóban érzek. Zsákmánya lehetsz-é az őrületnek? Nyűgözheti-é szellemed igézet? Rászedett-é valaha csalfa játék? Nem! Mi a lelket legbelül vezérli, törjön fel bátran, hogy messzire lássék. Önnön varázsát egy mágus se féli. A szívemet immár meghitt vidékre remény s kívánság tőled messze tépi. Odafenn büszke csillag gyúl ki égve, Hű zálogom (te írtad le különben) fogadd el tőlem, a percet idézve, mikor te voltál vágyam és szerelmem! Amit találsz, rögtönzött kép merőben, a képzelet vigyen dús színt beléje. Milyennek látod, hirdesd vakmerően.
|
|
paraszt |
Válasz | 2011. február 21. 19:51 | Sorszám: 751 |
Gavallér János Lélegző hajnal Arcok nélküli harc. Statisztikák. Törvények. Nyakatekert trend-rend vár, hogy elfojtsa a lélegző hajnalt… Privát galibák kacsingatnak - Ne láss!-, kiállt őrzőangyalod, - Gyalog galopp- fel ne add a harcot! Csacsiság titkot játszik, vakol, elsimítja látszatát – zokogó majom-, az asztal alatt csúsztatott akták bizonyítékokat hallgatnak el, a félelem mindent elhallgat, s mernek a szemünkbe hazudni, verőlegények, zsarnokok, hízott rühes pofák, - az igazság odaát van – s mi vakok, gyávák, nem merjük szemükbe mondani: Pusztuljatok sehonnai bitangok, miattatok zúgnak a lélekharangok! Magunkra maradtunk, mi és a csend, az éjszakai álom, a rettegés: - Ezek, ha kell ölnek!- szenvedés arcukra nézni, a hazugság gnóm ábrázatával szembesülni. Bűn-trösztök malmában őrölnek, mérget a lisztbe, sózott abrakot etetnek, - Ne szólj!-, csendít a sugallat, - Gyalog galopp- a harcot fel ne add! Svihák hitvány imát mormol a bíró, a demokráciaringlispíl jogforgató, s gyomorforgató szolgáltatást nyújt az igazságszolgáltatás helyett a jog. A félelem mindent elhallgat, s mernek a szemünkbe hazudni, verőlegények, zsarnokok, hízott rühes pofák, - az igazság odaát van – s mi vakok, gyávák, nem merjük szemükbe mondani: Pusztuljatok sehonnai bitangok, miattatok zúgnak a lélekharangok! Mernek a tiszta lélekkel szembe szállni! Bagatell a sajgás, az érzés szingli, hatalom ittas az elitkaszt, halálos bűn senkit nem riaszt, sorvad az ember, az igazság, a vigasz.
2011. 02. 21.
|
|
nereus |
Válasz | 2011. február 18. 10:33 | Sorszám: 750 |
Botár Attila: TÉLVÉG Madáriratos az ég. Madáriratos a hó. A part homokján kifelé táncol, ősi lejtés, kifelé táncol a hullám. Odabent vékony papír leperget minden betűt holnapra üres a henger – Szemünkbe patakzol, ég! Szemünkre olvadsz, hópehely! Gyerekhangon az eresz csilingel.
|
|
vanna7 |
Válasz | 2011. február 17. 15:53 | Sorszám: 749 |
Sík Sándor: Láthatatlan őzikékZöld bársony hegyi rét, Nyugalmas, mint egy falusi vasárnap. Mondják: az őzikék Minden hajnalban inni idejárnak. Kabóca és a gyík, Nyúl, meg a mókus régi jó barátom: Ha addig élek is, Meg kell a szomjas őzikéket látnom! És mentem is le már. Zenélő hajnal, tiszta csoda-kék menny. Csillámló napsugár A patakon. Minden, csak őzikék nem. Késő! - ...
|
|
|
vanna7 |
Válasz | 2011. február 17. 15:52 | Sorszám: 748 |
...ki mindig rávilágít az igazságra, lámpásnak neveztetik ....
|
|
|
|